«Ανοίξτε τον δρόμο στο πολιτισμό», το σύνθημα των Καλλιτεχνών στη μεγαλεώδη συγκέντρωση

Καλλιτέχνες, απεργιακές κινητοποιήσεις, ΠΔ 85/2022,


Το σύνθημα «Ανοίξτε τον δρόμο στο πολιτισμό» κυριάρχησε στη μεγαλειώδη πορεία-συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Καλλιτεχνών για την απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022....

 

 Βασικά αιτήματα της πανκαλλιτεχνικής κινητοποίησης είναι:

  • Η απόσυρση ή η τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022,
  • Η ίδρυση Δημόσιας Τριτοβάθμιας Ανώτατης Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης, και 
  • Η ενίσχυση της δημόσιας καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.
Με μία μεγαλειώδη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κορυφώνονται σήμερα οι κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών για την υποβάθμιση των πτυχίων και των σπουδών τους, καθώς συνεχίζουν για δεύτερη ημέρα την απεργία τους με κλειστά θέατρα, μουσικές σκηνές και διακοπή τηλεοπτικών γυρισμάτων, ενώ προειδοποιούν με κλιμάκωση.

 

 Βασικά αιτήματα της πανκαλλιτεχνικής κινητοποίησης είναι ή απόσυρση ή η τροποποίηση προς τη σωστή κατεύθυνση, του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022, η ίδρυση Δημόσιας Τριτοβάθμιας Ανώτατης Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης και η ενίσχυση της δημόσιας καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.

Στη σημερινή κινητοποίηση συμμετέχουν 5.000-6.000 άτομα, από όλους τους κλάδους της Τέχνης, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, μουσικοί, χορευτές, μαριονετίστες, σπουδαστές και πολλοί νέοι άνθρωποι. Περίπου 2.000 ήταν η εκτίμηση της αστυνομίας.

Οι αστυνομικές δυνάμεις, νωρίτερα εμπόδισαν τους συμμετέχοντες να προσεγγίσουν το κτίριο Τσίλλερ του Εθνικού Θεάτρου, καθώς υπάρχουν αναφορές για ρίψη χημικών και δακρυγόνων.

Η εξέλιξη αυτή όμως, καθόλου δεν πτόησε τους διαδηλωτές που με σύνθημα «Ανοίξτε τον δρόμο στο πολιτισμό», παρέμειναν στο σημείο, απέναντι από τις δυνάμεις των ΜΑΤ, μέχρι εκείνοι να αποχωρήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου