Στην Ταϊβάν έφτασε η Πελόζι ρίχνοντας «λάδι στη φωτιά» - Στο «κόκκινο» οι σχέσεις ΚΙΝΑΣ-ΗΠΑ

Ταίβάν, επίσκεψη Πελόζι,

Στη κόψη του ξυραφιού βρίσκεται ο πλανήτης καθώς την στιγμή που το αεροπλάνο που μεταφέρει τη Νάνσι Πελόζι προσγειώθηκε στην Ταϊβάν η κινεζική αεροπορία έδωσε εντολή να περάσουν τα Στενά της Ταϊβάν μαχητικά Su-35.

H πρόεδρος της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, έφτασε στην Ταϊβάν, παρά τις αυστηρές προειδοποιήσεις που είχε απευθύνει το Πεκίνο, ρίχνοντας «λάδι στη φωτιά» της αντιπαράθεσης ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα.

Οι εικόνες που μεταδόθηκαν από ξένα τηλεοπτικά δίκτυα δείχνουν το αεροσκάφος της να προσγειώνεται στο αεροδρόμιο της Ταϊπέι, στο οποίο επικρατούσε συσκότιση, για λόγους ασφαλείας.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί εδώ και 25 χρόνια τόσο υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ στην Ταϊβάν. Η ίδια η Νάνσι Πελόζι με ανακοίνωσή της επισήμανε πως η «αλληλεγγύη» στην Ταϊβάν είναι «πιο σημαντική από ποτέ», υποστηρίζοντας πως η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Κογκρέσου «τιμά την ακλόνητη δέσμευση της Αμερικής να υποστηρίξει τη ζωντανή δημοκρατία της Ταϊβάν».

Έντονη αντίδραση από την Κίνα

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για «σοβαρή παραβίαση της αρχής της μίας Κίνας» και των σχετικών συμφωνιών Κίνας - ΗΠΑ που θα έχει «σοβαρό αντίκτυπο» στις σχέσεις των δύο χωρών. Επίσης, τόνισε πως πρόκειται για κίνηση που «υπονομεύει σοβαρά την ειρήνη και τη σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν» και «στέλνει λάθος μήνυμα στις αυτονομιστικές δυνάμεις» της Ταϊβάν.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως το ζήτημα της Ταϊβάν «είναι το πιο σημαντικό και πιο ευαίσθητο θέμα» στις σχέσεις της Κίνας με τις ΗΠΑ. «Αυτές οι κινήσεις, όπως το παιχνίδι με τη φωτιά, είναι εξαιρετικά επικίνδυνες. Όσοι παίζουν με τη φωτιά θα χαθούν από αυτήν», αναφέρει το κινεζικό ΥΠΕΞ.

Σε μια κίνηση έντονου συμβολισμού, κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη Su-35 διέσχισαν τα στενά της Ταϊβάν, σύμφωνα με όσα μετέδωσε η κινεζική κρατική τηλεόραση.

Ο κινεζικός στρατός ανακοίνωσε την διενέργεια στρατιωτικών ασκήσεων με πραγματικά πυρά, τόσο στον αέρα όσο και στην θάλασσα, περιμετρικά της Ταϊβάν, την οποία θα κυκλώσει, όπως δείχνει το σχεδιάγραμμα που δημοσιοποίησε.


Οι περιοχές που δέσμευσε ο στρατός της Κίνας για τις ασκήσεις έχουν κυκλώσει την Ταϊβάν
902,gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου