ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Οι αρχές ξεκίνησαν σαρωτικές έρευνες μετά τις ταραχές που δημιούργησαν οι υποστηρικτές του Μπολσονάρο

Ταραχές, υποστηρικτών Μπολσονάρο, Ζαΐρ Μπολσονάρο, Λούλα ντα Σίλβα,

Από τις καταστροφές σε κυβερνητικά κτίρια των υποστηρικτών του Μπολσονάρο

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα είπε ότι «οι φανατικοί φασίστες», καθώς και όσοι χρηματοδότησαν τις δραστηριότητές τους, πρέπει να τιμωρηθούν, και επίσης κατηγόρησε τον Μπολσονάρο ότι ενθαρρύνει την εξέγερση....


Τουλάχιστον ένας αξιωματούχος απολύθηκε λόγω κριτικής για κακή ασφάλεια σε βασικά κυβερνητικά κτίρια, Η αστυνομία της ομοσπονδιακής περιφέρειας ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 300 άτομα.. Οι υποστηρικτές του πρώην προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρο είχαν ζητήσει στρατιωτική παρέμβαση για να εκδιώξουν τον αριστερό διάδοχό του.

Οι αρχές στη Βραζιλία ξεκίνησαν έρευνα τη Δευτέρα, αφότου χιλιάδες υποστηρικτές του πρώην προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρου εισέβαλαν κυβερνητικά κτίρια της χώρας .

Οι διαδηλωτές - που απαιτούσαν την ανατροπή του νεοεκλεγμένου προέδρου Λούλα ντα Σίλβα - άφησαν ίχνη καταστροφής σε σκηνές που απηχούσαν την εισβολή του 2021 στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ από θαυμαστές του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Τι κάνουν οι ερευνητές;

Ο υπουργός Θεσμικών Σχέσεων της Βραζιλίας, Αλεξάντρε Παντίλχα, δήλωσε ότι τα βανδαλισμένα κτίρια θα επιθεωρηθούν για στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων δακτυλικών αποτυπωμάτων και εικόνων για να βρεθούν οι ένοχοι.

Είπε ότι οι ταραχοποιοί προφανώς σκόπευαν να πυροδοτήσουν παρόμοιες ενέργειες σε όλη τη χώρα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Φλάβιο Ντίνο εξίσωσε τις πράξεις με τρομοκρατία και υποκίνηση πραξικοπήματος. Είπε ότι οι αρχές άρχισαν να παρακολουθούν όσους πλήρωσαν για λεωφορεία που μετέφεραν διαδηλωτές στην πρωτεύουσα.

«Δεν θα καταφέρουν να καταστρέψουν τη δημοκρατία της Βραζιλίας», είπε ο Ντίνο. «Πρέπει να το πούμε πλήρως, με κάθε σταθερότητα και πεποίθηση».

"Δεν θα δεχθούμε τον δρόμο της εγκληματικότητας για να διεξάγουμε πολιτικούς αγώνες στη Βραζιλία. Ένας εγκληματίας αντιμετωπίζεται σαν εγκληματίας."

Η πολιτική αστυνομία της ομοσπονδιακής περιφέρειας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 300 άτομα.

Ερωτήματα για το μέλλον του Μπολσονάρο

Ο Ζαΐρ Μπολσονάρο, ο οποίος έφυγε από τη Βραζιλία για την πολιτεία της Φλόριντα των ΗΠΑ τη δεύτερη έως την τελευταία ημέρα της θητείας του, απέρριψε την κατηγορία ότι είχε υποκινήσει τους διαδηλωτές. Είπε ότι οι ειρηνικές διαδηλώσεις ήταν δημοκρατικές, αλλά η επίθεση σε κυβερνητικά κτίρια είχε «ξεπεράσει τα όρια».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αντιμετωπίζει τώρα αυξανόμενες πιέσεις να απομακρύνει τον Μπολσονάρο από την αυτοεξορία του στη νότια πολιτεία των ΗΠΑ.

«Ο Μπολσονάρο δεν πρέπει να βρίσκεται στη Φλόριντα», δήλωσε ο Δημοκρατικός βουλευτής Χοακίν Κάστρο στο CNN. "Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να είναι καταφύγιο για αυτόν τον αυταρχικό που έχει εμπνεύσει την εγχώρια τρομοκρατία στη Βραζιλία. Θα πρέπει να σταλεί πίσω στη Βραζιλία".

Η συνάδελφος του Δημοκρατικού Κογκρέσου Αλεξάντρια Οκάσιο-Κόρτεζ επανέλαβε αυτήν την άποψη.

«Οι ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν να παρέχουν καταφύγιο στον Μπολσονάρο στη Φλόριντα», έγραψε στο Twitter. «Σχεδόν δύο χρόνια από τη μέρα που το Καπιτώλιο των ΗΠΑ δέχτηκε επίθεση από φασίστες, βλέπουμε φασιστικά κινήματα στο εξωτερικό να προσπαθούν να κάνουν το ίδιο στη Βραζιλία».

Επιπτώσεις για ανώτερα στελέχη

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα είχε διαβάσει νωρίτερα ένα πρόσφατα υπογεγραμμένο διάταγμα για την ανάληψη του ελέγχου της ασφάλειας στην ομοσπονδιακή περιφέρεια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Ο Λούλα επισκεπτόταν την πληγείσα από τις πλημμύρες πόλη Araraquara στην πολιτεία του Σάο Πάολο όταν συνέβησαν οι επιθέσεις, αλλά πέταξε πίσω στη Μπραζίλια για να επιβλέψει την αντίδραση.

Ο Λούλα είπε ότι «οι φανατικοί φασίστες», καθώς και όσοι χρηματοδότησαν τις δραστηριότητές τους, πρέπει να τιμωρηθούν, και επίσης κατηγόρησε τον Μπολσονάρο ότι ενθαρρύνει την εξέγερση.

Ο κυβερνήτης της Μπραζίλια Ιμπανέις Ρότσα απέλυσε τον επικεφαλής ασφαλείας της πρωτεύουσας, Άντερσον Τόρες, ο οποίος ήταν στο παρελθόν υπουργός Δικαιοσύνης του Μπολσονάρου.

Εν τω μεταξύ, ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Alexandre de Moraes διέταξε ο ίδιος ο Torres να παραιτηθεί από τη θέση του για 90 ημέρες.

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Βραζιλίας είπε ότι ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για τον Τόρες «και όλους τους άλλους δημόσιους αξιωματούχους που είναι υπεύθυνοι για πράξεις και παραλείψεις» που οδήγησαν στην αναταραχή.

Υπήρξε διεθνής καταδίκη των βίαιων διαδηλώσεων που επικεντρώθηκαν στην πλατεία Τριών Δυνάμεων της Μπραζίλια.
News Agencies: AFP, dpa, AP, Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου