ΜέΡΑ25: Κάλεσμα συστράτευσης για την πολιτική ανατροπή της "Μητσοτάκης ΑΕ" και της ολιγαρχίας που την κινεί.

ΜέΡΑ25, κάλεσμα συστράτευσης,

Καλούμε όλες και όλους που αντιλαμβάνονται ότι οι καιροί δε σηκώνουν άλλη μία μνημονιακή εναλλαγή, να στηρίξουν, να διαδώσουν και με τη συμβολή τους να εμπλουτίσουν το πρόγραμμα του ΜέΡΑ25 για την πρώτη φορά ρήξη...

Ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με την ανθρωπιστική καταστροφή να εντείνεται, η επέκταση του ΝΑΤΟ είχε ως παράπλευρη απώλεια την ανθρωπιστική παράδοση της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Προχώρησαν σε μια βαριά προδοσία απέναντι στον κουρδικό λαό, μαζί με την ελληνική κυβέρνηση, που αποδεικνύει ξανά ότι όταν προστάξει το ΝΑΤΟ, γίνεται ο καλύτερος σύμμαχος του καθεστώτος Ερντογάν.

Ταυτόχρονα, η ευρωπαϊκή ηγεσία προωθεί την πράσινη μετάβαση με τον μόνο τρόπο που ξέρει: υπονομεύοντάς την. Χωρίς να εξασφαλίζει ουσιαστική στήριξη στο εισόδημα των μικρών παραγωγών, χωρίς πλάνο απεξάρτησης από τις πολυεθνικές, χωρίς πλάνο ανάπτυξης της βιολογικής γεωργίας, χωρίς να έχει στο μυαλό τη διατροφική επάρκεια του πληθυσμού. (Παρόμοια με την κυβέρνηση Μητσοτάκη) ταυτίζει την πράσινη μετάβαση με μια δαμόκλειο σπάθη πάνω από τον λαό, προκαλώντας εύλογες αντιδράσεις, οι οποίες επεκτείνονται από την Ολλανδία στην Πολωνία και την Ιταλία.

Στη χώρα μας, η κυβέρνηση της ΝΔ βλέπει την επικοινωνιακή εικόνα που της έχτισαν τα media της λίστας Πέτσα να καταρρέει κάτω από το βάρος της πραγματικότητας και τον λαό να έχει αποσύρει την εμπιστοσύνη του από αυτή.

Στο ευρωκοινοβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιμετώπισε τη σκληρή αλήθεια των push backs για την οποία ανθρωπιστικές οργανώσεις, δημοσιογράφοι και αγωνιστές φωνάζουν τόσο καιρό. Ο πρωθυπουργός διασύρει τη χώρα, δικαιώνοντας δυστυχώς το ΜέΡΑ25 που καταγγέλλει την ορμπανοποίησή της από το 2019.

Στο ελληνικό κοινοβούλιο οι αποικιοκρατικές συμβάσεις έρχονται, με διαδικασίες εξπρές, η μία μετά την άλλη. Το ξεπούλημα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά στον Προκοπίου, όπου, όμοια με τη ΛΑΡΚΟ, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται ως περιττό βάρος, το καζίνο στο Ελληνικό με την ανοχή και του ΣΥΡΙΖΑ, η επιδότηση της κερδοφορίας της ιδιωτικοποιημένης ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Όλα για τους ολιγάρχες.

Για τους πολίτες ακρίβεια και φτώχεια.

Στο ρεύμα, η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής κρύβει μόνο την ενσωμάτωση των υπερκερδών στον κύριο λογαριασμό. Πως αλλιώς να γίνει, από τη στιγμή που η βασική αιτία της ακρίβειας στο ρεύμα, το Χρηματιστήριο Ενέργειας, που νομοθέτησε η κυβέρνηση Τσίπρα, ζει και βασιλεύει.

Στα αγροτικά καύσιμα, όπου η κυβέρνηση θα παρενέβαινε, οι αγρότες χαμογελούν πικρά βλέποντας στους λογαριασμούς τους αστρονομικές επιστροφές της τάξης των δέκα ευρώ. Όμως, η επισιτιστική κρίση που έρχεται εξαιτίας της αδυναμία τους να καλλιεργήσουν δε θα φέρει κανένα χαμόγελο.

Ο νόμος Χατζηδάκη αποδεικνύεται ότι κατάφερε να κάνει τη ζούγκλα της αγοράς εργασίας ακόμα πιο άγρια, με την εργοδοτική αυθαιρεσία ανεξέλεγκτη. Η αντίδραση των εργαζομένων, είτε με τη μεγάλη παραίτηση στον τουρισμό, είτε με τις δυναμικές κινητοποιήσεις όπως αυτές στην e-food, δείχνει ότι η ουσιαστική αδράνεια των συνδικαλιστικών γραφειοκρατιών δε θα βρει μιμητές. Η μάχη ενάντια στην εργασιακή εκμετάλλευση θα είναι σκληρή και μαζική.

Σκληρή και μαζική πρέπει να είναι και η αντίδραση όλων απέναντι στην Υπουργό – οδοστρωτήρα της δημόσιας Παιδείας. Η υπουργός που μετέτρεψε τα ΑΕΙ σε πεδία μάχης, δεν ντράπηκε να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά αγωνιζόμενων φοιτητ(ρι)ών με την κατηγορία του κακουργήματος (για πρώτη φορά στην ιστορία) επειδή έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας! Θέλει να σπείρει τον φόβο και να γυρίσει, με ένα ακόμα νομοθετικό τερατούργημα που κατέθεσε, τα πανεπιστήμια στη μετεμφυλιακή εποχή. Ο στόχος προφανής σε όσους έχουν παρακολουθήσει τις αποκαλύψεις του φυλακισμένου συνοδοιπόρου μας Julian Assange σχετικά με τα σχέδια της αμερικάνικης Πρεσβείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα: να απαξιωθεί έτι περαιτέρω το δημόσιο πανεπιστήμιο προς όφελος των ιδιωτικών κολλεγίων.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία αντιλαμβάνεται ότι η πολιτική της δεν μπορεί να έχει πλέον τη συναίνεση, ούτε την ανοχή του κόσμου, καταφεύγει ξανά στον προσφιλή της αυταρχισμό. Είτε με την αδιάλλακτη στάση απέναντι στο δίκαιο αίτημα του απεργού πείνας Γ. Μιχαηλίδη, είτε με τις προσαγωγές υγειονομικών που διαμαρτύρονταν ειρηνικά, η πρόθεση είναι να πουλήσει την εικόνα του σκληρού. Προσδοκά είτε να φοβίσει τον κόσμο, είτε να ικανοποιήσει εκείνα τα ακροατήρια που έχει με τέτοιο τρόπο γαλουχήσει με τα ΜΜΕ του εκφασισμού που επιδοτεί.

Σε αυτή τη φάση, είναι εξίσου σημαντικά δύο πράγματα:

 • Να είμαστε έτοιμοι και έτοιμες να ανταποκριθούμε σε μια πρόωρη εκλογική μάχη, παρόλο που ο αναξιόπιστος πρωθυπουργός αρνείται ότι τη σχεδιάζει.
 • Να εντείνουμε τις κινηματικές αντιστάσεις που θα φρενάρουν άμεσα την κυβερνητική επίθεση.

Το ΜέΡΑ25 έχει αποδείξει ότι υπάρχει, εντός και εκτός της Βουλής, όχι για να αφομοιώσει αλλά για να στηρίζει κινήματα, κινήσεις, συνδικάτα, πολιτικές οργανώσεις και τα κομμάτια της κοινωνίας που αγωνίζονται έντιμα για τη ρήξη με την εκμετάλλευση στους χώρους δουλειάς, την πατριαρχία, την κλιματική καταστροφή.

Τη ρήξη με την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών, το καθεστώς ρατσιστικών διακρίσεων, τη στεγαστική και ενεργειακή επισφάλεια.

Τη ρήξη με τη συρρίκνωση των δημοκρατικών θεσμών και ελευθεριών καθώς και τη ρήξη με κάθε πτυχή αυτού που ονομάζουμε τεχνοφεουδαρχία.

Καλούμε όλες και όλους που αγωνιζόμαστε από κοινού, σε μόνιμη, ουσιαστική συστράτευση

 • Στους δρόμους, τις πλατείες, τους χώρους δουλειάς, τις γειτονιές, την ύπαιθρο και το διαδίκτυο, οπουδήποτε βρισκόμαστε με ενότητα και επιμονή, για να αλληλεπιδρούμε και να συντονιζόμαστε, για να φρενάρουμε τις καθεστωτικές επιθέσεις και να κερδίζουμε νίκες μαζί με την κοινωνία
 • Στην προεκλογική ζύμωση, με συμμετοχή στα ψηφοδέλτιά μας ώστε να εκπροσωπήσουν αυτόνομα τον δικό τους χώρο – με όποιον τρόπο θέλουν να μας προτείνουν.

Για μια ακόμα φορά καταθέτουμε το άμεσο πρόγραμμα ρήξης με την ολιγαρχία που αποτελεί το μίνιμουμ των μονομερών κινήσεων που πρέπει να γίνουν για να βγει η χώρα από το καθεστώς χρεοδουλοπαροικίας στο οποίο βρίσκεται εδώ και τουλάχιστον 13 χρόνια.

Καλούμε όλες και όλους που αντιλαμβάνονται ότι οι καιροί δε σηκώνουν άλλη μία μνημονιακή εναλλαγή, να στηρίξουν, να διαδώσουν και με τη συμβολή τους να εμπλουτίσουν το πρόγραμμα για την πρώτη φορά ρήξη:

 1. ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ: Πρώτο βήμα η Άμεση Κατάργηση Χρηματιστήριου Ενέργειας (που εισήγαγε ο ΣΥΡΙΖΑ, και διαχειρίζεται η «Μητσοτάκης ΑΕ» με αποτέλεσμα την χονδρική τιμή να ορίζουν οι ολιγάρχες πάνω από το κόστος της πιο ακριβής κιλοβατώρας) με άμεση εισαγωγή διαφορετικών πλαφόν χονδρικής ανάλογα με το μέσο κόστος παραγωγής της κάθε μονάδας παραγωγής. Δεύτερο βήμα: Κοινωνικοποίηση ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και επανασύσταση Ενιαίας ΔΕΗ ως παραγωγό, μεταφορέα και πάροχο απο-εμπορευματοποιημένου ηλεκτρικού ρεύματος στο πλαίσιο μιας Ευρωπαϊκής Κοινωνικοποιημένης Ένωσης Πράσινης Ενέργειας.

 2. ΑΚΡΙΒΕΙΑ, ΦΠΑ & ΦΟΡΟΙ: Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή του Κατώτατου Μισθού με αναδρομική ισχύ από τις αρχές του 2021. Μείωση συντελεστών ΦΠΑ από 24% στο 15%, από 13% στο 6% και για λιπάσματα, βιβλία και πολιτιστικά αγαθά από 6% στο 0%. Μείωση φορολογικού συντελεστή μικρών επιχειρήσεων στο 10%, μεσαίων στο 20% αλλά και αύξηση για τις μεγάλες στο 30%. Κατάργηση όλων των προπληρωμών φόρων για τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις. Κούρεμα χρεών & δανείων για τις ΜμΕ.

 3. ΣΤΕΓΗ: Άμεση κατάργηση «Ηρακλή». Προστασία πρώτης κατοικίας & ΜΜΕπιχ από δημόσιο φορέα κόκκινων δανείων («Οδυσσέας»). Ίδρυση Οργανισμού Κοινωνικής Στέγης, που δεν θα δανείζει ούτε θα πουλάει σπίτια αλλά θα παρέχει άρτιες, ανθρώπινες και οικολογικά δομημένες κοινωνικές κατοικίες σε νέες/ους και στα λαϊκά στρώματα.

 4. ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ-ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Καμία εξόρυξη, κανένας αγωγός, όλα τα ορυκτά καύσιμα να παραμείνουν στα έγκατα της γης. Παράλληλα, τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα: Κάθε Στέγη Ένα Φωτοβολταϊκό | Θαλάσσιες Ανεμογεννήτριες δημόσιας ιδιοκτησίας | Πρόγραμμα Ανακύκλωσης στην πηγή με αξιοποίηση βιομάζας | Πρόγραμμα εξοικονόμησης μέσω ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων|Η Ελλάδα το Μεσογειακό Κέντρο Παραγωγής & Διανομής Πράσινου Υδρογόνου.

 5. ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ-ΠΑΙΔΕΙΑΣ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ: Ούτε κρατισμός-κομματισμός, ούτε ιδιωτικοποίηση. Ο σχεδιασμός και έλεγχος της δημόσιας παιδείας, υγείας και ενημέρωσης στα χέρια Συμβουλίων Κληρωτών & Εκλεγμένων Πολιτών και η διοίκησή τους στα χέρια των εργαζόμενων σε αυτά.

 6. ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ & ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ: ΑΑΔΕ, ΕΛΣΤΑΤ, Υπερταμείο, ΤΧΣ περνούν στο ελληνικό κράτος (από την τρόικα) και κοινωνικοποιούνται μέσω: (Α) Λογοδοσίας σε Συμβούλια Κληρωτών & Εκλεγμένων Πολιτών, και (Β) Ορισμού διοικήσεων από τη νέα ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

 7. ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ & ΤΟ ΔΑΝΕΙΣΜΟ ΑΓΡΟΤΩΝ & ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ & START UPS: Ένταξη Υπερταμείου, ΤΑΙΠΕΔ, ΤΧΣ κλπ στην νέα ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ-ΑΓΡΟΤΙΚΗ-ΤΡΑΠΕΖΑ και δημιουργία του Συστήματος Δημοσιονομικών Συναλλαγών «Δήμητρα»

+1 -> Ανεξάρτητη Αδέσμευτη Εξωτερική Πολιτική

 • Πρόσκληση σε Διεθνή Περιφερειακή Συνδιάσκεψη σε Όλες τις Μεσογειακές Χώρες

 • Κατάργηση ορμητηρίων του στρατού, ναυτικού και αεροπορίας των ΗΠΑ

 • Απόσυρση από τον Άξονα Ισραήλ-Κύπρος-Αίγυπτος

 • Διεθνής Εκστρατεία για Νέο Κίνημα Αδέσμευτων

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου