"ΟΧΙ" της Σουηδίας στις αξιώσεις της Τουρκίας - “Η Στοκχόλμη δεν μπορεί να ικανοποιήσει όλες τις απαιτήσεις” της Άγκυρας διαμηνύει ο Ουλφ Κρίστενσον

ΝΑΤ0, Σουηδία, Ουλφ Κρίστενσον, Τουρκία,

Η Σουηδία, η Φινλανδία και η Τουρκία υπέγραψαν μία τριμερή συμφωνία τον Ιούνιο του 2022 με στόχο να ξεπεραστούν οι τουρκικές ενστάσεις για την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ....


Μπορεί ο πρωθυπουργός της Σουηδίας να πιστεύει ότι τελικά η χώρα του θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, ωστόσο υποστηρίζει ότι η Τουρκία έχει υπερβολικά πολλές απαιτήσεις για να άρει τις αντιρρήσεις της. Σύμφωνα με τον Ουλφ Κρίστεσον, η Στοκχόλμη δεν μπορεί να εκπληρώσει όλους τους όρους που θέτει η Άγκυρα

Όπως είναι γνωστό η Σουηδία και η Φινλανδία έχουν υποβάλει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ από τον Μάιο 2022, εξαιτίας των ανησυχιών που δημιουργήθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Τουρκία αντιτίθεται σε αυτή την προοπτική, υποστηρίζοντας ότι οι δύο χώρες παρέχουν προστασία σε μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), οργανώσεις τις οποίες η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκρατικές. Παράλληλα, ζητά να αρθεί η απαγόρευση πώλησης όπλων στην Τουρκία, η οποία επιβλήθηκε στη διάρκεια του πολέμου στη Συρία. 

Τον Ιούνιο, Σουηδία, Φινλανδία και Τουρκία υπέγραψαν μνημόνιο με το οποίο Άγκυρα ήρε το βέτο της και το οποίο αναγκάζει τη Φινλανδία και τη Σουηδία να απαντήσουν στις ανησυχίες της. Ωστόσο, ακόμη το τουρκικό κοινοβούλιο δεν έχει επικυρώσει τη συμφωνία ένταξής τους στη συμμαχία.

Μιλώντας σε συνέδριο για την Άμυνα, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας είπε ότι «η Τουρκία επιβεβαιώνει πως και οι δύο κάναμε αυτό που είπαμε ότι θα κάνουμε, αλλά επίσης ζητάει πράγματα που δεν μπορούμε ή δεν θέλουμε να της δώσουμε».

Ο Ουλφ Κρίστενσον προφανώς αναφερόταν στην άρνηση της Στοκχόλμης να απελάσει στην Τουρκία τον δημοσιογράφο Μπουλέντ Κενές. Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας έκρινε ότι υπάρχουν «πολλά εμπόδια» στην απέλαση του δημοσιογράφου, πρώην διευθυντή σύνταξης της αγγλόφωνης έκδοσης της εφημερίδας Zaman. Μεταξύ αυτών είναι η πολιτική φύση των κατηγοριών που τον βαρύνουν στην Τουρκία και το καθεστώς του πρόσφυγα που του έχει δοθεί στη Σουηδία, όπου ζει αυτοεξόριστος.

«Υπάρχει κίνδυνος να διωχθεί λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων. Κατά συνέπεια δεν μπορεί να εκδοθεί», εξήγησε ο δικαστής Πέτερ Ασπ.

Η Άγκυρα, που κατηγορεί τον Μπουλέντ Κενές ότι έχει δεσμούς με τον ισλαμιστή κληρικό, Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί ως το πρόσωπο πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, έχει εκφράσει την απογοήτευσή της για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Σουηδίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

© all rights reserved
customized with από: antikry.gr