ΓΑΛΛΙΑ: Μαζική πορεία κατά της ακρίβειας και του πληθωρισμού στο Παρίσι - Επικεφαλής της πορείας ο Ζαν Λικ Μελανσόν (vid)

Γαλλία, Παρίσι, μαζική πορεία, ακρίβεια, πληηθωρισμός, Ζαν Λικ Μελανσό,

Η σημερινή κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε μετά από έκκληση των αριστερών κομμάτων, υποστηριζόμενη από εκατοντάδες συνδικαλιστικές ενώσεις, καθώς στη Βουλή πραγματοποιείται η συζήτηση για σκληρές μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά...


Δεκάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στο Παρίσι κατά της ακρίβειας και του πληθωρισμού. Μετά από τρεις εβδομάδες απεργίας που έχουν γονατίσει τα πρατήρια καυσίμων, η οργή των πολιτών ξεχειλίζει.

Στην κορυφή της πορείας στη γαλλική πρωτεύουσα βρέθηκε ο Ζαν Λικ Μελανσόν, συμπρόεδρος του Εθνικού Γραφείου του Αριστερού Κόμματος αλλά και η Άνι Ερνό, νικήτρια του Νόμπελ Λογοτεχνίας. Σύμφωνα με τους διοργανώτες της διαδήλωσης, περισσότεροι από 140.000 άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των αριστερών κομμάτων και των εργατικών συνδικάτων.


Αιτήματα ήταν η άμεση λήψη μέτρων για την ανακούφιση των πολιτών, που βλέπουν το εισόδημά τους να εξαντλείται ταχύτατα και τις τιμές σε προϊόντα, καύσιμα και ενέργεια να εκτοξεύονται καθημερινά.

Κάποιοι διαδηλωτές φορούσαν και κίτρινα γιλέκα, που έχουν αναδειχθεί σε σύμβολο αντίστασης μετά τις γενικευμένες διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης το 2018.

Πολλά συνδικάτα στη Γαλλία - αλλά όχι όλα - έχουν κηρύξει ημέρα γενικής απεργίας την προσεχή Τρίτη, κάτι που αναμένεται να επηρεάσει τις οδικές και σιδηροδρομικές μεταφορές και τον δημόσιο τομέα.

Ο γαλλικός ενεργειακός γίγαντας, η TotalEnergies, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι κατέληξε σε μισθολογική συμφωνία με τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα που εκπροσωπούν τους υπαλλήλους της στα τέσσερα διυλιστήριά της, αυξάνοντας έτσι τις ελπίδες για λήξη των κινητοποιήσεων.

Αλλά το αριστερό συνδικάτο CGT δεν την δέχτηκε με τα μέλη του να συνεχίζουν τις διαδηλώσεις.
Στο μέτωπο της απεργίας στα διυλιστήρια, τέσσερα από τα επτά παραμένουν αποκλεισμένα από απεργούς παρά το γεγονός ότι η εταιρεία συμφώνησε με τους εργαζόμενους. 

Η κυβέρνηση χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός πως κάποιοι απεργοί που ανήκουν σε συνδικάτα κρατούν κλειστά τα διυλιστήρια, την ώρα που ανακοινώθηκε εθνική απεργία στα μέσα μεταφοράς για την ερχόμενη Τρίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου