Η ύφεση, το ευρώ και τα σενάρια διάλυσης του

Ευρώ, ύφεση, οικονομία, σενάρια διάλυσης,

Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα αγωνίζεται να παραμείνει πάνω από το 1 προς 1 έναντι του δολαρίου, ένα επίπεδο που έχασε τον περασμένο μήνα για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια.

Η ευρωπαϊκή οικονομία δεν φαίνεται να μπορεί να αποφύγει την ύφεση, η οποία έχει αρνητικό αντίκτυπο στο ευρώ, το οποίο έχει υποχωρήσει φέτος στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών.

Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα αγωνίζεται να παραμείνει πάνω από το 1 προς 1 έναντι του δολαρίου, ένα επίπεδο που έχασε τον περασμένο μήνα για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια.

Οι προοπτικές για το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα θολώνουν περαιτέρω μετά το κλείσιμο της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, κάτι που αποτελεί σοβαρή απειλή ειδικά για τη γερμανική βιομηχανία. Την ίδια ώρα, η πολιτική αναταραχή στην Ιταλία μετά την παραίτηση του Μάριο Ντράγκι αποτελεί άλλη μια πηγή ανησυχίας για την πορεία της οικονομίας της Γηραιάς Ηπείρου και του ευρώ.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η JPMorgan Chase και η Rabobank προβλέπουν ότι το ευρώ θα πέσει έως και 95 σεντς λόγω της ενεργειακής κρίσης, ενώ το Bloomberg εκτιμά ότι θα φτάσει τα 1,06 δολάρια μέχρι το τέλος του έτους.

Την ίδια ώρα, ο ένας μετά τους άλλους διεθνείς οίκους που εκτιμούν ότι η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με ύφεση, η Credit Suisse εκτιμά τις πιθανότητες να πέσει η Ευρωζώνη σε ύφεση τους επόμενους έξι μήνες στο 50%. Η Citigroup εκτιμά ότι το πραγματικό ΑΕΠ στην Ευρωζώνη θα μειωθεί κατά 1% το επόμενο έτος.

Και οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs υποβάθμισαν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και τώρα αναμένουν ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο και -0,2% το τέταρτο τρίμηνο. Οι λόγοι της ύφεσης σχετίζονται με διακοπές στον ενεργειακό εφοδιασμό από τη Ρωσία, το τέλος της ανάκαμψης των υπηρεσιών μετά την πανδημία, την ασθενέστερη παγκόσμια οικονομική δυναμική και την πολιτική αναταραχή στην Ιταλία, που θα μπορούσε να καθυστερήσει την εκταμίευση της βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. .

Σενάρια διάλυσης

Και ενώ η Ευρωζώνη συγκλονίζεται από την ενεργειακή κρίση, τα σενάρια διάλυσής της επιστρέφουν ξανά. Ο Edouard de Langlade, ιδρυτής του macro hedge fund EDL, υποστηρίζει ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί εάν η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου πέσει στα 80 σεντς.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου