Βρυξέλλες: Ξεκίνησαν οι ενταξιακές συνομιλίες Ευρωπαϊκής Επιτροπής με Τίρανα και Σκόπια.

Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, ενταξιακές συνομιλίες, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Βρυξέλλες,

Η Αλβανία είναι υποψήφια για ένταξη χώρα από το 2014, ενώ η Βόρεια Μακεδονία έλαβε το καθεστώς το 2005.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες την σήμερα Τρίτη.

«Σήμερα, η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία ανοίγουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Αυτή η ιστορική στιγμή είναι η επιτυχία σας», είπε στους πρωθυπουργούς των δύο χωρών.

«Έχετε δείξει τόση διαρκή προσήλωση στις αξίες μας, επιδείξατε ανθεκτικότητα, ενισχύσατε το κράτος δικαίου, πολεμήσατε κατά της διαφθοράς, έχετε ελεύθερα μέσα ενημέρωσης, έχετε κάνει αμέτρητες μεταρρυθμίσεις», είπε η φον ντερ Λάιεν. «Οι πολίτες της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας το αξίζουν και όλοι θα κερδίσουμε όταν μια μέρα καλωσορίσουμε την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία ως πλήρη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η Αλβανία είναι υποψήφια για ένταξη χώρα από το 2014, ενώ η Βόρεια Μακεδονία έλαβε το καθεστώς το 2005.

Οι συνομιλίες που ξεκίνησαν σήμερα στις Βρυξέλλες θα διεξαχθούν σε δεκάδες τομείς, που ονομάζονται κεφάλαια του κεκτημένου. Και οι δύο χώρες θα πρέπει να ευθυγραμμίσουν τη νομοθεσία τους με τη νομοθεσία της ΕΕ σε αυτούς τους τομείς. Τα δύο κράτη θα μπορούν να ενταχθούν στην ΕΕ μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση. Η ΕΕ ξεκίνησε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία το 2005 και δεν υπάρχει ακόμη προοπτική ολοκλήρωσης της διαδικασίας στον ορίζοντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου