ΠΟΥ: Η Ευρώπη θα δει «υψηλά επίπεδα» του Covid-19 αυτό το καλοκαίρι

Omicron BA.5, εμβολιασμοί, Δρ. Χανς Κλούγκε, ΠΟΥ, Ευρώπη, Κορονοϊός, Πανδημία,
Ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε την Πέμπτη ότι αναμένει «υψηλά επίπεδα» του Covid-19 στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι και κάλεσε τις χώρες να παρακολουθούν την εξάπλωση καθώς τα κρούσματα τριπλασιάστηκαν τον περασμένο μήνα.


«Καθώς οι χώρες σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο έχουν άρει τα προστατευτικά μέτρα που ίσχυαν προηγουμένως, ο ιός θα μεταδοθεί σε υψηλά επίπεδα το καλοκαίρι», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε.

"Αυτός ο ιός δεν θα εξαφανιστεί μόνο και μόνο επειδή οι χώρες σταμάτησαν να τον αναζητούν. Εξακολουθεί να εξαπλώνεται, εξακολουθεί να αλλάζει και εξακολουθεί να παίρνει ζωές."

Με την ηπιότερη αλλά πιο μεταδοτική υποπαραλλαγή του Omicron BA.5 να εξαπλώνεται σε ολόκληρη την ήπειρο, οι 53 χώρες στην ευρωπαϊκή περιοχή του ΠΟΥ καταγράφουν σήμερα κάτι λιγότερο από 500.000 κρούσματα καθημερινά, σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού.

Αυτό είναι από περίπου 150.000 κρούσματα ημερησίως στα τέλη Μαΐου.

Η Αυστρία, η Κύπρος, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, το Λουξεμβούργο και η Πορτογαλία είναι οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης, με σχεδόν όλες τις χώρες της περιοχής να σημειώνουν αύξηση των κρουσμάτων.

Μετά την καταγραφή περίπου 4.000 έως 5.000 θανάτων ημερησίως κατά το μεγαλύτερο μέρος του χειμώνα, η Ευρώπη αυτή τη στιγμή βλέπει περίπου 500 θανάτους την ημέρα, περίπου στο ίδιο επίπεδο με το καλοκαίρι του 2020.

«Ελπίζουμε ότι τα ισχυρά προγράμματα εμβολίων που έχουν εφαρμόσει τα περισσότερα κράτη μέλη μαζί με προηγούμενη μόλυνση θα σημαίνουν ότι θα αποφύγουμε τις πιο σοβαρές συνέπειες που είδαμε νωρίτερα στην πανδημία», είπε ο Kluge.

«Ωστόσο, οι συστάσεις μας παραμένουν», τόνισε.

Ο ΠΟΥ προέτρεψε τα άτομα που παρουσιάζουν αναπνευστικά συμπτώματα να απομονωθούν, να ενημερώνονται για τους εμβολιασμούς τους και να φορούν μάσκες σε χώρους με πολύ κόσμο.

Ο Kluge Χανς προέτρεψε επίσης τα κράτη μέλη να συνεχίσουν τις δοκιμές για τον ιό.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να ψάχνουμε για τον ιό γιατί αν δεν το κάνουμε αυτό μας κάνει ολοένα και πιο τυφλούς σε μοτίβα μετάδοσης και εξέλιξης του ιού», είπε ο Kluge.

Κάλεσε επίσης τις χώρες να αυξήσουν τα ποσοστά εμβολιασμού τους.

«Η υψηλή πληθυσμιακή ανοσία και οι επιλογές που έγιναν για τη μείωση του κινδύνου για τους ηλικιωμένους είναι το κλειδί για την πρόληψη περαιτέρω θνησιμότητας αυτό το καλοκαίρι», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου