Izvestia: «Ο Μπάιντεν επιδιώκει να δημιουργήσει αντιρωσικό μέτωπο στη Μέση Ανατολή»

Τζο Μπάιντεν, ΗΠΑ, Σαουδική Αραβία, Izvestia,

Ο Τζο Μπάιντεν πηγαίνει στη Μέση Ανατολή με στόχο να δημιουργήσει ένα ακόμα μέτωπο ενάντια στη Ρωσία και την Κίνα. Το επερχόμενο ταξίδι του Αμερικανού προέδρου προκάλεσε οργή στη χώρα του - Οι Δημοκρατικοί επικρίνουν παραδοσιακά την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.

 
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα ταξιδέψει στη Μέση Ανατολή με στόχο να δημιουργήσει ένα μέτωπο ενάντια στη Ρωσία και την Κίνα. Εν μέσω της αντιπαράθεσής της με τη Μόσχα, η Ουάσιγκτον έχει ήδη προσπαθήσει να πείσει τη Σαουδική Αραβία να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου αλλά απέτυχε, σημειώνει η Izvestia.

"Το Ριάντ είναι ο στρατηγικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών σε δύο τομείς, την παραγωγή πετρελαίου και την άμυνα. Διατηρούν συμμαχικές σχέσεις από τότε που η Σαουδική Αραβία κήρυξε την ανεξαρτησία του το 1932. Ωστόσο, η στάση της Ουάσιγκτον προς το Ριάντ ήταν αυτή ενός ανώτερου στελέχους κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και ήταν ηγεμονική από τη δεκαετία του 1990», σημείωσε ο Ερευνητής στο Τμήμα Μέσης και Μετασοβιετικής Ανατολής του Ινστιτούτου Επιστημονικής Πληροφόρησης για τις Κοινωνικές Επιστήμες της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Βασίλι Οστάνιν-Γκολόβνια. "Η Ρωσία έχει ένα συγκεκριμένο πλεονέκτημα έναντι των ΗΠΑ. Υπήρξε μια πολύ επιτυχημένη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, τα μέρη κατέληξαν σε κάποιες συμφωνίες και το βασίλειο είναι απίθανο να τις παραβιάσει", εξήγησε ο ειδικός.

«Οι ρωγμές μεταξύ των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας εμφανίστηκαν πολύ πριν από την ουκρανική κρίση, η οποία ώθησε το βασίλειο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να επιδείξουν ανυπομονησία και να αρνηθούν να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου μετά το εμπάργκο της Ουάσιγκτον στη ρωσική ενέργεια. Υπάρχει επίσης μια προσωπική πτυχή. Η πραγματική της χώρας Ο ηγέτης Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έχει περίπλοκες σχέσεις με το Δημοκρατικό κατεστημένο των Ηνωμένων Πολιτειών», επεσήμανε ο ειδικός.

«Οι Σαουδάραβες δεν έχουν κανένα λόγο να κάνουν συμφωνίες με τους Δημοκρατικούς», τόνισε ο ανατολίτης μελετητής Αντρέι Οντίκοφ. «Οι Σαουδάραβες γνωρίζουν καλά ότι εάν οι Αμερικανοί καταφέρουν να καταστείλουν τη Ρωσία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ή να ασκήσουν πραγματικά ισχυρή πίεση στη Μόσχα, τότε η Σαουδική Αραβία μπορεί να είναι η επόμενη στη σειρά που θα υποστεί «δημοκρατικές αλλαγές», δηλαδή τις διαδικασίες που έλαβαν χώρα. κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης. Οι Σαουδάραβες δεν χρειάζονται τίποτα από όλα αυτά. Θα ήθελαν να έχουν μια εναλλακτική από τις ΗΠΑ. Η Ρωσία μπορεί να γίνει μια τέτοια εναλλακτική», πρόσθεσε ο ειδικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου