Σοβαρές ανησυχίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις - Η Europol στις έρευνες των υποκλοπών; (vid)

Τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, «Predator», Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Κομισιόν, Ιντ Βελντ,

Σύμφωνα με πληροφορίες του euronews, η Κομισιόν έστειλε επιστολή στην ελληνική κυβέρνηση από τις 29 Ιουλίου, ζητώντας πληροφορίες για τις έρευνες σχετικά με την χρήση του λογισμικού «Predator» στην Ελλάδα.

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις ότι οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν το τηλέφωνο του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, προκάλεσαν «πολιτικό σεισμό» στην Ελλάδα αλλά επίσης και έντονες αντιδράσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά την κατάσταση από τότε που ξέσπασαν οι πρώτες υποθέσεις με τους δύο Έλληνες δημοσιογράφους.
Σύμφωνα με πληροφορίες του euronews, η Κομισιόν έστειλε επιστολή στην ελληνική κυβέρνηση από τις 29 Ιουλίου, ζητώντας πληροφορίες για τις έρευνες σχετικά με την χρήση του λογισμικού «Predator» στην Ελλάδα.

Η διερεύνηση τέτοιων θεμάτων αποτελεί εθνική ευθύνη, αλλά η Επιτροπή συλλέγει πληροφορίες σχετικά με πιθανή αλληλεπίδραση μεταξύ των κανόνων προστασίας δεδομένων της Ε.Ε. και του εθνικού πλαισίοιυ ασφάλειας.

Η Σοφί Ιντ Βελντ, η Ολλανδή ευρωβουλευτής, που ηγείται της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τη χρήση λογισμικού παρακολουθήσης σε ολόκληρη την Ευρώπη, δεν συμφωνεί ότι αυτό είναι απλώς ένα ζήτημα εθνικής ασφάλειας.


«Εάν μιλάμε για ένα μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εάν θεωρούμε ότι οι εθνικές κυβερνήσεις είναι μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τότε πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι επηρεάζονται και τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., ότι επηρεάζεται η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία, η λήψη αποφάσεων στην Ευρώπη. Μιλάμε επίσης για την ελευθερία των ΜΜΕ, που είναι επίσης ξεκάθαρα ευρωπαϊκό ζήτημα, μιλάμε επίσης για μια βιομηχανία, εμπορική βιομηχανία λογισμικών, η οποία είναι ξεκάθαρα διασυνοριακή και ισχυρίζεται ότι ρυθμίζεται από το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επομένως υπάρχουν πολλές διαφορετικές γωνίες, που δικαιολογούν την ευρωπαϊκή παρέμβαση», δηλώνει στο euronews η ευρωβουλευτίς, Σοφί Ιντ Βελντ.Πρότεινε επίσης ότι θα ήταν σοφό να συμμετάσχει η Europol στις έρευνες, διότι, όπως τόνισε, η Europol, χωρίς να αποκαλύπτει επιχειρησιακές λεπτομέρειες, μπορεί να εξασφαλίζει αποδείξεις, μπορεί πράγματι να κρίνει εάν πρόκειται για θέμα επιβολής του νόμου ή θέμα εθνικής ασφάλειας.

«Νομίζω τελικά το ότι κάτι είναι θέμα εθνικής ασφάλειας δεν πρέπει να σημαίνει ότι μπαίνουν σε ένα είδος μαύρου κουτιού, σε μία περιοχή ανομίας, γιατί βλέπουμε όλο και περισσότερο ότι οι εθνικές κυβέρνησεις αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρησιμοποιούν το επιχείρημα της εθνικής ασφάλειας για να δικαιολογούν τη μη εφαρμογή των κανονικών κανόνων και αυτό δεν μπορεί να γίνεται. Γιατί πιστεύω ότι η εθνική ασφάλεια σημαίνει επίσης μία λειτουργική, αξιόπιστη δημοκρατία και ένα λειτουργικό κράτος δικαίου_», υπογραμμίζει η ευρωβουλευτίς

Το Ευρωκοινοβούλιο ερευνούσε τη χρήση του λογισμικού Pegasus στην Ουγγαρία, την Πολωνία και την Ισπανία. Και η Ιντ Βελντ είπε ότι θα υποβάλλει πρόταση για την προσθήκη της Ελλάδας στον κατάλογο των χωρών που ερευνώνται.

Η Κομισιόν έστειλε επίσης γράμματα στην Ουγγαρία,την Πολωνία και την Ισπανία για τη χρήση του λογισμικού Pegasus και η απάντηση από την Ισπανία εξακολουθεί να εκκρεμεί.
πηγή: euronews

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

© all rights reserved
customized with από: antikry.gr