Γιάνης Βαρουφάκης στο Action24 : Εκλογές, μετεκλογικές συνεργασίες, το δημοψήφισμα του 2015, το ν/σ Κεραμέως για τα ΑΕΙ (vid)

Γιάνης Βαρουφάκης, ΜέΡΑ25, συνέντευξη, Action24, Γιώργος Πιέρρος,


Για τις εκλογές, τις μετεκλογικές συνεργασίες, το δημοψήφισμα του 2015, το ν/σ Κεραμέως για τα ΑΕΙ αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα μίλησε στο Action24 ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Συνέντευξη παραχώρησε χθες το βράδυ ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης στο Action24 και την εκπομπή «Tonight» με τον Γιώργο Πιέρρο, όπου μεταξύ άλλων κλήθηκε να σχολιάσει το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, το νομοσχέδιο της κ. Κεραμέως για την ανώτατη εκπαίδευση που συζητείται αυτές τις μέρες στην ολομέλεια της Βουλής.«Κορυφαία στιγμή το δημοψήφισμα 2015»
 
Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, ερωτηθείς για το δημοψήφισμα του 2015 είπε ότι είναι «κορυφαία στιγμή για τους δημοκρατικούς αγώνες αυτού του λαού αν και ανατράπηκε εκείνο το βράδυ». «Είναι εχθρός της δημοκρατίας όποιος αντιτίθεται σε αυτό και λέει ότι ο λαός δεν είναι ικανός να αποφασίζει», πρόσθεσε ο κ. Βαρουφάκης. Στη συνέχεια ο πρώην Υπουργός Οικονομικών είπε πως για το δημοψήφισμα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγάλο πρόβλημα. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγάλο πρόβλημα με το δημοψήφισμα και ο πρωθυπουργός και η Νέα Δημοκρατία το εκμεταλλεύονται και το αναφέρουν συνεχώς», τόνισε με αιχμή λέγοντας παράλληλα ότι στη Κουμουνδούρου με ακροβατικό τρόπο. Ο κ. Βαρουφάκης, αναφέρθηκε και στα κρίσιμα Eurogroup εκείνης της περιόδου αλλά και τις ηχογραφήσεις. «Ήταν σε γνώση τους ότι τους μαγνητοσκοπούσα, τους είχα πει ότι θα το κρατήσουμε. Δεν πίστευα ότι δεν υπάρχουν πρακτικά από τα Eurogroup», είπε. Συνεχίζοντας τη συζήτηση για τον ΣΥΡΙΖΑ του 2015 αλλά και τις διαπραγματεύσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε: «Αν δείτε τι έχει υπογράψει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από τότε που έφυγα εγώ από το Υπουργείο Οικονομικών δε τον λες Αριστερό. Δεν υπήρξε ούτε ένα πράγμα που να μην ήταν τοξικά ακραίο και να μην το υπέγραψε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος».

«Ανοιχτός σε διάλογο» για μετεκλογικές συνεργασίες

Για τις μετεκλογικές συνεργασίες, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι είναι ανοιχτός στον διάλογο. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συζητήσουν ακόμη και με τη Νέα Δημοκρατία αν και ο ίδιος θεωρεί αδύνατο να υπάρξει συνεργασία ΝΔ – ΜέΡΑ25. Ωστόσο, όπως τονίζει ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 δεν αποκλείεται και μια συνεργασία μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, αναλόγως το εκλογικό αποτέλεσμα. Το πιθανότερο όμως σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη είναι να συγκυβερνήσουν ΝΔ – ΠΑΣΟΚ ή ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ.

«Το 2019 μπήκαμε στη βουλή, ξεκινήσαμε μια παρέα 200 ατόμων και φτιάξαμε ένα κόμμα αφού μπήκαμε στη βουλή. Σήμερα έχουμε βάσεις, καταστατικό έχουμε κάνει συνέδρια επιθυμούμε πλέον την ανανέωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης για το ΜέΡΑ25. Όσον αφορά τον χρόνο των εκλογών ο Γιάνης Βαρουφάκης εκτίμησε ότι ο πρωθυπουργός ακόμη δεν έχει αποφασίσει το πότε θέλει να τις κάνει.

Το νομοσχέδιο της κ. Κεραμέως για τα Πανεπιστήμια είναι πάρα πολύ κακό

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι ένα πάρα πολύ κακό νομοσχέδιο και δεν μιλώ μόνο ως Γραμματέας του ΜέΡΑ25, αλλά ως πανεπιστημιακός που το πονάει το Πανεπιστήμιο. Κατ’ αρχάς το μέγεθος του από μόνο του λέει πως εδώ υπάρχει μία σύγκρουση μεταξύ της διακήρυξης του Πρωθυπουργού ότι είναι μια επιτελική Κυβέρνηση που δεν μικροδιαχειρίζεται όλα τα προβλήματα, ότι παίζει έναν επιτελικό ρόλο.

Τι επιτελικός ρόλος είναι αυτός του νομοσχεδίου; Είναι σαν να προσπαθεί να λύσει όλα τα προβλήματα του Πανεπιστημίου από το Υπουργείο Παιδείας. Είναι ο χειρότερος συνδυασμός του υδροκέφαλου κράτους, του κρατισμού, με μία ψευτοαγοραία διάθεση εμπορευματοποίησης πραγμάτων, τα οποία αν τα εμπορευματοποιήσεις τα εξευτελίζεις, τα απαξιώνεις. Ναι τα παιδιά να κάνουν πρακτική εξάσκηση σε κάποια επιχείρηση, είναι σημαντικό.

Ναι να υπάρχουν διδακτορικοί φοιτητές που να δουλεύουν ένα μέρος ένα μέρος της εβδομάδας τους στο Πανεπιστήμιο και ένα μέρος στη βιομηχανία. Ναι οι καθηγητές ιδίως των πολυτεχνείων, σε γνωστικά αντικείμενα δηλαδή που η γνώση καταλήγει και σε βιομηχανικές εφαρμογές, να ασχολούνται με τις επιχειρήσεις. Όχι όμως να κρίνεται η εξέλιξη ενός Καθηγητή από άνθρωπο της αγοράς. Αυτό είναι απαράδεκτο. Θα πρέπει να κρίνεται από τους συναδέλφους εντός της κοινότητας της πανεπιστημιακής. Όχι στο να λέμε ότι εάν ένα γνωστικό αντικείμενο, μία έρευνα, ένα ερευνητικό έργο δεν έχει τιμή στην αγορά, ότι δεν έχει αξία. Εάν ήταν το Cambridge τη δεκαετία του 50′ φτιαγμένο έτσι όπως θέλει σήμερα το Πανεπιστήμιο η κ. Κεραμέως, δηλαδή οι μεταπτυχιακές σπουδές να χρηματοδοτούνται μόνο από προγράμματα που έχουν σχέση με την αγορά, οι επιχειρήσεις να είναι αυτές που χρηματοδοτούν έρευνες και μάλιστα αποκλειστικά, σήμερα δεν θα λειτουργούσαν τα κινητά μας!

Οι 1.300 σελίδες περίπου του νομοσχεδίου της κ. Κεραμέως δεν θα λύσουν κανένα από τα βασικά προβλήματα του Πανεπιστημίου. Φτιάχνει ένα σύστημα μεταξύ καθετοποιημένης διαχείρισης, ουσιαστικά θα διαχειρίζεται το Πανεπιστήμιο ένα Συμβούλιο Διοίκησης -εγώ δεν είμαι ικανοποιημένος από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα Πανεπιστήμια σήμερα, θα ήμουν ανοιχτός σε αλλαγές, δεν λέω ότι αυτό που έχουμε είναι το βέλτιστο, αλλά αυτό που προτείνει η κ. Κεραμέως είναι μια βερσιόν αυτού που είχε θεσπίσει η κ. Διαμαντοπούλου το οποίο απέτυχε, κι αυτό θα αποτύχει- στο οποίο θα εκλέγονται έξι κι αυτοί θα διορίζουν πέντε που θα αναπαράγουν τον κύκλο τους. Μια επιχείρηση δεν θα λειτουργούσε ποτέ έτσι. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά.

Υπήρξε βέβαια κι ένας νόμος-πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ που δεν ήταν και πολύ διαφορετικός από την βάση και τους άξονες που βλέπουμε σήμερα στο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης. Όσο λοιπόν μικρότερες είναι οι διαφορές μεταξύ τους, τόσο μεγαλύτερο θόρυβο δημιουργούν με προσβολές, με υποβάθμιση της συζήτησης στο Κοινοβούλιο».

«Δεν αρκεί η συγγνώμη Βερναρδάκη»

Ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρθηκε και στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ που βρίσκεται στη Βουλή αλλά και για την επίθεση που έκανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορος Βερναρδάκης στην Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως. «Θλίβομαι, ζήτησε συγνώμη ο κ. Βερναρδάκης αλλά νομίζω ότι τόσο γρήγορη συγνώμη δεν καλύπτει τα πράγματα. Τα τελευταία 7 χρόνια έχω εισπράξει ένα τεράστιο πακέτο από προσβλητικούς και επιθετικούς προσδιορισμούς, δεν έχω απαντήσει ποτέ, δεν έχω προσβάλει κανέναν. Δε μ’ αρέσει αυτό που βλέπω στη βουλή σήμερα». 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου