ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ / Απεργία σήμερα και αύριο για απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος 85/22

Καλλιτεχνικά σωματεία, απεργία, ΠΔ 85/22,

Οι χώροι Πολιτισμού «σιώπησαν» από το πρωί της Τετάρτης. Η μεγάλη επιτυχία της πρώτης μέρας της απεργίας δίνει ώθηση για ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή στο μεγάλο παν-καλλιτεχνικό συλλαλητήριο σήμερα στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης, στο Σύνταγμα και στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.

«Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για την επιτυχία της απεργίας»: Αυτό είναι το μήνυμα που ακούγεται σε όλους τους καλλιτεχνικούς χώρους και τις σχολές μπροστά στην απεργία που έχει προκηρυχθεί για αύριο Τετάρτη 1 και μεθαύριο Πέμπτη 2 Φλεβάρη. Για την Πέμπτη έχει προκηρυχθεί παγκαλλιτεχνική κινητοποίηση στις 12 το μεσημέρι στο Σύνταγμα.

Η κυβέρνηση, θορυβημένη από τις μαζικές κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών εδώ και ένα μήνα, προχώρησε χθες σε κατάθεση τροπολογίας για το περιβόητο ΠΔ 85/22. Με το τέχνασμα της εξαίρεσης των καλλιτεχνών από το ΠΔ, προχωρά σε ακόμα μεγαλύτερη επίθεση στα δικαιώματα τους. Πιο συγκεκριμένα, όχι μόνο δεν επαναφέρει τις αμοιβές των καλλιτεχνών σε ΤΕ, αλλά προβλέπεται ότι οι αμοιβές θα καθορίζονται από τον εκάστοτε υπουργό με υπουργική απόφαση. Πρόκειται για μια μνημονιακή δέσμευση από το 2015, η οποία έως τώρα δεν είχε εφαρμοστεί, αλλά είχε διατηρηθεί από όλες τις κυβερνήσεις, και μάλιστα αυτό το μέτρο επεκτείνεται και στους ΟΤΑ, που ως τώρα δεν ίσχυε. Αυτό μεταφράζεται σε μειώσεις μισθών και μεγαλύτερη επίθεση στο δικαίωμα για ΣΣΕ. Οι ελάχιστες εξαιρέσεις που υπάρχουν στην τροπολογία, π.χ. όσον αφορά τις τρεις κρατικές ορχήστρες, δεν αναιρούν την αντεργατική κατεύθυνση της τροπολογίας. Και γι' αυτόν τον λόγο οι καλλιτέχνες χρειάζεται, τώρα, να εντείνουν ακόμα πιο πολύ τον αγώνα τους συμμετέχοντας μαζικά στην απεργία, παλεύοντας για απόσυρση του ΠΔ, όσο και της τροπολογίας 1565, αλλά προβάλλοντας και τα δίκαια αιτήματά τους για τις σπουδές και τη δουλειά που δικαιούνται.

«Οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν»
τονίζει ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, σημειώνοντας πως «με τροπολογία σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης η κυβέρνηση καθορίζει την αμοιβή των καλλιτεχνών και των μουσικών με Υπουργική απόφαση. Δηλαδή καταργεί την κατάταξη του Ενιαίου Μισθολογίου στις γνωστές κατηγορίες ΥΕ, ΔΕ, ΤΕ και ΠΕ. Οι όποιες προσαυξήσεις είχαν προβλεφθεί για Κορυφαίους και Αρχιμουσικούς όπως και το μουσικό επίδομα παραμένουν, αλλά θα υπολογίζονται πλέον με βάση το νέο βασικό μισθό που θα καθορίσει η Υπουργική απόφαση. Προφανώς επανέρχεται η σκέψη που σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών Μ. Βορίδη υπήρχε, για δημιουργία νέας κατηγορίας για τους καλλιτέχνες ενδιάμεσα του ΔΕ και του ΤΕ. Με ανακοινωμένη την υποβάθμιση των Πτυχίων μας στο επίπεδο 5 (ΙΕΚ) θεωρούμε σίγουρο ότι μιλάμε για μειώσεις σε ένα μισθολογικό επίπεδο λίγο κάτω από το ΤΕ».

«Αυτό το έκτρωμα δεν πρέπει να περάσει» τονίζει ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος. «Δε θα δεχτούμε καμία μείωση των ήδη μειωμένων από την ακρίβεια μισθών μας. Τώρα είναι ακόμα πιο επιτακτική η συμμετοχή όλων στην Απεργία», υπογραμμίζει.

Η απεργία είναι ένας ακόμα «σταθμός» στη μάχη που δίνουν εδώ και έναν μήνα οι καλλιτέχνες, οι σπουδαστές των καλλιτεχνικών σχολών ζητώντας την απόσυρση του απαράδεκτου ΠΔ 85/22, το οποίο βάζει σφραγίδα στην υποβάθμιση των σπουδών και των πτυχίων των καλλιτεχνών, που με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων όλα αυτά τα χρόνια έχουν αφεθεί στον «αέρα» αναδεικνύοντας παράλληλα και το αίτημα για ανώτατη Καλλιτεχνική Εκπαίδευση.

Η συμμετοχή αναμένεται να είναι μεγάλη! Ήδη, πάνω από 50 θέατρα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Λάρισα έχουν ανακοινώσει την ακύρωση των παραστάσεών τους λόγω της συμμετοχής στην απεργία. Δεκαπέντε σίριαλ σταματούν τα γυρίσματα για δύο μέρες. Μουσικά σχήματα ακυρώνουν τις από καιρό προγραμματισμένες εμφανίσεις τους. Μουσικοί σε ωδεία δηλώνουν την πρόθεσή τους να απεργήσουν, ενώ ολόκληρα ωδεία, όπως το Δημοτικό Ωδείο της Λάρισας, πήραν αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία. Ολοι οι καθηγητές των δραματικών σχολών απεργούν, ενώ οι σπουδαστές των καλλιτεχνικών σχολών προγραμματίζουν πολύμορφες δράσεις.

Σε μαζική συμμετοχή στην απεργία και στην απεργιακή κινητοποίηση καλούν δεκάδες καλλιτεχνικά Σωματεία σε όλη τη χώρα, μεταξύ των οποίων η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος - Ακροάματος, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, το Σωματείο Εργαζομένων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (τα οποία καλούν και σήμερα Τετάρτη 1 Φλεβάρη σε κινητοποίηση στις 18.30 έξω από το φουαγιέ του Θεάτρου στο Κέντρο Πολιτισμού, Ίδρυμα Στ. Νιάρχος), το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα (ΣΕΘΕΑ), η Ένωση Σκηνοθετών Δημιουργών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καλλιτεχνικού Προσωπικού - ΟΤΑ, ο Σύλλογος Σπουδαστών Χορού Θεάτρου Κινηματογράφου, κ.α., ενώ η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ πήρε απόφαση για 3ωρη διευκολυντικη στάση εργασίας την Πέμπτη 2 Φλεβάρη από τις 11 π.μ. έως τις 2 μ.μ., για να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι καλλιτεχνικών ειδικοτήτων να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση. Και το ΔΣ της ΟΛΜΕ προκηρύσσει 3ωρες στάσεις εργασίας (11 π.μ. - 2 μ.μ.) για τις 1 και 2 Φλεβάρη και καλεί τις ΕΛΜΕ να προκηρύξουν τρίωρες συμπληρωματικές στάσεις εργασίας (8 π.μ. - 11 π.μ.) για όσους εκπαιδευτικούς καλλιτεχνικών μαθημάτων επιθυμούν να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση. Την στήριξη και την συμμετοχή της στις διήμερες παγκαλλιτεχνικές κινητοποιήσεις δηλώνει και η Πανελλήνια Ένωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων.

Και όπως όλα δείχνουν η συμμετοχή αναμένεται να είναι μεγάλη! Ήδη, πάνω από 50 θέατρα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Λάρισα έχουν ανακοινώσει την ακύρωση των παραστάσεων τους λόγω της συμμετοχής στην απεργία. 15 σίριαλ σταματούν τα γυρίσματα για δύο μέρες. Μουσικά σχήματα ακυρώνουν τις από καιρό προγραμματισμένες εμφανίσεις τους. Μουσικά σε ωδεία δηλώνουν την πρόθεση τους να απεργήσουν και ολόκληρα ωδεία, όπως το Δημοτικό Ωδείο της Λάρισας, πήρε σχεδόν ομόφωνη απόφαση συμμετοχής στην απεργία κλείνοντας για 2 μέρες το ωδείο. Όλοι οι καθηγητές των δραματικών σχολών απεργούν, ενώ οι σπουδαστές των καλλιτεχνικών σχολών προγραμματίζουν πολύμορφες δράσεις. 

Στη Λάρισα

Πολύμορφη δράση μπροστά στην απεργία αναπτύσσουν τα καλλιτεχνικά σωματεία της Λάρισας. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε να προχωρήσουν σε συγκέντρωση - συζήτηση την Τετάρτη 1 Φλεβάρη, στις 11 π.μ. στην ισόγεια αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και την Πέμπτη 2 Φλεβάρη στις 11 π.μ. σε συγκέντρωση μπροστά στο Α’ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας. Επίσης την Κυριακή 5 Φλεβάρη στις 11.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, διοργανώνεται ανοιχτή Γενική Συνέλευση από το παράρτημα Λάρισας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.

902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου