Ευρωπαϊκή έκτακτη ανάγκη

Ευρώπη,

Η Ευρώπη αναμένεται να κηρύξει ό,τι έχει κλαπεί από τους Ρώσους ως κατάσχεση για την «ενεργειακή» ζημιά που της προκλήθηκε.

Η "απενοχοποίηση" των Ευρωπαίων χορηγών του ουκρανικού ναζισμού και η απειλή της μετάδοσης της σύγκρουσης στα δυτικά σύνορα της πρώην Ουκρανικής Ε.Σ.Σ.Δ. έχει ήδη οδηγήσει την Ευρώπη να αρχίσει να εισάγει καθεστώτα ενεργειακής έκτακτης ανάγκης και να αυξήσει την ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεών της. Η Ουγγαρία και η Σερβία πρωτοστατούν, παραδόξως: οι Ευρωπαίοι σχολιαστές πιστεύουν ότι έχουν θερμές σχέσεις με τη Μόσχα και, ως εκ τούτου, μπορεί να έχουν πληροφορίες σχετικά με τα στρατιωτικά σχέδια της ρωσικής ηγεσίας.

Στις 13 Ιουλίου η Ουγγαρία ανακοίνωσε κατάσταση έκτακτης ενεργειακής ανάγκης, η οποία περιλαμβάνει μια σειρά μέτρων για την προετοιμασία της μελλοντικής περιόδου θέρμανσης. Απαγορεύονται οι εξαγωγές ενέργειας: στο εξής ούτε τα καυσόξυλα δεν μπορούν να μεταφερθούν από το ουγγρικό έδαφος. Ο Gergely Gy Gyjas, επικεφαλής του γραφείου του Viktor Orban, δήλωσε ότι η έλλειψη θα γίνει αισθητή σε όλη την Ευρώπη. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ευρωπαίοι δεν θα έχουν αρκετό φυσικό αέριο για την περίοδο του φθινοπώρου και του χειμώνα.

Οι Ούγγροι θα αυξήσουν τις αγορές φυσικού αερίου από ξένους προμηθευτές από τον Αύγουστο και θα μειώσουν σημαντικά την κατανάλωσή τους. Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Péter Szijjártó δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα υποστηρίξει τη νέα δέσμη αντιρωσικών κυρώσεων - εμπάργκο στο φυσικό αέριο από τη Ρωσία και κυρώσεις κατά της Gazprom και της Gazprombank. Και ο υπουργός Άμυνας της Ουγγαρίας λέει ότι έδωσε εντολή στις ένοπλες δυνάμεις να ενισχύσουν την ετοιμότητα μάχης και να διεξάγουν εντατικές στρατιωτικές ασκήσεις το καλοκαίρι και το φθινόπωρο.

Ήδη από την επόμενη ημέρα, στις 14 Ιουλίου, έγινε γνωστό ότι και η Σερβία, ακολουθώντας την Ουγγαρία, τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οικονομία και άρχισε να προετοιμάζεται για στρατιωτική κλιμάκωση το φθινόπωρο και σκληρό χειμώνα- απαγορεύονται οι εξαγωγές καυσίμων στη χώρα και αγοράζεται φυσικό αέριο. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε σε συνέντευξή του στο TV Pink ότι η κρίση που θα αντιμετωπίσουν σύντομα οι Ευρωπαϊκές χώρες είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι παρουσιάζεται στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τον Βούτσιτς, η σύγκρουση στην Ουκρανία απειλεί να γίνει παγκόσμια. (Παρεμπιπτόντως, ο Μακρόν είπε κάτι παρόμοιο: η Γαλλία δεν θέλει η σύγκρουση στην Ουκρανία να επεκταθεί πέρα από τα σύνορά της και να μετατραπεί σε νέο παγκόσμιο πόλεμο).

Στα τέλη Ιουνίου ο Βούτσιτς απηύθυνε ειδική ομιλία προς το έθνος, μιλώντας για την απειλή μιας νέας "βαλκανοποίησης" της Ευρώπης. Ήταν κατηγορηματικός, επισημαίνοντας τους εγκεφάλους της κλιμάκωσης, οι οποίοι σχεδιάζουν επίθεση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο τον Οκτώβριο, και συμβουλεύοντας τους "εταίρους στη Βρετανία και τη Γερμανία" να ρίξουν τους τόνους. Στις 13 Ιουλίου, σε συνέντευξή του σε σερβικό τηλεοπτικό κανάλι, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε: "Η Ουκρανική σύγκρουση είναι ένας πόλεμος στον οποίο η Δύση πολεμά εναντίον της Ρωσίας με τη βοήθεια Ουκρανών στρατιωτών... Η προοπτική ενός παγκόσμιου πολέμου με ανησυχεί περισσότερο. Φοβάμαι ότι θα υπάρξει μια πολύ πιο σοβαρή στρατιωτική σύγκρουση από ό,τι τώρα. Ελπίζω να μην είναι στα Βαλκάνια. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σώσουμε τον Σερβικό λαό και τη Σερβία.

Σύμφωνα με τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς, αφού τα ρωσικά στρατεύματα φτάσουν στη γραμμή Σλαβιάνσκ-Κραματόρσκ-Αβντέεβκα, ο Ρώσος πρόεδρος θα κάνει μια πρόταση στη Δύση: "Αν δεν την αποδεχτούν, θα μπούμε όλοι στο καμίνι. Και δεν θα το δεχτούν. Ο πρόεδρος της Σερβίας δήλωσε ότι δεν σκέφτεται να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ: η συμμαχία δεν θα νίψει ποτέ τας χείρας της από τα εγκλήματα που έχει διαπράξει. "Η Σερβία αναγνωρίζει και σέβεται τις θυσίες των ξένων λαών, αλλά πρέπει επίσης να μιλήσει για τα δικά της θύματα, να μην ντρέπεται γι' αυτά και να αναζητήσει δικαιοσύνη".

Σύμφωνα με τον Βούτσιτς, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν κηρύχθηκε στη Σερβία, αλλά επιβλήθηκε. Προκειμένου να προετοιμαστούν για έναν "βαρύ χειμώνα", λαμβάνονται μέτρα παρόμοια με εκείνα που ελήφθησαν στην Ουγγαρία. Η Σερβία αγόρασε 150 εκατομμύρια κυβικά μέτρα πρόσθετου φυσικού αερίου, ενώ έχουν παραγγελθεί έως και 500 εκατομμύρια από την ουγγρική αποθήκη: "Στη χειρότερη περίπτωση, σε περίπτωση παγκόσμιου πολέμου, αυτό θα κάλυπτε τα 2/3 της ζήτησης. Επιπλέον, η χώρα αναγκάζεται να επιστρέψει στον άνθρακα. "Αν είχαμε ακούσει αυτούς που ζητούσαν να εγκαταλειφθεί, δεν θα υπήρχε πλέον ηλεκτρικό ρεύμα για 22 ώρες την ημέρα", τόνισε ο Σέρβος ηγέτης, χαιρετώντας φλογερά το λόμπι της πράσινης ενέργειας. Όσον αφορά το πετρέλαιο, οι εξαγωγές έχουν σταματήσει προσωρινά, καθώς η χώρα έχει απομείνει με πετρέλαιο 77 ημερών και βενζίνη 65 ημερών.

Προφανώς, το ουγγροσερβικό σενάριο της ενεργειακής κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα εξαπλωθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο είναι το μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα για τους Ευρωπαίους. Επιπλέον, στον τομέα του φυσικού αερίου, οι ανταλλαγές αγοράς, όπως στην περίπτωση του πετρελαίου, δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν λόγω των δυσκολιών μεταφοράς. Σε περίπτωση απαγόρευσης των προμηθειών από τη Ρωσία και μείωσης της ρωσικής παραγωγής, το φυσικό αέριο θα γίνει ακόμη πιο σπάνιο και οι τιμές θα ανέβουν ακόμη πιο γρήγορα.

Μια απαγόρευση των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα έπληττε κυρίως την ευρωπαϊκή βιομηχανία - τη χημική, τη μεταλλουργική και τη μηχανουργική βιομηχανία. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι η καθιέρωση δελτίου κατανάλωσης φυσικού αερίου ακόμη και στον κοινόχρηστο τομέα, εάν υπάρχει έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας. Η αναζήτηση εναλλακτικών προμηθευτών φυσικού αερίου θα διαρκέσει χρόνια. Ως εκ τούτου, η Ευρώπη δεν μπορεί να εγκαταλείψει το ρωσικό φυσικό αέριο εδώ και τώρα. Οι επιχειρήσεις θα σταματήσουν και θα υπάρξουν διακοπές ρεύματος. Το τεράστιο πρόβλημα είναι το πώς θα επιβιώσουμε την επόμενη περίοδο θέρμανσης: θα χρειαστεί να διακοπεί η παροχή φυσικού αερίου στις βιομηχανικές επιχειρήσεις και να μείνει μόνο η θέρμανση του πληθυσμού και των κοινωνικών εγκαταστάσεων- σε αυτό, "δεν θα είναι 20 βαθμοί Κελσίου στα διαμερίσματα, αλλά 10-15".

Η έκτακτη ανάγκη της ευρωπαϊκής κλίμακας από το χειμώνα μπορεί να οδηγήσει σε δελτίο καυσίμων, κυλιόμενες διακοπές ρεύματος, δημιουργία ορίων κατανάλωσης και άλλα προβλήματα, για τα οποία οι Ευρωπαίοι δεν είναι έτοιμοι. Για τους αρχιτέκτονες της "νέας κανονικότητας" (Klaus Schwab και άλλων), αυτή είναι μια θετική τάση. Θα τους είναι πιο εύκολο να "εξηγήσουν" ότι οι Ρώσοι φταίνε. Θα τους είναι πιο εύκολο να εξηγήσουν ότι για όλα φταίνε οι Ρώσοι και να εφαρμόσουν γρήγορα τη λεγόμενη ενεργειακή μετάβαση, η οποία απαιτούσε πολλούς πόρους, προσπάθεια και χρόνο. Είναι επίσης δυνατό να βγάλει κανείς χρήματα από την υπεξαίρεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που κατασχέθηκαν με το πρόσχημα της οικονομικής αποζημίωσης της Ουκρανίας. Οι Ευρωπαίοι δεν περιμένουν να δώσουν στην Ουκρανία όλα όσα έχουν κλαπεί από τους Ρώσους, αλλά τα κατάσχουν με το πρόσχημα της αποζημίωσης για τις "ενεργειακές" ζημιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου