H Ε.Ε. ζήτησε από την Κίνα την κατάργηση του νόμου για εθνική ασφάλεια που επέβαλε στο Χονγκ Κονγκ - Η Κίνα αντιτίθεται στις παρατηρήσεις της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

Ε.Ε., ΚΙΝΑ, Χονγκ Κονγκ, Επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ΟΗΕ,
Hong Kong
  • Η ΕΕ ζήτησε την κατάργηση του νόμου για την εθνική ασφάλεια και του νόμου για τη στάση που επιβλήθηκαν από την Κίνα στο Χονγκ Κονγκ. 
  • Αρμόδιος εκπρόσωπος του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας εξέφρασε σθεναρή αντίθεση και έντονη δυσαρέσκεια για τις λεγόμενες τελικές παρατηρήσεις της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Η ΕΕ ζήτησε σήμερα την κατάργηση του νόμου για την εθνική ασφάλεια και του νόμου για τη στάση που επιβλήθηκαν από την Κίνα στο Χονγκ Κονγκ, ενώ ζήτησε από τις αρχές της περιοχής να "απόσχουν από την εφαρμογή τους".

"Η ΕΕ υποστηρίζει τις συστάσεις της Επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, κυρίως την κατάργηση ταυτόχρονα του νόμου για την εθνική ασφάλεια και του νόμου για τη στάση, και την αποχή, στο άμεσο μέλλον, από την εφαρμογή τους", δήλωσε η Ναμπίλα Μασράλι, εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Ο νόμος για την εθνική ασφάλεια επιβλήθηκε από το Πεκίνο στην πρώην βρετανική αποικία το 2020 για να θέσει τέλος στις μαζικές διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας οι οποίες συχνά εξελίσσονταν σε βίαια επεισόδια.

Από τότε που ο νόμος τέθηκε σε ισχύ, η αντιπολίτευση υπέστη σκληρή καταστολή και οι περισσότερες προσωπικότητες που ενσάρκωναν τη δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ είτε εγκατέλειψαν τη χώρα, είτε εμποδίστηκαν να ασκήσουν τη θητεία τους είτε φυλακίστηκαν.

"Η ΕΕ εκφράζει άλλη μια φορά τις πιο σοβαρές ανησυχίες της σε σχέση με την αυξανόμενη παραβίαση των ατομικών και των πολιτικών δικαιωμάτων όπως η ελευθερία της έκφρασης, η ελευθερία του Τύπου, ο πολιτικός πλουραλισμός και η ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι στο Χονγκ Κονγκ", πρόσθεσε η εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, οι αρχές του Χονγκ Κονγκ πρέπει να "επαγρυπνούν ώστε οι εκπρόσωποι των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών να μην εκφοβίζονται ούτε να απαγγέλλονται σε βάρος τους κατηγορίες λόγω της δέσμευσής τους στους διεθνές οργανισμούς", δήλωσε.

"Οποιαδήποτε ενέργεια εκφοβισμού και αντιποίνων είναι έντονα καταδικαστέα", πρόσθεσε.

Η κοινή σινο-βρετανική δήλωση εγγυάται έναν υψηλό βαθμό αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ "τουλάχιστον έως το 2047", υπενθύμισε η εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Η Κίνα αντιτίθεται στις παρατηρήσεις της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ σχετικά με το Χονγκ Κονγκ 


Εκπρόσωπος του Γραφείου Υποθέσεων Χονγκ Κονγκ και Μακάο του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας εξέφρασε σθεναρή αντίθεση και έντονη δυσαρέσκεια για τις λεγόμενες τελικές παρατηρήσεις της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) σχετικά με τη συμμόρφωση με το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα στο Χονγκ Κονγκ και στο Μακάο.

Ο εκπρόσωπος είπε σε μια δήλωση ότι πολλά σχόλια είναι μεροληπτικά και δεν βασίζονται σε γεγονότα.

Ο νόμος για την εθνική ασφάλεια στην Ειδική Διοικητική Περιοχή του Χονγκ Κονγκ (HKSAR) ψηφίστηκε μετά από εκτεταμένες διαβουλεύσεις με διάφορους τομείς. Ακολούθησε επίσης διαφανείς διαδικασίες, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου στο HKSAR διεξάγουν σχετικές επιχειρήσεις αυστηρά βασισμένες σε νόμους και γεγονότα, έχουν διασφαλιστεί ανεξάρτητες και αμερόληπτες δίκες και τα δικαιώματα των υπόπτων προστατεύονται δεόντως, ανέφερε η δήλωση.

Τα γεγονότα έδειξαν πλήρως ότι αυτό που ο νόμος για την εθνική ασφάλεια στο HKSAR έχει αποτρέψει, σταμάτησε και τιμωρήσει είναι οι παράνομες και εγκληματικές δραστηριότητες που είχαν θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την εθνική ασφάλεια που είχε αναλάβει μια εξαιρετικά μικρή ομάδα ανθρώπων, είπε, προσθέτοντας ότι ο νόμος προστατεύει κοινωνική ευημερία και σταθερότητα, καθώς και τα δικαιώματα και τις ελευθερίες της συντριπτικής πλειοψηφίας των ανθρώπων στο Χονγκ Κονγκ, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας του λόγου και της ελευθερίας του Τύπου.

Είναι διεθνώς αναγνωρισμένο ότι η πολιτική εξουσία πρέπει να τεθεί στα χέρια πατριωτών, είπε ο εκπρόσωπος. Το νέο εκλογικό σύστημα για το HKSAR είναι σύμφωνο με το συνταγματικό καθεστώς και τις πραγματικές συνθήκες της περιοχής και δείχνει ότι το δημοκρατικό σύστημα του Χονγκ Κονγκ βελτιώνεται και προχωρά με την εποχή, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Οι εκλογές του Νομοθετικού Συμβουλίου του HKSAR και του διευθύνοντος συμβούλου του HKSAR στο πλαίσιο του νέου εκλογικού συστήματος αντανακλούσαν τη θέληση του λαού και κέρδισαν ευρεία δημόσια υποστήριξη.

Η Μόνιμη Επιτροπή του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου ορίζει τις υποχρεωτικές διαδικασίες για την ανάπτυξη του πολιτικού συστήματος στο Μακάο μέσω της ερμηνείας του Βασικού Νόμου της Ειδικής Διοικητικής Περιφέρειας του Μακάο (SAR), είπε ο εκπρόσωπος. «Είναι θέμα αρμοδιότητας των κεντρικών αρχών».

Η κυβέρνηση της ΕΔΠ Μακάο εκπληρώνει τις νόμιμες συνταγματικές της υποχρεώσεις όταν προστατεύει την εθνική σημαία, το εθνικό έμβλημα, τον εθνικό ύμνο και άλλα εθνικά σύμβολα και παραστάσεις, διοργανώνει εκλογές σύμφωνα με το νόμο και υπερασπίζεται τη συνταγματική τάξη στην περιοχή. είπε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι δεν σημειώθηκε καμία παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο εκπρόσωπος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι εκθέσεις της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στο μέλλον θα περιέχουν περισσότερα γεγονότα και λιγότερες προκαταλήψεις και ψέματα που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν εξαρχής. 
πηγές: Euronews / Xinhua Net

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

© all rights reserved
customized with από: antikry.gr