Αλέξης Τσίπρας: «Προϋπολογισμός λεηλασίας μισθωτών και μεσαίας τάξης, θα είναι ο τελευταίος της κυβέρνησης Μητσοτάκη...» (vid)

Βουλή, Προϋπολογισμός 2023, Αλέξης Τσίπρας, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,

«Αυτός ο Προϋπολογισμός θα είναι ο τελευταίος της κυβέρνησης Μητσοτάκη. 'Αρα θα είναι και ένας Προϋπολογισμός που δε θα εφαρμοστεί», υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του για τον Προϋπολογισμό του 2023.


Η ομιλία του Αλ. Τσίπρα έρχεται στο κλείσιμο της πενθήμερης συζήτησης επί του προϋπολογισμού του 2023, η οποία ολοκληρώνεται με τον κύκλο των πολιτικών αρχηγών (δικαίωμα έχει να παρέμβει ο υπουργός Οικονομικών). Προηγήθηκε ο κύκλος των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων. Το σύνθημα «Δικαιοσύνη παντού» κερδίζει έδαφος στην κοινωνία υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία κατά την έναρξη της ομιλίας του. «Αυτή τη φορά δεν θα προλάβετε να ολοκληρώσετε το έργο σας», τόνισε προς τα έδρανα της κυβέρνησης ο Αλ. Τσίπρας.

«Αυτός ο Προϋπολογισμός θα είναι ο τελευταίος της κυβέρνησης Μητσοτάκη. 'Αρα θα είναι και ένας Προϋπολογισμός που δε θα εφαρμοστεί», υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του για τον Προϋπολογισμό του 2023. Τόνισε ότι «πολύ σύντομα, μια νέα προοδευτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα βρίσκεται σε αυτά εδώ τα έδρανα, και θα αναλάβει να τον αναθεωρήσει και να κατανείμει με δικαιοσύνη τα βάρη αλλά και τις δυνατότητες».

Παρακολουθήστε την ομιλία του ΑλέξηΤσίπρα:


Η πλήρης ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα για τον Προϋπολογισμό 2023

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, η σημερινή συζήτηση έχει ένα μόνο ελπιδοφόρο μήνυμα να δώσει προς τον ελληνικό λαό: Αυτός ο προϋπολογισμός θα είναι ο τελευταίος της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Θα είναι ο τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα που δένει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στον λαιμό της οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας.

Άρα, μιας και θα είναι τελευταίος –και το γνωρίζετε- θα είναι και ένας προϋπολογισμός που δεν θα εφαρμοστεί. Πολύ σύντομα μία νέα προοδευτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα βρίσκεται σε αυτά εδώ τα έδρανα και θα αναλάβει να τον αναθεωρήσει και να κατανείμει με δικαιοσύνη τόσο τα βάρη, όσο όμως και τις δυνατότητες. Γιατί βασικό χαρακτηριστικό και του φετινού προϋπολογισμού της κυβέρνησής σας είναι η κοινωνική αναλγησία και η αδικία, η προκλητική λεηλασία των μισθωτών και της μεσαίας τάξης που υποτίθεται ότι θα στηρίζατε, η προκλητική αφαίμαξη των αδύναμων στρωμάτων, των μη προνομιούχων και, ταυτόχρονα, η προκλητική εξυπηρέτηση των ισχυρών, λίγων αλλά ισχυρών.

Με δυο λόγια, η προκλητική αναδιανομή πλούτου και εισοδήματος από τους πολλούς σε λίγους ισχυρούς είναι ο πυρήνας της πολιτικής σας. Και αυτό, ξέρετε, δεν έτυχε. Αυτό πέτυχε. Αυτό είναι το σχέδιό σας. Η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας –και το γνωρίζετε αυτό- αδυνατεί σήμερα να βγάλει τον μήνα, αλλά μια χούφτα επιχειρήσεις έχουν προκλητικά και πρωτοφανή υπερκέρδη. Αυτή είναι η πολιτική σας. Γι’ αυτό και το αίτημα για αλλαγή και για δικαιοσύνη παντού κερδίζει κάθε μέρα έδαφος στην ελληνική κοινωνία.

Και σας ακούω όλες αυτές τις μέρες να πανηγυρίζετε, κύριοι συνάδελφοι της Πλειοψηφίας, για δήθεν επιτυχίες της κυβέρνησης στο πεδίο της οικονομίας και να προκαλείτε με αυτόν τον τρόπο, να λέτε ότι δήθεν σώσατε τη χώρα και την οικονομία. Ποιος; Η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης, η παράταξη που έχει το θλιβερό προνόμιο να έχει χρεοκοπήσει τη χώρα όχι μία, αλλά δύο φορές, μία το 2009 και μία το 2014. Διότι ήταν η δική σας παράταξη και οι αποτυχίες της που οδήγησαν σε μια τρομακτική δημοσιονομική προσαρμογή που ρήμαξε κυριολεκτικά την οικονομία και οδήγησε σε μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση. Οι περίφημες μεταρρυθμίσεις που διαφημίζατε δεν ήταν παρά βαθιές περικοπές μισθών, συντάξεων και κοινωνικών δαπανών, άγριοι φόροι και συνολικά σκληρά μέτρα ύψους 60 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Νομίζετε ότι σε αυτή τη χώρα η ιστορία ξεκινά από το 2015; Νομίζετε ότι δεν έχει μνήμη ο ελληνικός λαός;

Και ενώ τα είχατε κάνει όλα αυτά, παραδώσατε στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μια χώρα οικονομικά χρεοκοπημένη, με άδεια ταμεία, με αρρύθμιστο χρέος, εκτός αγορών, με δεσμεύσεις για δημοσιονομικούς στόχους που δεν είχαν επιτευχθεί ποτέ, με ένα μνημόνιο αναντίστρεπτα, όπως έλεγαν τότε, εκτός τροχιάς, με μια ανεργία στο 27% και μια ανεργία για τους νέους στο 60%, με τις καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών στις τράπεζες να έχουν μειωθεί κατά 77 δισεκατομμύρια ευρώ. Και επειδή σας ακούω να ψελλίζετε περί της αξίας της συμμετοχής του Δημοσίου στις τράπεζες, να θυμίσω ότι μόνο από το 2012 έως το 2014 η συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου στις τράπεζες μειώθηκε κατά 27 ολόκληρα δισεκατομμύρια.

Μας παραδώσαμε μια χώρα παρία της Ευρώπης και της διεθνούς κοινότητας, με την κοινωνία ηθικά καταρρακωμένη και την κοινωνική συνοχή διαλυμένη, με την αλληλεγγύη, τα συσσίτια και τα κοινωνικά ιατρεία να προσπαθούν να αντισταθμίσουν την ανάλγητη πολιτική σας. Αυτό παραδώσατε στους Έλληνες και δεν το ξεχνούν. Και τολμάτε σήμερα να έρχεστε και να λέτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιμετώπισε καμία κρίση! Όχι απλώς αντιμετώπισε κρίση, αλλά αντιμετώπισε την κρίση που εσείς του αφήσατε, που εσείς φτιάξατε στην ελληνική κοινωνία και στον ελληνικό λαό! Τη δική σας την κρίση!

Κι έρχεστε σήμερα και παραδίδετε και μαθήματα! Μας «κουνάτε το δάχτυλο», μέσα σε τρομακτικές δυσκολίες αντιστρέψαμε αυτή την πορεία της καταστροφής, που εσείς είχατε δημιουργήσει. Με εντιμότητα –κυρίως, με εντιμότητα, το επαναλαμβάνω αυτό, είναι χρήσιμο, αυτονόητο είναι, αλλά είναι χρήσιμο στις μέρες μας- ο ΣΥΡΙΖΑ -ναι, με εντιμότητα!- με επιμονή, με σκληρή δουλειά, καταφέραμε αυτό που ποτέ δεν φανταζόμασταν.

Δεν φανταζόσασταν εσείς, ότι θα μπορούσε η Ελλάδα να βγει από το καθεστώς της επιτροπείας. Μέχρι το τέλος μιλούσατε -σας θυμίζω- για δήθεν τέταρτο μνημόνιο και για την ανάγκη να πάει η χώρα σε πιστοληπτική γραμμή στήριξης.

Η χώρα, όμως, κατάφερε μια καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, κατάφερε την επιστροφή στις αγορές, την ανάκτηση της αξιοπιστίας της και το κυριότερο, με τη ρύθμιση του χρέους έναν καθαρό διάδρομο χαμηλών αποπληρωμών, για τα επόμενα δέκα, τουλάχιστον, χρόνια.

Μας παραδώσατε μια χώρα πνιγμένη στα χρέη και την ανυποληψία. Σας παραδώσαμε μια χώρα με πρόσβαση στις αγορές, με αποκαταστημένη την εμπιστοσύνη και με 37 δισεκατομμύρια στα δημόσια ταμεία. Αυτή είναι η δική μας διαχειριστική ικανότητα στις πράξεις και στα αποτελέσματα. Όχι βιτρίνα, όχι λόγια του αέρα!

Ερχόμαστε στο σήμερα. Τι κάνατε εσείς; Για να θυμηθώ μια παραβολή, τι κάνατε «το τάλαντο που σας δόθηκε»; Το σπαταλήσατε με τον πιο άδικο και ιδιοτελή τρόπο. Με τις παλαιές δοκιμασμένες συνταγές, που οδηγούν αναπόφευκτα στο ίδιο αποτέλεσμα: Στη χρεοκοπία. Ευτυχώς αυτή τη φορά δεν θα προλάβετε να ολοκληρώσετε το έργο σας, αλλά η ζημιά –οικονομική, κοινωνική και ανθρώπινη- που έχετε ήδη επιφέρει, είναι τεράστια και το γνωρίζετε καλά όσοι κυκλοφορείτε στην ελληνική κοινωνία.

Ξαναγυρίσατε τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών σε μαύρες μέρες. Στις μαύρες μέρες, παρόμοιες με αυτές των μνημονιακών χρόνων. Και ακόμη χειρότερα, λένε πολλοί. Μόνο που τώρα δεν υπάρχει η τρόικα, για να επιβάλλει περικοπές μισθών, αλλά ο μισθός και το εισόδημα «πετσοκόβονται» κάθε μήνα και κάθε μέρα, από τις τιμές στο σουπερμάρκετ, στο πρατήριο της βενζίνης, από τους λογαριασμούς του ρεύματος.

Μα, σας έτυχαν πολλά στραβά, μας λέτε. Η πανδημία. Μετά η ενεργειακή κρίση. Ναι, πράγματι, σας έτυχε η πανδημία. Και καταγράψατε και εκεί ρεκόρ αρνητικό. Ρεκόρ απωλειών, ανά εκατομμύριο πληθυσμού, χειρότεροι όλων, σε όλον τον δυτικό κόσμο. Χειρότεροι ακόμα και από τη Βραζιλία του Μπολσονάρο. Και γιατί;

Προφανώς, γιατί αφήσατε το ΕΣΥ στη μοίρα του. Αυτή είναι η αντίληψή σας, να σιχαίνεστε οτιδήποτε δημόσιο. Αλλά, προσέξτε, στο πεδίο της οικονομίας, η πανδημία ως παγκόσμια κρίση άνοιξε μια πόρτα δημοσιονομικών δυνατοτήτων, που καμία άλλη κυβέρνηση δεν βρήκε ανοιχτή από την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ και μετά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, για πρώτη φορά μετά τη σύναψη του Συμφώνου Σταθερότητας, χαλάρωσε τους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες. Ενώ την περίοδο της κρίσης χρέους, η υποχρέωση της χώρας ήταν τα μεγάλα πλεονάσματα, εξαιτίας της πανδημικής κρίσης ή, μάλλον, χάριν της πανδημικής κρίσης, εφαρμόστηκε η περίφημη ρήτρα διαφυγής. Υπήρξαν περιθώρια σοβαρής δημοσιονομικής χαλάρωσης και για πρώτη φορά ένα τόσο μεγάλο ευρωπαϊκό πακέτο, πλέον των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα.

Το ερώτημα είναι: Τι έκανε η κυβέρνησή σας αυτές τις δυνατότητες; Ανεπάρκεια και ιδιοτέλεια, ιδιοτέλεια και ανεπάρκεια. Αυτή ήταν η ουσία της πολιτικής της. Ούτε η κοινωνική συνοχή ενισχύθηκε, αλλά ούτε και μια βιώσιμη αναπτυξιακή προοπτική δημιουργήθηκε.

Πενήντα πέντε δισεκατομμύρια, λέτε, ότι δαπανήσατε σε τρία μόλις χρόνια. Το μεγάλο ερώτημα το οποίο αντικρίζω κάθε φορά που συναντώ μικρομεσαίους επιχειρηματίες, κάθε φορά που βγαίνω στην αγορά στην επαρχία ή στα μεγάλα αστικά κέντρα, το μεγάλο ερώτημα αυτών των ανθρώπων είναι: «Μα, πού πήγαν αυτά τα λεφτά; Εμείς δεν ενισχυθήκαμε. Ποιοι τα πήραν αυτά τα λεφτά; Με ποια κριτήρια;».

Το γεγονός ότι σε αυτό το διάστημα από την πανδημία και μετά έχει γίνει στη χώρα ρεκόρ απευθείας αναθέσεων και κλειστών διαγωνισμών που έχουν πλέον ξεπεράσει τα 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ, δίνει μια απάντηση για το πού πήγαν τα λεφτά. Σε «ημέτερους» και σε όσους δεν έχουν και τόσο μεγάλη ανάγκη πήγαν τα λεφτά.

Γι’ αυτό ο κόσμος αναρωτιέται, γι’ αυτό και οι ανισότητες διευρύνθηκαν. Οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι, οι φτωχοί φτωχότεροι. Γι’ αυτό αυξήθηκε η φτώχεια, γι’ αυτό αυξήθηκε η παιδική φτώχεια, γι’ αυτό και το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα μειώνεται, γι’ αυτό και η μεγάλη πλειοψηφία των νοικοκυριών, των μισθωτών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των αγροτών και των κτηνοτρόφων, των ελεύθερων επαγγελματιών όχι μόνο δεν αισθάνθηκαν την ενίσχυση, αλλά σήμερα στην κυριολεξία αδυνατούν να επιβιώσουν.

Μετά την πανδημική κρίση ήρθε η ενεργειακή και η πληθωριστική κρίση, την οποία όμως δεν είχατε τη δυνατότητα όχι να προβλέψετε, αλλά ούτε καν να εκτιμήσετε. Αυτή είναι η τρομερή δική σας διαχειριστική ικανότητα. Στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβρη του 2021, όταν όλοι βλέπαμε τι έρχεται και σας ζητούσαμε να μειώσετε τον ΦΠΑ και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, μας λέγατε ότι οι επιβαρύνσεις στο ρεύμα στα νοικοκυριά θα είναι μόλις 3 ευρώ -τόσο λέγατε- και την ίδια στιγμή εν κρυπτώ ιδιωτικοποιούσατε τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού εν μέσω ενεργειακής κρίσης. Πέρυσι τέτοιο καιρό από αυτό εδώ το Βήμα στη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2022 προβλέπατε πληθωρισμό μόλις 0,8%. Τόσο προβλέπατε. Αυτή είναι η αριστεία σας, αυτή είναι η τρομερή σας διαχειριστική ικανότητα, αυτή είναι η τεχνοκρατική σας επάρκεια.

Η χρονιά, όμως, κλείνει με έναν πληθωρισμό στο 10%. Η ακρίβεια έγινε αβάσταχτη για το μέσο νοικοκυριό. Χιλιάδες συμπολίτες μας δυσκολεύονται να περάσουν τον μήνα, δεν έχουν να βάλουν θέρμανση στα σπίτια τους. Ευτυχώς στον νότο της Ελλάδας είναι ακόμα ζεστός ο καιρός, όμως στις βόρειες περιοχές κρυώνουν πολλοί συμπολίτες μας.

Εσείς τι κάνετε; Με τις επιλογές σας διαρκώς πολλαπλασιάζετε τις συνέπειες της κρίσης και διαρκώς επιχειρείτε να διαφύγετε της ευθύνης. «Δεν φταίμε εμείς, η ακρίβεια είναι εισαγόμενη», μας λέτε έναν χρόνο τώρα. Αλλά ακόμη και αν δεχθούμε ότι μέρος της ακρίβειας είναι, όπως λέτε, εισαγόμενη, η αισχροκέρδεια δεν είναι καθόλου εισαγόμενη, είναι made in Greece, είναι γέννημα θρέμμα των δικών σας πολιτικών κυβερνητικών επιλογών.

Γι’ αυτό άλλωστε έχουμε αυτές τις αρνητικές πρωτιές ακριβείας σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πώς αλλιώς εξηγείται να είναι η Ελλάδα πρώτη σε όλη την Ευρώπη στην τιμή της βενζίνης, πρώτη η Ελλάδα στη χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη σχεδόν όλο το 2022, πρώτη η Ελλάδα στην τιμή ηλεκτρικής ενέργειας προ φόρων και επιδοτήσεων όλο το πρώτο εξάμηνο του 2022, τρίτη ακριβότερη χώρα μετά τις επιδοτήσεις στην ενέργεια συνολικά, στο κόστος ενέργειας σε όρους αγοραστικής δύναμης των πολιτών; Πώς τις καταφέρατε αυτές τις πρωτιές;

Την ίδια στιγμή που είμαστε ακριβότεροι σε όλη την Ευρώπη σε τιμές, έχουμε ένα από τα χαμηλότερα εισοδήματα. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα είναι το δεύτερο χαμηλότερο στην Ευρώπη. Κάτω από εμάς είναι μονάχα η Βουλγαρία.

Πηγαίνεις σε ένα σούπερ μάρκετ σε μια κεντροευρωπαϊκή πόλη -ας πούμε στο Παρίσι- και βλέπεις χαμηλότερες τιμές στα τρόφιμα απ’ ό,τι σε ένα ελληνικό σούπερ μάρκετ και χαμηλότερες τιμές στα πρατήρια της βενζίνης, αλλά ο μισθός του Γάλλου είναι διπλάσιος από αυτόν του Έλληνα μισθωτού, τουλάχιστον διπλάσιος.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων η ετήσια επιβάρυνση για ένα ευρωπαϊκό νοικοκυριό από την αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένας κατώτατος μισθός. Η ετήσια επιβάρυνση στην Ελλάδα είναι δύο κατώτατοι μισθοί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τα νοικοκυριά στην Ελλάδα με εισόδημα μέχρι 750 ευρώ τον μήνα έχουν απωλέσει περίπου το 40% της αγοραστικής τους δύναμης. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ότι φέτος τα Χριστούγεννα θα μπορούν να αγοράζουν σχεδόν τα μισά από αυτά που μπορούσαν να αγοράσουν πέρυσι. Ο κατώτατος μισθός έχει χάσει ήδη από τον Σεπτέμβρη το 19% της αγοραστικής του δύναμης, ενώ δύο στους τρεις εργαζόμενους -η ΕΛΣΤΑΤ τα λέει αυτά- κάνουν περικοπές στα βασικά είδη διατροφής.

Αυτή είναι η τραγική εικόνα της Ελλάδας της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Δυστυχούν και οι άνθρωποι αλλά και οι αριθμοί. Οι μεσαίοι φτωχοί, οι φτωχοί φτωχότεροι. Αλλά, οφείλω εδώ να είμαι πολύ δίκαιος μαζί σας. Οφείλω να το πω αυτό: Κάποιοι λίγοι γίνονται πλουσιότεροι. Αυτή η εικόνα που σας περιέγραψα αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία. Υπάρχουν όμως και κάποιοι που μάλλον θα πίνουν νερό στο όνομά σας, γιατί τους ευνοεί πολύ η πολιτική σας.

Διάβαζα προχθές ότι 21 εταιρείες, εισηγμένες στο χρηματιστήριο, είχαν κέρδη 1,47 δισεκατομμύρια πέρυσι, 3,744 δισεκατομμύρια το πρώτο εξάμηνο του 2022. Με δυο λόγια, ενώ τα νοικοκυριά χάνουν το 40% της αγοραστικής τους δύναμης, 21 εταιρείες αυξάνουν πάνω από 150% την υψηλή τους κερδοφορία. Θαυμάσια, συγχαρητήρια! Γι’ αυτό λέω, λοιπόν, ότι εδώ δεν έτυχε, πέτυχε το σχέδιό σας. Αυτό είναι το σχέδιό σας! Αυτό είναι το σχέδιό σας, μια βίαιη, σκληρή αναδιανομή του πλούτου από τους λίγους, τους ισχυρούς.

Την ίδια στιγμή οι τράπεζες, που τις έχουμε πληρώσει με αίμα, αλλά δεν δίνουν δάνεια παρά μονάχα σε όσους μπορούν να αποδείξουν ότι δεν χρειάζονται δάνεια -μόνο σε αυτούς δίνουν- οι τράπεζες, λοιπόν, που έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί και δύο και τρεις φορές, που έχουν τον αναβαλλόμενο φόρο, είχαν κέρδη το εξάμηνο 2,35 δισεκατομμύρια ευρώ. Όμως, την ίδια στιγμή, χιλιάδες δανειολήπτες με κυμαινόμενο επιτόκιο δεν μπορούν να κοιμηθούν τα βράδια, γιατί τα επιτόκια χορηγήσεων έχουν πάει στον θεό, ενώ τα επιτόκια καταθέσεων είναι από τα χαμηλότερα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ποιος είναι αυτός που ανέχεται αυτή την αισχροκέρδεια; Ποιος είναι αυτός που την ευνοεί; Και ποιος είναι αυτός που θα σας πιστέψει όταν, δήθεν, μας παριστάνετε και τους τσαμπουκάδες με τους τραπεζίτες; Ανταλλάξαμε, λέει, μπινελίκια με τους τραπεζίτες. Σιγά τα αίματα! Ποιους κοροϊδεύετε; Ξέρετε, οι κυβερνήσεις δεν ανταλλάσσουν μπινελίκια. Οι κυβερνήσεις νομοθετούν. Έτσι γίνεται παντού. Έτσι έγινε τουλάχιστον στην Ισπανία, με έκτακτο φόρο για τις τράπεζες.

Εδώ εσείς επιλέγετε –γελάτε, κύριε Σταϊκούρα- να τους μαλώνετε αντί να τους φορολογείτε. Δεν είναι κακό αυτό. Είναι μια ωραία επιλογή, αλλά γιατί δεν το κάνετε και με τους ελεύθερους επαγγελματίες; Αντί να τους λεηλατείτε με τον ΦΠΑ, τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και τον φόρο επιτηδεύματος, φωνάξτε τους να τους μαλώσετε και αφαιρέστε τους τους φόρους. Δεν το κάνετε όμως.

Αλλά εκεί τα μπινελίκια, να ξέρετε, με τους ελεύθερους επαγγελματίες δεν είναι για τα μάτια του κόσμου. Είναι αληθινά, μόνο που μάλλον είναι αντίρροπα. Με δική σας ευθύνη και με δική σας επιλογή στη χώρα σήμερα συντελείται η σκληρότερη και πιο άδικη αναδιανομή εισοδήματος που έχει ποτέ πραγματοποιηθεί από τη Μεταπολίτευση και μετά. Και οι πολίτες το καταλαβαίνουν.

Με ποιον τρόπο γίνεται αυτή η άδικη αναδιανομή; Λεηλατώντας τη μεσαία τάξη και τους αδύνατους, μέσα από τους σταθερούς συντελεστές ΦΠΑ στα είδη βασικής κατανάλωσης και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και στη θέρμανση, ενώ ο πληθωρισμός -οι τιμές, δηλαδή- έχουν ξεπεράσει το 10%.

Έτσι λεηλατείτε το εισόδημα των πολιτών για να έχετε αυξημένα έσοδα στα ταμεία σχεδόν 7 δισεκατομμύρια το 2022. Μόνο τα έσοδα από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας το 2022 ήταν αυξημένα κατά 4 δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Και για το 2023 προβλέπεται να αυξηθούν κι άλλο τα έσοδα από τον ΦΠΑ, κατά 800 εκατομμύρια.

Ξέρετε πώς λέγεται αυτό; Εγώ αυτό το λέω κρατική κερδοσκοπία. Και τα πλεονάσματα αυτά, της οριζόντιας φορολογικής λεηλασίας, αφού τα βαφτίσετε δήθεν αναπτυξιακά πλεονάσματα, πού τα στέλνετε όλα; Στις μεγάλες τσέπες τα στέλνετε. Έτσι γίνεται η αναδιανομή. Πώς τα στέλνετε στις μεγάλες τσέπες; Μέσω των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς του ρεύματος, έτσι τα στέλνετε, σε ενεργειακές εταιρείες, προκειμένου αυτές να διατηρούν τις υψηλότερες τιμές στην Ευρώπη και άρα, να διατηρούν αλώβητα τα υπερκέρδη τους. Αυτός είναι ο μηχανισμός της αναδιανομής, ο οποίος επίσης δεν έτυχε, αλλά πέτυχε.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ ήταν τα υπερκέρδη στη χονδρική της ηλεκτρικής ενέργειας μόνο μέχρι τον Ιούλιο του 2022, μέσα σε μια χρονιά. Και πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια κέρδη υπολογίζουμε στις εταιρείες λιανικής από τον Σεπτέμβριο και μετά, κέρδη που τα έχετε πια νομιμοποιήσει.

Μετατρέψατε το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης σε μηχανισμό νομιμοποίησης και ανακύκλωσης υπερκερδών σε ολιγοπώλια, να δίνουν πίσω ένα μέρος των υπερκερδών τους οι εταιρίες, αφού έχουν διακρατήσει το υπόλοιπο και να τα ξαναπαίρνουν πολλαπλάσια με τις επιδοτήσεις. Αυτό κάνετε. Και την ίδια στιγμή διαβάζουμε τους ισολογισμούς των εταιρειών πετρελαιοειδών, των διυλιστηρίων, και παθαίνουμε ίλιγγο. Πάνω από 3 δισεκατομμύρια ευρώ αναμένονται τα υπερκέρδη για το 2022, προσέξτε, τα υπερκέρδη.

Τι εννοώ δηλαδή; Εννοώ τη διαφορά από τα κέρδη που είχαν το 2022 με τα κέρδη που είχαν το 2021. Πάνω από 3 δισεκατομμύρια ευρώ αναμένεται να είναι. Και το μεγάλο ερώτημα είναι πώς προέκυψαν αυτά για να τα θεωρούν φυσιολογικά ότι είναι δικά τους; Προέκυψαν από κάποιο ρίσκο που ανέλαβαν, από κάποια μεγάλη παραγωγική επένδυση που έκαναν; Πώς προέκυψαν; Τίποτα από αυτά δεν συνέβη. Απλά επωφελούνται από την ενεργειακή και πληθωριστική κρίση. Γι’ αυτό και σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, την νεοφιλελεύθερη Ευρωπαϊκή Ένωση, η κατεύθυνση είναι να φορολογηθούν εκτάκτως τα υπερκέρδη αυτά.

Όμως, για να δούμε τι κάνετε εσείς; Βγήκατε και είπατε αρχικά, μετά από δική μας πίεση σε αυτήν εδώ την Αίθουσα, πέρσι τον Μάρτη -μέχρι τότε δεν αναγνωρίζατε καν την ύπαρξη υπερκερδών- ότι θα φορολογήσετε με 90% τα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών. Μάλιστα. Αν το πραγματοποιούσατε, θα έπρεπε να είχατε βεβαιώσει φόρους σήμερα κοντά στα 2 δισεκατομμύρια. Από τα 2,2 δισεκατομμύρια που ήταν, με 90%, πάνω από 2 δισεκατομμύρια.

Τι κάνατε όμως; Αγνοήσατε ακόμη και τους υπολογισμούς της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, που ήταν εξαιρετικά επιεικής, και φτιάξατε έναν δικό σας αλγόριθμο υπολογισμού, ώστε εντέλει για υπερκέρδη 2,2 δισεκατομμύρια μέχρι τον Ιούλιο, εσείς να βεβαιώσετε στο τέλος φόρο μόνο 370 εκατομμύρια. Που σημαίνει ότι όχι μόνο δεν φορολογήσατε το 90%, αλλά ούτε το 17% των συσσωρευμένων υπερκερδών δεν φορολογήσατε.

Αυτό τώρα δεν είναι για χειροκρότημα. Είναι αλήθεια. Τι να χειροκροτήσουμε; Να χειροκροτήσουμε την απληστία κάποιων και την δική σας δουλικότητα; Τι να χειροκροτήσουμε; Μπράβο σας, συγχαρητήρια. Τα παίρνετε από τους πολλούς και τα δίνετε στους λίγους.

Θα σας δώσουμε συγχαρητήρια που δεν κάνατε απευθείας ανάθεση, κύριε Πρόεδρε. Ίσως είναι από τις λιγοστές περιπτώσεις σ’ αυτή τη χώρα που δεν γίνεται απευθείας ανάθεση. Μπορεί να σας δώσουμε και κάποιο βραβείο.

Έρχομαι πάλι στο θέμα. Με διακόψατε κι έχασα και τον ειρμό της σκέψης μου. Έλεγα, λοιπόν, ότι δεν φορολογήσατε με 90% τα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών. Τα φορολογήσατε ούτε με 17%. Κι έρχεστε τώρα και λέτε ότι τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων θα τα φορολογήσετε με 33%. Τι είπε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή; «Φορολογήστε γιατί δεν τους ανήκουν», είπε, «τουλάχιστον με 33% και πάνω». Κι εσείς επιλέξατε προφανώς το κατώτερο.

Εδώ όμως γεννάται ένα ερώτημα. Γιατί στις ενεργειακές είπατε 90 και εδώ λέτε 33; Έχετε δύο μέτρα και δύο σταθμά; Κι αν λέτε στις ενεργειακές 90 και τελικά φορολογείτε ούτε το 17% των πραγματικών υπερκερδών, στα διυλιστήρια τι ακριβώς θα φορολογήσετε; Τι ακριβώς; Η πρόβλεψή μου είναι ότι τίποτα δεν θα φορολογήσετε μέχρι τις εκλογές. Όλο θα κοσκινίζετε γιατί δεν θέλετε να ζυμώσετε. Και γιατί τα υπερκέρδη των ισχυρών αντανακλούν τη φτωχοποίηση των πολλών. Είναι η ίδια η στρατηγική σας. Το μέσο νοικοκυριό ξεμένει από χρήματα τις πρώτες δεκαπέντε μέρες του μήνα. Την τρίτη εβδομάδα δεν έχει χρήματα. Και κάποιοι σε αυτή τη χώρα δεν ξέρουν πού να βάλουν τα κέρδη τους. Και μακάρι να τα επένδυαν στην πραγματική οικονομία. Δεν τα επενδύουν.

Αυτή η εικόνα της αισχροκέρδειας δεν αφορά μόνο τις μεγάλες και εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο και τις τράπεζες. Σε μικρότερα μεγέθη τη βλέπει κανείς αν πάει και παρακάτω. Στα σούπερ μάρκετ, στους λογής μεσάζοντες σε όλα τα προϊόντα. Ειδικά όμως στα προϊόντα διατροφής. Η Ελλάδα, πάλι σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, έχει ένα ακόμη αρνητικό προβάδισμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει τη μεγαλύτερη απόκλιση τιμών για τα προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα από την τιμή που παίρνει ο παραγωγός στο χωράφι μέχρι την τιμή που βρίσκει ο καταναλωτής στο ράφι. Ξέρετε πόσο είναι αυτή η απόκλιση κατά μέσο όρο; Είναι 300%.

Αναφέρω ενδεικτικά μερικά στοιχεία από το παρατηρητήριο τιμών για τον Οκτώβρη και τον Νοέμβρη 2022 ώστε να γίνει κατανοητό πόσο έχει απλωθεί το κακό, ποιο είναι το εύρος της εκμετάλλευσης του αγρότη αλλά και του καταναλωτή από μεσάζοντες και εμπόρους. Τα μήλα 0,3 τιμή παραγωγού, 1,4 ευρώ στη λιανική. Πόση είναι η διαφορά; Είναι 366%. Τα πορτοκάλια 0,3 τιμή παραγωγού, 0,89 στο σούπερ μάρκετ. Αύξηση 196,7%. Ντομάτες 0,5 τιμή παραγωγού, 2,1 στη λιανική. Αύξηση 320%. Τα αχλάδια 0,35 τιμή παραγωγού, 1,66 στη λιανική. Αύξηση 374%. Στις πατάτες 0,5 τιμή παραγωγού, 0,98 η τιμή της λιανικής, 96% πάνω. Στο αγελαδινό γάλα 0,6 η τιμή παραγωγού, 1,36 η τιμή της λιανικής. Αύξηση 126%. Στα κολοκυθάκια 0,6 η τιμή παραγωγού, 1,73 η τιμή της λιανικής. Αύξηση 183%. Ποιος ελέγχει τους μεσάζοντες, λοιπόν; Ποιοι είναι αυτοί που πίνουν το αίμα του Έλληνα παραγωγού, του Έλληνα αγρότη, του Έλληνα κτηνοτρόφου;

Έχετε εικόνα τι συμβαίνει στην αγορά ή πηγαίνετε μονάχα σε προστατευμένες περιοδείες και σε κομματικό κοινό; Μιλήστε με τους παραγωγούς. Δικοί σας είναι πολλοί απ’ αυτούς. Σας υποστηρίζουν. Μιλήστε να σας πουν τον πόνο τους που δεν έχουν τη δυνατότητα φέτος να σπείρουν τα χωράφια τους. Δεν μπορούν να έχουν παραγωγή. Μιλήστε με τους κτηνοτρόφους που έχουν βρεθεί στη δύσκολη θέση να σφάζουν τα θηλυκά τους ζώα και να συρρικνώνουν τα κοπάδια τους. Αυτή είναι η εικόνα. Γιατί; Γιατί κάποιοι αισχροκερδούν. Κι εσείς τους ανέχεστε. Τους χειροκροτάτε. Αυτό κάνετε. Και κοροϊδεύετε την ελληνική κοινωνία με δήθεν καλάθια του νοικοκυριού και δήθεν καλάθια του Άη Βασίλη.

Αυτή η ζοφερή, όμως, παρέλαση της αισχροκέρδειας, της ασυδοσίας και της κλεψιάς, οδηγεί την οικονομία και την κοινωνία και σε μια ακόμα κρίση, που θα τη βρούμε μπροστά μας στο μέλλον και θα είναι και αυτή κρίση χρέους. Αυτή τη φορά δεν θα είναι κρίση του δημόσιου χρέους, διότι αυτό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το ρύθμισε, για την επόμενη δεκαετία τουλάχιστον δεν θα έχουμε θέμα, αλλά είναι το ιδιωτικό χρέος, μια μάστιγα για την οικονομία, μια πληγή για την κοινωνία.

Σε όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, τα χρέη των πολιτών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία αυξάνονται. Ακόμα χειρότερα, αυξάνονται τα κόκκινα δάνεια των πολιτών, παρότι αυτά δεν φαίνονται πια στους ισολογισμούς των τραπεζών γιατί ένα μεγάλο μέρος έχουν μεταβιβαστεί στα funds.

Σήμερα, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, σχεδόν, οι μισοί Έλληνες, 4,5 εκατομμύρια πολίτες χρωστάνε είτε σε τράπεζες είτε σε funds είτε στην Εφορία είτε στα ασφαλιστικά ταμεία. Το ιδιωτικό χρέος επί των ημερών σας, τα τρία τελευταία χρόνια, έχει αυξηθεί κατά 38 δισεκατομμύρια ευρώ και συγχρόνως αυξάνονται δραματικά αυτήν την περίοδο και τα επιτόκια και άρα έχουμε μια νέα γενιά κόκκινων δανείων που δημιουργείται.

Και εσείς τι ακριβώς κάνετε, κύριε Σταϊκούρα, εκτός από το να ανταλλάσσετε, όπως λέτε, μπινελίκια; Κάνετε πολύ λίγα για τους πολλούς και φυσικά δείχνετε ανοχή στους λίγους. Όχι λίγα, μάλλον, εγώ θα έλεγα ότι έχουμε μια πρωτοφανή ληστεία.

Κορμός της πολιτικής σας είναι -και παραμένει- η παράδοση άνευ όρων των δανειοληπτών στα λεγόμενα κοράκια των funds και στους λεγόμενους servicers. Αν δεν ξέρετε αυτές τις λέξεις, ρωτήστε τον συνάδελφό σας τον κ. Πάτση, ξέρει πάρα πολύ καλά τι ακριβώς είναι.

Και προσέξτε, το φαινόμενο «Πάτσης» δεν είναι απλά ένα ακόμα σκάνδαλο από τα πολλά στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Το φαινόμενο «Πάτσης» αντικατοπτρίζει το DNA της πολιτικής σας για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων: Αισχροκέρδεια, ιδιοτέλεια, εξαπάτηση. Κέρδη για λίγους κολλητούς και τραγωδία για τη μεγάλη πλειοψηφία.

Τη στιγμή που το νοικοκυριό της μεσαίας τάξης αγωνιά και δεν μπορεί να αποπληρώσει τα δάνεια, που έχουν αυξηθεί με πανωτόκια που έχουν γίνει θηλιά στο λαιμό, δικοί σας άνθρωποι, μέλη της κοινοβουλευτικής σας ομάδας μέχρι προχθές, πήρανε δάνεια από τις τράπεζες στο 1/12 της αξίας. Και ποια ήταν η δουλειά τους; Να κυνηγάνε τον κόσμο με τραμπούκους και εισπρακτικές.

Αλλά, προσέξτε, αυτό, επαναλαμβάνω, είναι ο πυρήνας της πολιτικής σας. Δεν είναι τυχαίο που είχατε την τεχνογνωσία Πάτση, με τον υιό Πάτση να είναι συντονιστής στο Τμήμα Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός. Είχε την τεχνογνωσία ο άνθρωπος.

Όπως, επίσης, δεν είναι τυχαίο που χθες ο υπουργός Ανάπτυξης της κυβέρνησης, ο κ. Γεωργιάδης, σε μια τηλεοπτική εκπομπή απεφάνθη ότι δεν υπάρχει θέμα «Πάτση». Ό,τι έχει κάνει, αν δεν ήταν βουλευτής, θα ήταν απολύτως νόμιμο. Αυτό είπε: «Δεν υπάρχει θέμα Πάτση». Αυτό πιστεύετε, κύριε Μητσοτάκη; Κέρδη έναντι δυστυχίας; Όλα νόμιμα και δεν υπάρχει κανένα θέμα; Αυτή είναι η αντίληψή σας;

Όλο το 2022 ήταν προγραμματισμένοι, σχεδόν πενήντα χιλιάδες πλειστηριασμοί. Δεν μπορώ να γνωρίζω πόσοι από αυτούς πραγματοποιήθηκαν. Αλλά αυτό που γνωρίζω είναι πως τα funds, πλέον, κοινοποιούν πλειστηριασμούς ακόμη και για ευτελή ποσά. Ζητούν αδιανόητα ποσά εφάπαξ μόνο και μόνο για να κάνουν τη χάρη να καθίσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους δανειολήπτες. Και δεν έχουν λίγους δανειολήπτες στο στόχαστρο. Επτακόσιες χιλιάδες ακίνητα σε όλη τη χώρα αυτήν τη στιγμή ελέγχονται από τα λεγόμενα «κοράκια». Και μετά από όλα αυτά, έχετε το θράσος να λέτε ότι οι ευθύνες είναι στο ΣΥΡΙΖΑ.

Αλήθεια, πότε ήταν και δεν το πήραμε χαμπάρι που βγήκε σπίτι πρώτης λαϊκής κατοικίας στον πλειστηριασμό επί ΣΥΡΙΖΑ; Και δεν το πήρε χαμπάρι ούτε ο ΣΚΑΙ, ούτε το MEGA, ούτε τα μεγάλα κανάλια και οι εφημερίδες;

Πότε έγινε; Πώς και δεν το πήραν χαμπάρι όλοι αυτοί, ρε παιδιά; Αλήθεια, πότε έγινε αυτό; Πείτε μου.

Πείτε μου, πώς το έχασαν αυτό το μεγάλο γεγονός που έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ και δεν το έκαναν πρώτο θέμα για μία εβδομάδα, για να το εμπεδώσει και ο τελευταίος Έλληνας τηλεθεατής; Πότε έγινε αυτό; Δεν ντρέπεστε λιγάκι!

Προφανώς και δεν θα τους ξέφευγε. Και εγώ θα πω ότι καλά θα έκαναν να μην τους ξέφευγε. Αυτό θα πει δημοσιογραφία. Το πρόβλημα δεν είναι ότι όλοι αυτοί είχαν σκληρή δημοσιογραφική στάση και κριτική στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι σήμερα δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει δημοσιογραφική στάση δεοντολογική και πλουραλιστική στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Εν πάση περιπτώσει, για να σας λύσω την απορία, ουδέποτε υπήρξε κάτι τέτοιο και γι’ αυτό δεν βγήκε στα μέσα ενημέρωσης. Τώρα, όμως, συμβαίνει. Και συμβαίνει γιατί; Γιατί εσείς νομοθετήσατε τον Πτωχευτικό, που έχει ως μόνη μέριμνα τη ρευστοποίηση της περιουσίας των πολιτών. Τώρα συμβαίνει, γιατί εσείς καταργήσατε οριζόντια κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας, γιατί θεσπίσατε έναν εξωδικαστικό μηχανισμό που παρέχει πλήρη ασυδοσία σε τράπεζες και funds και γι’ αυτό έχει αποτύχει παταγωδώς.

Βέβαια, τώρα για προεκλογικούς λόγους εμφανίζεστε ως δήθεν προστάτης του λαού από τις τράπεζες. Όμως, εσείς είστε που θεσπίσατε την ασυλία στα τραπεζικά στελέχη για το αδίκημα της απιστίας. Μία από τις πρώτες πράξεις που κάνατε.

Εσείς δώσατε ασυλία στα στελέχη του ΤΧΣ, για να πουλούν μετοχές που έχει το ελληνικό Δημόσιο και κάτω από την χρηματιστηριακή τους αξία. Εσείς νομοθετήσετε, για να μπορούν οι τράπεζες εν μέσω κρίσης να δίνουν χρυσά μπόνους στα στελέχη τους. Ποια «μπινελίκια», λοιπόν; Μας κοροϊδεύετε; Ποια «μπινελίκια»;

Και εσείς είστε αυτοί που οργανώσατε τον αποκλεισμό από τα χαμηλότοκα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που ασφυκτιούν. Τα πρώτα 450 εκατομμύρια από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης πάνε σε δεκατρείς μόνο μεγάλες επιχειρήσεις. Οι υπόλοιποι ας κόψουν το λαιμό τους.

Αυτή είναι η λογική σας και η πολιτική σας. Η μεσαία τάξη στο απόσπασμα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε εκκαθάριση, οι εργαζόμενοι σε διαρκή ανασφάλεια και αβεβαιότητα, η κοινωνία βουτηγμένη στα χρέη, στο κρύο και στον φόβο ότι θα χάσει το σπίτι της.

Και ακούω διάφορους υπουργούς σας... Δεν κρυώνετε εσείς, ε; Δεν κρυώνετε! Εντάξει, εντάξει, κοροϊδεύετε, έρχεται η ώρα της κρίσης για όλους σας. Κοροϊδεύετε και γελάτε! Έρχεται η ώρα της κρίσης, διότι υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας που κρυώνουν και το να κοροϊδεύετε και να γελάτε υποτιμητικά δείχνει και ένα κακό ήθος που έχετε. Κακό πολιτικό ήθος.

Άκουσα αυτές τις ημέρες πολλούς από τους υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας να βγαίνουν σ’ αυτό εδώ το Βήμα και να επαναλαμβάνουν τα ίδια ανερυθρίαστα ψέματα, ότι τάχα επί της διακυβέρνησής σας αυξήθηκε το ΑΕΠ κατά 45 δισεκατομμύρια.

Ξέρετε πόσο ήταν το ΑΕΠ το ’19 σε σταθερές τιμές; Ήταν 184 δισεκατομμύρια. Ξέρετε πόσο θα ήταν σήμερα χωρίς τον πληθωρισμό; Θα ήταν 191 δισεκατομμύρια. Αυτή είναι η μεγάλη σας επιτυχία! Αυξήσατε, λοιπόν, κατά 7 δισεκατομμύρια ευρώ. Λέτε ότι διαθέσατε 55 δισεκατομμύρια στην πραγματική οικονομία, για να αυξήσετε το ΑΕΠ σε πραγματικούς όρους κατά 7 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η φτώχεια αυξήθηκε, ενώ οι ανισότητες αυξήθηκαν, ενώ το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα μειώθηκε.

Για να δούμε τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο της δικής του διακυβέρνησης, με τρόικα, με πλεονάσματα, με τον κ. Τόμσεν. Τι έκανε; Πόσο ήταν το ΑΕΠ το 2015; Ήταν 176,4 δισεκατομμύρια. Πόσο το αφήσαμε το ’19; Το αφήσαμε στα 184 δισεκατομμύρια, δηλαδή 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ παραπάνω σε συνθήκες μνημονίων και με πλεονάσματα. Και εσείς αφήσατε 7 δισεκατομμύρια, λιγότερο δηλαδή από εμάς, και μας λέτε ότι είσαστε οι μάγοι της οικονομίας!

Δεν είναι, όμως, μονάχα το πόσο αυξάνεται ή μειώνεται το ΑΕΠ, είναι και οι κοινωνικοί δείκτες. Η φτώχεια σε εμάς μειώθηκε, οι ανισότητες μειώθηκαν, σε εσάς η φτώχεια αυξάνεται, οι ανισότητες αυξάνονται, το πραγματικό εισόδημα μειώνεται.

Μας είπατε, επίσης, πολλά ότι εσείς πετύχατε την ιστορική έξοδο από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, ενώ ήταν το γράμμα Μοσκοβισί στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Ιούλιο του ’18, που προέβλεπε ότι το καλοκαίρι του ’22 τελειώνει η ενισχυμένη εποπτεία.

Μας είπατε ότι πετύχατε την κατάργηση της αύξησης των επιτοκίων στα δάνεια του ESM, ενώ εδώ έχω την απόφαση του ESM καλοκαίρι του ’18, που αναφέρει επί λέξει ότι η αύξηση των επιτοκίων καταργείται υπό όρους μέχρι το ’22 και σε μόνιμη βάση από το ’22 και μετά. Τα καταθέτω στα Πρακτικά για να τα έχετε σε γνώση.

Μας είπατε, επίσης, ότι εσείς αυξάνετε τις συντάξεις τώρα λόγω ακρίβειας, ενώ δεν λέτε ότι η αύξηση που θα δώσετε από 1/1/2023 είναι η αύξηση που προβλέπεται στον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, σε αυτόν που καθυβρίζατε και λέγατε ότι θα καταργήσετε με το που θα έρθετε στην εξουσία.

Μας λέτε, επίσης, ότι πετύχατε ένα θαύμα στις εξαγωγές την ώρα, όμως, που έχετε εκτινάξει τις εισαγωγές και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών έχει ραγδαία επιδεινωθεί και έχει φτάσει στο 6,7%.

Αυτό είναι το οικονομικό σας θαύμα, κύριε Μητσοτάκη. Για να μην πω για το «Μητσοτάκης effect» που ήταν ότι έπεφταν τα επιτόκια, ενώ τώρα ξανά έχουν ανέβει στο Θεό και τώρα δεν είναι «Μητσοτάκης effect», είναι «crisis effect», είναι άλλο πράγμα. Εσείς μόνο να τα ρίχνετε ξέρετε. Τώρα που ανεβαίνουν δεν είναι δικό σας.

Επίσης, το μεγάλο σας όνειρο και στόχος προεκλογικά διακηρυγμένο, η επενδυτική βαθμίδα. Κάθε τρεις και λίγο μας λέγατε σε έξι μήνες την παίρνουμε, σε έξι μήνες την παίρνουμε. Τώρα φτάσαμε στις εκλογές και θα λέτε μετά τις εκλογές θα την πάρουμε στις καλένδες, όπως ο ορίζοντας που όσο τον πλησιάζεις απομακρύνεται. Άνθρακες, λοιπόν, ο θησαυρός της οικονομικής σας πολιτικής.

Αυτή είναι η πραγματικότητα χωρίς εξωραϊσμούς και αυτήν την ξέρει και τη ζει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Αυτή, όμως, την πραγματικότητα που έρχεται να διαιωνίσει ο προϋπολογισμός σας, εμείς δεν θα αρκεστούμε να την περιγράφουμε και να την καταγγέλλουμε. Εμείς θέλουμε να την αλλάξουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται, όσο πιο γρήγορα μπορούμε, γιατί δεν βγαίνει άλλο η εξίσωση για τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Και μέρα πρώτη της προσπάθειας αλλαγής αυτής της δυσάρεστης πραγματικότητας που βιώνει ελληνικός λαός θα είναι η πρώτη μέρα μετά τη λαϊκή ετυμηγορία, μετά τις εκλογές που θα φέρουν την πολιτική αλλαγή. Μην έχετε καμία αμφιβολία γι’ αυτό.

Προσέξτε, όμως. Εμείς δεν είμαστε εδώ για να υποσχεθούμε στον ελληνικό λαό ότι θα κάνουμε θαύματα. Ένα πράγμα θα υποσχεθούμε. Ένα πράγμα θα υποσχεθούμε μόνο, γιατί θαύματα δεν γίνονται. Ξέρετε τι θα υποσχεθούμε; Θα υποσχεθούμε ότι σε αυτόν τον τόπο θα επιστρέψει επιτέλους και η δικαιοσύνη. Αυτό μόνο μπορούμε να υποσχεθούμε! Μόνο αυτό! Καμία άλλη υπόσχεση δεν θα δώσουμε στο ελληνικό λαό, μόνο ότι θα επιστρέψει η δικαιοσύνη.

Ξέρετε κάτι, όμως; Κάθε μέρα όλο και περισσότεροι Έλληνες κατανοούν ότι η πολιτική σας παράγει προκλητική αδικία, αλλά κατανοούν ότι ζημιώνει τη χώρα, ζημιώνει τα δημόσια ταμεία με όλα τα μέσα, με διαφθορά, με απευθείας αναθέσεις, με τον κομματισμό, με τις πελατειακές σχέσεις, με το ρουσφέτι, με τους «Πάτσηδες» και «Στάσσηδες», με τα προγράμματα “Σκόιλ Ελικικού”, όπως τα λέγατε, με τις λίστες Πέτσα, με τις υποθέσεις των συναδέλφων σας, γιατί έχετε κι άλλα μπουμπούκια και άλλους έχετε, δεν ήταν μόνο αυτοί που διώξατε. Να θυμηθώ την υπόθεση Μαραβέγια; Να θυμηθώ την υπόθεση Καππάτου; Να θυμηθώ τις αναθέσεις της κυρίας Νικολάου; Να θυμηθώ την προχθεσινή, ντροπιαστική για τη χώρα, άρση ασυλίας της κυρίας Σπυράκη, που σας πήρε δύο ολόκληρες μέρες να αποφασίσετε αν θα την διαγράψετε και στην αρχή την δικαιολογούσατε και μετά την διαγράψατε; Ξέρετε κάτι; Η λίστα δεν έχει τελειωμό. Αποδειχθήκατε πρωταθλητές στη διαφθορά, άριστοι, όνομα και πράγμα.

Όμως, η ώρα της δικαιοσύνης πλησιάζει. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, όποτε και αν στήσετε κάλπες, θα φέρει προοδευτική κυβέρνηση την επομένη των εκλογών με απλή αναλογική.Εσείς, κύριε Μητσοτάκη, αν δεν κάνω λάθος, ζητάτε από τον ελληνικό λαό δεύτερες και τρίτες εκλογές, αν χρειαστεί, και μιλάτε για σταθερότητα. Έτσι δεν είναι; Μιλάτε για σταθερότητα. Όμως, για ποια σταθερότητα μιλάτε, όταν εσείς ο ίδιος πλέον αποτελείτε τον υπ’ αριθμόν ένα παράγοντα ανωμαλίας για τον τόπο, για την οικονομία, για τη δημοκρατία, για τους θεσμούς; Ποια σταθερότητα μπορεί να υπάρξει σε μια φιλελεύθερη δημοκρατία, όταν εσείς ο ίδιος δεν σέβεστε τους βασικούς κανόνες της δημοκρατίας και ποια σταθερότητα στην οικονομία, όταν οι επιλογές σας διευρύνουν τόσο βίαια τις ανισότητες;

Τη μόνη σταθερότητα που μπορείτε εσείς να υποσχεθείτε είναι αυτή της αδικίας, της ακρίβειας, των ανισοτήτων, της διαφθοράς και της ασέλγειας στους δημοκρατικούς θεσμούς. Αυτή τη σταθερότητα μόνο μπορείτε να υπηρετήσετε.

Όμως, μια προοδευτική κυβέρνηση που θα βασίζεται σε μια πλατιά λαϊκή πλειοψηφία, μπορεί να φέρει την πραγματική σταθερότητα, που θα βασίζεται πάνω απ’ όλα σε μια πολιτική προστασίας του εισοδήματος και αποκατάστασης των μεγάλων ανισοτήτων, αλλά και στην αποκατάσταση της θεσμικής λειτουργίας του πολιτεύματος και της δημοκρατίας.

Το σχέδιό μας είναι μια ασπίδα απέναντι στην κρίση: βάζοντας τέλος στην άδικη αναδιανομή του εισοδήματος, με μείωση επιτέλους του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και κατανάλωσης, του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και στη θέρμανση, με επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, ώστε να παίξει ρόλο καθοριστικό στη συγκράτηση των τιμών του ρεύματος, με την εφαρμογή της ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής στους μισθούς τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, που σημαίνει για το 2023 αύξηση του κατώτατου μισθού μαζί με την αναπροσαρμογή στα 880 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα και αύξηση για πρώτη φορά –αυτό σημαίνει τιμαριθμική αναπροσαρμογή- μετά από μια δεκαετία 10% στους μισθούς του δημόσιου τομέα, με ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους και προστασία της πρώτης κατοικίας, επιστροφή των αναδρομικών έστω και σε δόσεις των συνταξιούχων και της 13ης σύνταξης.

Και βέβαια με ανακατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ώστε να χρηματοδοτήσουμε ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, την Αναπτυξιακή Τράπεζα για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την περιφερειακή ανάπτυξη, τους παραγωγούς και τους κτηνοτρόφους, τις ενεργειακές κοινότητες, που πλέον εσείς φροντίζετε μονάχα για να έχουν πρόσβαση σε αυτές μόνο τα μεγάλα συμφέροντα και όχι οι κοινότητες των συνεταιρισμένων παραγωγών και η τοπική αυτοδιοίκηση, για να χρηματοδοτήσουμε τη στεγαστική πολιτική, που εσείς στο Ταμείο Ανάκαμψης προβλέψατε μονάχα 1,5 εκατομμύριο ευρώ, ενώ άλλες χώρες έχουν πάνω από 2 δισεκατομμύρια, για να ενισχύσουμε τα δημόσια πανεπιστήμια.

Και σε ό,τι αφορά το Εθνικό Σύστημα Υγείας, επιτρέψτε μου δύο κουβέντες παραπάνω. 35.000 νεκροί από την πανδημία κι αυτό δεν είναι κάτι που έτυχε. Είναι μια πολιτική που απέτυχε ή μία πολιτική που πέτυχε για τους εμπόρους της ζωής, όπως το δει κανείς. Γιατί εμείς το βλέπουμε διαφορετικά από ό,τι εσείς.

Και ποια είναι η πολιτική σας για τη δημόσια υγεία σήμερα; Η διάλυση του ΕΣΥ, η ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, που ψηφίσατε προχθές, το λουκέτο σε νοσοκομεία, η εισβολή της κερδοσκοπίας στην υγεία.

Αυτό απεικονίζει και ο προϋπολογισμός σας. Στην ουσία, κρατάει στάσιμες τις δαπάνες για την υγεία που πέρυσι περικόψατε κατά 800 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό εξαγγέλλει ο υπουργός σας, χωρίς καμία συναίσθηση ευθύνης απέναντι στην υγεία και τη ζωή των ανθρώπων που δεν έχουν τα μέσα να καταφύγουν στην ιδιωτική περίθαλψη.

Εμείς λοιπόν λέμε: Ούτε μια ζωή χαμένη. Πολιτική υγείας, με επίκεντρο τον άνθρωπο και όχι με επίκεντρο τα κέρδη. Ενίσχυση και αναβάθμιση του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας. Μονιμοποίηση του προσωπικού που έδινε και δίνει τη μάχη της πανδημίας και ένταξη όλων στα βαρέα και ανθυγιεινά. Άμεσες προσλήψεις υγειονομικών. Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας και των τοπικών μονάδων υγείας.

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα μέτρα που σχεδιάζουμε για να ξαναστήσουμε ένα ισχυρό νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, γιατί η ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ που ψηφίσατε πριν από λίγες ημέρες είναι το τελειωτικό χτύπημα στη χαμένη αξιοπρέπεια μίας κοινωνίας λεηλατημένης.

Κι εμείς αυτό δεν θα το επιτρέψουμε! Θα ξαναστήσουμε υπηρεσίες υγείας ποιοτικές για όλους. Σ’ αυτή τη χώρα δεν θα αφήνουμε τους ανθρώπους να πεθαίνουν αβοήθητοι αν δεν έχουν υψηλά εισοδήματα!

Πέρα, όμως, από την ενίσχυση της υγείας, της πρόνοιας, της παιδείας, πέρα από το τέλος της άδικης αναδιανομής του πλούτου, βαριά, βαρύτατη υποχρέωση μιας προοδευτικής κυβέρνησης είναι η επιστροφή της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας στον τόπο.

Είναι βαθιές και ανεξίτηλες οι πληγές που αφήνετε στο σώμα της δημοκρατίας, κύριε Μητσοτάκη. Έχετε επιλέξει τον δρόμο της συγκάλυψης και της διαφυγής. Τώρα μαθαίνω ότι θα επιχειρήσετε να κατεβείτε και στο τελευταίο σκαλοπάτι, αυτό των κατασκευών, της λάσπης, του φτηνού αντιπερισπασμού.

Είστε, όμως, πολύ προβλέψιμος και δεν πρόκειται να διασωθείτε. Σας το έχω ξαναπεί. Αν στα αλήθεια έξι μήνες τώρα είχατε στοιχεία που να φανερώνουν ότι η εκτροπή που επιχειρείτε είναι κάτι το σύνηθες, συνέβαινε πάντα και συμβαίνει και τώρα, συνέβαινε και επί ΣΥΡΙΖΑ, θα τα είχατε ήδη καταθέσει στον δημόσιο διάλογο εδώ και έξι μήνες.

Σας προκαλώ, λοιπόν. Ελάτε να ανοίξουμε μαζί τα αρχεία της ΑΔΑΕ! Ελάτε να πάμε μαζί στα αρχεία που είναι υποχρεωμένοι να τηρούν οι πάροχοι, οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες, στα αρχεία της εισαγγελίας. Εκεί βρίσκεται η αλήθεια! Γιατί φοβάστε;

Ξέρετε, η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ και τη δική σας περίοδο της εκτροπής δεν είναι μόνο ότι εμείς τηρούσαμε τις συνταγματικά προβλεπόμενες θεσμικές εγγυήσεις, ότι δεν καταστρέψαμε αρχεία όπως κάνατε εσείς, ότι όλα είναι στο φως. Η μεγάλη διαφορά ξέρετε ποια είναι; Ότι η ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ, ως γνωστόν, παρακολουθούσε τη λεγόμενη «greek mafia», ενώ επί των ημερών σας διοικούνταν από τη «greek mafia». Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά.

Ελπίζω, λοιπόν, σήμερα, κύριε Μητσοτάκη, να επιχειρήσετε να δώσετε κάποιες απαντήσεις σε όσα κρατάτε με νύχια και με δόντια στο σκοτάδι. Την προηγούμενη φορά ατάκτως το βάλατε στα πόδια, χωρίς να απαντήσετε σε ένα κρίσιμης σημασίας ερώτημα που αφορά την εθνική μας ασφάλεια. Και όλοι καταλάβαμε. Όλοι καταλάβαμε ότι είστε ένοχος, ίσως περισσότερο από όσο μπορεί ο νους μας να συλλάβει.

Σήμερα, απ’ ό,τι φαίνεται, θα το γλιτώσετε αυτό το μαρτύριο, κύριε Μητσοτάκη, όχι γιατί θα κλειδώσουμε τις πόρτες να μη φύγετε, αλλά γιατί ο φορμαλισμός της συζήτησης του προϋπολογισμού, σύμφωνα με τον Κανονισμό, δεν προβλέπει δυνατότητα δευτερολογίας και ανοιχτής συζήτησης.

Αναρωτιέμαι, όμως, ειλικρινά πόσο μπορείτε να αντέξετε σε αυτό το μαρτύριο της σταγόνας των αποκαλύψεων, που γίνεται πλέον μαρτύριο της βροχής με τη συχνότητα που αποκαλύπτεται το όργιο της εκτροπής που επιχειρήσατε. Είναι γνωστό –και δεν θέλω εδώ να υποκριθώ, το γνωρίζω, το γνωρίζετε και εσείς- ότι οι βουλευτές και οι υπουργοί σας δεν θα σας κάνουν τη χάρη να σας καταψηφίσουν, Το ξέρετε. Άλλοι γιατί πραγματικά αισθάνονται φόβο για το περιεχόμενο των υποκλοπών, άλλοι γιατί γνωρίζουν ότι δεν θα βρίσκονται εδώ την επόμενη μέρα καθώς η μισή και παραπάνω από την κοινοβουλευτική σας ομάδα με την απλή αναλογική γνωρίζει ότι δεν θα επανεκλεγεί, και άλλοι γιατί δεν επιθυμούν να σας δώσουν το περιθώριο ενός μετεκλογικού αφηγήματος ανατροπής.

Μόνος, λοιπόν, θα το πιείτε αυτό το ποτήρι. Και ξέρετε, θα είναι πολύ πικρό, γιατί εσείς υποτίθεται ότι χτίσατε μια εικόνα ενός φιλελεύθερου πολιτικού και όσα διαπράξατε δεν αμαυρώνουν μόνο τη δημοκρατία, αλλά προσβάλλουν τον πυρήνα των ιδεών του πολιτικού φιλελευθερισμού, τα ατομικά δικαιώματα και την ελευθερία του ατόμου.

Γι’ αυτό και σήμερα ξεγυμνώνονται όλοι όσοι δήθεν κεντρώοι μεταρρυθμιστές συνεχίζουν να σας υποστηρίζουν. Γιατί δεν μπορούν πια να μιλάνε για ανοιχτή κοινωνία, για φιλελεύθερη δημοκρατία, όταν κράτος και παρακράτος γίνονται ένα, όταν παραβιάζεται βάναυσα και παράνομα η ιδιωτικότητα χωρίς καμία δικαιολογία, όταν οδηγούμαστε με ευθύνη σας σε μια δυστοπική κοινωνία.

Γιατί μπορεί τον κ. Χατζηδάκη να μην τον ενοχλεί και να μην αντιδρά αν αντί για εκλεγμένος πολιτικός και υπουργός κυκλοφορεί ως στόχος της ΕΥΠ με τον κωδικό αριθμό “5046c”, αλλά να ξέρετε ότι υπάρχουν χιλιάδες πολίτες και πολλοί ψηφοφόροι σας, κύριε Μητσοτάκη, που αυτό δεν μπορούν να το ανεχθούν.

Και κυρίως δεν μπορούν να ανεχθούν ακόμα περισσότερο, δυο φορές παραπάνω, την επιχείρηση συγκάλυψης που είναι εξίσου κραυγαλέα και άθλια με το έγκλημα αυτό καθ’ αυτό. Γιατί με αυτόν τον τρόπο καταργείτε και τον δεύτερο σκληρό πυρήνα της φιλελεύθερης δημοκρατίας και της ανοιχτής κοινωνίας, τις οποίες υποτίθεται ότι πρεσβεύετε, τη διάκριση και τον έλεγχο των εξουσιών, την περίφημη αρχή των εγγυήσεων σε μια φιλελεύθερη δημοκρατία. Κι αυτό να ξέρετε είναι μια διολίσθηση προς τον ολοκληρωτισμό.

Αν, με δυο λόγια, με τις παράνομες παρακολουθήσεις μας πάτε κατευθείαν στον Όργουελ, με την επιχείρηση συγκάλυψης, με την εντολή «σκοτάδι παντού», μας πάνε κατευθείαν στον Κάφκα, όπου ο πολίτης νοιώθει να τον συνθλίβουν οι μηχανισμοί ενός απολυταρχικού και ολοκληρωτικού κράτους. Μας πάτε πολύ μακριά, κύριε Μητσοτάκη, από την ευρωπαϊκή φιλελεύθερη δημοκρατία, εσείς που διαδηλώνατε λέγοντας να μείνουμε στην Ευρώπη. Μας πάτε στην έρημο των εποχών του ολοκληρωτισμού, σε έναν σκοτεινό μεσαίωνα.

Δεν είσαστε άνθρωπος του αύριο, όπως προπαγανδίζει ο καλοπληρωμένος προπαγανδιστικός μηχανισμός σας, κύριε Μητσοτάκη. Είστε μια τραγική φιγούρα από το πιο ζοφερό παρελθόν. Γιατί το αύριο θέλει φως, διαύγεια, δικαιοσύνη, δημοκρατία. Εσείς είστε σκοτάδι, συγκάλυψη, ολοκληρωτισμός. Αυτό είστε!

Έχουμε σήμερα σ’ αυτήν εδώ την Αίθουσα βαριά ευθύνη όλοι και όλες. Θα αφήσουμε για πολύ να συνεχίζεται αυτή η εκτροπή; Πριν από μία εβδομάδα σας ρώτησα αν παρακολουθούσε η ΕΥΠ τους Αρχηγούς της Άμυνας και φύγατε από την Αίθουσα. Σήμερα τι πρέπει να κάνω για να απαντήσετε; Σήμερα τι πρέπει να σας ρωτήσω; Τι να πρωτορωτήσω;

Η ανεξάρτητη αρχή, όπως το Σύνταγμα ορίζει τις αρμοδιότητες της, προέβη προχθές σε έλεγχο, όπως συνταγματικά δικαιούται να κάνει, στην εταιρεία COSMOTE, στους παρόχους, που υποχρεούνται βάσει του νόμου να τηρούν το αρχείο και να αποδέχονται τον έλεγχο της κατά το σύνταγμα αρμόδιας ανεξάρτητης αρχής. Δημοσιεύματα από ιστότοπο του εξωτερικού μας ενημέρωσαν ότι κατά τη διάρκεια του ελέγχου εκεί βρέθηκαν αποδείξεις για έναν ακόμη ευρωβουλευτή κι έναν ακόμη δημοσιογράφο, τον κ. Κύρτσο και τον κ. Τέλλογλου. Ο δε κ. Τέλλογλου μέσω της ερευνητικής του ομάδας μας ενημέρωσε χθες ότι έπεσε θύμα και φυσικής παρακολούθησης. Όχι πέρυσι ή πρόπερσι, όταν ήταν κάποιοι άλλοι “κακοί” μέσα στο γραφείο σας και κουμάνταραν αυτοί αντί για εσάς δήθεν, αλλά πριν από έναν μήνα. Και μάλιστα έπεσε θύμα φυσικής παρακολούθησης.

Και σας ερωτώ: Πού οδηγείτε τη χώρα, κύριε Μητσοτάκη; Θα αναλάβετε την ευθύνη σας γι’ αυτήν την κατ’ εξακολούθηση και επαναλαμβανόμενη εκτροπή; Για πόσο θα δραπετεύετε; Για πόσο θα παραβιάζετε το κράτος δικαίου; Για πόσο θα ευτελίζετε τους δημοκρατικούς θεσμούς; Ένας εκ των θεσμών της δημοκρατίας μας είναι και οι ανεξάρτητες αρχές. Η ανεξάρτητη αρχή που εκ του συντάγματος έχει την αρμοδιότητα να διασφαλίζει το απόρρητο των επικοινωνιών των επικοινωνιών είναι η ΑΔΑΕ.

Αν θεωρείτε ότι η παρεμπόδιση της διαλεύκανσης της υπόθεσης των υποκλοπών από την εκ του Συντάγματος αρμόδια αρχή μπορεί να γίνει ανεκτή, ας γνωρίζετε ότι στη χώρα υπάρχει ακόμη Σύνταγμα, αλλά και δικαστές που σέβονται το λειτούργημα και τον ρόλο τους. Θέλω σήμερα να μην απευθυνθώ σε εσάς, να απευθυνθώ σε αυτούς, στους πολλούς λειτουργούς της ελληνικής Δικαιοσύνης, στους πολλούς που είμαι βέβαιος ότι θέλουν να κάνουν απερίσπαστοι τη δουλειά τους και συναντούν τα γνωστά εμπόδια από εκείνους που θέλουν να χειραγωγούν τη Δικαιοσύνη. Σε όλους αυτούς απευθύνομαι, που είναι βέβαιο ότι προσβάλλονται και θίγονται όταν ακούνε αυτή την κοινωνική βοή από τη δίκαιη αγανάκτηση του λαού μας, αυτή την απαίτηση που έρχεται από τα κάτω για έναν Βέλγο εισαγγελέα και στην Ελλάδα. Θέλω να μεταφέρω το μήνυμα και σε αυτούς και στον ελληνικό λαό ότι δεν χρειαζόμαστε Βέλγους εισαγγελείς, γιατί είμαι βέβαιος ότι οι εισαγγελείς μας θα μπορούσαν να φέρουν τα ίδια αποτελέσματα αν είχαν λυμένα τα χέρια τους. Αυτό χρειαζόμαστε!

Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να αφήσουμε επιτέλους στους λειτουργούς της δικαιοσύνης να αναπνεύσουν, χωρίς παρεμβάσεις που προσβάλλουν το λειτούργημα, τον ρόλο, αλλά και την ίδια τη φήμη της χώρας διεθνώς.

Γιατί πόσο απλά θα ήταν τα πράγματα και πόσο λυτρωτική για όλους η εξέλιξη αν η δικαιοσύνη από την πρώτη στιγμή είχε κινηθεί, είχε ελέγξει αυτή τους παρόχους, είχε πάει έγκαιρα κι όχι μετά από εννιά μήνες να ελέγξει τις εταιρείες, πριν εξαφανιστούν τα στοιχεία, αν η δικαιοσύνη λειτουργούσε, με δυο λόγια, στο πνεύμα που αποτυπώνεται στη χθεσινή δήλωση του Προέδρου της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών, του κ. Ράμμου.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, υπάρχουν στιγμές που όλοι οφείλουμε να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας από όποια θέση κι απ’ όποιον ρόλο κι αν κατέχουμε. Ξέρετε κάτι; Η σύγκρουσή μας για τα θέματα της δημοκρατίας και των θεσμών, η σύγκρουση μας με τις πρακτικές που ακολούθησε ο κ. Μητσοτάκης, το καταλαβαίνετε, δεν είναι μια σύγκρουση ιδεολογικοπολιτική. Δεν είναι μια σύγκρουση Αριστεράς - Δεξιάς. Μακάρι να ήταν αυτό. Η σύγκρουση Αριστεράς - Δεξιάς έχει ιδεολογικό περιεχόμενο, ήταν αυτή στην οποία αναφερθήκαμε πριν στην οικονομία, είναι σύγκρουση αντιπάλων εντός του δημοκρατικού πλαισίου.

Τώρα συγκρουόμαστε για την προάσπιση του αυτονόητου, για την προάσπιση της δημοκρατίας και των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών. Γι’ αυτόν τον λόγο απευθύνομαι σήμερα σε όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από την πολιτική τους τοποθέτηση. Για να μην παρεξηγηθώ, όχι τόσο στους βουλευτές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, που γνωρίζω ότι είναι υποχρεωμένοι στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό να σας στηρίξουν. Απευθύνομαι, όμως, στους συντηρητικούς δημοκράτες πολίτες που ακολουθούν μια παράταξη με την οποία είμαστε αντίπαλοι, αλλά τη σεβόμαστε. Τους λέμε ότι σε ζητήματα που αφορούν την υπεράσπιση της δημοκρατίας, αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν. Μας ενώνει και μας αξίζει η κοινή επιλογή να υπερασπιστούμε τις συνταγματικές κατακτήσεις του λαού μας και το πλαίσιο της φιλελεύθερης δημοκρατίας που αποτελεί τη μείζονα κατάκτηση της μεταπολίτευσης.

Δεν γνωρίζω, κύριε Μητσοτάκη, αν έχετε αποφασίσει τελικά σήμερα ή σε λίγες μέρες, όπως γράφουν δημοσιεύματα, να προκηρύξετε εκλογές. Προσωπικά το εύχομαι όμως. Θα είναι μια διέξοδος η λαϊκή ετυμηγορία. Η δημοκρατία να δώσει τη λύση, να καθαρίσει τη χώρα από τη λάσπη!

Όσο δεν το επιλέγετε, όμως, κι όσο επιμένετε στη δημοκρατία του απορρήτου, όσο επιμένετε στην εκτροπή, όσο επιμένετε να μας οδηγείτε σε αυτό το πρωτοφανές αδιέξοδο, πιστεύω ότι κάνετε λάθος. Κάνετε λάθος για εσάς, για τη χώρα, για τη δημοκρατία.

Σε ό,τι μας αφορά, δίνουμε τη μάχη η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία να έρθει μια ώρα αρχύτερα και θα δώσουμε αυτή τη μάχη και μέσα και έξω από τη Βουλή, αξιοποιώντας τον θεσμικό και τον κοινωνικό μας ρόλο.

Κύριε Μητσοτάκη, όμως, σήμερα θα περιμένουμε απαντήσεις για άλλη μια φορά. Αν και σήμερα δεν είστε σε θέση να τις δώσετε, αν δεν είστε σε θέση να μας απαντήσετε καθαρά τουλάχιστον γιατί παρακολουθούσε η ΕΥΠ τους υπουργούς σας, γιατί παρακολουθούσε η ΕΥΠ τους Αρχηγούς της Εθνικής Άμυνας. Και αν δεν έχετε ούτε τη στοιχειώδη αξιοπρέπεια να παραιτηθείτε αν δεν έχετε απαντήσεις, τουλάχιστον προκηρύξτε εκλογές. Λυτρώστε τη Δημοκρατία.

Προκηρύξτε εκλογές για να έρθει επιτέλους η πολιτική αλλαγή, για να ανασάνει ο τόπος, για να έρθει η δημοκρατική αναγέννηση, η ηθική ανάταση, η επιστροφή της δικαιοσύνης παντού. Θα έρθει. Ας έρθει, λοιπόν, μια ώρα αρχύτερα.

Σας ευχαριστώ.
πηγή: syriza.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου


Δείτε το....

ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ / Παρουσίαση Κ.Ο.