Σταθερά πρώτη η ακροδεξιά στην Ιταλία

Συντηρητική Συμμαχία, Λέγκα, Φόρτσα Ιτάλια, Αδέλφια της Ιταλίας, Μελόνι, Μπερλουσκόνι και Σαλβίνι, Δημοκρατικό Κόμμα,ι Πράσινο, ιταλική Αριστερά,

Στην Ιταλία ενόψει των βουλευτικών εκλογών η συντηρητική συμμαχία, στην οποία συμμετέχει και η ακροδεξιά, φαίνεται να διατηρεί ή και να αυξάνει τα ποσοστά της.

Οι επικεφαλής της Ακροδεξιάς Συμμαχίας Μελόνι, Μπερλουσκόνι και Σαλβίνι

Η Ιταλική Συντηρητική Συμμαχία, Λέγκα, Φόρτσα Ιτάλια και Αδέλφια της Ιταλίας, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 25ης Σεπτεμβρίου, «πείθουν» το 49,7% των ερωτηθέντων.


Η ιταλική συντηρητική συμμαχία συνεχίζει να διατηρεί μεγάλο προβάδισμα σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 25ης Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με το τελευταίο γκάλοπ, που πραγματοποιήθηκε από την εταιρία σφυγμομετρήσεων Technè, στη φάση αυτή η Λέγκα, η Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι και τα ακροδεξιά Αδέλφια της Ιταλίας «πείθουν» το 49,7% των ερωτηθέντων.

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, οι Πράσινοι και η ιταλική Αριστερά δεν ξεπερνούν το 30,6% και τα Πέντε Αστέρια κερδίζουν το 9,8% της πρόθεσης ψήφου. Η νέα, κεντρώα συμμαχία του κόμματος Αzione ( Δράση) του Κάρλο Καλέντα και της Ζωντανής Ιταλίας του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, προς το παρόν, βρίσκεται στο 4,7%.

Εκλογικά και μετεκλογικά σενάρια

Το κύριο ερώτημα, είναι αν η συντηρητική συμμαχία  (Μπερλουσκόνι, Σαλβίνι και Μελόνι) θα καταφέρει να εξασφαλίσει τα δυο τρίτα των εδρών στο κοινοβούλιο, ώστε να αλλάξει - όπως επιθυμεί - το σύνταγμα της χώρας και να πετύχει την έγκριση προεδρικού συστήματος. «Σε αυτή την περίπτωση ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα θα πρέπει να παραιτηθεί», δήλωσε σήμερα ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των αντιπάλων του.

Παράλληλα, αρκετοί αναλυτές περιμένουν να διαπιστώσουν αν, δεδομένης της κατάστασης, το Δημοκρατικό Κόμμα του Ενρίκο Λέτα, την τελευταία στιγμή θα αποφασίσει να συνάψει κάποιο είδος συμφωνίας με τα Πέντε Αστέρια του Τζουζέπε Κόντε, για να περιορίσει την εκλογική δύναμη της δεξιάς, των Μπερλουσκόνι, Σαλβίνι και Μελόνι. Είναι απίθανο, αλλά όχι αδύνατον.

Όσο για τα ακροδεξιά Αδέλφια της Ιταλίας, συνεχίζουν με το 23,7% να είναι πρώτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου. «Δεν αποτελώ απειλή για την δημοκρατία μας», λέει η πρόεδρός τους, Τζόρτζια Μελόνι. Τις ώρες αυτές όμως πολλαπλασιάζονται οι εκκλήσεις γνωστών σχολιαστών, που της ζητούν να βγάλει από το σύμβολο του κόμματός της τη φλόγα, η οποία συνεχίζει να καίει, υποτίθεται, στον τάφο του φασίστα δικτάτορα, Μπενίτο Μουσολίνι. Η απευθείας ενδιαφερόμενη δεν έχει δώσει καμία σχετική απάντηση, ενώ σε λίγες ώρες λήγει η προθεσμία για την κατάθεση των συμβόλων των πολιτικών δυνάμεων που θα πάρουν μέρος στην εκλογική αναμέτρηση του Σεπτεμβρίου.

Θεόδωρος Ανδρεάδης-Συγγελλάκης / Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου