Αλέξης Τσίπρας: Η κοινωνία δε σας αντέχει άλλο κ. Μητσοτάκη, τρία χρόνια είναι αρκετά, δε θα γίνουν επτά (vid)

Αλέξης Τσίπρας, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλή,

Κατά τη συζήτηση για την κοινωνική πολιτική ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι στα 46 λεπτά της ομιλίας του επιχείρησε να κάνει το μαύρο - άσπρο....

«Δεν σας αντέχει η κοινωνία, τρία χρόνια ήταν αρκετά» υποστήριξε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το βήμα της Βουλής και κάλεσε τον πρωθυπουργό να πει πότε θα οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές αλλά και να ακολουθήσει μια εκστρατεία με έντιμους όρους κι όχι παιχνίδια, φήμες και διαρροές.

Κατά τη συζήτηση για την κοινωνική πολιτική ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι στα 46 λεπτά της ομιλίας του επιχείρησε να κάνει το μαύρο - άσπρο, είπε τόσα πολλά ψέματα αλλά δεν αναφέρθηκε καθόλου στις λέξεις: ακρίβεια, πληθωρισμό, πανδημία και «σκευωρία».

Η πρωτολογία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Βουλή για την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησηςΑκούγοντάς σας κ. Μητσοτάκη να μιλάτε επί 46 λεπτά, για τα κρίσιμα θέματα της κοινωνικής πολιτικής «ξεχάσατε» να αναφέρετε πέντε λέξεις: Ακρίβεια, πληθωρισμός, βενζίνη, πανδημία αλλά δεν ακούσαμε και τη λέξη σκευωρία, για τη Novartis.

Η ομιλία σας σήμερα θα είναι case-study. Οι πολιτικοί επιστήμονες θα κάτσουν να δουν πώς μπορεί κανείς μέσα σε 46 λεπτά να κάνει το μαύρο-άσπρο και πώς μπορεί να πει τόσα πολλά ψέματα. Επενδύετε σε ένα κοινό που θεωρείτε ότι έχει άγνοια. Δεν έχουν άγνοια οι πολίτες, δεν έχει άγνοια ο λαός.

Η ζωή τα φέρνει περίεργα τα πράγματα. Ποιος θα περίμενε ότι μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, μέσα σε αυτές τις 10 μέρες, θα μπορούσατε να είχατε υποστεί τρεις απανωτές ήττες. Τρία απανωτά στραπάτσα.

Η πρώτη δεν ήταν δικιά σας, ήταν δυστυχώς όλων μας. Ήταν η διπλωματική ήττα της χώρας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στη Μαδρίτη.

Η δεύτερη δεν ήταν απλά ήττα, ήταν ένα απίστευτο βατερλό που αποδυναμώνει και απογυμνώνει όλο σας το αφήγημα, προεκλογικό και μετεκλογικό. Το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου που διέλυσε με πάταγο όλο το κατασκευασμένο σας αφήγημα περί σκευωρίας. Την προσπάθεια να λασπώσετε και να πλήξετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους.

Θα ζητήσετε, κ. Μητσοτάκη, συγγνώμη από όλους αυτούς που στοχοποιήσατε; Από αυτούς που αποκαλέσατε «συμμορίτες»; Από αυτούς που αποκαλέσατε «υπόκοσμο»; Από αυτούς που αποκαλέσατε «ελευθεροδολοφόνους»; Ηγηθήκατε μιας απίστευτης για δημοκρατική και πολιτισμένη χώρα προσπάθειας όχι απλά να συγκαλύψετε το σκάνδαλο με κάθε τρόπο, αλλά και να καταδιώξετε όσους τόλμησαν να συμβάλλουν στην αποκάλυψή του. Να εξοντώσετε ηθικά και πολιτικά εισαγγελείς, μάρτυρες, δημοσιογράφους ως «συμμορίτες» και «σκευωρούς».

Το μόνο που έχω να δηλώσω και να δεσμευτώ είναι ότι το σκάνδαλο που επιχειρήσατε να κουκουλώσετε ζητάει απαντήσεις. Εμείς θα το πάμε μέχρι τέλους, κ. Μητσοτάκη.
Τίποτα δεν θα μείνει πια στο σκοτάδι. Γιατί στη Δικαιοσύνη και τη διαφάνεια δεν χωρούν συμβιβασμοί.

Και βέβαια, ήταν και το χθεσινό στραπάτσο στο Ευρωκοινοβούλιο. Όπου βρεθήκατε απολογούμενος, σε άδεια έδρανα, για τις ντροπιαστικές επιδόσεις της πατρίδας μας επί της διακυβέρνησης σας, στα ζητήματα του κράτους δικαίου και της ελευθεροτυπίας.

Προχθές, το BBC ανακοίνωσε ότι είμαστε 4η στην Ε.Ε. και 8η στον κόσμο στη σειρά των χωρών που έχουν δώσει τα περισσότερα όπλα στην Ουκρανία. Έχουμε δώσει πολύ περισσότερα από ό,τι η Γαλλία και η Ιταλία. Γιατί βάζετε τη χώρα σε περιπέτειες; Γιατί μας εμπλέκετε;

Ακόμη περισσότερα «συγχαρητήρια» αξίζουν στη διαχειριστική ικανότητα των αρίστων υπουργών και στελεχών σας για το «Turkaegean». Mόνο μία κυβέρνηση με τόσο σοβαρό σχέδιο και τόσο άριστα στελέχη, που δεν αφήνουν τίποτα να πέσει κάτω, θα το είχε πετύχει αυτό.

Η ανασφάλεια δεν έχει όμως να κάνει μόνο με τα εθνικά μας θέματα.

Το κύμα της ακρίβειας σαρώνει τα πάντα.

Η Eurostat κατέγραψε προχθές νέο άλμα του πληθωρισμού στη χώρα μας, στο 12% τον Ιούνιο - υψηλότερος κατά 3,4% από το μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Ο ενεργειακός πληθωρισμός είναι στο 61%, όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι στο 39%.

Το μηνιαίο εισόδημα επαρκεί μεσοσταθμικά για 19 ημέρες.

Το 40% του πληθυσμού δαπανά πάνω από το 50% του εισοδήματός του για τα έξοδα στέγασης.

Η πανδημία βρίσκεται σε νέα έξαρση, με τον προϋπολογισμό των νοσοκομείων να είναι μειωμένος κατά 800 εκατ. ευρώ.

Στη ασφάλιση, φτάσατε να έχετε 400.000 εκκρεμείς συντάξεις, ενώ διαφημίζατε προεκλογικά τη σύνταξη σε μια μέρα.

Εξαπατήσατε για άλλη μια φορά τους συνταξιούχους. Είπατε στους απόμαχους της δουλειάς να μην κάνουν προσφυγές γιατί θα πάρουν όλοι πίσω τα αναδρομικά, και τελικά θα πάρουν κάτι μόλις 300.000 από αυτούς. Μόνο όσοι έκαναν προσφυγές.

Η κοινωνική πολιτική για μας δεν είναι υποσημείωση, ούτε ένα κεφάλαιο.

Αλλά είναι ο τίτλος του βιβλίου της πολιτικής μας.

Ο τίτλος του βιβλίου που εσείς αφήνετε πίσω σας, είναι η ανασφάλεια και η απόγνωση.

Η κοινωνία δεν σας αντέχει άλλο κ. Μητσοτάκη. Τρία χρόνια αρκετά, δε θα γίνουν επτά. Είστε ο πρώτος πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης που κατάφερε από μόνος του να αποτελεί παράγοντα πολιτικής αστάθειας στον τόπο.

Το δίλημμα της κάλπης, όποτε τη στήσετε, θα είναι απλό: Πολιτική αλλαγή και ο εφιάλτης τέλος ή εφιάλτης δίχως τέλος;

Δηλώστε σήμερα, έντιμα, δημοκρατικά και πολιτισμένα, ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές τον Σεπτέμβρη.

Βλέπω ότι η Κοινοβουλευτική σας Ομάδα, κύριε Μητσοτάκη, σας χειροκρότησε θερμά σήμερα. Σηκώθηκαν και όρθιοι οι βουλευτές. Ναι, ναι, το χρειαζόσασταν. Μετά τη χθεσινή σας εμφάνιση στο Ευρωκοινοβούλιο, είναι αλήθεια ότι χρειαζόσασταν μία τόνωση του ηθικού, έστω και από τους αμήχανους Βουλευτές σας. Τουλάχιστον αυτοί δεν σας γύρισαν την πλάτη, όπως η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωβουλευτών χθες στο Στρασβούργο.

Σας άκουσα να μιλάτε επί 46 λεπτά για τα κρίσιμα θέματα της κοινωνικής πολιτικής. Ξεχάσατε να αναφέρετε πέντε τουλάχιστον λέξεις, δεν τις άκουσα: Δεν είπατε τη λέξη «ακρίβεια», δεν είπατε τη λέξη «πληθωρισμός», δεν είπατε τη λέξη «βενζίνη», δεν είπατε την λέξη «πανδημία» και δεν άκουσα τις λέξεις «σκευωρία» και «Novartis». Δεν την άκουσα.

Άκουσα όμως πάρα πολλά επί 46 λεπτά και ειλικρινά δεν ξέρω από πού να ξεκινήσω και πού να τελειώσω, διότι η ομιλία σας σήμερα θα πρέπει πράγματι… Σας άκουσα με προσοχή. Ακούστε με και εσείς αν έχετε την καλοσύνη και την αντοχή. Έλεγα, λοιπόν, ότι η ομιλία σας σήμερα θα είναι πράγματι, όπως θα έλεγε ο Τσακαλώτος, «case study», δηλαδή θα το πάρουν οι πολιτικοί επιστήμονες και θα κάτσουν να δουν πώς μπορεί κανείς μέσα σε 46 λεπτά να κάνει το άσπρο μαύρο και εν προκειμένω το μαύρο άσπρο και το πώς μπορεί να πει τόσα, μα τόσα πολλά ψέματα! Και είναι η πραγματικότητα που σας διαψεύδει, δεν είμαστε εμείς.

Ντυθήκατε σήμερα, κύριε Μητσοτάκη, για να μιλήσετε για την κοινωνική πολιτική όχι σοσιαλδημοκράτης, ΚΚΕ ντυθήκατε!

Μας είπατε εσείς ότι νόμος είναι το δίκιο του εργάτη, εσείς που φέρατε νομοσχέδια εδώ με το «καλημέρα» για να καταργήσετε όλο το πλαίσιο το νομοθετικό που διέπει τις εργασιακές σχέσεις, που καταργήσατε στην ουσία το οκτάωρο, που έχετε δημιουργήσει μια κατάσταση ζούγκλας για τους εργαζόμενους. Το 35% των εργαζομένων σήμερα είναι με μερική και επισφαλή απασχόληση.

Μας είπατε ότι νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και μας είπατε και άλλα πολλά που θα τα καταγράψω και θα μιλήσω για ένα ένα. Ακούγοντάς τα όλα αυτά, να παρουσιάζεστε ως φιλεργατικός, ως ένας πρωθυπουργός με κοινωνικό πρόσωπο, μου ήρθαν στο μυαλό τα σαρκαστικά λόγια του Τζορτζ Όργουελ από το 1984: «Ο πόλεμος είναι ειρήνη. Η ελευθερία αποτελεί σκλαβιά. Η άγνοια είναι δύναμη».

Επενδύετε, κύριε Μητσοτάκη, σε ένα κοινό που θεωρείτε ότι έχει άγνοια. Δεν έχει άγνοια, λοιπόν, το κοινό στο οποίο απευθύνεστε και δεν είναι η Κοινοβουλευτική σας Ομάδα που θα σας χειροκροτεί, είναι οι πολίτες και είναι ο λαός. Ναι, εμάς μας αρέσει να χρησιμοποιούμε αυτή τη λέξη, που έχει ισχυρό πρόσημο και φορτίο σε τούτη εδώ τη χώρα. Αυτός ο λαός ήταν που ανέδειξε κυβερνήσεις, που έδιωξε τυράννους, που κατοχύρωσε την ελευθερία, που έχτισε τα θεμέλια της προόδου γι’ αυτόν τον τόπο. Μην τον υποτιμάτε έτσι τον λαό.

Θα σας κάνω, όμως, τη χάρη να μιλήσω και για τον κάθε πολίτη ξεχωριστά. Ναι, ο κάθε πολίτης ξεχωριστά σήμερα βιώνει μια πραγματικότητα, που γνωρίζει πάρα πολύ καλά, διότι τη βιώνει ο ίδιος στη ζωή του. Δεν χρειάζεται να τα λέτε εσείς, οι προπαγανδιστές σας, τα μέσα ενημέρωσης, που βρεθήκαμε στην 108η στον κόσμο και στην τελευταία στην Ευρώπη. Τα ζει ο κόσμος.

Τι ήρθατε να μας πείτε, λοιπόν, σήμερα; Πολλοί χαρακτηρίζουν τη σημερινή συζήτηση ως την πρώτη προεκλογική αναμέτρηση πριν από τις κάλπες, που όλοι λένε ότι έχετε αποφασίσει, αναγκαζόμενος προφανώς από τις εξελίξεις, να τις ανακοινώσετε μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Δεν ξέρω αν έχουν δίκιο. Αυτό που ξέρω πάντως, κύριε Μητσοτάκη, είναι ότι εδώ και πολύ καιρό παίζετε εν ου παικτοίς με τα πάντα, με τα εθνικά θέματα, με τους θεσμούς, με τη δικαιοσύνη, με την κοινωνία και την αλήθεια. Και βέβαια παίζετε και με το κρίσιμο θέμα των εκλογών. Η κορυφαία δημοκρατική διαδικασία έχει γίνει αντικείμενο στοιχημάτων στο καζίνο του καθεστώτος σας, στο οποίο φυσικά μονίμως κερδισμένοι είναι οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι σπόνσορες του καθεστώτος.

Θέλω, λοιπόν, πριν ξεκινήσω την παρέμβασή μου σήμερα εδώ στη Βουλή να σας πω ότι αυτό το παιχνίδι κάποια στιγμή πρέπει να τελειώνει. Και σήμερα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αφήσετε τα «ήξεις αφήξεις» και να δώσετε επιτέλους συγκεκριμένες απαντήσεις. Γιατί με τα πολλά «ήξεις αφήξεις», θαρρώ πως είστε ο πρώτος πρωθυπουργός στη Μεταπολίτευση που καταφέρνει από μόνος του να αποτελεί παράγοντα πολιτικής αστάθειας στον τόπο.

Και θέλω να ξεκαθαρίσω ότι εμείς ζητάμε εδώ και έξι μήνες εκλογές. Και τις ζητάμε διότι η χώρα οδηγείται σε βαθύ αδιέξοδο από τις πολιτικές σας. Γιατί αποδεικνύεστε μεγεθυντής και πολλαπλασιαστής της κρίσης. Διότι δεν είστε σε θέση να διαχειριστείτε τις δραματικές συνέπειες των πολιτικών σας επιλογών και κάθε μέρα που περνάει φορτώνετε με ολοένα και περισσότερα βάρη και τη χώρα και την επόμενη κυβέρνηση. Σας ζητώ, λοιπόν, σήμερα να σταματήσετε να «μαδάτε τη μαργαρίτα» και να δώσετε μια απάντηση.

Αλήθεια, δεν το βλέπετε και εσείς ότι δεν προχωράει έτσι η κυβέρνηση; Έχετε δει τους υπουργούς σας; Έχουν σηκώσει τα μολύβια, δεν ασχολούνται, ασχολούνται μονάχα με τις προεκλογικές τους εξορμήσεις. Δεν βλέπετε τους βουλευτές σας που γνωρίζουν οι άμοιροι ότι ένας στους δύο με την απλή αναλογική δεν θα επανεκλεγεί; Το γνωρίζουν πάρα πολύ καλά και έχουν βάλει μαύρες πλερέζες. Πώς θα προχωράτε έτσι; Εσείς το ανοίξατε το θέμα με τις διαρροές, με τις δηλώσεις σας. Πάρτε μία θέση.

Αν τα βλέπετε, λοιπόν, όλα αυτά, σας καλώ να μιλήσετε τη γλώσσα της αλήθειας.

Πράγματι έρχεστε με δική σας πρωτοβουλία σήμερα στη Βουλή, αλλά ήταν αλλεπάλληλες οι ερωτήσεις που σας είχα καταθέσει για τα ζητήματα της ακρίβειας και ιδίως της ενεργειακής κρίσης και ήταν μια πρωτοβουλία που πήρατε πριν από δέκα ημέρες και την ανακοινώσατε. Έλα όμως που η ζωή τα φέρνει περίεργα τα πράγματα! Ποιος θα περίμενε ότι μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, μέσα σε αυτές τις δέκα μέρες, θα μπορούσατε να είχατε υποστεί τρεις απανωτές ήττες, τρία απανωτά στραπάτσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Η μία ήττα δυστυχώς δεν ήταν δική σας, ήταν όλων μας. Ήταν η διπλωματική ήττα της χώρας στη Μαδρίτη στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Η δεύτερη δεν ήταν απλά ήττα: ήταν ένα απίστευτο Βατερλό που αποδυναμώνει, απογυμνώνει όλο σας το αφήγημα το προεκλογικό και το μετεκλογικό. Ήταν το Βατερλό από την απόφαση, από το βούλευμα της δικαιοσύνης, του δικαστικού συμβουλίου, που διέλυσε με πάταγο όλο το κατασκευασμένο σας αφήγημα περί σκευωρίας στην προσπάθειά σας να λασπώσετε και να πλήξετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους.

Και βεβαίως ήταν και το χθεσινό στραπάτσο στο Ευρωκοινοβούλιο όπου βρεθήκατε απολογούμενος, σε άδεια έδρανα βεβαίως, για τις ντροπιαστικές επιδόσεις της πατρίδας μας επί της διακυβέρνησής σας στα ζητήματα του κράτους δικαίου και της ελευθεροτυπίας.

Και για τα τρία αυτά θέματα, κύριε Μητσοτάκη, σήμερα θα αναγκαστείτε να δώσετε εξηγήσεις και απαντήσεις. Και όσο και αν ανατρέξετε από μεγάλη αδυναμία στο χθες, οφείλετε να δώσετε απαντήσεις για το σήμερα και το αύριο. Δεν θα ξεφύγετε από αυτό.

Δεν θα καταφέρετε να ξεφύγετε από την πραγματική εικόνα της ελληνικής κοινωνίας σήμερα. Είναι άραγε αυτή που περιγράψατε εσείς; Είναι η εικόνα της γαλήνης και της ευτυχίας και της ασφάλειας; Ζούμε στον θαυμαστό κόσμο που περιγράψατε πριν από λίγο; Όχι βέβαια και το ξέρετε πολύ καλά.

Μπορεί εσείς να ζείτε στον δικό σας κόσμο, στον οποίο η ανισότητα είναι φυσικό φαινόμενο –έτσι είχατε πει προεκλογικά- τα κέρδη των λίγων μπορεί να είναι για εσάς στοιχείο προόδου, η υπονόμευση των θεσμών καθεστωτική ανάγκη και το δημόσιο χρήμα λάφυρο της εξουσίας, αλλά η κοινωνία είναι αλλού.

Και ξέρετε ποιο είναι το κυρίαρχο συναίσθημα τούτη την ώρα για όλους τους πολίτες που μας παρακολουθούν, δεξιούς και αριστερούς; Η ανασφάλεια. Η ανασφάλεια είναι το κυρίαρχο συναίσθημα. Ανασφάλεια για το σήμερα και για το αύριο, ανασφάλεια που γίνεται ακόμα μεγαλύτερη όταν κανείς διαπιστώνει το χάσμα ανάμεσα στην εικόνα που παρουσιάσατε σήμερα και στην πραγματικότητα. Διότι, επαναλαμβάνω, ό,τι και να λέτε κι εσείς και η προπαγάνδα σας, η πραγματικότητα είναι αυτή που σας διαψεύδει.

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω την κριτική από αυτό που θεωρώ πιο κρίσιμο απ’ όλα: τα εθνικά μας θέματα. Ποιος, αλήθεια, αισθάνεται ασφαλής με τη στάση και την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης σε έναν κόσμο όπου πράγματι συντελούνται τεκτονικές αλλαγές, με την πορεία των εθνικών μας θεμάτων και την αντιμετώπιση του προκλητικού γείτονα, της Τουρκίας;

Προχθές το BBC έβγαλε πίνακα. Εμείς δεν έχουμε στοιχεία. Και όταν ζητάμε στοιχεία, αφήνει υπονοούμενα στις επιτροπές ο υπουργός Άμυνας ότι είμαστε προδότες. Και είναι ντροπή να λέγονται αυτά για βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου! Προχθές το BBC ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα είναι η τέταρτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η όγδοη στον κόσμο στη σειρά των χωρών που έχουν δώσει τα περισσότερα όπλα στην Ουκρανία. Τέταρτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση! Τέταρτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συναγωνιζόμαστε με την Τσεχία, την Πολωνία, τις βαλτικές χώρες που έχουν παραδοσιακά πολύ μεγάλη αντιπαλότητα με τη Ρωσία. Έχουμε δώσει πολύ περισσότερα από τη Γαλλία που είναι και παραγωγός όπλων, πολύ περισσότερα από την Ιταλία.

Και σας ρωτώ: Γιατί βάζετε τη χώρα σε αυτή την περιπέτεια; Γιατί κάνετε τη χώρα από μέρος της λύσης που ήταν παραδοσιακά, μέρος της κρίσης; Γιατί μας εμπλέκετε έτσι; Δεν μπορούσατε να κρατήσετε μια σθεναρή στάση εναντίον της εισβολής, εναντίον του Πούτιν και της πολιτικής του χωρίς να γίνει η Ελλάδα μέλος της κρίσης;

Ο υπουργός Άμυνας, αφού είχατε δώσει την πρώτη δόση του οπλισμού και σας κάναμε κριτική, ήρθε εδώ στη Βουλή και είπε «Τέλος. Δεν δίνουμε άλλα όπλα». Και λίγες μέρες μετά, μάθαμε από τρίτους, από τον καγκελάριο Σόλτς -όχι από εσάς- ότι θα στείλουμε βαρέα οχήματα που βρίσκονται σήμερα στα σύνορά μας, στα νησιά και τον Έβρο.

Και αλήθεια, αναρωτιέμαι: Αυτό δεν αποτελεί σαφέστατη ένδειξη ΙΧ εξωτερικής πολιτικής; Πότε ενημερώσατε τη Βουλή; Πότε ενημερώσατε τα κόμματα; Αποφασίσατε μόνος σας να αλλάξετε το δόγμα στην εξωτερική πολιτική, ένα δόγμα που ακολουθούσαν όλες οι κυβερνήσεις από τη Μεταπολίτευση και μετά, από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή μέχρι σήμερα: Το δόγμα της Ελλάδας ως χώρα πυλώνα ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας.

Ενδεχομένως να είπατε αφού ο κόσμος μας επιστρέφει στον Ψυχρό Πόλεμο, και εμείς να επιστρέψουμε στη λογική του ψυχροπολεμικού ελληνικού κράτους της δεκαετίας του 1950 και φεύγετε από τον βασικό άξονα της εξωτερικής πολιτικής και γίνεστε ένας νέος Παπάγος.

Το δόγμα Παπάγου, του πιστού και δεδομένου συμμάχου που δεν διεκδικεί εγγυήσεις και στήριξη, αλλά παραχωρεί δικαιώματα, χωρίς να διεκδικεί, με τη λογική ότι κάποια στιγμή αυτή η υπακοή θα εκτιμηθεί. Του συμμάχου, δηλαδή, που δίνει χωρίς ανταλλάγματα στις Ηνωμένες Πολιτείες έξι ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης επ’ αόριστον.

Του συμμάχου που εμπλέκει την Ελλάδα στον πόλεμο στην Ουκρανία, του συμμάχου που δίνει 14-15 δισεκατομμύρια ως τώρα εξοπλιστικά σε τρία χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία, χωρίς προγραμματισμό και χωρίς να εξασφαλίζει την παραγωγή ούτε έστω μιας βίδας από την ελληνική αμυντική βιομηχανία, η οποία απαξιώνεται. Δεκατέσσερα δισεκατομμύρια για να έχουν θέσεις εργασίας στη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες! Αυτό κάνετε.

Του συμμάχου που τα παραχωρεί όλα αυτά και την ίδια στιγμή παρακολουθεί την Τουρκία να αναβαθμίζει ραγδαία τον ρόλο της. Παρακολουθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι της αμυντικής συμφωνίας, να ακυρώνουν τη στήριξή τους στον αγωγό EastMed. Παρακολουθεί στη Μαδρίτη την Τουρκία, που κατέχει παρανόμως το ένα τρίτο της Κύπρου, να δέχεται «συγχαρητήρια» για τον διαμεσολαβητικό της ρόλο στο ουκρανικό και για τη συμβολή της στην επίλυση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

Και παρακολουθεί ο κ. Μητσοτάκης και μάλιστα δηλώνει και ικανοποιημένος -όχι μόνο παρακολουθεί- τη Σουηδία και τη Φινλανδία, τις σκανδιναβικές χώρες που παραδοσιακά συνδέουν την πώληση όπλων με τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, να δεσμεύονται ότι θα άρουν οποιονδήποτε περιορισμό εναντίον της πώλησης όπλων στην Τουρκία και να δεσμεύονται να στηρίξουν και τη συμμετοχή της Τουρκίας στις δομές ευρωπαϊκής άμυνας. Μία εξέλιξη, που παρά τον συντονισμό που λέτε ότι έχετε με τη Λευκωσία, ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών της Λευκωσίας χαρακτήρισε σοβαρή αρνητική εξέλιξη.

Όλα αυτά, κύριε Μητσοτάκη, συνέβησαν στη Μαδρίτη, αν δεν το καταλάβατε. Όσο εσείς φωτογραφίζατε ωραίους πίνακες στο βασιλικό παλάτι συνέβησαν αυτά. Και αναρωτιέμαι αν το καταλάβατε, γιατί φύγατε πανευτυχής και με δηλώσεις θριάμβου από τη Σύνοδο της Μαδρίτης.

Αλλά δεν πρόλαβε να προσγειωθεί το αεροπλάνο σας στην Αθήνα και ακούσαμε τον Πρόεδρο Μπάιντεν να ανακοινώνει ότι θα υπάρξει και πώληση και εκσυγχρονισμός αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία.

Δηλαδή για να το κάνω κατανοητό, εμείς στέλνουμε βαρέα όπλα στην Ουκρανία – τέταρτη χώρα στην Ευρώπη- ικανοποιώντας την απαίτηση των Αμερικανών συμμάχων μας και εκείνοι θα δίνουν αεροπλάνα στην Τουρκία για να κάνει παράνομες υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά.

Και όχι μόνο δεν καταδικάζουν τις υπερπτήσεις αυτές, αλλά μας συνιστούν και να τα βρούμε. Ωραία αποτελέσματα έχει η στρατηγική σας. Έχετε κάθε λόγο να δηλώνετε ικανοποιημένος. Συγχαρητήρια, αλλά εμείς και ο ελληνικός λαός έχουμε κάθε λόγο να δηλώνουμε βαθύτατα ανήσυχοι από αυτά τα επιτεύγματα.

Και για να μην το ξεχάσω, ακόμα περισσότερα συγχαρητήρια αξίζουν βέβαια στη διαχειριστική ικανότητα των άριστων υπουργών και στελεχών της Κυβέρνησής σας. Ειλικρινά πώς το καταφέρατε αυτό με το “Turkaegean”; Πώς το καταφέρατε; Θέλει πραγματικά πολύ μεγάλο κόπο για να το καταφέρετε. Πραγματικά μόνο μια κυβέρνηση με τόσο σοβαρό σχέδιο στο επιτελικό κράτος τόσο άριστα στελέχη που δεν αφήνουν τίποτα να πέσει κάτω θα το είχε πετύχει αυτό, να έχει κατατεθεί το αίτημα –προσέξτε- από τον Ιούλιο του 2021, να βρίσκεται έξι μήνες στο συρτάρι και να μην υπάρχει μια δομή στα υπουργεία σας, ένα στέλεχος, ένας γενικός γραμματέας, ένας υφυπουργός να το σταματήσει. Πραγματικά σηκώνουμε τα χέρια ψηλά.

Και ξέρετε κάτι; Εμείς δεν σας κατηγορούμε για προδοσία. Δεν πέφτουμε στο δικό σας έσχατο επίπεδο του λαϊκισμού, όταν θέλατε τις ψήφους της ακροδεξιάς και της Χρυσής Αυγής και μου λέγατε εδώ σε αυτό το Βήμα «Πούλησες τις συντάξεις για το Μακεδονικό» και έχετε το θράσος να μιλάτε και για λαϊκισμό, όταν πηγαίνετε στο Στρασβούργο!

Εμείς, κύριε Μητσοτάκη, για το θέμα αυτό δεν σας κατηγορούμε για προδοσία. Σας κατηγορούμε για διαχειριστική ανικανότητα, για επικίνδυνη ανικανότητα, επικίνδυνη ακόμα και για τα εθνικά μας συμφέροντα.

Θέλω, όμως, κλείνοντας αυτόν τον κύκλο της κριτικής μου στα εθνικά, να ξεκαθαρίσω κάτι. Αισθάνομαι ότι έχω εθνική ευθύνη να αμφισβητώ την πολιτική σας, γιατί τη θεωρώ εθνικά επιζήμια. Έχω εθνική ευθύνη να καυτηριάζω τις διπλωματικές ήττες της χώρας. Έχω εθνική ευθύνη να εκφράζω τις ανησυχίες μου και να διαβεβαιώνω ότι αυτή η επιζήμια στρατηγική πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει μετά τις εκλογές.

Ταυτόχρονα, όμως, δηλώνω –και να το ακούσουν καλά αυτό μέσα και έξω από τη χώρα- ότι παρά τις πολύ μεγάλες διαφορές μας απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας και του Ερντογάν, είμαστε ενωμένοι. Απέναντι στις απόπειρές του να παρέμβει στα εσωτερικά μας πολιτικά πράγματα είμαστε ενωμένοι! Απέναντι σε κάθε αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων θα είμαστε όλοι οι Έλληνες ενωμένοι.

Η χώρα, όμως, πρέπει γρήγορα να γυρίσει σε πιο ασφαλή μονοπάτια στην εξωτερική πολιτική. Και αυτό, πιστέψτε με, το επιζητεί η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας.

Η ανασφάλεια, όμως, δεν έχει να κάνει μόνο με τα εθνικά μας θέματα. Έχει να κάνει και με τη δύσκολη καθημερινότητα, με την αναξιοπιστία της Κυβέρνησης, με την κακομεταχείριση θεσμών και ανθρώπων, με την κακομεταχείριση της αλήθειας που έχει γίνει κυβερνητική κανονικότητα, με την κακομεταχείριση της δικαιοσύνης που θα έπρεπε να αποτελεί το πιο ασφαλές καταφύγιο του πολίτη. Και απόδειξη τρανή γι’ αυτό είναι οι απαράδεκτοι κυβερνητικοί χειρισμοί που αφορούν στο συγκλονιστικό σκάνδαλο της Novartis. Αλήθεια, κύριε Μητσοτάκη, ο υπουργός σας, ο κ. Γεωργιάδης, αν και είναι εις εκ των ερευνώμενων για την υπόθεση, είχε τουλάχιστον το σθένος –προχθές το άκουσα- να ζητήσει μια «συγγνώμη». Εσείς;

Εσείς θα ζητήσετε μια «συγγνώμη» από όλους αυτούς που στοχοποιήσατε, απ’ αυτούς που απ’ αυτό εδώ το Βήμα τους αποκαλέσατε «συμμορίτες», απ’ αυτούς που απ’ αυτό εδώ το Βήμα αποκαλέσατε «υπόκοσμο»… Από αυτούς που απ’ αυτό εδώ το Βήμα αποκαλέσατε «ελευθεροδολοφόνους»; Μια «συγγνώμη» θα ζητήσετε; Σας περιμένουμε!

Ηγηθήκατε μιας απίστευτης για δημοκρατική και πολιτισμένη χώρα προσπάθειας όχι απλά να συγκαλύψετε το σκάνδαλο με κάθε τρόπο, αλλά να καταδιώξετε όσους τόλμησαν να συμβάλουν στην αποκάλυψή του, να εξοντώσετε ηθικά και πολιτικά εισαγγελείς, μάρτυρες, δημοσιογράφους, ως συμμορίτες και σκευωρούς. Προκαταλάβατε την κρίση της δικαιοσύνης και απεδείχθη με το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου, το οποίο αποκαλύπτει αμετάκλητα και πέραν πάσης αμφιβολίας ότι καμία σκευωρία δεν υπήρξε, καμία συμμορία δεν συντόνισε ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες ήταν αξιόπιστοι, λέει, το βούλευμα, διότι αυτοί καθοδήγησαν το πόρισμα του FBI, από το οποίο η Αμερική, οι Ηνωμένες Πολιτείες, πήραν αποζημίωση από τη Novartis.

Θα ζητήσετε μια «συγγνώμη» για όλα αυτά ή θα συνεχίσετε να κρύβεστε πίσω από την τεχνητή σύγχυση και το ψέμα, με τη συνδρομή βεβαίως των περισσοτέρων μέσων ενημέρωσης της 108ης παγκόσμιας θέσης.

Εγώ ένα έχω να δηλώσω για το ζήτημα αυτό. Σκευωρία δεν υπάρχει και με τη βούλα της δικαιοσύνης. Άρα, είμαστε πάλι στο σημείο «μηδέν». Και τι υπάρχει; Υπάρχει η αποτυχημένη απόπειρά σας να κουκουλώσετε το σκάνδαλο μιλώντας για σκευωρία και να στήσετε ανεπιτυχώς ειδικά δικαστήρια για να φυλακίσετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους και τους δημοσιογράφους που αποκάλυψαν το σκάνδαλο.

Και τι άλλο υπάρχει; Τι άλλο υπάρχει και ζητάει απαντήσεις; Υπάρχουν τα ερωτήματα του σκανδάλου: Ποιοι δωροδοκήθηκαν; Ποιοι εμπόδισαν τους δικαστές; Ποιοι και γιατί κρύβουν την αλήθεια; Πώς και από πού αποκτήθηκαν αυτά τα τεράστια αδιευκρίνιστα ποσά;

Το μόνο που έχω να δηλώσω –και να δεσμευτώ γι’ αυτό- είναι ότι το σκάνδαλο που επιχειρήσατε να κουκουλώσετε ζητάει απαντήσεις. Εμείς, κύριε Μητσοτάκη –όχι εσείς, αλλά εμείς- πείτε στον κ. Σαμαρά τον φίλο σας ότι θα το πάμε μέχρι τέλους το ζήτημα αυτό.

Τίποτα δεν θα μείνει πια στο σκοτάδι, γιατί στη δικαιοσύνη και τη διαφάνεια δεν χωρούν συμβιβασμοί! Και να ξέρετε, η διαφθορά δεν είναι μονάχα ζήτημα ηθικής τάξεως. Είναι και ζήτημα κρίσιμο για την ανάπτυξη της οικονομίας, όταν το πάρτι κατατρώει τους πόρους του ελληνικού λαού. Είναι κρίσιμο ζήτημα για μας.

Και δεν αναφέρομαι σήμερα στην απουσία του κ. Τσιάρα. Νομίζω ότι δεν έχει κορωνοϊό ο κ. Τσιάρας, έτσι δεν είναι; Γιατί δεν είναι εδώ; Τι έπαθε και δεν ήρθε σήμερα ο κ. Τσιάρας;

Δουλεύει! Εργάζεται! Αφού εργάζεται τόσο σκληρά, ας μας απαντήσει τι έγινε και με αυτήν την περίφημη διαρροή που βγήκε η συντάκτης κυρία Μάνδρου και είπε ότι ανώτατοι δικαστικοί παραπλάνησαν σκοπίμως την κοινή γνώμη καλύπτοντας πολιτικές σκοπιμότητες! Ας έρθει να μας απαντήσει!

Σήμερα, κύριε Μητσοτάκη, θα μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας. Και αν κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι κατέχει αυτή τη γλώσσα απόλυτα, να το δεχθώ και να γυρίσουμε πίσω στα κρίσιμα θέματα που απασχολούν την πλειοψηφία των νοικοκυριών που δεν έχουν να βγάλουν τον μήνα. Ας μιλήσουμε με αριθμούς. Η Eurostat προχθές κατέγραψε ένα νέο άλμα του πληθωρισμού στη χώρα μας στο 12% τον Ιούνιο, δηλαδή 3,4 μονάδες υψηλότερος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης!

Η αλήθεια, λοιπόν, είναι ότι η λέξη που ξεχάσατε να πείτε, η λέξη «ακρίβεια» -την ακρίβεια δεν την ξεχάσατε τυχαία- σαρώνει τα πάντα στη χώρα. Η αλήθεια είναι ότι η ενεργειακή φτώχεια μαστίζει ξανά τη χώρα, όπως στην προηγούμενη θητεία της Νέας Δημοκρατίας με τον κ. Σαμαρά. Αυτή τη φορά δεν ευθύνεται η ανεργία και η κατάρρευση των εισοδημάτων, αλλά το τεράστιο κόστος αφού ο ενεργειακός πληθωρισμός σκαρφάλωσε από τον Μάιο του 2021 στον Μάιο του 2022 στο 61% στη χώρα μας.

Η αλήθεια είναι, επίσης, ότι πολύ μεγάλο μέρος αυτού του ενεργειακού πληθωρισμού δεν είναι εισαγόμενο, αλλά είναι δικό σας, έχει την υπογραφή σας, αφού ο μέσος όρος του ενεργειακού πληθωρισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι στο 39%, ενώ εδώ είναι στο 61%.

Αυτό το «22%» παραπάνω είναι η «ακρίβεια Μητσοτάκη» στο ρεύμα, έχει τη σφραγίδα σας ή αλλιώς είναι τα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας που τα αφήσατε, αν δεν τα καθοδηγήσατε με τη ΔΕΗ και τον ρόλο της.

Η αλήθεια είναι, επίσης, ότι τα εισοδήματα δεν αρκούν πια για να καλυφθεί το κόστος ζωής για την πλειοψηφία των συμπολιτών μας. Τα νοικοκυριά βιώνουν το σύνδρομο της τρίτης εβδομάδας. Περισσότερα από τέσσερα στα δέκα, δηλαδή το 43,6% σύμφωνα με το ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ , δηλώνουν ότι το μηνιαίο εισόδημα δεν επαρκεί για να βγει ο μήνας και ότι στη δέκατη ένατη ημέρα σώνεται το μηνιαίο εισόδημα. Και η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται.

Η αλήθεια είναι, επίσης, ότι η χώρα βρίσκεται μακράν με τη μεγαλύτερη στεγαστική κρίση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού το 40% του πληθυσμού –ποσοστό που αναμένεται να μεγαλώσει κι άλλο αν συνεχίσουμε έτσι- δαπανά σήμερα πάνω από το 50% του εισοδήματός του για τα έξοδα στέγασης. Για να έχετε μια εικόνα, μία τάξη μεγέθους, η αμέσως επόμενη χειρότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η Βουλγαρία με 17,5% του πληθυσμού. Εμείς, με 40%!

Η αλήθεια είναι, επίσης, ότι η πανδημία βρίσκεται ξανά σε έξαρση, με τον προϋπολογισμό των νοσοκομείων να είναι μειωμένος κατά 800 εκατομμύρια.

Η αλήθεια είναι, επίσης, ότι σε όλους τους τομείς του κοινωνικού κράτους δεν τα πάτε καθόλου, μα καθόλου καλά. Στην παιδεία ολοκληρώθηκε η μεγάλη εκκαθάριση για χάρη των κολλεγίων, με 25.000 πέρυσι και άλλους τόσους φέτος να μένουν έξω από τα ΑΕΙ. Σε αυτές τις συνθήκες της κρίσης θα ψάχνουν οι οικογένειες τους στα κολλέγια για να σπουδάσουν τα παιδιά τους.

Στην ασφάλιση -καλά, δεν ντρέπεστε λιγάκι;- μας είπατε πριν από λίγο ότι δώσατε τα αναδρομικά στους συνταξιούχους που τους εξαπατήσατε διπλά και τριπλά, που τους πήρατε το 1 δισεκατομμύριο που δίναμε εμείς για δέκατη τρίτη σύνταξη, για να καλύψετε την τρύπα που δημιουργείτε από την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης Εξαπατήσατε τους ανθρώπους, βάζοντας τον κ. Πέτσα, όταν δεν έδινε λίστες στα ΜΜΕ για χρηματοδότηση, να τους λέει «μην κάνετε προσφυγές, όλοι τα ίδια θα πάρετε». Και έκαναν 300.000 προσφυγές μόνο σε ό,τι αφορά τα αναδρομικά. Και έρχεστε τώρα εσείς και λέτε ότι μόνο όσοι έκαναν προσφυγή θα πάρουν χρήματα.

Δεν ντρέπεστε να έρχεστε εδώ, ενώ έχετε εξαπατήσει τόσο τους συνταξιούχους, να τα ρίχνετε στον ΣΥΡΙΖΑ και να λέτε και το μεγάλο ψέμα, ότι τα αναδρομικά οφείλονται σε εμάς, ενώ είναι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που αφορά στα κλεμμένα της Κυβέρνησης Σαμαρά του 2012; Δεν ντρέπεστε λιγάκι;

Ήρθατε εδώ και μας είπατε ότι λύσατε το θέμα με τις εκκρεμείς συντάξεις, όταν εμείς είχαμε 400.000 εκκρεμείς συντάξεις και σας παραδώσαμε 140.000 εκκρεμείς συντάξεις. Τι έλεγε τότε ο κ. Βρούτσης, ενδεχομένως καλοπροαίρετα; Ήταν στο πρόγραμμά σας. Έλεγε: «Στόχος μας είναι η σύνταξη να βγαίνει την ίδια μέρα». Αυτό έλεγε το πρόγραμμά σας. Και τις πήγατε από 140.000 εκκρεμείς συντάξεις και τις φτάσατε τετρακόσιες χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις. Και βάλατε τον κ. Χατζηδάκη -που κάνει τις βρώμικες δουλειές- και προσέλαβε 256 μετακλητά στελέχη με μισθούς 4.000 ευρώ και 8.000 ευρώ στον ΕΦΚΑ και σήμερα έχετε ακόμα 340.000 εκκρεμείς συντάξεις και όσες βγάζετε τις βγάζετε με λάθη! Πού βρίσκεστε; Σε ποια χώρα βρίσκεστε; Δεν τα ξέρετε αυτά;

Βεβαίως, όμως, έχετε την κάλυψη. Είμαστε στην 108η θέση. Μπορεί να μην τα μάθουν άλλοι πολίτες. Μόνο οι συνταξιούχοι τα ξέρουν, αυτοί που τους αφορά.

Και έρχομαι σε ένα θέμα, κύριε Μητσοτάκη, που θεωρώ ότι βγάζει από εσάς μεγάλη ηττοπάθεια. Και αναφέρομαι στην επιμονή της προπαγάνδας σας να γυρίζει διαρκώς στο 2015. Γιατί; Διότι, προφανώς, δεν έχετε τίποτα πειστικό να πείτε πια στις Ελληνίδες και τους Έλληνες για το σήμερα και το αύριο, γι’ αυτό καταφεύγετε στο χθες.

Όμως, ακόμη και για το χθες, αλήθεια, έρχεστε εσείς, η παράταξή σας, να παριστάνετε εδώ τους τιμητές; Εσείς δεν είστε που παραδώσατε το 2009 με έλλειμμα 15% και οδηγήσατε την πατρίδα στο ικρίωμα των μνημονίων;

Εσείς δεν είστε που αφήσατε την πατρίδα με άδεια ταμεία το 2014, για να καταστρέψετε μαζί με ό,τι έμεινε από την κοινωνική συνοχή, την πολιτική αλλαγή και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τότε;

Εσείς δεν είστε που κυβερνούσατε, όταν διαλύονταν τα πάντα, που ρημάξατε εκατομμύρια ζωές με την ανθρωπιστική κρίση, που καταργήσατε τότε τη δέκατη τρίτη και δέκατη τέταρτη σύνταξη; Υπουργός δεν ήσασταν, που επιβάλατε τον ντροπιαστικό υποκατώτατο μισθό για τους νέους, που εκτινάξατε στο 28% την ανεργία, που ξεχαρβαλώσατε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και βάλατε χαράτσι για την είσοδο στα νοσοκομεία; Εσείς δεν είστε που καταστρέψατε σε μια τετραετία τότε το 25% του εθνικού πλούτου, του ΑΕΠ -τόσο το μειώσατε- και το 37% των διαθέσιμων εισοδημάτων; Και τώρα, αντί να μιλάτε για αυτό που μας παραδώσατε το 2015 και να ντρέπεστε, ζητάτε και τα ρέστα! Να σας τα δώσω, λοιπόν, τα ρέστα, κυρία Βούλτεψη! Να σας τα δώσουμε τα ρέστα! Αφήσατε τη χώρα δύο φορές χρεοκοπημένη, μία το 2009 και μία, στο τέλος του 2014 με αρχές του 2015.

Εμείς τη χώρα που παραδώσατε εσείς δύο φορές χρεοκοπημένη, σας την παραδώσαμε στα χεράκια σας εκτός μνημονίων. Τη χώρα που έπνιγε το χρέος, εμείς την παραδώσαμε το 2019 με ρυθμισμένο χρέος. Και αυτή η ρύθμιση αποδεικνύεται καθοριστική όχι για το 2019, αλλά για σήμερα, για το 2022, το 2023, το 2024, το 2028, το 2030. Είναι καθοριστική αυτή η ρύθμιση στο ασταθές διεθνές περιβάλλον, γιατί έχουμε καθαρό διάδρομο χάρη σε αυτή τη ρύθμιση, καθαρό διάδρομο δεκαετίας, με χαμηλές αποπληρωμές και το 90% του χρέους για τα επόμενα δέκα χρόνια κλειδωμένο σε χαμηλά επιτόκια 1%. Γι’ αυτό και δεν ανησυχούμε τόσο σήμερα, όταν ακόμα και η Ιταλία κλυδωνίζεται από τις αγορές.

Αυτό σας αφήσαμε, κύριε Μητσοτάκη και δεν ντρέπεστε να έρχεστε εδώ να κάνετε τους τιμητές! Κοιμάστε ήσυχοι, γιατί τρώτε από τα έτοιμα εδώ και τρία χρόνια και έχετε το θράσος να μιλάτε και από πάνω!

Τη χώρα που εσείς οδηγήσατε σε ράλι ύφεσης το 2012-2014, εμείς καταφέραμε να την οδηγήσουμε σε έντεκα συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης. Μας παραδώσατε το 2015 συνολικό προϋπολογισμό πρόνοιας 789 εκατομμύρια ευρώ. Σας παραδώσαμε 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Παραλάβαμε κίνδυνο φτώχειας στο 22,5% και το μειώσαμε στα 17%.

Εμείς, παρά τις δυσκολίες, θεσπίσαμε τη δέκατη τρίτη σύνταξη μόνιμη. Εσείς την καταργήσατε. Και το κυριότερο: Επανακαταστήσαμε το αίσθημα ασφάλειας του κάθε πολίτη.

Είστε η μοναδική κυβέρνηση, πιστεύω -τουλάχιστον σε αυτόν τον αιώνα, δεν ξέρω σε προηγούμενους, μπορεί να υπήρχαν- που δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι παρέλαβε χάος, κύριε Μητσοτάκη, και αυτό είναι πανθομολογούμενο. Και τι κάνατε τρία χρόνια; Τι κάνατε εδώ και τρία χρόνια; Μοιράσατε 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ με απευθείας αναθέσεις, πράγματι, σε κολλητούς και σε φίλους. Μοιράσατε εκατομμύρια κρατικού χρήματος για να εξαγοράσετε την υποταγή των μέσων ενημέρωσης, την ώρα που αφήνατε το ΕΣΥ εν μέσω πανδημίας δίχως προσλήψεις, δίχως αναλώσιμα, με απλήρωτες υπερωρίες.

Υπεξαιρέσατε, όπως είπα πιο πριν, αυτό το 1 δισεκατομμύριο της δέκατης τρίτης σύνταξης, για να κλείσετε τρύπες από την ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού. Πουλήσατε το 17% της ΔΕΗ εν μέσω ενεργειακής κρίσης. Θυμάστε; Ούτε ένα ευρώ δεν αυξήθηκαν οι λογαριασμοί του ρεύματος επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τεσσεράμισι χρόνια. Ούτε ένα ευρώ!

Ήρθατε εσείς και ξετινάξατε τα νοικοκυριά για να κάνετε πλάτες στα καρτέλ της αισχροκέρδειας. Και σαν να μην έφτανε αυτό, κάνατε το ίδιο το κράτος συμμέτοχο -στο πάρτι εννοώ- με τους πολίτες να είναι πια αντιμέτωποι με μια διπλή αισχροκέρδεια: Η αισχροκέρδεια των παραγωγών ενέργειας και η αισχροκέρδεια του κράτους. Διάβαζα προχθές ότι 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ είναι τα πλεονάζοντα φορολογικά έσοδα. Διότι σε αυτές τις τρομακτικές συνθήκες ακρίβειας, που έχει φτάσει η βενζίνη να είναι στα 2,5 ευρώ, εσείς δεν αποφασίζετε να μειώσετε, έστω ισόποσα, για να μείνουν σε καθαρό ισοζύγιο τα έσοδα, να μην αυξηθούν 3,8 δισεκατομμύρια. Κρατάτε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ψηλά, τον ΦΠΑ ψηλά. Γιατί; Λέτε για να μην ευνοηθούν οι πλούσιοι.

Αλήθεια; Ποιος δεν ξέρει ότι οι άμεσοι φόροι είναι αυτοί που χτυπάνε τους πλούσιους και οι έμμεσοι φόροι είναι αυτοί οι οποίοι διευκολύνουν τους πλούσιους και χτυπάνε τους φτωχούς; Είναι ληστεία αυτό που κάνετε σήμερα! Μας κατηγορούσατε εμάς ότι δίνουμε τα πλεονάσματα. Προσέξτε τη διαφορά. Μιλούσατε για υπερφορολόγηση. Πράγματι, η Τρόικα πάνω από το κεφάλι μας ήταν τότε. Τώρα που δεν υπάρχει καμιά Τρόικα. Όμως, τότε τα πλεονάσματα δεν ήταν από το χρέος της χώρας.

Εσείς τι κάνετε; Συσσωρεύετε από το χρέος και τι κάνετε; Μαζεύετε χρήμα στο Δημόσιο Ταμείο για να έρθετε κάποια στιγμή να δώσετε κάποια επιδόματα προεκλογικά.

Γι’ αυτό, λοιπόν, γυρνάτε στο παρελθόν, κύριε Μητσοτάκη, γιατί δεν αντέχετε αυτή τη συζήτηση.

Θέλω να προσπαθήσω να ολοκληρώσω την πρώτη μου παρέμβαση, λέγοντας δυο λόγια και για αυτό που θεωρώ τη μεγάλη, αν θέλετε, ιδεολογική μας διαφορά. Η δική μας λογική, η δική μας ηθική αν θέλετε, δεν αντιλαμβάνεται την κοινωνική πολιτική ως μια πολιτική η οποία αφορά μόνο τα χαμηλότερα στρώματα. Αφορά τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, αφορά την εργατική τάξη, αλλά και τη μεσαία τάξη, τους νέους, αλλά και τους συνταξιούχους. Αφορά την αντίληψη του κράτους ως εγγυητή, όμως, της κοινωνικής συνοχής, ως εχέγγυο για την ομαλή λειτουργία του κύκλου της οικονομικής και παραγωγικής δραστηριότητας και μιας ανάπτυξης που αγκαλιάζει όλους και όχι μόνο τους λίγους και ισχυρούς. Μιας ανάπτυξης που δεν θα αναπαράγει τον πλούτο, την εξουσία και τον εαυτό της.

Με λίγα λόγια, η κοινωνική πολιτική για μας δεν είναι υποσημείωση, ούτε ένα κεφάλαιο που θα το ξεπετάξουμε έτσι εύκολα σε μια συζήτηση στη Βουλή. Για εμάς, είναι ο τίτλος του βιβλίου της πολιτικής μας, δεν είναι κεφάλαιο.

Φοβάμαι ότι ο τίτλος του βιβλίου που αφήνετε πίσω σας εσείς είναι η ανασφάλεια και η απόγνωση. Μέσα σε τρία χρόνια οι ιδεοληψίες, η διαχειριστική σας ανικανότητα και πάνω από όλα η σπουδή σας να υπηρετήσετε συμφέροντα αφήνουν πίσω μια κοινωνία βαθιά πληγωμένη.

Αυτή η συνθήκη όμως δεν μπορεί να κρατήσει για πολύ. Το «πάρτι», όπως συνηθίζω να λέω, δέκα -ίσως λέω και πολλούς- επιχειρηματικών ομίλων, δυο-τριών funds και δεκάδων εκατοντάδων κομματικών αξιωματούχων, των golden boys, θα τελειώσει. Αυτή είναι η δέσμευσή μας.

Στη χώρα και στην κοινωνία πρέπει να επιστρέψει η δικαιοσύνη και κυρίως η ασφάλεια. Και αυτή είναι μια διαδικασία πολυεπίπεδη που αγγίζει όλες τις πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής. Ασφάλεια σημαίνει κατάργηση των νόμων που γέννησαν την ανασφάλεια. Ασφάλεια σημαίνει σταθερότητα στην εθνική εξωτερική πολιτική, τέλος της εμπλοκής της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας. Ασφάλεια σημαίνει διάλογος και τέλος της τουρκικής προκλητικότητας, όχι με λεονταρισμούς οι οποίες καταλήγουν σε ταπεινώσεις, αλλά με ουσιαστική προστασία των εθνικών συμφερόντων. Σημαίνει ουσιαστική καταπολέμηση του εγκλήματος, όχι του αόρατου εχθρού που υπάρχει στις διαδηλώσεις, τις κινητοποιήσεις και τα φοιτητικά αμφιθέατρα. Σημαίνει μέτωπο στο οργανωμένο έγκλημα και όχι αστυνομικούς στα πανεπιστήμια, αλλά αστυνομικούς στις γειτονιές, εκεί όπου κάθε μέρα έχουμε και από μια δολοφονία του οργανωμένου εγκλήματος.

Ασφάλεια σημαίνει η επαναφορά του αισθήματος δικαίου, τέλος των απευθείας αναθέσεων, διασφάλιση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης. Σημαίνει επαναφορά του «Δέλτα», του «Δημοσίου», στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Σημαίνει φραγμός του κράτους απέναντι στην αισχροκέρδεια. Σημαίνει μείωση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σ’ αυτές τις συνθήκες. Σημαίνει ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και «ξήλωμα» των καρτέλ. Σημαίνει ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Σημαίνει καλύτερα σχολεία και πανεπιστήμια. Σημαίνει, τέλος, ένα αξιόπιστο συνταξιοδοτικό σύστημα μακριά από τον τζόγο των αρπακτικών που φέρατε από την πίσω πόρτα.

Η κοινωνία, κύριε Μητσοτάκη, και θα σας το πω πολύ σχηματικά -λυπάμαι που θα αναγκαστώ να το πω αγοραία, θα το πω όπως ακούγεται στα καφενεία- η κοινωνία δεν σας αντέχει άλλο. Ο ελληνικός λαός δεν σας αντέχει άλλο.

Τα τρία χρόνια είναι αρκετά, κύριε Μητσοτάκη, δεν θα γίνουν επτά. Πάρτε το χαμπάρι. Τα τρία χρόνια είναι υπεραρκετά. Το δίλημμα της κάλπης, λοιπόν, όποτε κι αν τη στήσετε, θα είναι πολύ απλό: Πολιτική αλλαγή και ο εφιάλτης τέλος ή εφιάλτης δίχως τέλος;

Και είμαι απολύτως βέβαιος για το ποια θα είναι απάντηση. Δεν νομίζω όμως ότι έχετε επιλογή. Ήρθε η ώρα να σταματήσετε να μαδάτε τη μαργαρίτα, όπως σας είπα αρχικά, και να δηλώσετε σήμερα, έντιμα, δημοκρατικά και πολιτισμένα, ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές τον Σεπτέμβρη. Και ελάτε να συνεννοηθούμε, όπως αρμόζει σε κάθε δημοκρατική πολιτεία, για τους όρους και τους δημοκρατικούς κανόνες της εκλογικής αναμέτρησης. Όχι άλλες φήμες, όχι άλλα παιχνίδια εντυπώσεων, όχι άλλες διαρροές που πυροδοτούν μονάχα την αστάθεια.

Με καθαρό το πεδίο και με τη μίνιμουμ συνεννόηση που χρειάζεται σε μια περίοδο που είναι εξαιρετικά κρίσιμη για τα εθνικά μας θέματα, δώστε σήμερα καθαρές απαντήσεις, έντιμες και δημοκρατικές. Σταματήστε να αποτελείτε για πολύ παράγοντα αστάθειας του πολιτικού συστήματος, της κοινωνίας και της οικονομίας. Δώστε δημοκρατική διέξοδο.

Η δευτερολογία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Βουλή για την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης


Η κυβέρνηση της ΝΔ κατήργησε την αιτιολογημένη απόλυση, την προστασία των εργαζόμενων στις εργολαβίες, το 8ωρο, τις ΣΣΕ, τις κλαδικές συμβάσεις, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, το σύστημα καταγραφής υπεργασίας.

Εξαπάτησε προεκλογικά τους συνταξιούχους, τους εξαπάτησε ξανά μετά την εκλογή της, όταν ο κ. Πέτσας τους έλεγε να μην προσφύγουν για τα αναδρομικά. Και αντί να απολογηθούν, δίνουν ξανά υποσχέσεις ότι από 1/1/2023 θα καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης. Το 66% των συνταξιούχων της χώρας θα πάρουν «μηδέν» από την εξαγγελία που κάνατε.

Η αγοραστική δύναμη του εργαζόμενου μερικής απασχόλησης έχει μειωθεί 28%.

Εμείς δεσμευόμαστε ότι όλα όσα έχει ξηλώσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, θα επανεγκατάσταθουν.

Δεσμευόμαστε ότι θα διευρύνουμε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, θα προστατεύσουμε από τις απολύσεις τους εργαζόμενους με την επαναφορά του βάσιμου λόγου απόλυσης, θα στηρίξουμε και θα ενισχύσουμε τους μισθούς, θα προστατεύσουμε τη μόνιμη και σταθερή εργασία και θα δώσουμε ίσα δικαιώματα σε όλους τους εργαζόμενους και εργαζόμενες.

Υπάρχει σοβαρό θέμα Δημοκρατίας στον τόπο, ως προς την Ελευθερία του Τύπου, την απονομή δικαιοσύνης, τη διαφθορά. Ως προς το κράτος δικαίου, η χώρα κατρακύλησε από την 21η θέση στην 29η, ανάμεσα σε 31 ανεπτυγμένες χώρες. Στην 30η θέση βρίσκεται η Βουλγαρία και στην 31η η Ουγγαρία.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος, μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο, είναι αθώος. Ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι αθώος πολιτικά. Συκοφάντησε ανθρώπους, διοργάνωσε δολοφονίες χαρακτήρα, εξευτέλισε τη δικαιοσύνη. Και τώρα επιμένει, αγνοώντας το τελεσίδικο βούλευμα του δικαστικού Συμβουλίου που λέει ότι δεν υπήρχε σκευωρία.

Εμείς δεν κάνουμε διμέτωπο, αλλά μονομέτωπο αγώνα απέναντι στη ΝΔ. Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει, πριν η βλάβη για την πατρίδα καταστεί ανήκεστος.

Η χώρα μπορεί να έχει σταθερή προοδευτική κυβέρνηση από την κάλπη της απλής αναλογικής. Εμείς θα χρησιμοποιήσουμε τη δύναμη που θα μας δώσει ο ελληνικός λαός, τη νίκη που προσδοκούμε, για να συγκροτηθεί αυτή η προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας.

Κύριε Μητσοτάκη, για να φρεσκάρω τις γνώσεις και τη μνήμη των λογογράφων σας σε σχέση με τον Τζορτζ Όργουελ, να υπενθυμίσω στον λογογράφο σας -γιατί φαντάζομαι ότι σας είπε να το πείτε- ότι προς το τέλος της ζωής του είχε πει το εξής: «Κάθε γραμμή των σοβαρών μου έργων, όλων αυτών που έχω γράψει από το 1936, έχει γραφτεί άμεσα ή έμμεσα ενάντια στον απολυταρχισμό και υπέρ του δημοκρατικού σοσιαλισμού όπως τον καταλαβαίνω». Αυτό είχε πει ο Τζορτζ Όργουελ.

Και αν αναφέρεστε στην κριτική του στα καθεστώτα του υπαρκτού σοσιαλισμού αναφερόμενος σε αυτήν εδώ την πτέρυγα, τότε κρούετε ανοιχτές πόρτες. Διότι γνωρίζετε, φαντάζομαι, την μήτρα και την καταγωγή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία από το ευρωκομμουνιστικό κίνημα της ανανέωσης και της κριτικής στον υπαρκτό σοσιαλισμό.

Έρχομαι τώρα στα σημαντικά θέματα. Μου ασκήσατε κριτική ότι ασχολήθηκα στην πρωτομιλία μου λιγότερο στο να δώσω απαντήσεις στα κρίσιμα θέματα της κοινωνικής πολιτικής, κύριε Μητσοτάκη, και θα επιχειρήσω να το κάνω στη δευτερομιλία μου, αν και πολύ καλά ακούσατε απαντήσεις και στην πρωτομιλία μου.

Εντούτοις, θέλω να ξεκινήσω από ένα θέμα που απασχολεί χιλιάδες συμπολίτες μας, τους απόμαχους του μόχθου και της δουλειάς, τους συνταξιούχους, τους οποίους εξαπατήσατε προεκλογικά όταν μιλάγατε για ψίχουλα σε μια σκληρή δημοσιονομικά περίοδο. Και ο ΣΥΡΙΖΑ έδινε τα κοινωνικά μερίσματα σε όλους τους συνταξιούχους, όταν μετά την έξοδο από τα μνημόνια θεσμοθετήσαμε τη μόνιμη 13η σύνταξη και πάλι μιλάγατε για ψίχουλα και υποσχεθήκατε ότι θα τη διατηρήσετε αν εκλεγείτε και πήρατε τα χρήματα να τα βάλετε στον κάλαθο των αχρήστων να καλύψετε την τρύπα της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης. Όταν τους εξαπατήσατε δεύτερη φορά τώρα, μετά την εκλογή σας, όταν έβγαινε ο κ. Πέτσας να δηλώνει σε όσους είχαν κάνει προσφυγή για τα αναδρομικά που αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας, γι’ αυτά που κόψαμε εσείς -υπουργός ήσασταν τότε- και είπατε «μην κάνετε προσφυγές, θα τα πάρετε όλοι». Και αφού τους πετσοκόψατε τα αναδρομικά, παραβιάζοντας και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, διότι είπατε ότι δεν θα τα πάρουν όλοι, μόνο σε ό,τι αφορά την κύρια σύνταξη, όχι την επικουρική, όχι τα δώρα, τώρα τους λέτε «μόνο όσοι έκαναν προσφυγή θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν αναδρομικά». Και αντί να απολογηθείτε γι’ αυτό, ήρθατε πάλι να εξαπατήσετε τους συνταξιούχους, δίνοντας για μία ακόμη φορά υποσχέσεις. Υποσχέσεις: 1/1/2023 είπατε. Την 1/1/2023 θα έχουν την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Πρώτον, να εξηγήσω, γιατί μας ακούνε χιλιάδες συνταξιούχοι, τι σημαίνει αυτό που είπατε. Ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι επιβαρύνονται σήμερα από την εισφορά αλληλεγγύης; Οι συνταξιούχοι οι οποίοι έχουν εισοδήματα, συντάξεις δηλαδή, από 12.000 έως 20.000 ευρώ και η εισφορά αλληλεγγύης γι’ αυτούς είναι μόλις 2,2%. Αυτό σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι κάτω από 1.000 ευρώ σύνταξη, αυτοί δηλαδή που δεν έχουν από 12.000 έως 20.000 εισόδημα γιατί παίρνουν κάτω από 1.000 ευρώ σύνταξη, από την εξαγγελία που κάνατε -και θα έρθω στο αν θα εφαρμοστεί και ιδίως αν θα εφαρμοστεί από εσάς- δεν θα πάρουν τίποτα. Μηδέν! Ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι έχουν σύνταξη κάτω από 1.000 ευρώ; Το 66% των συνταξιούχων της χώρας. Το 66% των συνταξιούχων της χώρας εμφανίζει εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ, παίρνουν κάτω από 1.000 ευρώ σύνταξη. Αυτοί θα πάρουν μηδέν από την εξαγγελία που κάνατε.

Και ισχυριστήκατε ότι θα «ξεπαγώσουν» οι συντάξεις μετά από δώδεκα χρόνια. Μάλιστα. Όμως, αυξήσεις θα δουν από τον ερχόμενο Δεκέμβριο μόνο ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι, αυξήσεις δεν θα δουν αντίστοιχα ένα ως ένα κόμμα δύο εκατομμύρια συνταξιούχοι, οι οποίοι έχουν θετική προσωπική διαφορά. Ακόμα και αυτοί, όμως, οι συνταξιούχοι που θα ωφεληθούν θα δουν ελάχιστες αυξήσεις της τάξης του 4%, όταν το κόστος της ενέργειας με τις δικές σας επιλογές έχει αυξηθεί 200%. Και μας λέτε εδώ και πανηγυρίζετε ότι θα υπάρξει αύξηση για λιγότερο από τους μισούς συνταξιούχους που θα «ξεπαγώσουν» οι συντάξεις 4% με κόστος ενέργειας 200% και με πληθωρισμό για τους ανθρώπους αυτούς, που υπερβαίνει τον μέσο όρο του πληθωρισμού που είναι το 12%, με αυξήσεις, δηλαδή, στα είδη βασικής κατανάλωσης 20% ως 30%.

Αντί, λοιπόν, να έλθετε σήμερα εδώ και να απολογηθείτε για τη μεγάλη σας απάτη, την εξαπάτηση μέσω του κ. Πέτσα στους συνταξιούχους σε σχέση με τα αναδρομικά και να πείτε: «Θα το αποκαταστήσω. Τώρα θα το αποκαταστήσω. Τώρα να δοθούν τα αναδρομικά που χρωστάει η ελληνική πολιτεία και αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας»…

Σέβεστε τη Δικαιοσύνη εσείς; Αλήθεια; Αποδείξτε το. Κι έρχεστε για άλλη μια φορά να τους εξαπατήσετε και δεν ντρέπεστε. Και δεν ντρέπεστε! Και λέτε ότι το 2023.1η.1. Ακόμα και αυτό είναι μια εξαπάτηση.

Ποιος δεν ξέρει σε αυτήν εδώ την Αίθουσα ότι θα μεσολαβήσουν οι εκλογές μέχρι την 1η.1, επειδή μας είπατε γελώντας –γελώντας!- στο τέλος τετραετίας; Ποιος σας πιστεύει; Σας πιστεύουν οι βουλευτές σας; Αν ήταν στο τέλος της τετραετίας, γιατί κάθε δεύτερη μέρα ανακοινώνετε υποψηφίους; Γιατί κάθε δεύτερη μέρα ανακοινώνετε υπουργούς, που αντί να κάθονται να δουλεύουν τρέχουν να κάνουν προεκλογικές συγκεντρώσεις; Μαζέψτε τους, λοιπόν. Μαζέψτε τους. Μαζέψτε και τους βουλευτές σας.

Έχετε εσείς ο ίδιος οδηγήσει σε μια τρομακτική και πρωτοφανή αστάθεια πολιτική τη χώρα. Και έρχεστε εδώ και μας λέτε το ένα ψέμα μετά το άλλο. Ιδού, λοιπόν, η Ρόδος και το πήδημα. Βγείτε και πείτε στους συνταξιούχους: «Όχι 1η.1.2023 η κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης έστω για αυτούς που σας είπα, αλλά από τον επόμενο μήνα, από την 1η του Αυγούστου, λοιπόν, η κατάργηση». Βγείτε και πείτε το. Βγείτε και πείτε ότι θα δώσετε τα αναδρομικά που τους χρωστάτε.

Όμως, βεβαίως, έτσι έχετε μάθει διαρκώς με το ψέμα, με την εξαπάτηση. Ντυθήκατε ΚΚΕ σήμερα. Μας είπατε ότι δώσατε μια πολύ μεγάλη αύξηση του κατώτατου μισθού στους εργαζόμενους και ότι νόμος είναι το δίκιο του εργάτη. Και, μάλιστα, κάνατε συγκρίσεις –θράσος- με εμάς, όταν η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας με τον κ. Σαμαρά πρωθυπουργό ψήφισε με νόμο, με έναν νόμο και ένα άρθρο, να πάει ο κατώτατος μισθός στα 586 και ο υποκατώτατος -αυτή η ρατσιστική διάταξη που αφορά τους νέους ανθρώπους- στα 510. Βεβαίως, θα μου πείτε η τρόικα και όλα αυτά. Βεβαίως να μου τα πείτε όλα αυτά. Πάμε στο μετά. Βγαίνει η χώρα από τα μνημόνια και ερχόμαστε εμείς και αυξάνουμε 11% τον κατώτατο μισθό, 27% τον υποκατώτατο.

Τότε, λοιπόν, κύριε Μητσοτάκη, δεν είχαμε ούτε πληθωρισμό 11% και 12% που έχουμε σήμερα ούτε αυτή την ακρίβεια ούτε αυτή την τρομακτική συρρίκνωση του εισοδήματος. Ήταν πραγματική αυτή η αύξηση. Και εσείς προεκλογικά, διότι είχαμε δεσμευτεί εμείς για αυξήσεις στον κατώτατο μισθό το 2020 και 2021 7,5% και 7,5%, βγήκατε και υποσχεθήκατε στους εργαζόμενους ότι θα δίνετε αύξηση του κατώτατου μισθού αντίστοιχη της αύξησης του ρυθμού ανάπτυξης, διπλάσια, μάλιστα, του ρυθμού ανάπτυξης.

Τι κάνατε τα δύο πρώτα χρόνια; Μετά την πανδημία τι κάνατε που επανήλθαμε σε ρυθμούς ανάπτυξης, μάλιστα, οι οποίοι ήταν εξαιρετικά υψηλοί; Δώσατε καμιά αύξηση 18% στον κατώτατο μισθό; Ήσασταν η μόνη χώρα στην Ευρωζώνη μαζί με την Εσθονία, αν δεν κάνω λάθος, που καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας είχαμε μηδενική αύξηση του κατώτατου μισθού. Και τι κάνατε; Ήρθατε να ανακοινώσετε δειλά μια αύξηση 2% και όταν είδατε ότι σας παίρνει το κύμα του πληθωρισμού, δώσατε άλλο ένα 7%, σύνολο 9%, όταν ο πληθωρισμός τρέχει με 11% και όταν η αγοραστική δύναμη μειώνεται για τους ανθρώπους του κατώτατου μισθού, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, κατά 18% και όταν η αγοραστική δύναμη του μέσου μισθού στους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης, που στο σύνολο τους υπερβαίνουν το 50% των εργαζομένων στη χώρα -αυτό το 35% που σας είπα αφορά τις νέες θέσεις εργασίας- η αγοραστική δύναμη του μέσου μισθού μερικής απασχόλησης έχει μειωθεί 28%.

Αυτό είναι ο νόμος, το δίκιο του εργάτη ή εσείς έχετε κάνει νόμο το δίκαιο του εργοδότη;

Για να μη μιλήσω για τις συνθήκες εργασίας. Με το που αναλάβατε καταργήσατε την αιτιολογημένη απόλυση, καταργήσατε την προστασία των εργαζομένων στις εργολαβίες εκεί που γίνεται ζούγκλα εργασιακή, καταργήσατε το οκτάωρο, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας τις κλαδικές, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, φτιάχνοντας δήθεν μια Ανεξάρτητη Αρχή. Δεν υπάρχουν έλεγχοι. Το γνωρίζετε; Έχετε καταλάβει γιατί δεν υπάρχει προσωπικό πουθενά; Γιατί ο κόσμος δεν αντέχει και δεν μπορεί σε αυτές τις συνθήκες ζούγκλας να πάει να εργαστεί; Επί των ημερών σας έγιναν αυτά. Καταργήσατε το σύστημα ηλεκτρονικής δήλωσης υπερεργασίας και μιλάτε για νόμο το δίκιο του εργάτη;

Για τους ντελιβεράδες, καταρχάς, κύριε Μητσοτάκη, μην πείτε ξανά. Εργαζόμενοι είναι αυτοί οι άνθρωποι, εργαζόμενοι με δικαιώματα που τα διεκδικούν, δεν είναι παιδιά. Είναι υποτιμητικό να τους λέτε παιδιά, τα παιδιά με τα παπάκια. Είναι επισφαλώς εργαζόμενοι με δικαιώματα και όταν όλη η Ευρώπη θεσπίζει τεκμήριο υπέρ της μισθωτής εργασίας για τους εργαζόμενους σε πλατφόρμες, εσείς νομοθετήσατε το ακριβώς αντίθετο, ότι είναι -άκουσον-άκουσον!- ελεύθεροι επαγγελματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες οι ντελιβεράδες.

Να μιλήσουμε για τους άνεργους και για την ανεργία; Πανηγυρίζετε, αλλά δεν έχω καταλάβει γιατί ακριβώς πανηγυρίζετε. Μειώθηκε –λέει- 5% η ανεργία. Όταν επί των ημερών μας μειώθηκε 10%, μας λέγατε ότι καταστρέφουμε τη χώρα. Έτσι δεν μας λέγατε; Τώρα εσείς πανηγυρίζετε παρ’ όλα αυτά, διότι εμείς δεν πανηγυρίζαμε. Ούτε με τη μείωση του 10% της ανεργίας πανηγυρίζαμε που τη βρήκαμε στο 28% όταν αναλάβαμε, διότι ξέραμε, ξέραμε πάρα πολύ καλά, ότι πρέπει πάρα πολλά να γίνουν, ότι είναι μεγάλο το ποσοστό των εργαζομένων σε επισφαλείς συνθήκες εργασίας και ξέραμε, επίσης, ότι είναι μεγάλο το ποσοστό των ανέργων στη χώρα μας.

Εδώ έχω τα στοιχεία από τους εγγεγραμμένους στο μητρώο του ΟΑΕΔ. Ξέρετε πόσοι είναι οι άνεργοι και πανηγυρίζετε στη χώρα; Είναι εννιακόσιες δεκαεννιά χιλιάδες διακόσιες τριάντα έξι είναι οι άνεργοι στη χώρα. Είμαστε για να πανηγυρίζουμε; Μάιος 2022. Κρατήστε το. Πάρτε το να το δώσετε στον Ναύαρχο να το διαβάσει. Είμαστε για να πανηγυρίζουμε;

Και, εν τοιαύτη περιπτώσει, εδώ το κρίσιμο ζήτημα είναι να υπάρξει πραγματική πολιτική βούληση, να μπει μια τάξη στο εργασιακό τοπίο και εμείς δεσμευόμαστε ότι όλα όσα ξηλώσατε από την αρχή της θητείας σας μέχρι σήμερα, όλα όσα ξηλώσατε θα αποκατασταθούν.

Θα αποκαταστήσουμε και θα διευρύνουμε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Θα προστατεύσουμε από τις απολύσεις τους εργαζόμενους με την επαναφορά του βάσιμου λόγω απόλυσης. Θα στηρίξουμε και θα ενισχύσουμε τους μισθούς. Θα προστατεύσουμε τη μόνιμη και σταθερή εργασία και θα δώσουμε ίσα δικαιώματα σε όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες με τη θέσπιση ενός αυστηρού θεσμικού πλαισίου για τις εργολαβίες, με στόχο την κατάργηση της εικονικής εργολαβίας, με θέσπιση σαφών όρων και προϋποθέσεων, με ένταξη όλων των εργαζομένων, όλων όσων εργάζονται, με όποια σχέση και μορφή εργασίας σε έναν κλάδο στις πρόνοιες της οικείας κλαδικής σύμβασης, με μετατροπή σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων όσων εργάζονται με μπλοκάκια και διαρκώς ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με αναγνώριση των εργαζομένων σε πλατφόρμες ως μισθωτών.

Όλα αυτά είναι ζητήματα κρίσιμα για εμάς, όπως και η κατοχύρωση και η ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως η επαναλειτουργία, η επανασύσταση του ΣΕΠΕ και οι πραγματικοί έλεγχοι που σταμάτησαν να γίνονται έλεγχοι.

Ακούστε, εδώ έχουμε δώσει ισχυρότατα δείγματα γραφής και εμείς, παρά τις δυσκολίες, και εσείς. Με το που ήρθατε, κάνατε όλη τη βρώμικη δουλειά για χάρη του λόμπι που λειτουργεί για χρόνια μέσα στο ΣΕΒ -αυτοί ήταν που έδιναν τα «σκονάκια» στην τρόικα για να τα φέρνει στις κυβερνήσεις- και για χάρη των μεγάλων εργοδοτών. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Δεν σας άκουσα να πείτε ούτε μια κουβέντα στην πρωτομιλία σας για το κρίσιμο θέμα της στεγαστικής κρίσης. Αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ. Δεν υπάρχει στεγαστική κρίση στη χώρα; Δεν υπάρχει πρόβλημα; Μιλήσατε για κοινωνική πολιτική, αλλά δεν είπατε μια κουβέντα.

Σας είπα ότι με βάση τα στοιχεία -είναι τρομακτικά αυτά τα στοιχεία- το 40% του πληθυσμού, παρά το γεγονός ότι έχουμε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ιδιοκατοίκησης, καταβάλλει πάνω από το 50% του εισοδήματος για έξοδα που έχουν να κάνουν με τη στέγη. Και τώρα, με αυτή την ακρίβεια του ηλεκτρικού ρεύματος, θα γίνει πολύ μεγαλύτερο αυτό το ποσοστό.

Κι εσείς, κύριε Μητσοτάκη, ξέρετε τι κάνατε οι άριστοι που προβλέπετε και βλέπετε μακριά; Όταν ήρθαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σας επισήμαναν αυτό το πρόβλημα, φτιάξατε ένα σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης που, από τα 27-28 δισεκατομμύρια, τι προβλέπει για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης; Ακούστε: 1,3 εκατομμύρια ευρώ. Τρομερό! Τρομερό! 1,3 εκατομμύρια από τα 27 δισεκατομμύρια, για να ανακαινιστούν εβδομήντα κατοικίες στην Αθήνα και τριάντα στη Θεσσαλονίκη. Τι προβλέπει το αντίστοιχο σχέδιο ανάκαμψης της Πορτογαλίας; 1,7 δισεκατομμύριο. Το αντίστοιχο της Ισπανίας; 1 δισεκατομμύριο. Αλλά εκεί, ξέρετε, σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Εσείς δεν έχετε καμία έγνοια για την ανθεκτικότητα και αυτή είναι ο πυρήνας της διαφοράς μας, της διαφοράς αντίληψης που έχουμε για την κοινωνική πολιτική. Δεν σας νοιάζει. Τι σας νοιάζει; «Θα πάει καλά το Airbnb, έχουμε επενδύσεις στη χώρα». Αυτό βλέπετε.

Έρχονται πράγματι επιχειρηματικοί όμιλοι από το εξωτερικό και παίρνουν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα. Ο φοιτητής, ο χαμηλόμισθος, ο άνεργος, ο απασχολούμενος σε ελαστικές μορφές απασχόλησης δεν έχει να βρει ένα σπίτι. Τα νέα παιδιά σήμερα στην πλειοψηφία τους μένουν μέχρι τα 35 με τον μπαμπά και τη μαμά. Σας νοιάζει αυτή η πραγματικότητα; Όχι, δεν σας νοιάζει.

Σας λέμε λοιπόν ότι για εμάς είναι προτεραιότητα το ζήτημα αυτό. Γι’ αυτό και εξαγγείλαμε και την αύξηση των επιδομάτων που εμείς θεσπίσαμε, των επιδομάτων ενοικίου, ώστε να έχουν τη δυνατότητα εκατόν πενήντα χιλιάδες νοικοκυριά νέων ανθρώπων από 25 έως 44 να έχουν ένα επίδομα έως 350 ευρώ, αν είναι ζευγάρι με δύο παιδιά, ως επίδομα ενοικίου, κυρίως όμως ένα σχέδιο δημιουργίας τράπεζας στέγης και τη ρύθμιση του Airbnb.

Δεν μπορεί να έρχονται μικρά ή μεγαλύτερα trust-επιχειρήσεις και να αγοράζουν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα. Αυτό πρέπει να τελειώσει και αυτή είναι η διαφορά της δικής μας αντίληψης.

Επίσης, δεν σας άκουσα να λέτε τίποτα ουσιαστικό για την ακρίβεια. Τι θα κάνετε; Λείπατε από τη συζήτηση με τον κ. Σκρέκα. Άλλη μια μεγάλη πολιτική απάτη. Καταργείτε τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Να σας χειροκροτήσουμε! Μπράβο σας! Την καταργείτε για να την ενσωματώσετε στον λογαριασμό. Όμως σε δύο μήνες, ίσως όταν θα έχουν γίνει εκλογές για να γλιτώσετε -μην νομίζετε ότι θα γλιτώσετε- καταργείτε τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Αφού ήταν τόσο εύκολο, με έναν νόμο και ένα άρθρο, γιατί δεν το κάνατε από τον Σεπτέμβρη, από τον Δεκέμβρη; Γιατί δεν το καταργούσατε τότε που σας το ζητούσαμε εμείς. Γιατί; Διότι κοροϊδεύετε τον ελληνικό λαό και κοροϊδεύετε και τους ίδιους τους βουλευτές σας.

1,5 δισεκατομμύριο υπολογίσαμε εμείς τα υπερκέρδη, τα ουρανοκατέβατα κέρδη, των παραγωγών ενέργειας, με πρωταγωνίστρια τη ΔΕΗ. Ήρθε η ΡΑΕ μετά από πολλαπλές και ισχυρές πιέσεις και έκανε στον υπολογισμό διάφορες αλχημείες να μην βγουν 1,5 δισεκατομμύριο, να βγουν 900 εκατομμύρια. Μάλιστα. Τι θα φορολογήσετε; Τι θα φορολογήσετε πείτε μας. Πείτε μας τι θα μπει στο δημόσιο ταμείο από αυτά τα υπερκέρδη που πήγαν στην τσέπη τους.

Και όταν έρχεται η ΔΕΗ και δείχνει αποτελέσματα προ φόρων για το προηγούμενο έτος πάνω από 800 εκατομμύρια και πανηγυρίζετε, να ξέρετε ότι αυτά τα χρήματα είναι αυτά που έχουν λεηλατηθεί από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Κι ακριβώς επειδή η έγνοια σας, κύριε Μητσοτάκη, δεν είναι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, αλλά μην τυχόν και πέσει η τιμή στο ταμπλό του χρηματιστηρίου της ΔΕΗ και χάσουν μερίσματα οι ιδιώτες που μπήκαν μέσα στην ιδιωτικοποίηση -αυτή είναι η έγνοια σας, μην τυχόν και χάσουν τα μερίσματα-, έρχεστε από το παράθυρο, από την πίσω πόρτα, γιατί θα αναγκαστείτε να φορολογήσετε και κάτι να πάρετε, και δίνετε 300 εκατομμύρια για μια υπόθεση που αφορά τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ που από το 2004 κλείνουν στα νησιά, τις παλιές εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, και καμία κυβέρνηση δεν το σκέφτηκε. Το σκεφτήκατε όμως εσείς, για να δώσετε 300 εκατομμύρια στη ΔΕΗ, από πού; Από τους καταναλωτές, στα ΥΚΩ, στους λογαριασμούς.

Το κάνετε με τα golden boys που έχετε εκεί, τα ωραία τα γαλάζια παιδιά που έχουν μισθούς τριακόσια εξήντα χιλιάρικα τον χρόνο και μοιράζουν 16 εκατομμύρια μπόνους στους εαυτούς τους. Αυτό κάνουν. Οι Βουλευτές σας εδώ παίρνουν πέντε χιλιάρικα τον μήνα. Αυτοί παίρνουν ένα χιλιάρικο τη μέρα. Και αυτοί ακούν όλη την οργή των πολιτών και τη γκρίνια γιατί δεν έχουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Τα golden boys μια χαρά περνάνε. Κορόιδα! Έπρεπε και εσείς golden boys να γίνετε. Ήρθατε να γίνετε βουλευτές.

Αυτή είναι όμως η αντιμετώπισή σας απέναντι στην ακρίβεια. Και έρχεται σήμερα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και η Επιτροπή Ανταγωνισμού, οι δύο σημαντικότερες Επιτροπές-Ανεξάρτητες Αρχές που ασχολούνται και πρέπει να έχουν τον έλεγχο της αγοράς, και καταγγέλλουν την κυβέρνηση. Εσείς τους διορίσατε. Τον κ. Λιανό δεν τον έφερα εγώ. Εσείς τον φέρατε και σας καταγγέλλει. Σας λέει ότι έχετε αφήσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού χωρίς υπαλλήλους, για να μην κάνει δουλειά, για να μην ελέγχει.

Έχετε να απαντήσετε κάτι γι’ αυτά ή θα πετάτε την μπάλα στην εξέδρα για το τι έγινε το 2015; Δεν έχετε να απαντήσετε γι’ αυτά. Δεν έχετε. Αλλά κανείς δεν κέρδισε χωρίς απαντήσεις για το σήμερα και χωρίς όραμα για το αύριο και μόνο με αφήγημα για το χθες και αυτό τρύπιο αφήγημα. Μπάζει το αφήγημά σας.

Θα μειώσετε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και τον ΦΠΑ στα προϊόντα βασικής διατροφής και κατανάλωσης; Κρίσιμο ερώτημα, διότι η αισχροκέρδεια, κύριε Μητσοτάκη, είναι διπλή. Από τη μια, είναι η αισχροκέρδεια των τεσσάρων παραγωγών ενέργειας και της ΔΕΗ και των διυλιστηρίων και από την άλλη, είναι η αισχροκέρδεια του κράτους. 3,8 δισεκατομμύρια ήταν τα παραπάνω από τα προβλεπόμενα έσοδα για τους πέντε πρώτους μήνες του 2022.

Και αυτό συμβαίνει διότι αρνείστε να μειώσετε ΦΠΑ και ειδικό φόρο κατανάλωσης -ειδικά τον ειδικό φόρο κατανάλωσης-, όταν οι τιμές των καυσίμων έχουν πάει στον Θεό! Γιατί το κάνετε αυτό; Το κάνετε για να έχετε κάποια προεκλογικά επιδόματα να μοιράσετε;

Εσείς δεν μας κατηγορούσατε -αλλά εμείς είχαμε την τρόικα πάνω απ’ το κεφάλι μας- για τα επιδόματα; Εσείς έχετε γίνει ο βασιλιάς των επιδομάτων. Είναι πολιτική αυτή σοβαρή; 3,8 δισεκατομμύρια, να λεηλατείτε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, κρατώντας υψηλό τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και τον ΦΠΑ όταν έχει φτάσει η ακρίβεια στον Θεό, για να έχετε τη δυνατότητα μετά να λέτε ότι μπορούμε να δώσουμε ένα επίδομα; Δώστε απαντήσεις σε αυτά, κύριε Μητσοτάκη.

Επιτρέψτε μου μονάχα δύο-τρία σχόλια, γιατί βάλατε κι άλλα θέματα σήμερα στη δευτερομιλία σας που νομίζω είναι δύσκολο να τα αφήσω αναπάντητα.

Υπάρχει θέμα δημοκρατίας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στον τόπο. Το λέω αρκετό καιρό, το αναδεικνύω. Σοβαρότατο θέμα δημοκρατίας. Το θέμα δημοκρατίας υπάρχει όχι μονάχα γιατί έχουμε κατρακυλήσει στην 108η θέση σε ό,τι αφορά την ελευθεροτυπία, την ελευθερία του Τύπου, αλλά υπάρχει πολύ σοβαρό θέμα δημοκρατίας και σε ό,τι αφορά την απονομή δικαιοσύνης, ανεξάρτητα από το θέμα Novartis, σε ό,τι αφορά το κράτος δικαίου, σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της διαφάνειας και της διαφθοράς.

Δεν ξέρω αν το γνωρίζετε, αλλά το «World Justice Project» δείχνει ότι η χώρα μας έχει βρεθεί κατά τη διάρκεια των ημερών σας από την 36η στην 48η θέση σε παγκόσμια κλίμακα σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με το κράτος δικαίου και ιδιαίτερα, στον δυτικό, ανεπτυγμένο και ευρωπαϊκό κόσμο και όχι μόνο τον ευρωπαϊκό, από τη θέση 21 στη θέση 29 σε 31 χώρες. Είναι 29η σε 31 χώρες.

Ξέρετε ποιοι είναι κάτω από εμάς μονάχα; Η Βουλγαρία, που είναι τριακοστή και η Ουγγαρία που είναι τριακοστή πρώτη. Αυτή είναι η εικόνα και αυτό είναι κάτι που μας προβληματίζει όλους. Αντίστοιχα είναι τα μαντάτα και σε σχέση με τη διαφθορά, τη διαφάνεια. Αυτή είναι η εικόνα. Σας τα καταθέτω. Είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει όλους.

Με λύπη μου, βεβαίως, είδα για άλλη μια φορά τον κ. Μητσοτάκη να μην έχει καταλάβει τίποτα για το τι έγινε χθες, λες και το βασικό πρόβλημα χθες ήταν τα άδεια έδρανα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Το βασικό πρόβλημα ήταν ο εκπρόσωπος του Μακρόν, κύριε Μητσοτάκη, όχι ο εκπρόσωπος της Αριστεράς ούτε των Σοσιαλιστών. Ήταν ο εκπρόσωπος του Μακρόν. Σας στηλίτευσε για το γεγονός ότι έχετε οδηγήσει σε αυτή τη δεινή θέση μια ευρωπαϊκή χώρα επί της κυβερνήσεώς σας, στην 108η, για την ελευθεροτυπία και σας είπε ότι δεν θέλουμε να δούμε... Και σας είπε ότι δεν θέλουμε να δούμε άλλον έναν Ευρωπαίο ηγέτη ο οποίος παραβιάζει το κράτος δικαίου και την ελευθεροτυπία. Αυτό σας είπε.

Ξέρετε πώς απαντήσατε, κύριε Μητσοτάκη, σε αυτό το θέμα; Ξέρετε πώς απαντήσατε;

Απαντήσατε, κραδαίνοντας στο Ευρωκοινοβούλιο κάτι το οποίο φαντάζομαι ότι ούτε ο Όρμπαν θα το έκανε. Ίσως το έχει κάνει ο Όρμπαν. Είχε βγάλει ένα βιντεάκι για να αποδείξει πόσο υπερασπίζεται την ελευθεροτυπία και πήγαινε στα περίπτερα της Βουδαπέστης και έλεγε «να, ορίστε,…».

Έλεγα, λοιπόν, ότι, πράγματι και ο κ. Όρμπαν έχει κάνει κάτι παρόμοιο. Είχε πάει στα περίπτερα της Βουδαπέστης και έδειχνε τις εφημερίδες που κάνουν κριτική. Αυτό έκανε και ο κ. Μητσοτάκης χθες. Σήκωσε τις δύο εφημερίδες, την Αυγή και τη Δημοκρατία για να αποδείξει τι; Ιδού η τρανή απόδειξη της ελευθεροτυπίας στην Ελλάδα! Υπάρχουν εφημερίδες που κυκλοφορούν ελεύθερα στα περίπτερα!

Συγχαρητήρια, κύριε Μητσοτάκη! Συγχαρητήρια! Είστε τόσο μεγαλόκαρδος που μια ιστορική εφημερίδα που ιδρύθηκε το 1952 και διέκοψε μονάχα κατά την επταετία κυκλοφορεί ακόμα στα περίπτερα! Μπράβο! Εντυπωσιακό! Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για αυτό.

Και βεβαίως, αντιστοίχως, φαντάζομαι ότι και ο εκδότης της Δημοκρατίαςπρέπει να σας ευχαριστεί και να είναι ευτυχής, διότι δεν καταφέρατε να βάλετε φυλακή ούτε αυτόν, ούτε τον κ. Βαξεβάνη του Documento, που πολλάκις έχετε έρθει εδώ, σε αυτό το Βήμα και τον έχετε καταγγείλει, ούτε την κ. Παπαδάκου!

Όμως, από όλα όσα άκουσα για την υπόθεση Novartis ένα θέλω να σας πω: Είστε αμετανόητος! Ο κ. Γεωργιάδης φαίνεται ότι, εν τοιαύτη περιπτώσει, είπε μια συγγνώμη. Εσείς τίποτα. Όχι μόνο αυτό, αλλά πάλι ήρθατε εδώ να βγάλετε ετυμηγορία. Δεν είπατε μια συγγνώμη γιατί;

Προσέξτε: Εγώ, κύριε Μητσοτάκη, δεν είπα ότι κανένας είναι ένοχος πριν αποδειχθεί η ενοχή τους και μάλιστα, πολλές φορές, από αυτό εδώ το Βήμα είχα πει για όλους ότι εύχομαι να αποδειχθεί η αθωότητά τους. Εσείς ήρθατε εδώ και τους είπατε συμμορίτες, τους είπατε δολοφόνους, τους είπατε υπόκοσμο. Βγάλατε την ετυμηγορία. Και το ίδιο κάνατε τώρα για τον Παπαγγελόπουλο. Συνεχίζετε, δηλαδή, τα παιχνίδια με τη Δικαιοσύνη. Μυαλό δεν βάλατε.

Ο Παπαγγελόπουλος θα κριθεί. Μέχρι τότε είναι αθώος. Υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας. Τελεία και παύλα. Δεν θα τον καταδικάσετε εσείς για άλλη μια φορά από αυτό εδώ το Βήμα!

Η Δικαιοσύνη θα κρίνει. Διότι αποφανθήκατε κιόλας για παραδικαστικό κύκλωμα. Είστε σοβαρός; Είστε πρωθυπουργός της χώρας. Κρατήστε μια στάση ευθύνης.

Ο Παπαγγελόπουλος, λοιπόν, μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο, είναι αθώος. Εσείς δεν είστε αθώος πολιτικά, γιατί συκοφαντήσατε ανθρώπους, διότι οργανώσετε δολοφονίες χαρακτήρα, διότι εξευτελίσατε τη Δικαιοσύνη από αυτό εδώ το Βήμα. Και τώρα επιμένετε, αγνοώντας το τελεσίδικο βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου, που λέει ότι δεν υπήρχε σκευωρία. Τρία χρόνια μας πηγαίνατε με αυτό.

Και όσον αφορά την ατάκα του κ. Σαμαρά, ρωτήστε τον. Μιλάτε; Ρωτήστε τον. Αν έχετε σχέσεις, αν μιλάτε, ρωτήστε τον. Μην το λέτε σε μένα, που μετά από τρία χρόνια υπομονής, είπα ότι σας αντιστρέφουμε εμείς όλα όσα ακούσαμε και σας λέμε ένα πράγμα: Η υπόθεση, το μεγάλο σκάνδαλο χρειάζεται διερεύνηση. Υπάρχουν ερωτήματα μεγάλα που ζητούν απαντήσεις.

Εφόσον, λοιπόν, δεν υπάρχει σκευωρία, ποιοι ήταν αυτοί οι οποίοι ευνόησαν αυτή την εταιρεία να κερδοσκοπεί εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου; Εφόσον το βούλευμα, γιατί διαβάζετε ό,τι θέλετε, λέει ότι οι τρεις μάρτυρες δεν ήταν κουκουλοφόροι και αναξιόπιστοι και βαλτοί και στημένοι, αλλά ήταν αυτοί στους οποίους στηρίχθηκε το FBI για να στήσει όλη την προσπάθειά του να διεκδικήσει και κατάφερε να κερδίσει εξωδικαστικά χρήματα από τη Novartis για τη διαφθορά, υπάρχει ένα ζήτημα σε σχέση με όλα όσα λένε. Άλλα λέει το βούλευμα, από ποιους αυτοί απειλήθηκαν, από ποιους αυτοί εκβιάστηκαν. Θα δοθούν οι απαντήσεις ή θα μείνουν όλα αδιευκρίνιστα;

Εγώ, λοιπόν, σας διευκρινίζω τι εννοώ, λέγοντας ότι το θέμα αυτό θα το πάμε μέχρι τέλους, διότι θέλουμε σε αυτή τη χώρα να επιστρέψει η δικαιοσύνη, το κράτος δικαίου, η δικαιοσύνη, η διαφάνεια.

Δυο λόγια θέλω να πω για το θέμα των εκλογών και κατεβαίνω από το Βήμα, γιατί νομίζω ότι τις διαφορές μας στα εθνικά ζητήματα τις έχουμε προ πολλού εξαντλήσει. Κατανοώ ότι και ο χρόνος δεν είναι αρκετός.

Κύριε Μητσοτάκη, σας είπα πριν ότι είστε παράγοντας πολιτικής αστάθειας, γιατί μέσα από την αλαζονεία σας είστε αυτός ο οποίος θελήσατε να ανοίξετε πρώτος -και όχι το γεγονός ότι η αντιπολίτευση σας ζητάει εκλογές- μόνος σας, με διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου, με αμφίσημες δηλώσεις σας την προσφυγή στην κάλπη. Σχέδιό σας είναι να κάψετε την απλή αναλογική.

Βλέπετε τώρα ότι τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, λίγο πιο δύσκολα από όσο εσείς είχατε σκεφτεί και είχατε σχεδιάσει και μάλλον φαίνεται ότι δεν είναι και τόσο εύκολο να «καεί» η απλή αναλογική. Αυτή είναι η κρίσιμη κάλπη. Όταν είδατε ότι ούτε οι δεύτερες εκλογές μπορούν να σας δώσουν καμιά προοπτική, αρχίσατε να μιλάτε και για τρίτες εκλογές, ενώ η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μια τρομακτική ενεργειακή κρίση, μπροστά σε μια κρίση εξωτερικής πολιτικής, γεωπολιτική κρίση. Άρα, εσείς έχετε μόνος σας αποδειχθεί σε παράγοντα πολιτικής αστάθειας.

Σας λέω, λοιπόν, κύριε Μητσοτάκη, ότι η χώρα μπορεί να έχει σταθερή προοδευτική κυβέρνηση από την κάλπη της απλής αναλογικής, από την πρώτη κάλπη. Εμείς θα χρησιμοποιήσουμε τη δύναμη που θα μας δώσει ο ελληνικός λαός, τη νίκη δηλαδή που προσδοκούμε στις εκλογές της απλής αναλογικής, για να συγκροτηθεί αυτή η προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας. Και όσο και να το ξορκίζετε και πάλι η πραγματικότητα θα είναι αυτή που θα σας διαψεύσει, όπως πολλές φορές.

Εμείς, λοιπόν -και να δώσω και μια απάντηση και στο ΚΙΝΑΛ και στις άλλες δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται εδώ ως προοδευτικές- δεν κάνουμε διμέτωπο αγώνα. Εμείς κάνουμε μονομέτωπο αγώνα απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Διότι αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει πριν η βλάβη για την πατρίδα καταστεί ανήκεστος.

Τα πράγματα, λοιπόν, είναι πολύ απλά για όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, αρκεί να πράξουν το αυτονόητο τη Δευτέρα το πρωί μετά τις εκλογές. Όσοι θέλουν δε και διακηρύσσουν ότι θέλουν όχι απλώς μια προοδευτική, αλλά -προσέξτε- μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση και μάλιστα, από την πρώτη Κυριακή, δεν έχουν παρά να αποκλείσουν ρητά και κατηγορηματικά -και το περιμένω και από αυτό εδώ το Βήμα- από τώρα κάθε σκέψη για συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη.

Για να έχουν κάποιο νόημα οι λέξεις και κάποια λογική και συνέπεια οι προτάσεις σας.

Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου