Σάββας Τσιτουρίδης: «Χρησιμοποιήθηκαν κρατικοί μηχανισμοί, όπως η ΕΥΠ, για να παρακολουθηθούν οικονομικοί και άλλοι παράγοντες» (Ηχητικό)

Σάββας Τσιτουρίδης, 'Έλληνες Δημοκράτες,

Σάββας Τσιτουρίδης: «Οι παρακρατικές λογικές και πρακτικές του συστήματος Μητσοτάκη δημιουργούν μείζονα πολιτικά, ηθικά και νομικά ζητήματα...»

Ο πρώην Υπουργός, Σάββας Τσιτουρίδης, Πρόεδρος των Ελλήνων Ριζοσπαστών, παραχώρησε σήμερα ραδιοφωνική συνέντευξη στοn ρ/σ «Στο κόκκινο 105,5» και την εκπομπή του Νίκου Σβέρκου.

Αν προχωρήσει σε βάθος η υπόθεση, είναι βέβαιο ότι θα βρούμε παρακρατικές λογικές και παρακολουθήσεις των ίδιων των υπουργών του κ. Μητσοτάκη

«Ο κ. Παυλόπουλος έκανε το αυτονόητο ως φιλελεύθερος πολίτης και ως επιστήμονας και ως πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Είμαι βέβαιος ότι τη στάση του θα ακολουθήσουν και άλλα πολιτικά πρόσωπα, που υπηρέτησαν τους θεσμούς και τη δημοκρατία» επισήμανε στο Κόκκινο ο πρώην βουλευτής της ΝΔ, πρώην υπουργός και επικεφαλής των «Ελλήνων Ριζοσπαστών», αναφορικά με την δήλωση του Προκόπη Παυλόπουλου για το ζήτημα των υποκλοπών.

«Ζούμε σε μια εποχή που πολύ σοβαρά θέματα ευτελίζονται, οι θεσμοί τινάζονται στον αέρα με χειρισμούς του συστήματος Μητσοτάκη, με παρακρατικούς μηχανισμούς και παρακρατικές λογικές» ανέφερε ο Σάββας Τσιτουρίδης.

Ακολουθεί η συνέντευξη του Σάββα Τσιτουρίδη στον Νίκο Σβέρκο


Εμφανίστηκε βέβαιος ότι «η ιστορία των υποκλοπών βρίσκεται μόνο στην αρχή της. Είναι βέβαιο ότι η παρακρατική κουλτούρα και οι πρακτικές του κ. Μητσοτάκη και του συστήματός του αποκλείεται να σταματούν στον κ. Ανδρουλάκη. Θα δούμε κι άλλα. Αυτό μεγαλώνει την ευθύνη και αυτών που βρίσκονται στις πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου που εκπροσωπούνται στη Βουλή αλλά και όλων των Ελλήνων που ανέστιοι από πολιτικά κόμματα παρακολουθούν με πολλή σοβαρότητα όλα αυτά που βιώνουν οι θεσμοί μας».

Με αφορμή την υπόθεση του κ. Κουκάκη, όλο το πολιτικό και επικοινωνιακό και μιντιακό σύστημα εξαντλεί την παρατήρηση του και την κριτική στο εάν παρακολουθείτο ο κ. Κουκάκης. Δεν μπαίνουμε όμως στην ουσία μιας υπόθεσης για το πώς ένας εθνικός πλούτος που ήταν η Αγροτική Τράπεζα εκποιήθηκε μέσα σε μια νύχτα» πρόσθεσε.

Σημείωσε, δε, πως «είναι βέβαιο ότι χρησιμοποιήθηκαν κρατικοί μηχανισμοί, υπηρεσίες όπως η ΕΥΠ κατά τρόπο παρακρατικό, για να παρακολουθηθούν και οικονομικοί και άλλοι παράγοντες στη χώρα» καθώς «αποκλείεται οι παρακρατικές λογικές και πρακτικές του Μητσοτάκη να σταμάτησαν στον Ανδρουλάκη».

«Δεν θα υπάρξουν πολλοί που θα ακολουθήσουν την γραμμή υπεράσπισης του κ. Μητσοτάκη. Αυτή η υπόθεση των παρακολουθήσεων είναι το μεγαλύτερο πολιτικό ζήτημα της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας, σε ό,τι αφορά τους θεσμούς» υπογράμμισε και σημείωσε ότι «σε μια κανονική δημοκρατία, εκτιμώ, θα υπάρξει και ποινικό σκέλος στην υπόθεση των παρακολουθήσεων».

«Το σύστημα Μητσοτάκη, ένα προσωπικό σύστημα που χρησιμοποίησε το κράτος παρά παρακρατικό σύστημα, δημιούργησε μια ομερτά υπό το φόβο μιας πολιτικής, ηθικής και κοινωνικής εξόντωσης πολλών προσώπων, που αποτόλμησαν να πάνε πέρα από τις λογικές του συστήματος Μητσοτάκη» πρόσθεσε και εκτίμησε ότι «υπάρχουν πρόσωπα που αισθάνονται ότι στις λογικές μιας μεγάλης παράταξης θα δημιουργηθούν μεγαλύτερα προβλήματα, αν βγουν και καταγγείλουν σήμερα, και περιμένουν να δουν τον τρόπο αντίδρασής τους» επισήμανε.

Ο Σάββαας Τσιτουρίδης αναφερόμενος σε πιθανές πολιτικές εξελίξεις, είπε: «Αυτή η ιστορία μεγαλώνει τις ευθύνες αυτών που είναι μέσα στη ΝΔ και ανέστιων φιλελεύθερων κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που βρίσκονται έξω από τη ΝΔ. Οφείλουν να παρέμβουν λέγοντας ότι οι πρακτικές αυτές δεν είναι "γαλάζιες" πρακτικές. Είναι μαύρες πρακτικές, που μας γυρίζουν 60-70 χρόνια πίσω, που τότε η ελληνική πολιτεία παρακολουθούσε βουλευτές των αριστερών κομμάτων για λόγους εθνικής ασφάλειας. Αυτά στην Ελλάδα του 21ου αιώνα δεν μπορούν να συμβαίνουν. Δημιουργούνται μείζονα ζητήματα δημοκρατίας».

«Η αστική κανονικότητα, η ευπρέπεια στην άσκηση μιας φιλελεύθερης αστικής πολιτικής, οφείλει να κινητοποιήσει Έλληνες. Και οι ανέστιες κομματικά από τη ΝΔ δυνάμεις, μαζί με άλλες δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου να συστήσουν ένα μέτωπο δημοκρατικής παλινόρθωσης. Δεν μπορεί η Ελλάδα να συνεχίσει να έχει έναν πρωθυπουργό που παρακολουθεί μέλη της Βουλής, δεν μπορεί μια Βουλή να έχει μέλη της να παρακολουθούνται από το γραφείο του πρωθυπουργού. Αν προχωρήσει σε βάθος αυτή η υπόθεση είναι βέβαιον ότι θα βρούμε παρακρατικές λογικές και παρακολουθήσεις των ίδιων των υπουργών του κ. Μητσοτάκη ή κάποιων εξ αυτών. Αυτά τα φαινόμενα πρέπει να επισπεύσουν πολιτικές εξελίξεις. Η μόνη δημοκρατική διέξοδος θα ήταν οι εκλογές. Και ας μην χάσουμε άλλο καιρό με την κυβέρνηση να επιχειρεί να γυρίσει στο 2012, να παλαντζάρει ευθύνες. Όλα αυτά δεν έχουν θέση σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα στο 2022 με τα μείζονα πολιτικά κοινωνικά και εθνικά θέματα ανοικτά» είπε χαρακτηριστικά.

Σε προσωπικό τόνο σημείωσε: «Την απόπειρα πολιτικής και ηθικής μου εξόντωσης από το σύστημα του κ. Μητσοτάκη την έζησα εγώ. Ο κ. Μητσοτάκης παρουσιάστηκε ως αυτοδημιούργητος για να καταγγείλει εμένα ότι ζω από την πολιτική, ο οποίος είχα καριέρα 20 χρόνια σε διεθνή οργανισμό πριν κάνω πολιτική. Και συνέχισα την καριέρα μου μετά. Αυτό το κάνει με πολλούς, είναι πολιτικές πρακτικές που απάδουν με μια σύγχρονη ελληνική δημοκρατία του 21ου αιώνα, μέλους της ευρωπαϊκής οικογένειας».

Εκτίμησε ότι «θα υπάρξει πίεση από την Ευρώπη. Το περίφημο πρόγραμμα Ελλάδα 2.0 θα έχει και προβλήματα σύνδεσης κοινοτικών παροχών με την λειτουργία κανόνων δημοκρατίας στη χώρα, εάν το σύστημα Μητσοτάκη συνεχίσει να λειτουργεί όπως λειτουργεί».

Υπογράμμισε δε πως «όταν ένα σύστημα σαπίζει, κανείς δεν μπορεί να το κρατήσει για πολύ καιρό. Υπάρχει και ένα επιχειρηματικό τοπίο στην Ελλάδα που επένδυσε πολύ δυνατά στην πολιτική μακροημέρευση του κ. Μητσοτάκη και νομίζω ότι και αυτό θα αρχίσει να τον εγκαταλείπει σιγά σιγά. Το σύστημα αυτό που εξυπηρετήθηκε πάρα πολύ καλά και από κυβερνήσεις όπως του κ. Σημίτη, εξυπηρετείται και πολύ καλά από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Το σύστημα αυτό χρησιμοποιεί τα καλύτερα παιδιά που υπηρέτησαν και τα δυο συστήματα. Βλέπουμε στο σύστημα Μητσοτάκη ταγούς του συστήματος Σημίτη, που επιχειρούν να κρατήσουν τον κ. Μητσοτάκη όρθιο. Ό,τι συνέβη με τις παρακολουθήσεις είναι η αρχή του τέλους του συστήματος Μητσοτάκη».

με πληροφορίές από την ΑΥΓΗ και τον ρ/σ «Στο κόκκινο 105,5»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου