Σρι Λάνκα: 'Ολα τα κόμματα της αντιπολίτευσης συζητούν για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης (vid)

Σρι Λάνκα, διαδηλώσεις, αντιπολίτευση, κυβέρνηση συνεργασίας,

Τα πρωτοφανή γεγονότα στο Κολόμπο ήταν το αποτέλεσμα της κορύφωσης των διαδηλώσεων τριών και πλέον μηνών από τους απλούς πολίτες της Σρι Λάνκα κατά της κυβέρνησης, και ειδικότερα του Προέδρου Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα... 

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Σατζίθ Πρεμαντάσα (Sajith Premadasa), μαζί με αρκετούς βουλευτές, πραγματοποίησαν πορεία μέχρι την Πλατεία Ανεξαρτησίας στην καρδιά του Κολόμπο, φωνάζοντας συνθήματα όπως "Gota, go home"


Τα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης της Σρι Λάνκα, μετά την χθεσινή κομματική συνάντηση, αναμένεται να συναινέσουν για τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης όλων των κομμάτων εν μέσω της άνευ προηγουμένου πολιτικής αναταραχής, καθώς ο πρόεδρος Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα (Gotabaya Rajapaksa) και ο πρωθυπουργός Ρανίλ Γουικρεμεσίνγκε (Ranil Wickremesinghe) εκδιώχθηκαν από τους  διαμαρτυρόμενους διαδηλωτές για η κακή διαχείριση της οικονομίας.

Μια άλλη συνάντηση των ηγετών εννέα κομμάτων, συμπεριλαμβανομένου του Εθνικού Μετώπου Ελευθερίας, είχε προγραμματιστεί για σήμερα για να συζητηθεί η αναδυόμενη πολιτική κατάσταση.

Ο αντιπρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σρι Λάνκα, Βεερασουμάνα Βεερασίνχε, (Weerasumana Weerasinghe) είπε ότι θα υπάρξει μια μακρά συζήτηση για την κυβέρνηση όλων των κομμάτων.

Η Σρι Λάνκα, μια χώρα 22 εκατομμυρίων κατοίκων, βρίσκεται κάτω από μια άνευ προηγουμένου οικονομική αναταραχή, τη χειρότερη των τελευταίων επτά δεκαετιών, ακρωτηριασμένη από την έντονη έλλειψη συναλλάγματος που την έχει κάνει να δυσκολεύεται να πληρώσει για βασικές εισαγωγές καυσίμων και άλλων βασικών αγαθών .

Η χώρα αυτή, με μια οξεία κρίση σε ξένο συνάλλαγμα που οδήγησε σε χρεοκοπία εξωτερικού χρέους, είχε ανακοινώσει τον Απρίλιο ότι αναστέλλει την αποπληρωμή ξένου χρέους σχεδόν 7 δισ. δολαρίων που οφείλονται για φέτος από περίπου 25 δισ. δολάρια που λήγουν μέχρι το 2026. Το συνολικό εξωτερικό χρέος της Σρι Λάνκα ανέρχεται σε 51 δισ. USD.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου