Το Ινδικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο INS Arihant πραγματοποίησε επιτυχή εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου στον κόλπο της Βεγγάλης

Ινδία, εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου, πυρηνικό υποβρύχιο, INS Arihant,

Η Ινδία συγκαταλέγεται στην ομάδα των χωρών που διαθέτουν πυρηνικά υποβρύχια, όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Κίνα.


Το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο INS Arihant της Ινδίας πραγματοποίησε την Παρασκευή μια επιτυχημένη εκτόξευση υποβρυχίου βαλλιστικού πυραύλου (SLBM) στον Κόλπο της Βεγγάλης με «πολύ υψηλή ακρίβεια», ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.


Ανέφερε ότι όλες οι λειτουργικές και τεχνολογικές παράμετροι του οπλικού συστήματος έχουν «επικυρωθεί».

Η εκτόξευση πυραύλου θεωρείται σημαντικό ορόσημο για την περαιτέρω ενίσχυση των δυνατοτήτων στρατηγικής κρούσης της Ινδίας.

"Το INS Arihant πραγματοποίησε μια επιτυχημένη εκτόξευση ενός υποβρυχίου εκτοξευόμενου βαλλιστικού πυραύλου (SLBM) στις 14 Οκτωβρίου. Ο πύραυλος δοκιμάστηκε σε προκαθορισμένο βεληνεκές και έπληξε την περιοχή στόχο στον Κόλπο της Βεγγάλης με πολύ υψηλή ακρίβεια", ανέφερε το υπουργείο σε δήλωση.

Ανέφερε ότι «όλες οι επιχειρησιακές και τεχνολογικές παράμετροι του οπλικού συστήματος έχουν επικυρωθεί».
 
Το Ινδικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο INS Arihant

Το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας υποβρυχίων βαλλιστικών πυραύλων (SSBN) της Ινδίας είναι ένα έργο που φυλάσσεται στενά. Το INS Arihant ήταν το πρώτο σκάφος στο πλαίσιο του έργου SSBN που ακολούθησε ένα άλλο σκάφος, το INS Arighat.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Άμυνας είπε ότι το πρόγραμμα SSBN είναι βασικό στοιχείο της ικανότητας πυρηνικής αποτροπής της Ινδίας.

Είπε ότι μια «ισχυρή, επιβιώσιμη και εξασφαλισμένη αντίποινα» είναι σε συγχρονισμό με την πολιτική της χώρας να έχει «αξιόπιστη ελάχιστη αποτροπή» που να στηρίζει τη δέσμευσή της για «μη πρώτη χρήση».

«Η επιτυχημένη εκτόξευση της εκπαίδευσης χρηστών του SLBM από την INS Arihant είναι σημαντική για την απόδειξη της ικανότητας του πληρώματος και την επικύρωση του προγράμματος SSBN, βασικό στοιχείο της ικανότητας πυρηνικής αποτροπής της Ινδίας», δήλωσε το υπουργείο Άμυνας.

«Μια ισχυρή, επιβιώσιμη και εξασφαλισμένη ικανότητα αντιποίνων είναι σύμφωνη με την πολιτική της Ινδίας να έχει «αξιόπιστη ελάχιστη αποτροπή» που να στηρίζει τη δέσμευσή της «χωρίς πρώτη χρήση»», ανέφερε.

Το INS Arihant είναι το πρώτο αυτοσχέδιο πυρηνικό υποβρύχιο της Ινδίας. Ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2009 και τέθηκε σε λειτουργία αθόρυβα το 2016.

Η Ινδία συγκαταλέγεται σε μια επιλεγμένη ομάδα χωρών που διαθέτουν πυρηνικά υποβρύχια. Οι χώρες που διαθέτουν τέτοια περιουσιακά στοιχεία είναι: οι ΗΠΑ, η Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Κίνα. Η Ινδία υπήρξε ηγετική φωνή στην προώθηση του παγκόσμιου πυρηνικού αφοπλισμού με στόχο την πλήρη εξάλειψη των ατομικών όπλων.

Το 1998, η Ινδία πραγματοποίησε πυρηνικές δοκιμές Pokhran-II, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από πολλές χώρες. Μετά τις δοκιμές, η Ινδία υποστήριξε ότι πραγματοποίησε τις δοκιμές για να έχει «αξιόπιστη ελάχιστη αποτροπή» και θα ακολουθήσει την προσέγγιση «χωρίς πρώτη χρήση».

Το 2003, η Ινδία παρουσίασε επίσημα το πυρηνικό της δόγμα που επεξεργάστηκε ξεκάθαρα την πολιτική «χωρίς πρώτη χρήση».
source: indiatimes
https://mineraltip.com/y2k27bfeh?key=18bec285a9fb3d600b3b02e428f96617

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου