Δέσποινα Σπανού: «Να σταματήσει τώρα η λεηλασία του λαού από τις Τράπεζες»

Τράπεζες, λεηλασία, δανειολήπτες, καταθέτες, ΛΑΕ-Α.Α.,


Οι Ελληνικές Τράπεζες κυριολεκτικά ληστεύουν τους δανειολήπτες και ολόκληρο τον Ελληνικό λαό, αφού εντελώς ανεξέλεγκτα, χωρίς να υπόκεινται σε οποιονδήποτε κρατικό έλεγχο, αυξάνουν μόνο τα επιτόκια των δανείων διατηρώντας σχεδόν μηδενικά και αμετάβλητα εκείνα των καταθέσεων.


Δέσποινα Σπανού*

Τις τελευταίες ημέρες το θέμα της αύξησης των επιτοκίων και των κόκκινων δανείων κυριαρχεί στην κοινωνία. Και είναι φυσικό, αφού η αύξηση των επιτοκίων προκαλεί αύξηση των δόσεων των ήδη χορηγηθέντων δανείων, ανατρέπει πλήρως τον οικογενειακό προϋπολογισμό και προετοιμάζει νέο κύμα κόκκινων δανείων. Οι Τράπεζες κυριολεκτικά ληστεύουν τους δανειολήπτες και ολόκληρο τον Ελληνικό λαό, αφού εντελώς ανεξέλεγκτα, χωρίς να υπόκεινται σε οποιονδήποτε κρατικό έλεγχο, αυξάνουν μόνο τα επιτόκια των δανείων διατηρώντας σχεδόν μηδενικά και αμετάβλητα εκείνα των καταθέσεων. Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις:

  • Το κυμαινόμενο επιτόκιο στα στεγαστικά δάνεια σχεδόν διπλασιάστηκε από την αρχή του χρόνου, από 2,36% διαμορφώθηκε στο 4%, ενώ το επιτόκιο των νέων καταθέσεων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,01% – 0,04% από την αρχή του έτους.

  • Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων, χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) αυξήθηκε κατά 33 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 14,44%.

  • Το μέσο επιτόκιο καταναλωτικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 41 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 11,37%.

  • Το μέσο επιτόκιο επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια αυξήθηκε κατά 42 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,79%, ενώ το αντίστοιχο των επαγγελματικών αυξήθηκε κατά 21 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,83%.

  • Το μέσο επιτόκιο των δανείων τακτής λήξης με κυμαινόμενο επιτόκιο προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 25 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,42%!

Η ληστεία των τραπεζών όμως εις βάρος του λαϊκού εισοδήματος δεν γίνεται μόνο μέσω της αύξησης των επιτοκίων δανεισμού, γίνεται και μέσω των εξωφρενικών χρεώσεων των τραπεζών για οποιανδήποτε συναλλαγή και κυρίως μέσω του πληθωρισμού, που εκμηδενίζει τις καταθέσεις, οι οποίες είναι με μηδενικά επιτόκια. Συγκεκριμένα:

Οι τράπεζες ληστεύουν κυριολεκτικά τους Έλληνες καταθέτες και αποταμιευτές, αφού προσφέρουν επιτόκια 0,01% – 0,04% όταν ο πληθωρισμός είναι 10% (9,9% σύμφωνα με τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης), πράγμα που σημαίνει ότι το πραγματικό επιτόκιο που δίνουν (αφαιρουμένου του πληθωρισμού) είναι απολύτως αρνητικό (-9,6% έως -9,5%), όταν την ίδια στιγμή χρεώνουν τις πιστωτικές κάρτες 14%-18%. Αυτό αποτελεί ουσιαστικά «κούρεμα» των καταθέσεων, δηλαδή οι καταθέτες πληρώνουν τις τράπεζες για να χρησιμοποιούν τα χρήματά τους(!), δηλαδή πληρώνουν για να δανείζουν τις τράπεζες. Η διαδικασία αυτή οδηγεί σε σταδιακή συρρίκνωση των πραγματικών αποταμιεύσεων (χρηματοπιστωτική καταστολή). Αποτελεί όμως πραγματική ληστεία και για έναν επιπλέον λόγο, που είναι ότι οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί τρεις φορές και έχουν κοστίσει στον Ελληνικό λαό 45 δις και μαζί με τον αναβαλλόμενο φόρο 64 δις!!!

Οι τράπεζες λοιπόν που έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί και ενισχυθεί με χρήματα των φορολογουμένων αισχροκερδούν εις βάρος τους με κάθε τρόπο, παίρνοντας προμήθειες από παντού. Από εισερχόμενα και εξερχόμενα εμβάσματα, από αναλήψεις μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας, από αποστολή χρημάτων σε τράπεζες εκτός ευρωζώνης, από συνδρομή πιστωτικής κάρτας, στις οποίες τα επιτόκια είναι τεράστια, από επανέκδοση χρεωστικής / πιστωτικής κάρτας λόγω λήξης κλοπής ή απώλειας, από πληρωμή λογαριασμών (ΔΕΚΟ, κινητής τηλεφωνίας κ.λ.π.), από αιτήματα δανείων κ.ά. Όλα αποτελούν κλοπή των πολιτών, που οι ανεξέλεγκτοι τραπεζίτες κάνουν. Ενώ όμως συμβαίνουν όλα αυτά, κυβέρνηση και αντιπολίτευση εμπαίζουν τον Ελληνικό λαό και πλειοδοτούν σε μεγαλοστομίες.

Τι κάνει η κυβέρνηση; Καταγγέλλει τους τραπεζίτες για την πολιτική τους, δηλώνοντας δια του υπουργού Σταϊκούρα, ότι μόνο το 2022 η κερδοφορία των τραπεζών ξεπέρασε τα 3,5 δις, λες και η κυβέρνηση κυβερνά σε άλλη χώρα και δεν έχει ευθύνη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζητά την επιβολή φορολογίας 1 δις στους τραπεζίτες, χωρίς να θίξει όμως τον λόγο για τον οποίο οι τράπεζες είναι ανεξέλεγκτες.

Οι Ελληνικές τράπεζες έχουν τα υψηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων, μετά την Λιθουανία και Λετονία και τα χαμηλότερα καταθέσεων, αλλά κανείς δεν παρεμβαίνει. Η κυβέρνηση ουσιαστικά παρακαλά τους τραπεζίτες για λήψη μέτρων όσον αφορά τα δάνεια, τις καταθέσεις και τις προμήθειες, τους παρακαλά δηλαδή να κερδίσουν κάτι λιγότερο. Ποιά είναι η αλήθεια όμως; Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είναι υπεύθυνοι για την αυθαιρεσία των τραπεζών, αφού ψήφισαν τις τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις και την πώληση των μετοχών σε ξένους σε εξευτελιστική τιμή, με αποτέλεσμα να χάσει το Ελληνικό Δημόσιο τον έλεγχο των τραπεζών και να φορτωθεί ο Ελληνικός λαός στην πλάτη του συνολικά 64 δις! Ακόμη και το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο κατήγγειλε σε έκθεσή του το 2017 τις αυθαιρεσίες των τραπεζών, όσον αφορά τη χορήγηση δανείων (σε ημετέρους), την οποία όμως πληρώνει ο Ελληνικός λαός. Συγκεκριμένα: Έγιναν τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις, η πρώτη το 2012 – 2013, η δεύτερη το 2014 και η τρίτη το 2015, συνολικού κόστους μαζί με τον αναβαλλόμενο φόρο 64 δις! Δεν έμειναν όμως μόνο σ’ αυτό. Μαζί με τη τρίτη ανακεφαλαιοποίηση πουλήθηκαν, με πολιτική απόφαση βέβαια, οι νέες μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της χώρας κυριολεκτικά «τζάμπα». Η μετοχή της Alpha Bank, η πιο ακριβή, πουλήθηκε μόνο 4 λεπτά, της Εθνικής 2 λεπτά, της Eurobank 1 λεπτό και της Πειραιώς 3/10 του λεπτού! Με 3 ευρώ δηλαδή αγοράζονταν 1.000 μετοχές! Όχι από όλους όμως. Το θεσμικό πλαίσιο ήταν τέτοιο για να αγορασθούν από συγκεκριμένους ξένους επενδυτές – άρπαγες ή από εγχώρια αρπακτικά. Το αποτέλεσμα ήταν να χάσει το Δημόσιο την ιδιοκτησία, να φορτωθεί ο Ελληνικός λαός δισεκατομμύρια χρέους και να λεηλατούν οι τραπεζίτες το εισόδημα των Ελλήνων πολιτών, κυρίως των λαϊκών στρωμάτων. Αν δεν είχαν γίνει όλα αυτά, η κυβέρνηση θα έπρεπε να νομοθετεί και όχι να παρακαλάει.

Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες σε αυτούς που ψήφισαν και ο Ελληνικός λαός πρέπει να τις επιρρίψει και να δώσει ένα τέλος στην λεηλασία της ζωής του και του τόπου του.

Η λεηλασία των τραπεζών πρέπει να σταματήσει τώρα.

*Δέσποινα Σπανού, πρώην αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, στέλεχος της ΛΑΕ - Ανυπότακτη Αριστερά 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου