Ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προβλέπει ειρήνη στην Ουκρανία το 2023 - Ομιλία στον απολογισμό 2022 (vid)

ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, Ρωσο-Ουκρανικός πόλεμος, ειρήνη το 2023,


Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, είπε πως το 2023 πιστεύει ότι θα δούμε ειρήνη στη χώρα, ενώ επεσήμανε πως με τις παρεμβάσεις του ο ΟΗΕ κατάφερε να επιβάλει συμφωνίες που μείωσαν τον αντίκτυπο του πολέμου...


Απολογισμό για το 2022 έκανε στην τελευταία συνέντευξη Τύπου για τη φετινή χρονιά, στη Νέα Υόρκη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εστιάζοντας στην οικονομία, την κλιματική αλλαγή και στην ειρήνη. Ερωτώμενος για τον πόλεμο στην Ουκρανία ο κ. Γκουτέρες είπε πως το 2023 πιστεύει ότι θα δούμε ειρήνη στη χώρα, ενώ επεσήμανε πως με τις παρεμβάσεις του ο ΟΗΕ κατάφερε να επιβάλει συμφωνίες που μείωσαν τον αντίκτυπο του πολέμου.




Ο κ. Γκουτέρες αναφέρθηκε ακόμη στην πρωτοβουλία του ΟΗΕ στον Εύξεινο Πόντο για τη διευκόλυνση των εξαγωγών τροφίμων και λιπασμάτων από την Ουκρανία, τονίζοντας πως πάνω από 14 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι σιτηρών και άλλων τροφίμων έχουν αποσταλεί από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας στην Ουκρανία.

Στις παρατηρήσεις του για το έτος 2022, ο Γκουτέρες επεσήμανε πως οι γεωπολιτικές διαφορές έχουν καταστήσει την επίλυση παγκόσμιων προβλημάτων ολοένα πιο δύσκολη, μερικές φορές αδύνατη.

«Οι περισσότερες από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου βρίσκονται σε αυτό που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε "διαμάχη για το χρέος" κοιτάζοντας κατάματα την άβυσσο της αφερεγγυότητας και της χρεοκοπίας. Μόνο φέτος οι πληρωμές εξυπηρέτησης του χρέους τους εκτοξεύτηκαν κατά 35%, στη μεγαλύτερη αύξηση εδώ και δεκαετίες. Οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι» είπε.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ ανέφερε ωστόσο πως θα κλείσει τη χρονιά με την πεποίθηση πως υπάρχει ελπίδα για τη διεθνή επίλυση προβλημάτων και τη διπλωματία.

«Διότι, παρά τους περιορισμούς και τις μεγάλες πιθανότητες, εργαζόμαστε για να απωθήσουμε την απελπισία, να αντεπιτεθούμε ενάντια στην απογοήτευση και να βρούμε πραγματικές λύσεις. Όχι τέλειες λύσεις, ούτε πάντα όμορφες λύσεις, αλλά πρακτικές λύσεις που κάνουν ουσιαστική διαφορά στη ζωή των ανθρώπων» είπε.

Στη συνέχεια, ο κ. Γκουτέρες έκανε αναφορά στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα COP15 που πραγματοποιήθηκε στο Μόντρεαλ και κατά την οποία συμφωνήθηκε ένα νέο Παγκόσμιο Πλαίσιο Βιοποικιλότητας. Όπως τόνισε, έγινε ένα σημαντικό βήμα για αποφασιστική διπλωματία καθώς έχει βοηθήσει να τραβήξουμε αρκετές συγκρούσεις από το χείλος του γκρεμού.

Για την κλιματική αλλαγή είπε πως είναι ένας άλλος τομέας όπου δύσκολα ακούς καλά νέα. «Εξακολουθούμε να κινούμαστε σε λάθος κατεύθυνση. Το παγκόσμιο χάσμα εκπομπών αυξάνεται. Όμως αντιστεκόμαστε για να βοηθήσουμε τις αναδυόμενες οικονομίες να απομακρυνθούν από τον άνθρακα και να επισπεύσουν την χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Πρόσθεσε ακόμη ότι θα συνεχίσει τις απαιτούμενες πιέσεις για ένα Σύμφωνο Αλληλεγγύης για το Κλίμα, με στόχο την μείωση των ρύπων.
euronews

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου