Ενεργειακός εφιάλτης στην Ευρώπη, έκτακτη σύνοδος των Υπουργών Ενέργειαςτης Ένωσης στην Πράγα.

Τσεχία, Πράγα, σύνοδος Υπουργών Ενέργειας, Πετρ Φιάλα, ενεργειακή κρίση,
Petr Fiala, πρωθυπουργός της Τσεχίας

Η τσεχική προεδρία «θα συγκαλέσει μια έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας προκειμένου να συζητήσει συγκεκριμένα έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπισθεί η κατάσταση στον τομέα της ενέργειας» ανακοίνωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα.. 


 Έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας συγκαλεί η Τσεχία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτό το εξάμηνο, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που συνδέεται με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και στον απόηχο της εκρηκτικής αύξησης των τιμών σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα.

Η τσεχική προεδρία «θα συγκαλέσει μια έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας προκειμένου να συζητήσει συγκεκριμένα έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπισθεί η κατάσταση στον τομέα της ενέργειας» ανακοίνωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα.


Η απόφαση αυτή, η οποία εγκρίθηκε από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ελήφθη καθώς τα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε. προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Η μείωση του εφοδιασμού και η ανησυχία για το μέλλον προκάλεσαν μια ιλιγγιώδη αύξηση των τιμών της ενέργειας σε όλη την Ευρώπη.

Ο Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου, Γιόζεφ Σικέλα, δήλωσε πως το ευρωπαϊκό συμβούλιο ενέργειας πρέπει να συγκληθεί το ταχύτερο δυνατό. «Είμαστε σε ενεργειακό πόλεμο με τη Ρωσία και αυτό βλάπτει το σύνολο της Ε.Ε.», είπε.

Σημειώνεται ότι κατά τις τελευταίες εβδομάδες, η τιμή του ρεύματος σπάει καθημερινά ρεκόρ, λόγω της μείωσης της ροής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία ενόψει του χειμώνα. Οι εκρηκτικές αυξήσεις στις ενεργειακές τιμές πυροδοτεί συνεχώς μεγαλύτερες πληθωριστικές πιέσεις και μειώνοντας τα εισοδήματα νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις η μία μετά την άλλη θέτουν σε εφαρμογή μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, βάζει πλαφόν στη θέρμανση και καταργεί το ζεστό νερό στα δημόσια κτίρια, ενώ περιορίζει τη φωτεινότητα των διαφημίσεων σε εξωτερικούς χώρους. Στη Βρετανία, οι λογαριασμοί ρεύματος αναμένεται να εκτοξευθούν τον Οκτώβριο, αφότου η αρμόδια αρχή ανέβασε το πλαφόν στο κόστος.

Learn More: Food Recipies

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου