Ισραήλ και Τουρκία ανακοίνωσαν την εξομάλυνση των σχέσεων τους και επιστροφή διπλωματών σε Τελ Αβίβ και Άγκυρα.

ΙΣΡΑΗΛ, ΤΟΥΡΚΊΑ, εξομάλυνση σχέσεων, αποκατάσταη διπλωματικών σχέσεων,

«Η αναβάθμιση των σχέσεων θα συμβάλει στην εμβάθυνση των δεσμών μεταξύ των δύο λαών, στην επέκταση του οικονομικού εμπορίου και των πολιτιστικών δεσμών και στην ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας», προστίθεται στην ανακοίνωση.


Σήμερα Τετάρτη, 17 Αυγούστου, το Ισραήλ και η Τουρκία ανακοίνωσαν την επίσημη εξομάλυνση των σχέσεών τους και την πλήρη αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων, επιστρέφοντας τους πρεσβευτές τους στο Τελ Αβίβ και την Άγκυρα. Αυτό έρχεται μετά από πολλά χρόνια έντασης και μια σταδιακή συμφιλίωση τους τελευταίους αρκετούς μήνες.

«Αποφασίστηκε να αναβαθμιστεί για άλλη μια φορά το επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε επίπεδο πλήρους διπλωματικών δεσμών και να επιστραφούν πρεσβευτές και γενικοί πρόξενοι από τις δύο χώρες», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του μεταβατικού Ισραηλινού πρωθυπουργού Yair Lapid.

«Η αναβάθμιση των σχέσεων θα συμβάλει στην εμβάθυνση των δεσμών μεταξύ των δύο λαών, στην επέκταση του οικονομικού εμπορίου και των πολιτιστικών δεσμών και στην ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η κίνηση για εξομάλυνση των σχέσεων επαινέθηκε επίσης από τον ισραηλινό πρόεδρο Isaac Herzog ως «μια σημαντική εξέλιξη» που θα «ενθαρρύνει μεγαλύτερες οικονομικές σχέσεις» μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιβεβαίωσε την απόφαση και δήλωσε: «Ο διορισμός των πρεσβευτών ήταν ένα από τα βήματα για την εξομάλυνση των σχέσεων. Ένα τέτοιο θετικό βήμα ήρθε από το Ισραήλ ως αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών, και ως Τουρκία, αποφασίσαμε επίσης να διορίσουμε έναν πρεσβευτή στο Ισραήλ, στο Τελ Αβίβ».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η αποκατάσταση των δεσμών δεν σημαίνει ότι η χώρα του θα εγκαταλείψει αυτό που ανέφερε ως «στήριξή» της στον παλαιστινιακό λαό.

«Δεν εγκαταλείπουμε την παλαιστινιακή υπόθεση… Είναι σημαντικό τα μηνύματά μας να μεταφέρονται απευθείας μέσω του πρέσβη (για το Παλαιστινιακό ζήτημα)», υποστήριξε ο Τσαβούσογλου.

Η ένταση στις σχέσεις ξεκίνησε αρχικά το 2010, όταν ένας τουρκικός στόλος ανθρωπιστικών πλοίων με προορισμό τη Γάζα δέχτηκε επίθεση στη Μεσόγειο από το ισραηλινό ναυτικό, με αποτέλεσμα τον θάνατο έξι Τούρκων ακτιβιστών.

Το 2018, και οι δύο κυβερνήσεις απέλασαν η μία τους πρεσβευτές της άλλης, με την Τουρκία να επικρίνει το Τελ Αβίβ για την κατάχρηση των παλαιστινιακών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ένα χρόνο αργότερα, τα δύο κράτη περιέκοψαν την οικονομική τους συνεργασία.

Μέχρι το 2021, ωστόσο, οι οικονομικές σχέσεις είχαν αναζωπυρωθεί, καθώς το διμερές εμπόριο μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας έφτασε περίπου τα 7,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Έκτοτε, το Τελ Αβίβ και η Άγκυρα έχουν εμπλακεί σε προσπάθειες για την επίτευξη πλήρους εξομάλυνσης των σχέσεων. Στις 7 Ιουλίου, τα δύο κράτη υπέγραψαν την πρώτη αεροπορική τους συμφωνία από το 1951.

Στις 9 Μαρτίου 2022, ο Χέρτζογκ επισκέφθηκε την Τουρκία, σηματοδοτώντας την πρώτη επίσκεψη Ισραηλινού ηγέτη στη χώρα από το 2008.

Κατά την επίσκεψή του στο Τελ Αβίβ στις 25 Μαΐου, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η εξομάλυνση των δεσμών μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ θα είχε «θετικό αντίκτυπο» που θα είχε ως αποτέλεσμα μια «ειρηνική» λύση στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.

Παρά την υποτιθέμενη υποστήριξη της Τουρκίας προς τους Παλαιστίνιους, ωστόσο, η Άγκυρα απελαύνει μέλη της αντιστασιακής ομάδας της Χαμάς από τη χώρα κατόπιν αιτήματος του Τελ Αβίβ.
με πληροφορίες από διενθή ΜΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου