4 Φεβρουαρίου / Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου 2023: Ημέρα ευαισθητοποίησης και ανάληψης δράσης

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, Καρκίνος,


Η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου (UICC), που εκπροσωπεί 800 οργανώσεις σε 155 χώρες του κόσμου.


Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου στοχεύει στην πρόληψη εκατομμυρίων θανάτων κάθε χρόνο, ευαισθητοποιώντας και εκπαιδεύοντας για τον καρκίνο και πιέζοντας τις κυβερνήσεις και τα άτομα σε όλο τον κόσμο να αναλάβουν δράση κατά της νόσου.

Ο 19ος ετήσιος εορτασμός, που θα είναι στις 4 Φεβρουαρίου 2023, θα επισημανθούν οι ακόλουθοι στόχοι: 

 • Μείωση των παραγόντων κινδύνου για μια πιο υγιή ζωή:
 1. Ο κρίσιμος ρόλος της μείωσης των παραγόντων κινδύνου στην πρόληψη της ανάπτυξης καρκίνου και στην προαγωγή της συνολικής υγείας και ευεξίας. 

 2. Η σημασία της προώθησης επιλογών υγιεινού τρόπου ζωής, όπως η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής, η τακτική άσκηση, η αποφυγή του καπνίσματος και της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ και η αποφυγή της έκθεσης σε επιβλαβείς χημικές ουσίες και ρύπους. 
 • Ανάληψη προσωπικής ευθύνης για την πρόληψη του καρκίνου:
 1. Την ευθύνη των ατόμων να μειώσουν τους δικούς τους παράγοντες κινδύνου και να προάγουν την υγεία και την ευημερία τους. 

 2. Ο αντίκτυπος που μπορούν να έχουν μεμονωμένες ενέργειες στην πρόληψη της ανάπτυξης καρκίνου και στην προώθηση ενός υγιέστερου μέλλοντος χωρίς καρκίνο.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου είναι η μοναδική πρωτοβουλία στο πλαίσιο της οποίας ολόκληρος ο κόσμος μπορεί να ενωθεί μαζί στον αγώνα κατά της παγκόσμιας επιδημίας του καρκίνου. Πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 4 Φεβρουαρίου. 

Με τη λέξη «καρκίνος» χαρακτηρίζουμε ένα σύμπλεγμα νόσων που σχετίζονται με τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό και την ανοργάνωτη ανάπτυξη των προσβεβλημένων κυττάρων.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου στοχεύει στην πρόληψη εκατομμυρίων θανάτων κάθε χρόνο, ευαισθητοποιώντας και εκπαιδεύοντας για τον καρκίνο και πιέζοντας τις κυβερνήσεις και τα άτομα σε όλο τον κόσμο να αναλάβουν δράση κατά της νόσου.

 • Η UICC συνεχίζει να επεκτείνει την επιτυχία και τον αντίκτυπο της ημέρας και δεσμεύεται να διασφαλίζει ότι κάθε χρόνο η εκδήλωση θα προβάλλεται και θα ακούγεται από περισσότερα άτομα σε όλο τον κόσμο. Η UICC το κάνει αυτό αναπτύσσοντας μια καμπάνια που εξυπηρετεί τις διαφορετικές οργανωτικές προτεραιότητες των μελών της παγκοσμίως. Η UICC προσφέρει εργαλεία και καθοδήγηση για να ενθαρρύνει τις οργανώσεις-μέλη της να διεξάγουν τοπικές εκστρατείες ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο που είναι ευθυγραμμισμένες και προσαρμοσμένες στο παγκόσμιο μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου.

 • Σε παγκόσμιο επίπεδο, η UICC εργάζεται για να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες ψηφιακών, παραδοσιακών και κοινωνικών μέσων ενημέρωσης για την ευαισθητοποίηση του κοινού για την ημέρα.

Μέσω της συνεχούς υποστήριξης των μελών και των βασικών εταίρων, η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου έχει εδραιωθεί σταθερά στα ημερολόγια σε όλο τον κόσμο.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου είναι περισσότερο από μία ημέρα στο ημερολόγιο. Γι' αυτό η εκστρατεία έχει δημιουργηθεί για να εμπνεύσει την αλλαγή και να κινητοποιήσει τη δράση πολύ μετά την ίδια μέρα. Μια πολυετής καμπάνια σημαίνει περισσότερη έκθεση και αφοσίωση, περισσότερες ευκαιρίες για την οικοδόμηση παγκόσμιας ευαισθητοποίησης και, τελικά, μεγαλύτερο αντίκτυπο.

2023: Ενώνουμε τις φωνές μας και αναλαμβάνουμε δράση

 • Καθώς η εκστρατεία μας συνεχίζεται, θα συμμετάσχουμε με ομοϊδεάτες, γιατί γνωρίζουμε ότι είμαστε πιο δυνατοί όταν είμαστε ενωμένοι. Θα γιορτάσουμε την πρόοδο του πραγματικού κόσμου στις πολλές μορφές της και θα επιτρέψουμε σε αυτή τη δυναμική να τροφοδοτήσει τον αγώνα μας για δικαιοσύνη. Θα κάνουμε περισσότερα από το να διαδώσουμε τη λέξη - θα το φωνάξουμε από τις στέγες. Θα οικοδομήσουμε ισχυρότερες συμμαχίες και καινοτόμες νέες συνεργασίες.
 • Οι ενέργειές μας μπορούν να λάβουν αμέτρητες μορφές: να παρακινήσουμε τους γείτονες να παράσχουν μεταφορά σε θεραπεία καρκίνου για έναν συντοπίτη ή να διασφαλίσουμε ότι προσφέρονται υγιεινές και προσιτές επιλογές τροφίμων στο τοπικό σχολείο.
 • Θα κινητοποιήσουμε τους φίλους, την οικογένεια, τους συναδέλφους και τις κοινότητές μας γιατί γνωρίζουμε ότι μαζί μπορούμε να πετύχουμε σχεδόν τα πάντα.

Το σχέδιο της Ε.Ε για την καταπολέμηση του καρκίνου

Στις 3 Φεβρουαρίου 2021, την παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρα κατά του Καρκίνου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε το Σχέδιο για την καταπολέμηση του και βασικό πυλώνα μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Υγεία.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόνισε ότι «τιμώντας μία από τις κεντρικές δεσμεύσεις αυτής της Επιτροπής, παρουσιάζουμε σήμερα ένα ανθρωποκεντρικό σχέδιο για τον καρκίνο που αντιμετωπίζει όλες τις πλευρές: πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία και επιβίωση», προσθέτοντας ότι «αυτό το σχέδιο είναι μοναδικό επειδή βασίζεται σε μια προσέγγιση “ υγείας σε όλες τις πολιτικές”, συγκεντρώνοντας όλες τις δυνάμεις μαζί με έναν κοινό στόχο, να νικήσουμε τον καρκίνο». «Πρόκειται για την υγεία- αλλά πέρα από την πολιτική για την υγεία. Μια προσπάθεια ολόκληρης της κοινωνίας» υπογράμμισε ο κ. Σχοινάς και επισήμανε ότι «σε μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας, ο καρκίνος γίνεται κοινή πολιτική, επιχειρησιακή και επιστημονική προτεραιότητα».

Το σχέδιο για τον καρκίνο διαρθρώνεται γύρω από τέσσερις βασικούς τομείς δράσης με 10 εμβληματικές πρωτοβουλίες και πολλαπλές υποστηρικτικές δράσεις. Θα εφαρμοστεί χρησιμοποιώντας όλο το φάσμα των χρηματοδοτικών μέσων της Επιτροπής, με συνολικό ποσό 4 δισ. ευρώ που προορίζεται για δράσεις αντιμετώπισης του καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων EU4Health, Horizon Europe και Digital Europe.

 1. Πρόληψη μέσω δράσεων που αντιμετωπίζουν βασικούς παράγοντες κινδύνου όπως ο καπνός (με σκοπό να διασφαλιστεί ότι λιγότερο από το 5% του πληθυσμού χρησιμοποιεί καπνό έως το 2040), επιβλαβής κατανάλωση αλκοόλ, περιβαλλοντική ρύπανση και επικίνδυνες ουσίες. Επιπλέον, μια καμπάνια «HealthyLifestyle4All» θα προωθήσει την υγιεινή διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα. Για την πρόληψη των καρκίνων που προκαλούνται από λοιμώξεις, στόχος του Σχεδίου Καρκίνου είναι ο εμβολιασμός τουλάχιστον του 90% του πληθυσμού των κοριτσιών-στόχων της ΕΕ και η σημαντική αύξηση του εμβολιασμού των αγοριών έως το 2030.

 2. Έγκαιρη ανίχνευση καρκίνου με τη βελτίωση της πρόσβασης, της ποιότητας και της διάγνωσης και υποστήριξη των κρατών μελών, διασφαλίζοντας ότι το 90% του πληθυσμού της ΕΕ που πληροί τις προϋποθέσεις για προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου προσφέρεται για έλεγχο έως το 2025. Θα προταθεί το πρόγραμμα διαλογής καρκίνου.

 3. Διάγνωση και θεραπεία μέσω δράσεων για την εξασφάλιση καλύτερης ολοκληρωμένης και ολοκληρωμένης φροντίδας του καρκίνου και αντιμετώπιση της άνισης πρόσβασης σε ποιοτική φροντίδα και φάρμακα. Μέχρι το 2030, το 90% των επιλέξιμων ασθενών θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε Εθνικά Κέντρα Ολοκληρωμένου Καρκίνου που συνδέονται μέσω ενός νέου Δικτύου ΕΕ. Επιπλέον, μια νέα πρωτοβουλία «Διάγνωση και θεραπεία για τον καρκίνο για όλους» θα ξεκινήσει έως το τέλος του 2021 για να βοηθήσει στη βελτίωση της πρόσβασης σε καινοτόμες διαγνώσεις και θεραπείες καρκίνου και μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την κατανόηση του καρκίνου (UNCAN.eu) θα βοηθήσει στον εντοπισμό ατόμων σε υψηλά επίπεδα κίνδυνου από κοινούς καρκίνους.

 4. Βελτίωση της ποιότητας ζωής των καρκινοπαθών και των επιζώντων, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης, της πιθανής υποτροπής του όγκου, της μεταστατικής νόσου και των μέτρων για την υποστήριξη της κοινωνικής ένταξης και της επανένταξης στο χώρο εργασίας. Θα ξεκινήσει μια «Πρωτοβουλία Καλύτερης Ζωής για Ασθενείς με Καρκίνο», με έμφαση στη φροντίδα παρακολούθησης. Με τις νέες τεχνολογίες, την έρευνα και την καινοτομία ως αφετηρία, το σχέδιο για τον καρκίνο καθορίζει μια νέα προσέγγιση της ΕΕ για την πρόληψη, τη θεραπεία και τη φροντίδα του καρκίνου. Θα αντιμετωπίσει ολόκληρη την πορεία της νόσου, από την πρόληψη έως την ποιότητα ζωής των καρκινοπαθών και των επιζώντων, εστιάζοντας σε δράσεις όπου η ΕΕ μπορεί να προσθέσει την μεγαλύτερη αξία.


Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ανέφερε ότι «το 2020, ενώ όλοι πολεμούσαμε ενάντια στην πανδημία COVID-19, πολλοί από εμάς πολεμούσαμε μια σιωπηλή μάχη. Τη μάχη κατά του καρκίνου. Το 2020, χάσαμε 1,3 εκατομμύρια Ευρωπαίους από αυτήν την ασθένεια. Και δυστυχώς, ο αριθμός των περιπτώσεων αυξάνεται. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο παρουσιάζουμε σήμερα το Σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου της Ευρώπης. Ο αγώνας αυτών που πολεμούν τον καρκίνο είναι δικός μας αγώνας επίσης, στην Ευρώπη».

Η Στέλλα Κυριακίδου, επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, σημείωσε ότι «μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας είναι μια Ένωση όπου οι πολίτες προστατεύονται από καρκίνους που μπορούν να αποφευχθούν, όπου έχουν πρόσβαση σε έγκαιρο διαγνωστικό έλεγχο και διάγνωση, και όπου όλοι έχουν την εξουσία να έχουν πρόσβαση σε περίθαλψη υψηλής ποιότητας, σε κάθε βήμα. Για μένα αυτό δεν είναι μόνο μια πολιτική δέσμευση, αλλά μια προσωπική δέσμευση».

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στα παιδιά, μέσω της έναρξης τού «Βοηθώντας τα παιδιά με την πρωτοβουλία για τον καρκίνο» για να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά έχουν πρόσβαση σε ταχεία και βέλτιστη ανίχνευση, διάγνωση, θεραπεία και φροντίδα. Τέλος, για τον εντοπισμό τάσεων, ανομοιογένειες και ανισότητες μεταξύ των κρατών μελών και των περιφερειών, μέσα στο 2021 θα δημιουργηθεί ένα Μητρώο Ανισοτήτων Καρκίνου.

Το ευρωπαϊκό σχέδιο καταπολέμησης του καρκίνου θα υποστηριχθεί από δράσεις που θα καλύπτουν πολλούς τομείς πολιτικής, από την απασχόληση, την εκπαίδευση, την κοινωνική πολιτική και την ισότητα, μέσω του μάρκετινγκ, της γεωργίας, της ενέργειας, του περιβάλλοντος και του κλίματος, έως τις μεταφορές, την πολιτική συνοχής και τη φορολογία.

Επιπλέον, για την υποστήριξη νέων τεχνολογιών, έρευνας και καινοτομίας, θα δρομολογηθεί ένα νέο Κέντρο Γνώσης για τον Καρκίνο που θα βοηθήσει στο συντονισμό επιστημονικών και τεχνικών πρωτοβουλιών που σχετίζονται με τον καρκίνο σε επίπεδο ΕΕ. Μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία απεικόνισης καρκίνου θα συσταθεί για να υποστηρίξει την ανάπτυξη νέων εργαλείων με τη βοήθεια υπολογιστή για τη βελτίωση της εξατομικευμένης ιατρικής και καινοτόμες λύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου