Ρ.Τ. Ερντογάν στο euronews: «Η Ελλάδα παραβίασε 147 φορές τον εναέριο χώρο μας- Πρέπει να λογοδοτήσει» (vid)

euronews, Αιγαίο, Ελληνοτουρκικά Ρ. Τ. Ερντογάν, Σύνοδος ΝΑΤΟ,

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν επιτέθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό, χωρίς να τον κατονομάζει, λέγοντας ότι «η Ελάδα υιοθέτησε μια συμπεριφορά που δεν συνάδει με τη δική μας πολιτική».

Το ισχυρισμό ότι η Ελλάδα παραβίασε 147 φορές τον τουρκικό εναέριο χώρο και θα πρέπει να λογοδήτησει για αυτό διατύπωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. 

Την τοποθέτησή του αυτή έκανε απαντώντας σε ερώτημα της απεσταλμένης του euronews στην Μαδρίτη, Έφης Κουτσοκώστα, που τον ρώτησε τι ακριβώς συζητήθηκε κατά την συνάντηση που είχε ο Τούρκος πρόεδρος με τον πρόεδρο των ΗΠΑ σε σχέση με την ανάγκη για σταθερότητα στο Αιγαίο.

 «Εφόσον η Ελλάδα δεν προκαλεί εντάσεις, εμείς δεν επιθυμούμε να προκαλέσουμε την οποιαδήποτε ένταση από μόνοι μας. Αλλά επιτρέψτε μου να πω τα ακόλουθα: 147 φορές είναι ο αριθμός που η Ελλάδα παραβίασε τον εναέριο χώρο μας. Και πρέπει να λογοδοτήσουν. Εάν παραβιαζετε 147 φορές τον εναέριο χώρο μας, το κάνετε αυτό; και στην συνεχει τα τουρκικά αεροσκάφη απάντησαν σε αυτό, και εσείς νιώθετε άβολα; Σε καμία περίπτωση. Πρώτα από όλα η Ελλάδα πρέπει να βάλει τα πράγματα στη σωστή σειρά και δε θα έπρεπε να εγκαθιστά όπλα στα νησιά. Αυτό είναι αντίθετο στην Συνθήκη της Λωζάνης και στην Συνθήκη των Παρισίων. Οπότε πρέπει να ανοίξουν και να διαβάσουν αυτές τις Συνθήκες και να κάνουν μετά τα ανάλογα βήματα», ήταν η απάντηση του Τούρκου προέδρου. 

Ο πρόεδρος της Τουρκίας επιτέθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό, χωρίς να τον κατονομάζει, λέγοντας ότι «η Ελάδα υιοθέτησε μια συμπεριφορά που δεν συνάδει με τη δική μας πολιτική». 

«Μετά το δείπνο που είχαμε μαζί του στην Κωνσταντινούπολη (σ.σ.: εννοεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη) του πρόσφερα κάτι. Του είπα να έχουμε διμερείς σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες και να μην εμπλέκουμε οποιαδήποτε τρίτα μέρη. Όμως παρόλα αυτά πήγε στο Αμερικανικό Κογκρέσο και έκανε μια ομιλία εκεί με την οποία αντέστρεψε ουσιαστικά την συμφωνία στην οποία είχαμε καταλήξει πριν από δύο- τρεις εβδομάδες. Και μετά πήγε στο Νταβός της Ελβετίας και έκανε το ίδιο. Και δεν έφτανε μόνο αυτό. Έκανε ειδικές επισκέψεις στα νησιά του Αιγαίου και κατά τη διάρκεια αυτών των ειδικών επισκέψεων έδωσε βαρύτητα στις προσπάθειες να εξοπλιστούν αυτά τα μικρά νησιά και οι βραχονησίδες. Αυτά τα νησιά προστατεύονται από την Συνθήκη της Λωζάνης ή την Συμφωνία των Παρισίων κι αυτή η τακτική είναι αντίθετη σε αυτές τις συνθήκες. Δεν μπορείς να εξοπλίζεις αυτά τα νησιά, αλλά η Ελλάδα κάνει προσπάθεια και κάνει τέτοια βήματα. Υπάρχουν προσπάθειες από τις Ηνωμένες Πολιτείες να δημιουργήσουν βάσεις σε αυτά τα νησιά κι όταν ρωτάμε για αυτό πάντα μας απαντούν ότι όλες αυτές δημιουργούνται κατά της Ρωσίας. Όμως ο λαός μου δε θα το καπιεί αυτό, το εθνος μου δεν το δέχεται αυτό. Γιατί; Γιατί είναι το ερώτημα; Θέλουμε να χτίσουμε έναν κόσμο στον οποίο θα κυριαρχεί η ειρήνη. Εάν θα εργαστούμε για αυτό, τότε γιατί κάνουμε αυτά τα βήματα; Αυτή είναι η ερώτηση που τίθεται. Και δεν έχουμε μια θετική προσέγγιση σε αυτό. Και πάντα το τονίζουμε αυτό κατά τις διμερείς συναντήσεις που έχουμε με τους ηγέτες», ήταν τα λόγια του Τούρκου προέδρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου