ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Η Λιζ Τρας ζήτησε συγγνώμη για τα λάθη της και έκανε λόγο για «νέα πορεία ανάπτυξης» (vid)

Λιζ Τρας, Liz Truss, Τζέρεμι Χαντ, Οικονομίια, Βρετανία,

Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Λιζ Τρας, αναγνώρισε και απολογήθηκε για πρώτη φορά για την οικονομική αναστάτωση που προκάλεσε ο μίνι προϋπολογισμός της, "Trussonomics", ζήτησε συγγνώμη για τα λάθη της και παραμένει αποφασισμένη να μείνει στην εξουσία...


Η Λιζ Τρας έκανε λόγο για «νέα πορεία ανάπτυξης» και για «ανάγκη για σταθερότητα» στον απόηχο των ανακοινώσεων του Τζέρεμι Χαντ που ανατρέπουν την πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης

Αφού παρακολούθησε το νέο της υπουργό Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ να θάβει με κάθε επισημότητα τα "Trussonomics" στο βρετανικό κοινοβούλιο, η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Λιζ Τρας, παραχώρησε συνέντευξη, το βράδυ της Δευτέρας, ζητώντας συγγνώμη από το βρετανικό λαό για τα λάθη που έφεραν την χώρα στο χείλος μίας κρίσης χρέους



«Αναγνωρίζω ότι έχουμε κάνει λάθη» είπε σε συνέντευξή της στο BBC. «Ζητώ συγνώμη για αυτά τα λάθη, αλλά τα διόρθωσα. Διόρισα έναν νέο υπουργό Οικονομικών, αποκαταστήσαμε την οικονομική σταθερότητα και τη δημοσιονομική πειθαρχία.»

Η Λιζ Τρας επέμεινε ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το πόστο της, παρότι βουλευτές και των Τορις κάνουν λόγο για «μετρημένες μέρες» της στην Ντάουνιγκ Στριτ

«Αυτό που πρέπει να κάνω τώρα είναι να συνεχίσω και να παράξω έργο για τους πολίτες. Εκλεγήκαμε με το μανιφέστο του 2019 και θέλω να συνεχίσω και να προχωρήσω στην υλοποίησή του» ανέφερε η Λιζ Τρας.

Επώδυνες περικοπές

Για τον νέο Βρετανό υπ. Οικονομικών το εύκολο μέρος της δουλειάς του τελείωσε τη Δευτέρα με την ακύρωση των μέτρων φορολογικής ελάφρυνσης που περιείχε ο «μίνι προϋπολογισμός».

Μόνο δύο μέτρα επιβίωσαν από εκείνο το πακέτο:
  1. η εξάλειψη του τέλους χαρτοσήμου που επιβάλλεται στις αγοραπωλησίες ακινήτων, και

  2. η αυξημένη ετήσια φοροαπαλλαγή για επενδύσεις για εταιρικό φόρο.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση Τρας πώς δεν έχει εξασφαλίσει πόρους ούτε για αυτά τα δύο μέτρα. Η κυβέρνηση απαντά ότι το πλήρες σχέδιο της θα παρουσιαστεί στα τέλη του μήνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Το σχέδιο αυτό θα περιλαμβάνει «αποφάσεις που φέρνουν δάκρυα» όπως είπε χαρακτηριστικά ο Τζέρεμι Χαντ.

Αυτό πρακτικά σημαίνει επώδυνες περικοπές σε επιδόματα αλλά και σε δημόσιες υπηρεσίες που έχουν υποστεί περικοπές τα προηγούμενα χρόνια.

Το πρώτο «θύμα» είναι η στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων στους λογαριασμούς ενέργειας. Το γενναιόδωρο πακέτο, που είχε ανακοινωθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου, θα σταματήσει τον Απρίλιο και οι ειδικοί κάνουν εισηγήσεις για ένα λιγότερο γενναιόδωρο που θα «τιμωρεί» όσους δεν καταφέρνουν να μειώσουν την ενεργειακή κατανάλωση.
source: euronews

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου