Βασίλης Ταλαμάγκας: «Η επισιτιστική κρίση μπορεί να μετατραπεί σε μεταναστευτική!», άρθρο στο ΠΑΡΟΝ

Επισιτιστική κρίση, μεταναστευτική κρίση. Βασίλης Ταλαμάγκας, ΤΟ ΠΑΡΟΝ,

«Το χειρότερο σενάριο, σύμφωνα με κορυφαίους επιστήμονες και αναλυτές, είναι η επισιτιστική κρίση να πυροδοτήσει ένα νέο κύμα μαζικής μετανάστευσης, ασκώντας περαιτέρω πίεση στα παραδοσιακά πολιτικά συστήματα της Ευρώπης. Πιθανότατα, η Ευρώπη είναι μπροστά στην τέλεια καταιγίδα…», γράφει ο Βασίλης Ταλαμάγκας σε άρθρου του στην εφημερίδα ΤΟ ΠΑΡΟΝ.

Βασίλης Ταλαμάγκας*

Ο εφιάλτης της επισιτιστικής κρίσης, απασχολεί τις περισσότερες κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών. Η αύξηση στις τιμές στην ενέργεια και οι τιμές των πρώτων υλών που ανεβαίνουν συνεχώς δεν δείχνουν σημάδια αποκλιμάκωσης. 

Οι τιμές των τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο σημείωσαν ρεκόρ νωρίτερα μέσα στο 2022, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έφερε πρωτοφανείς ελλείψεις σε βασικά προϊόντα, όπως το σιτάρι και τα φυτικά έλαια. 

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι εταιρείες τροφίμων στην Ευρώπη είναι αντιμέτωπες με πολύ υψηλές τιμές ενέργειας, με το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια να έχουν ξεφύγει σε σχέση με τα κανονικά επίπεδα. Τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη, καθώς ακολουθεί ο χειμώνας –βαρύς λένε οι μετεωρολόγοι–, με τη ζήτηση για ενέργεια, θέρμανση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας να αυξάνεται. 

Οι εταιρείες που μεταποιούν σόγια, ελαιοκράμβη και ηλιόσπορους σε μαγειρικά έλαια επιβραδύνουν την παραγωγή τους στη Βρετανία και στην Ευρώπη και τη μεταφέρουν προς την Ανατολή. Ως τεράστιος εξαγωγέας τροφίμων, λιπασμάτων, πετρελαίου και φυσικού αερίου, η Ρωσία έχει τα εργαλεία για να είναι σε θέση να επηρεάζει την ευρωπαϊκή οικονομία. Η επιρροή της Μόσχας αναμένεται να γίνει ισχυρότερη όσο οι θερμοκρασίες θα πέφτουν. 

Η ΕΕ ψήφισε νέους κανόνες, καλώντας τις χώρες να φορτώσουν εγκαίρως το φυσικό αέριο για τον χειμώνα, με τα αποθέματα αυτήν τη στιγμή να είναι στο 61%. Για πολλούς Ευρωπαίους, η μείωση της κατανάλωσης δεν θα είναι επιλογή, καθώς οι αυξανόμενες τιμές τους αναγκάζουν να επιλέξουν μεταξύ των τροφίμων και της θέρμανσης των σπιτιών τους. Στις Κάτω Χώρες, οι λογαριασμοί κοινής ωφέλειας αυξήθηκαν κατά 65,5% (η μεγαλύτερη άνοδος στην ΕΕ) σε σύγκριση με τον Μάιο του 2021. 

Σε περίπτωση που οι Ρώσοι έκλειναν τις στρόφιγγες, οι ευρωπαίοι πολιτικοί πιθανότατα θα ξεκινούσαν αποκόπτοντας μη ουσιαστικούς τομείς, όπως ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας, ενώ θα ακολουθούσαν άλλες βιομηχανίες, μετά τις κοινωνικές υπηρεσίες και τέλος τη θέρμανση κατοικιών. 

Εκείνοι που θα βρεθούν στο πιο δύσκολο σημείο όσον αφορά τους λογαριασμούς ενέργειας θα είναι αναπόφευκτα οι πιο αδύναμοι, αλλά και πολλοί Ευρωπαίοι της μεσαίας τάξης θα μπορούσαν επίσης να ωθηθούν στην ενεργειακή φτώχεια για πρώτη φορά. Το χειρότερο σενάριο, σύμφωνα με κορυφαίους επιστήμονες και αναλυτές, είναι η επισιτιστική κρίση να πυροδοτήσει ένα νέο κύμα μαζικής μετανάστευσης, ασκώντας περαιτέρω πίεση στα παραδοσιακά πολιτικά συστήματα της Ευρώπης. Πιθανότατα, η Ευρώπη είναι μπροστά στην τέλεια καταιγίδα… 
______________________________________

Βασίλης Ταλαμάγκας είναι έγκριτος έλληνας δημοσιογράφος διετέλεσε Γενικός Συντονιστής του Τομέα Ειδήσεων της Γενικής Διεύθυνσης Ενημέρωσης της ΕΡΤ και σε άλλα τηλεοπτικά κανάλια, ACTION24 TV, ATTICA TV κ.α.. Αρθρογραφεί στο έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου