Ιράν: Συνελήφθη η διάσημη ηθοποιός Ταρανέ Αλιντουστί για ανάρτησή της στο Instagram!

Ταρανέ Αλιντουστί, Taraneh Alidoosti, ηθοποιός, σύλληψη, καταδίκη, IRNA,


Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μετέδωσε ότι η Αλιντουστί συνελήφθη μια εβδομάδα αφότου έκανε μια ανάρτηση στο Instagram εκφράζοντας την αλληλεγγύη της σε έναν άνδρα που εκτελέστηκε για φερόμενη συμμετοχή σε ταραχές .


Οι ιρανικές αρχές συνέλαβαν την εξέχουσα ηθοποιό Ταρανέ Αλιντουστί (Taraneh Alidoosti), ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης το Σάββατο.Η Ταρανέ Αλιντουστί, η οποία πρωταγωνίστησε στη βραβευμένη με Όσκαρ ταινία "The Salesman" , έκανε αρκετές διαμαρτυρίες στο Instagram εκφράζοντας την υποστήριξή της στις διαμαρτυρίες για την δολοφονία της 22χρονης Ιρανής. Μάχσα Αμινί. από την αστυνομία .

Γιατί συνελήφθη η Ταρανέ Αλιντουστί;

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA του Ιράν μετέδωσε ότι η Αλιντουστί συνελήφθη μια εβδομάδα αφότου έκανε μια ανάρτηση στο Instagram εκφράζοντας την αλληλεγγύη της σε έναν 23χρονο άνδρα που εκτελέστηκε για φερόμενη συμμετοχή σε ταραχές.

«Το όνομά του ήταν Μοχσέν Σεκάρι. Κάθε διεθνής οργανισμός που παρακολουθεί αυτή την αιματοχυσία και δεν αναλαμβάνει δράση είναι ντροπή για την ανθρωπότητα», ανέφερε στην ανάρτησή της στο Instagram η Αλιντουστί..

Ο λογαριασμός της Ταρανέ Αλιντουστί ανεστάλη από την Κυριακή.

Σύμφωνα με το IRNA, η Αλιντουστί συνελήφθη επειδή δεν προσκόμισε «κανένα έγγραφο σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της».

Το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim ανέφερε ότι συνελήφθη για «διάδοση ψευδών πληροφοριών και υποστήριξη αντεπαναστατικών κύκλων».

Η ηθοποιός είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης πέντε μηνών το 2020, όταν επέκρινε την αστυνομία στο Twitter ότι επιτέθηκε σε μια γυναίκα χωρίς μαντίλα.

Το Ιράν εκτελεί τους πρώτους κρατούμενους σε σχέση με διαδηλώσεις

Ο 23χρονος Μοχσέν Σεκάρι εκτελέστηκε στις 9 Δεκεμβρίου αφού κατηγορήθηκε από ιρανικό δικαστήριο για επίθεση με μαχαίρι σε μέλος των δυνάμεων ασφαλείας κατά τη διάρκεια των ταραχών.

Την περασμένη εβδομάδα, το Ιράν εκτέλεσε άλλον 23χρονο, τον Ματζιντρεζά Ραχναβάρντ σε σχέση με διαδηλώσεις . Οι αρχές ισχυρίστηκαν ότι ο Ραχναβάρντ μαχαίρωσε δύο μέλη της παραστρατιωτικής του δύναμης.

Οι δύο άνδρες εκτελέστηκαν λιγότερο από ένα μήνα μετά την απαγγελία τους.

Την Παρασκευή, η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε ότι 26 διαδηλωτές αντιμετωπίζουν εκτέλεση, με 11 από αυτούς να έχουν ήδη καταδικαστεί.

Τα μεγάλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απειλούνται με μόνιμη απαγόρευση

Επίσης το Σάββατο, το Ιράν απείλησε να μπλοκάρει οριστικά το WhatsApp και το Instagram λόγω της ευρείας χρήσης τους από ακτιβιστές από τότε που ξέσπασαν για πρώτη φορά οι διαδηλώσεις μετά τον θάνατο της Μάχσα Αμινί τον Σεπτέμβριο.

Ο επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Κυβερνοχώρου, Αμπουλχάσαν Φιρουζαμπάντι είπε σε τοπική εφημερίδα ότι ακόμη περιμένει απάντηση από τη μητρική εταιρεία Meta σε μια επιστολή που έστειλαν οι ιρανικές αρχές νωρίτερα αυτό το μήνα.

Οι δύο υπηρεσίες έχουν αποκλειστεί προσωρινά, κατηγορούμενοι για συμμετοχή «στη συνωμοσία εναντίον του Ιράν υπό την ηγεσία των ξένων εχθρών».

Οι κυβερνητικοί επικριτές λένε ότι οι περιορισμοί στο Διαδίκτυο είναι μια προσπάθεια να αποτραπεί η διάδοση πληροφοριών, εικόνων και βίντεο σχετικά με τις διαδηλώσεις και την επακόλουθη κυβερνητική καταστολή που άφησε πίσω του αρκετές εκατοντάδες ανθρώπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου