Ευρωζώνη: Αύξηση του πληθωρισμού – μείωση της ανάπτυξης

Ευρωζώνη, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πληθωρισμός, ανάπτυξη,

Αναθεωρεί προς το χειρότερο τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της η Κομισιόν, ενώ δεν αποκλείει και ακόμη πιο δυσμενείς επιπτώσεις εξαιτίας του πολέμου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επικαλούμενη τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, προχώρησε σήμερα σε αναθεώρηση προς το χειρότερο των προβλέψεών της για την οικονομία της Ευρωζώνης και τον πληθωρισμό τόσο φέτος όσο και το 2023. Ταυτόχρονα δεν αποκλείει οι επιπτώσεις να είναι ακόμη δυσμενέστερες.

Σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία, η δυναμική της κάνει την Κομισιόν πιο αισιόδοξη, δεδομένου ότι αναθεωρεί προς το καλύτερο τις προβλέψεις για φέτος και προς το χειρότερο για το 2023. Προς το χειρότερο αναθεωρείται ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τόσο φέτος όσο και του χρόνου.

Οι θερινές προβλέψεις της Κομισιόν

Σύμφωνα με τις θερινές προβλέψεις της Επιτροπής, που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα ο επίτροπος για την οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, το ΑΕΠ θα αυξηθεί στην Ευρωζώνη φέτος κατά 2,6% και το 2023 κατά 1,4%. Τον Μάιο η Επιτροπή προέβλεπε ανάπτυξη 2,7% φέτος και 2,3% του χρόνου. Αναφορικά με την Ελλάδα, η Κομισιόν ανεβάζει τον πήχη της ανάπτυξης για το 2022 στο 4,0% από 3,5% που προέβλεπε το Μάιο, ενώ τον κατεβάζει στο 2,4% για του χρόνου από 3,1% το Μάιο.

Για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, η έκθεση προβλέπει ότι θα κυμανθεί το 2022 στο 7,6% και το 2023 στο 4,0%. Πρόκειται για σημαντική αναθεώρηση προς το χειρότερο της προηγούμενης πρόβλεψης του Μαΐου. Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός προβλέπεται να κυμανθεί στο τέλος του έτους στο 8,9% από το 12,0% που βρίσκονταν τον Ιούνιο, ενώ το 2023 θα υποχωρήσει στο 3,5%. Όπως επισημαίνει η έκθεση, οι καθοδικοί κίνδυνοι των σημερινών προβλέψεων είναι υψηλοί και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη του πολέμου και ειδικότερα τις επιπτώσεις του στον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο.

Πάντως, η Επιτροπή δεν αποκλείει να επικρατήσει και ένα πιο θετικό σενάριο, το οποίο είναι να ενταθούν οι πτωτικές τάσεις στις τιμές πετρελαίου και πρώτων υλών, κάτι που θα επέφερε μια ταχύτερη υποχώρηση του πληθωρισμού σε σχέση με τις σημερινές προβλέψεις. Επιπλέον, χάρη στην ισχυρή αγορά εργασίας, η ιδιωτική κατανάλωση θα μπορούσε να αποδειχθεί πιο ανθεκτική εάν τα νοικοκυριά χρησιμοποιήσουν περισσότερες από τις συσσωρευμένες αποταμιεύσεις τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου