Εθνικό Θέατρο / ΚΘΒΕ: Κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στους καλλιτέχνες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Καλλιτέχνες, Δραματική Σχολή, ΚΘΒΕ, ΠΔ 85/2022, Συναυλία, Πορεία,

Συναυλία αλληλεγγύης στο κατειλημμένο Εθνικό Θέατρο (κτίριο Τσίλερ), σε συμπαράσταση στον αγώνα των καλλιτεχνών ενάντια στο Προεδρικό Διάταγμα 85/2022...

Μεγάλη συναυλία σε συμπαράσταση στον αγώνα των καλλιτεχνών και των ανθρώπων του πολιτισμού ενάντια στο Προεδρικό Διάταγμα 85/2022.

«Όσο η κυβέρνηση συνεχίζει να μας προκαλεί με ψέματα, non paper και διαρροές, εμείς βρίσκουμε κι άλλους τρόπους ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΥΣΟΥΝ» τονίζουν οι καλλιτέχνες, που παλεύουν για να μην υποβαθμιστούν τα πτυχία τους, για να μην απαξιώνεται το επάγγελμά τους, καλώντας στη συναυλία αλληλεγγύης έξω από το Εθνικό Θέατρο, που διοργανώνει το ΣΕΗ.

Ενδεικτικές της αποφασιστικότητάς τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους, μέχρι την απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022, οι υψηλού συμβολισμού παραιτήσεις των καθηγητών του Εθνικού Θεάτρου και του ΚΘΒΕ, ενώ η κατάληψη του κτηρίου Τσίλλερ στην οδό Κωνσταντίνου συνεχίζεται.

Πλήθος κόσμου, παρά το τσουχτερό κρύο, έδωσε το «παρών» στη συναυλία που διοργάνωσε το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, έξω από το κατειλημμένο Εθνικό Θέατρο, σε ένδειξη αλληλεγγύης στον αγώνα των καλλιτεχνών ενάντια στο Προεδρικό Διάταγμα, το υποβαθμίζει τα πτυχία των καλλιτεχνικών σχολών με αυτά των απολυτηρίων λυκείου.

Μεταξύ άλλων, στη συναυλία πήραν μέρος ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Σπύρος Γραμμένος, ο Πάνος Βλάχος, η Μαρίνα Σάττι, οι Magic De Spell, η Μάρθα Φριντζήλα, οι Twinsanity, ο ΤΑΦ Λάθος και άλλοι.

Θεσσαλονίκη: Πορεία και Συναυλία αλληλεγγύης από καλλιτέχνες στην κατάληψη του ΚΘΒΕ

 

 Να ανατραπεί το Π.Δ 85 που ακυρώνει τα πτυχία τους ζητούν καλλιτέχνες των σχολών της Θεσσαλονίκης και το σωματείο καθηγητών χορού.

Στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος κατέληξε η πορεία καλλιτεχνών και σπουδαστών δραματικών σχολών ενάντια στο ΠΔ 85, καθώς υποστηρίζουν ότι υποβαθμίζει την ποιότητα σπουδών τους – Πραγματοποιήθηκαν χαιρετισμοί από φορείς

Οι φοιτητές, μαθητές και εργαζόμενοι αυτήν την ώρα πραγματοποιούν πορεία με τελικό προορισμό το Βασιλικό θέατρο όπου θα λάβει χώρα δρώμενο.

Νωρίτερα προηγήθηκε συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου όπου παρουσιάστηκε ένα καλλιτεχνικό δρώμενο.

Το κάλεσμα απηύθυνε το Συντονιστικό Καλλιτεχνικών Σωματείων μέσω ανακοίνωσής του στις 12:00 στο άγαλμα Βενιζέλου.

Να ανατραπεί το Π.Δ 85 που ακυρώνει τα πτυχία τους ζητούν καλλιτέχνες των σχολών της Θεσσαλονίκης και το σωματείο καθηγητών χορού.

H ανακοίνωση του Συντονιστικού Καλλιτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης: 

«Από τις 17/12/2022 επιτελείται ένα έγκλημα κατά της τέχνης και του πολιτισμού.

Το Π.Δ. 85 έρχεται να επικυρώσει την επανειλημμένη απαξίωση που βιώνουν τόσα χρόνια οι καλλιτέχνες στη χώρα μας. Οι άνθρωποι του κλάδου μας αντιμετωπίζονται ως χομπίστες, χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα και σταθερές απολαβές. Επιπλέον, απο τις 17/12 τα χρόνια εκπαίδευσης και πολύωρων εντατικών μαθημάτων που αφιερώνουμε οι καλλιτέχνες για να αποκτήσουμε κατάρτιση στην τέχνη μας εξισώνονται με Απολυτήριο Λυκείου, καθιστώντας μας ανειδίκευτους εργάτες.

Η τακτική της πολιτείας, αντί να εξασφαλίζει τα ελάχιστα, ανοίγει το δρόμο στην περαιτέρω εκμετάλλευση των καλλιτεχνών. Το απεχθές αυτό διάταγμα στερεί κάθε δυνατότητα μετεκπαίδευσης και πηγαίνει ακόμα πιο πίσω τη συζήτηση για την αναγνώριση των σπουδαστών των καλλιτεχνικών σχολών ως «κανονικών» φοιτητών.
Ως αποτέλεσμα στερούμαστε τα βασικά δικαιώματα της φοιτητικής ταυτότητας, σίτισης και στέγασης.

Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε:

1) Ανωτατοποίηση του τίτλου σπουδών μας και την κατάργηση του Π.Δ. 85
2) Ίδρυση ανώτατης βαθμίδας εκπαίδευσης για τις παραστατικές τέχνες, σύμφωνα με το πρότυπο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών και άλλων ιδρυμάτων του εξωτερικού
3) Κατοχύρωση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων. (Όπως αναφέρει αναλυτικά στην ανακοίνωσή του το ΣΕΗ).
4) Επαναφορά των καλλιτεχνικών μαθημάτων στις σχολικές μονάδες.

Καλούμε όλες/όλους όσες/όσοι στηρίζουν τον δίκαιο αγώνα μας σε ΠΟΡΕΙΑ στις 10/01/2023, 12:00 στο ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ. Η επίθεση στην Τέχνη είναι επίθεση στην ελευθερία και τη ζωή.

Συντονιστικό Καλλιτεχνικών Σχολών Θεσσαλονίκης»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου