«Κατάργκεϊτ»: Το Ευρωκοινοβούλιο θα ψηφίσει την Πέμπτη για την άρση της ασυλίας δύο ευρωβουλευτών

Ευρωκοινοβούλιο, Qatar Gate, Κατάργκεϊτ, άρση ασυλίας, Αντρέα Κοζολίνο, Μαρκ Ταραμπέλα,
Οι ευρωβουλευτές Αντρέα Κοζολίνο και Μαρκ Ταραμπέλα

Οι ευρωβουλευτές Αντρέα Κοζολίνο και Μαρκ Ταραμπέλα από τους οποίους η ολομέλεια αναμένεταιι να άρει τις ασυλίαες προκειμένου οι βέλγοι εισαγγελείς να διερευνήσουν περαιτέρω το σκάνδαλο.

Η επιτροπή νομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε ομόφωνα την άρση της ασυλίας των Αντρέα Κοζολίνο και Μαρκ Ταραμπέλα, δύο Ευρωπαίων βουλευτών που εμπλέκονται στο σκάνδαλο διαφθοράς του "Κατάργκεϊτ", ανοίγοντας το δρόμο για την τελική ψηφοφορία της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου αύριο Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2023.

Ο Αντριάν Βάσκεζ Λάζαρα, Ισπανός βουλευτής του Renew, που προεδρεύει της επιτροπής, έγραψε στο Twitter ότι «η επιτροπή ψήφισε για την τύχη και των δύο ευρωβουλευτών με 23 βουλευτές υπέρ και κανέναν κατά σε κάθε περίπτωση. Το Κοινοβούλιο πρέπει να άρει τις ασυλίες των δύο ευρωβουλευτών προκειμένου το Βέλγιο να διερευνήσει και ενδεχομένως απαγγείλει κατηγορίες».

 
Η  Μανόν Ομπρί, η επικεφαλής της ομάδας της Αριστεράς στο Κοινοβούλιο και επικεφαλής ευρωβουλευτής και στις δύο υποθέσεις, είπε στους δημοσιογράφους ότι η ψηφοφορία στην επιτροπή έγινε «χωρίς έκπληξη» και ότι η ολομέλεια του κοινοβουλόυ θα διεξαγάγει τελική ψηφοφορία την Πέμπτη για την άρση της ασυλίας των δύο βουλευτών.

«Ελπίζω ότι θα έχουμε παρόμοια ψηφοφορία και είναι η απόδειξη ότι η δικαιοσύνη μπορεί να κάνει τη δουλειά της», είπε. Ένα δεύτερο άτομο στην αίθουσα επιβεβαίωσε το σχέδιο για την οριστικοποίηση της άρσης της ασυλίας την Πέμπτη.

Ο Αντρέα Κοζολίνο — Ιταλός σοσιαλιστής βουλευτής που προήδρευσε κοινοβουλευτικής επιτροπής ΕΕ-Μαρόκου — και ο Βέλγος Σοσιαλιστής Μαρκ Ταραμπέλα, έχουν παγιδευτεί στο σκάνδαλο διαφθοράς που εμπλέκει νυν και πρώην ευρωβουλευτές και λομπίστες που κατηγορούνται ότι πήραν μετρητά με αντάλλαγμα την επιρροή του έργου του Κοινοβουλίου υπέρ του Κατάρ και Μαρόκο. Και οι δύο ευρωβουλευτές αρνήθηκαν κατηγορηματικά ότι έκαναν αδίκημα.

Έχουν προκύψει τραγικές λεπτομέρειες για την υποτιθέμενη ανάμειξη του Αντρέα Ταραμπέλα, συμπεριλαμβανομένων δημοσιεύσεων στον βελγικό Τύπο ότι πήρε 120.000 ευρώ από τον Πιερ Αντόνιο Παντζέρι, τον πρώην ευρωβουλευτή στο επίκεντρο του σκανδάλου. Ο Παντζέρι έκλεισε μια συμφωνία ένστασης νωρίτερα τον Ιανουάριο, πυροδοτώντας φόβους ότι ο κύκλος εμπλοκής θα μπορούσε να επεκταθεί σε περισσότερους ευρωβουλευτές.

Οι Αντρέα Κοζολίνο και Μαρκ Ταραμπέλα αντιμετωπίζουν επίσημα έρευνα από τις βελγικές αρχές μόλις διεξαχθεί η ψηφοφορία την Πέμπτη.

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς του Βελγίου ζήτησαν την άρση της νομικής ασυλίας των δύο ευρωβουλευτών στις 2 Ιανουαρίου , με αποτέλεσμα η Πρόεδρος του Κοινοβουλίου  Ρομπέρτα Μέτσολα να δεσμευτεί ότι θα κινηθεί γρήγορα για το θέμα.

Politico

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου