Θεανώ Φωτίου: «Με την κυβέρνηση Μητσοτάκη "χάθηκαν" από το 2019 έως το 2021 από την ιδιοκατοίκηση 82.000 κατοικίες με πλειστηριασμούς προς πολυεθνικά κεφάλαια και Πάτσηδες» (vid)

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεανώ Φωτίου, στεγαστική πολιτική,


Με την κυβέρνηση Μητσοτάκη «χάθηκαν» από το 2019 έως το 2021 από την ιδιοκατοίκηση 82.000 κατοικίες με πλειστηριασμούς προς πολυεθνικά κεφάλαια και Πάτσηδες.


Καλεσμένη στην εκπομπή «Τι λέει ο νόμος» (Κανάλι Βουλής) και την Αλεξία Κουλούρη, τόνισα τα εξής:

Τον νόμο για την στεγαστική πολιτική τον ψήφισε μόνη της η ΝΔ, είναι νόμος προεκλογικού και επικοινωνιακού χαρακτήρα, εξαπάτησης νέων, φτωχών και ιδιοκτητών. Ωφελούνται μόνο οι τράπεζες και οι μεγαλοεργολάβοι. Αφορά ελάχιστους. Δεν αντιμετωπίζει το τεράστιο θέμα που κάνει την ελληνική κοινωνία να υποφέρει.

Δεν αντιμετωπίζει το τριπλό πρόβλημα της στέγης: Α) Είμαστε η 1η χώρα με 45% του πληθυσμού μας να βρίσκεται σε στεγαστική κρίση, όταν η 2η χώρα, η Βουλγαρία έχει 17,5% και ο ευρωπαϊκός μ.ο. είναι 10%. Στεγαστική κρίση σημαίνει ότι πάνω από το 50% των εισοδημάτων δαπανάται σε στέγη, δάνειο, νοίκι, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, κοινόχρηστα. Β) Με τον πτωχευτικό του Μητσοτάκη κινδυνεύουν να μπούνε χιλιάδες συμπολίτες μας χωρίς προστασία της πρώτης κατοικίας στα ήδη 700.000 κόκκινα δάνεια και γ) Το aibnb έχει εκτινάξει τις αξίες γης και τα ενοίκια. Εμείς προτείνουμε κατάργηση του πτωχευτικού Μητσοτάκη, προστασίας της πρώτης κατοικίας και περιορισμός του airbnb σε φυσικά πρόσωπα (2 έως 3 ακίνητα).-

Διαφημίζει ότι οι νέοι θα αποκτήσουν σπίτι. Με τους όρους του νόμου οι δικαιούχοι είναι 350.000 αλλά διατίθενται μόνο 3.500 κατοικίες. Το κόστος είναι 500 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το κράτος βάζει 375 εκ. Δεν τα χαρίζει, οι νέοι θα τα πληρώσουν πίσω σε 15 ή 30 χρόνια. Για να μπει ένας νέος σε μια τέτοια διαδικασία, θα πρέπει να έχει ασφαλές εισόδημα για να γλιτώσει το κόκκινο δάνειο ή να έχει ισχυρές πλάτες, γονείς που μπορούν να βοηθήσουν. Για ένα σπίτι 70-100 τ.μ. θα πληρώνει τουλάχιστον 500 ευρώ για 30 χρόνια, καθώς θα αντιμετωπίζει και κυμαινόμενα επιτόκια. Οι νέοι θα βρεθούν στην μέγγενη των κόκκινων δανείων. Εμείς προτείνουμε επιδότηση ενοικίου από 140 ευρώ στο ένα άτομο, έως 350 σε δύο άτομα με δύο παιδιά. Με αυτό το μέτρο, 175.000 νοικοκυριά νέων θα βρούνε σπίτι (400.000 άτομα).

Τα τελευταία δύο χρόνια επί Μητσοτάκη η ιδιοκατοίκηση μειώθηκε από 75,4% το 2019 σε 73,3% το 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Με την κυβέρνηση Μητσοτάκη «χάθηκαν» από το 2019 έως το 2021 από την ιδιοκατοίκηση 82.000 κατοικίες με πλειστηριασμούς προς πολυεθνικά κεφάλαια και Πάτσηδες. Με αυτόν τον τρόπο επιχειρεί ο Μητσοτάκης να αλλάξουν χέρια τα 4/5 του πλούτου των ελληνικών νοικοκυριών- που σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας είναι η κατοικία.

Ο νόμος της ΝΔ για τη στέγη εξαπατά και με την δήθεν «κοινωνική αντιπαροχή», την οποία εμείς θα καταργήσουμε. Διότι είναι ένα εφεύρημα για να παραχωρηθεί ακίνητη περιουσία του δημοσίου υπέρ εργολάβων χωρίς στην ουσία να παίρνει το κράτος καμία αντιπαροχή. Το πρόγραμμα αυτό είναι δώρο στους ημέτερους εργολάβους, κυρίως ακριβών «φιλέτων» γης και ακινήτων.

Εμείς προτείνουμε Τράπεζα Στέγης και καλούμε τους ιδιοκτήτες ακινήτων να τα διαθέσουν στο κράτος για 3, 5, ή 8 χρόνια με ένα εξαιρετικά ελκυστικό πακέτο: απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ και φόρου ενοικίου, ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτου και πιστοποιητικό ασφαλείας, αναβάθμιση δικτύων, πληρωμή 12 ενοικίων κάθε χρόνο μειωμένων κατά 20% και επιστροφή του ακινήτου στον ιδιοκτήτη σε πλήρη αποκατάσταση.

Και βέβαια, θα επαναδιαπραγματευτούμε τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για ένα πρόγραμμα πολλών δις που θα αφορά την οικονομικά προσιτή κοινωνική κατοικία.

Ακολουθεί το βίντεο της συνέντευξης


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου