Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ομόφωνη πρόταση της διάσκεψης των προέδρων για παύση των αρμοδιοτήτων της Εύας Καϊλή

Σκάνδαλο Ευρωβουλής, Ρομπέρτα Μέτσολα, Εύα Καϊλή,


Οι κορυφαίοι πολιτικοί της ΕΕ καταδίκασαν έντονα το σκάνδαλο διαφθοράς στην συνεδρίαση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

EURONEWS - Με το σκάνδαλο διαφθοράς να αποτελεί το πρώτο και βασικό θέμα συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η διάσκεψη των προέδρων υπό την Ρομπέρτα Μέτσολα συνεδρίασε το πρωί της Τρίτης προκειμένου να εξετάσει το ζήτημα της παύσης των καθηκόντων της Εύας Καϊλή.

Λίγο μετά τις 10.30 ώρα Ελλάδας, η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου έκανε τις ανακοινώσεις σχετικά με τα αποτελέσματα της συνάντησης κατά την διάσκεψη των προέδρων του σώματος: «Σημερα συνεκάλεσα μια έκτακτη συνεδρίαση της διάσκεψης των προέδρων για την εφαρμογή του άρθρου 21 σχετικά με την πρόωρη παύση αρμοδιοτήτων της κυρίας Καϊλή. Η διάσκεψη των προέδρων ομόφωνα αποφάσισε ότι προτείνει στο κοινοβούλιο να παύσει η θητεία της κυρίας Καϊλή με βάση το άρθρο 21 του εσωτερικού κανονισμού. Σήμερα λοιπόν το κοινοβούλιο θα αποφασίσει το μεσημέρι πριν ξεκινήσουν οι ψηφοφορίες. Χρειαζόμαστε τα 2/3 των ψήφων».

Στο μεταξύ η αστυνομία του Βελγίου έκανε νέες επιδρομές, στο πλαίσιο της ευρείας έρευνας που διεξάγεται από τα τέλη της εβδομάδας.

Μια από τις έρευνες έγινε στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ήταν η 20η έρευνα μέσα σε τέσσερις ημέρες στο πλαίσιο της υπόθεσης που συγκλονίζει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία του Βελγίου τονίζεται:

«Από την Παρασκευή.....«πάγωσαν» οι ηλεκτρονικοί πόροι πληροφορικής δέκα κοινοβουλευτικών επιτελείων για να αποτραπεί η εξαφάνιση των απαραίτητων για την έρευνα στοιχείων. Σκοπός της έρευνας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν η κατάσχεση αυτών των δεδομένων. Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 20 έρευνες από την έναρξη των επιχειρήσεων, εκ των οποίων 19 σε ιδιωτικές κατοικίες και μία στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Οι κορυφαίοι πολιτικοί της ΕΕ καταδίκασαν έντονα το σκάνδαλο διαφθοράς στην συνεδρίαση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Οι εχθροί της δημοκρατίας για τους οποίους η ίδια η ύπαρξη αυτού του Κοινοβουλίου αποτελεί απειλή, δεν θα σταματήσουν σε τίποτα. Αυτοί οι κακοήθεις παράγοντες, που συνδέονται με αυταρχικές τρίτες χώρες φέρεται να έχουν οπλίσει ΜΚΟ, συνδικάτα, άτομα, βοηθούς και βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», σημείωσε μεταξύ άλλων η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.

Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν μεταξύ των οποίων και η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή.

Ο δικηγόρος της οικογένειάς της πάντως είπε σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης ότι η ίδια δηλώνει αθώα.

Οι τέσσερις κατηγορούνται για διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Η Ντόχα απορρίπτει τους ισχυρισμούς για ανάρμοστη συμπεριφορά λέγοντας ότι «οποιαδήποτε συσχέτιση της κυβέρνησης του Κατάρ με τους αναφερόμενους ισχυρισμούς είναι αβάσιμη»

Υπέρ της παύσης αρμοδιοτήτων της Εύας Καϊλή ψήφισε και η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

Με 625 ψήφους υπέρ η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, αποφάσισε την παύση των καθηκόντων της Εύας Καϊλή από το αξίωμα του αντιπροέδρου του Σώματος. Υπήρξαν μία ψήφος κατά και δύο αποχές.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου