Πέθανε σε ηλικία 91 ετών ο πρώτος και τελευταίος πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, Σοβιετική Ένωση, Περεστρόικα, Ρωσία.

"Γκλάσνοστ" και η "Περεστρόικα" είναι όροι συνώνυμοι με την ηγεσία του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και την προσπάθεια του να μεταρρυθμίσει την σοβιετική κοινωνία...


Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο πρώτος πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης, πέθανε, ανακοίνωσε την Τρίτη το Κεντρικό Κλινικό Νοσοκομείο. Ήταν 91.

«Απόψε, μετά από μια σοβαρή και παρατεταμένη ασθένεια, ο Μιχαήλ Σεργκέγιεβιτς Γκορμπατσόφ πέθανε», ανακοίνωσε το νοσοκομείο.

Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ σε συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου στο "Ενώπιος Ενωπίω", 11/2/2002

Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ γεννήθηκε στις 2 Μαρτίου 1931. Αποφοίτησε από το Τμήμα Νομικής του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας το 1955 και αργότερα έλαβε δεύτερη εκπαίδευση το 1967 από το Γεωργικό Ινστιτούτο της Σταυρούπολης. Ο Γκορμπατσόφ εντάχθηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα τηε Σοβιετικής Ένωσης το 1952 και έγινε μέλος της Κεντρικής του Επιτροπής το 1971. Ο τελευταίος γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος, εξελέγη στη θέση το 1985 μετά το θάνατο του προκατόχου του Κονσταντίν Τσερνένκο

Ο Γκορμπατσόφ προώθησε το glasnost - μια πολιτική ανοιχτής συζήτησης πολιτικών και κοινωνικών θεμάτων - και την περεστρόικα, μια πολιτική πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Ήταν ο πρώτος και ο τελευταίος πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης, κέρδισε τις εκλογές για τη θέση τον Μάρτιο του 1990 και παραιτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 1991. Ο Γκορμπατσόφ κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης το 1990. Αφού παραιτήθηκε από τη θέση του Σοβιετικού προέδρου,

Περεστρόικα

Ο Μιχαήλ Γκορμπατσώφ εφάρμοσε οικονομικές μεταρρυθμίσεις που ήλπιζε ότι θα βελτίωναν το βιοτικό επίπεδο και την παραγωγικότητα των εργαζομένων ως τμήμα του προγράμματος "Περεστρόικα" (αναδιάρθρωση).

Έχοντας μικτή ρωσική και ουκρανική καταγωγή, ο Γκορμπατσόφ γεννήθηκε στο Πριβόλνογιε του Κράι Σταυρούπολης σε μια φτωχή οικογένεια αγροτών. Μεγαλώνοντας στην εποχή του Ιωσήφ Στάλιν, στα νιάτα του δούλευε σε θεριζοαλωνιστικές μηχανές σε συλλογικό αγρόκτημα πριν από την ένταξή του στο Κομμουνιστικό Κόμμα, το οποίο στη συνέχεια κυβέρνησε τη Σοβιετική Ένωση ως μονοκομματικό κράτος σύμφωνα με τη Μαρξιστική-Λενινιστική θεωρία. Ενώ σπούδαζε στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας, παντρεύτηκε τη συμφοιτήτριά του Ράισα Τιταρένκο το 1953, πριν πάρει το πτυχίο του το 1955. Μετακόμισε στη Σταυρούπολη, όπου εργάστηκε για την τοπική Κομσομόλ και έγινε ένθερμος υποστηρικτής της αποσταλινοποίησης, που προωθούσε ο Νικίτα Χρουστσόφ.

Διορίστηκε Γραμματέας της Περιφερειακής Επιτροπής της Σταυρούπολης το 1970, όπου επέβλεψε την κατασκευή του Μεγάλου Καναλιού της Σταυρούπολης. Το 1974 μετακόμισε στη Μόσχα για να γίνει ο Πρώτος Γραμματέας του Ανωτάτου Σοβιέτ και το 1979 έγινε υποψήφιο μέλος του πολιτικού γραφείου του κόμματος. Μέσα σε τρία χρόνια από το θάνατο του Σοβιετικού ηγέτη Λεονίντ Μπρέζνιεφ και μετά τα σύντομα καθεστώτα των Γιούρι Αντρόποφ και Κονσταντίν Τσερνιένκο, το πολιτικό γραφείο εξέλεξε τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ως Γενικό Γραμματέα, ντε φάκτο επικεφαλής της κυβέρνησης, το 1985.

Αν και υποσχόταν τη διατήρηση του Σοβιετικού κράτους και της σοσιαλιστικής ιδεολογίας, ο Γκορμπατσόφ πίστευε στην ανάγκη για σημαντική μεταρρύθμιση, ιδιαίτερα μετά το ατύχημα του Τσερνομπίλ τον Απρίλιο του 1986. Αποσύρθηκε από τον Σοβιετοαφγανικό Πόλεμο και ξεκίνησε στις συνόδους κορυφής με τον Αμερικανό πρόεδρο Ρόναλντ Ρέιγκαν για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. 

Στην εγχώρια αγορά, η πολιτική της "Γκλάσνοστ" (διαφάνεια) επέτρεψε βελτιωμένη ελευθερία του λόγου και τύπου, ενώ η "περεστρόικα" ("αναδιάρθρωση") προσπάθησε να αποκεντρώσει τη διαδικασία λήψης οικονομικών αποφάσεων για τη βελτίωση της αποδοτικότητας. Τα μέτρα εκδημοκρατισμού και ο σχηματισμός του εκλεγμένου Κογκρέσου των Αντιπροσώπων του Λαού υπονόμευσε το μονοκομματικό κράτος. Ο Γκορμπατσόφ αρνήθηκε να παρέμβει στρατιωτικά, όταν διάφορες Ανατολικές χώρες εγκατέλειψαν τη Μαρξιστική-Λενινιστική διακυβέρνηση το 1989-90. Εσωτερικά, το αυξανόμενο εθνικιστικό συναίσθημα απείλησε να φέρει τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Ορισμένοι μαρξιστικοί-λενινιστικοί σκληροπυρηνικοί διεξήγαγαν το πραξικόπημα του 1991 κατά του Γκορμπατσόφ. Τέσσερις μήνες αργότερα, η Σοβιετική Ένωση διαλύθηκε και ο Γκορμπατσώφ παραιτήθηκε τον Δεκέμβριο. Το 1992 ίδρυσε το ίδρυμα Γκορμπατσόφ. Κράτησε επικριτική στάση απέναντι στους μετέπειτα Ρώσους Προέδρους Μπόρις Γέλτσιν και Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ είναι κεντρικό πρόσωπο του ρωσικού σοσιαλδημοκρατικού κινήματος.

Η εισαγωγή του "Γκλάσνοστ" (διαφάνεια, σε ελεύθερη μετάφραση) έδωσε νέες ελευθερίες στους πολίτες της Σοβιετικής Ένωσης, όπως μεγαλύτερη ελευθερία λόγου και έκφρασης και καλύτερο έλεγχο των πράξεων της διοίκησης. Ωστόσο, με τα μέτρα αυτά έγινε φανερό, πως η Σοβιετική Ένωση δεν μπορούσε να στηριχτεί σε ένα τόσο κοινωνικά και πολιτικά ανοικτό και ανεκτικό καθεστώς.

Θεωρείται ευρέως ως ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα. Ο Γκορμπατσόφ παραμένει θέμα διαμάχης μέχρι σήμερα. Είναι παραλήπτης πολλών βραβείων, μεταξύ άλλων και του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης το 1990. Επαινέθηκε ευρέως για τον καθοριστικό του ρόλο στον τερματισμό του Ψυχρού Πολέμου, την επέκταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σοβιετική Ένωση και την πτώση του Ανατολικού Μπλοκ στην ανατολική και κεντρική Ευρώπη. Αντίθετα, στη Ρωσία χλευάζεται συχνά, καθώς δεν εμπόδισε τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, γεγονός που έφερε υποχώρηση της παγκόσμιας επιρροής της Ρωσίας και την οικονομική κρίση στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Ο Γκορμπατσώφ ήταν ο γηραιότερος γενικός γραμματέας της Σοβιετικής Ενωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου