ΕΡΤ / 1η Τηλεμαχία: Πόπη Τσαπανίδου vs Γιάννη Οικονόμου - Στο "menu" εκλογές, οικονομία, κοινωνία, υποκλοπές (vid)

ΕΡΤ, «Στο κέντρο», Debate, Γιάννης Οικονόμου, Πόπη Τσαπανίδου, Γιώργος Κουβαράς, Σοφία Παπαϊωάννου, Απόστολος Μαγγηριάδης,

Στα ύψη το πολιτικό «θερμόμετρο» κατά την διάρκεια της τηλεμαχίας μεταξύ των εκπροσώπων Τύπου κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, με τον Γιάννη Οικονόμου και την Πόπη Τσαπανίδου να διασταυρώνουν τα «ξίφη» τους για πρώτη φορά "on camera".  

Το βράδυ της Πέμπτης 23/2 η Πόπη Τσαπανίδου έδωσε την πρώτη τηλεμαχία απέναντι στον Γιάννη Οικονόμου. Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διασταυρώνουν τα ξίφη τους στην ΕΡΤ και συγκεκριμένα στην εκπομπή «Στο κέντρο» με τον Γιώργο Κουβαρά.

Εκτός από τον οικοδεσπότη της εκπομπής, Πόπη Τσαπανίδου και Γιάννης Οικονόμου δέχονται ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους Σοφία Παπαϊωάννου και Απόστολο Μαγγηριάδη.

Οι τρεις δημοσιογράφοι της ΕΡΤ έθεσαν τις ερωτήσεις τους σε δύο θεματικές: η πρώτη αφορά Οικονομία, Κοινωνία, θεσμοί και η δεύτερη τις επερχόμενες εκλογές. Στο τέλος κάθε θεματικής ενότητας οι δύο πολιτικοί έθεσαν τις δικές τους ερωτήσεις ο ένας στον άλλο.

Οι ερωτήσεις για την οικονομία

Ο Γιάννης Οικονόμου ρωτήθηκε για τα επιδόματα της κυβέρνηση, την ώρα που η ΝΔ ως αντιπολίτευση κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι ψίχουλα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι σήμερα είναι ειδικές συνθήκες εν μέσω κρίσης.

Η Πόπη Τσαπανίδου σε ερώτηση για τους πλειστηριασμούς τόνισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε προστατεύσει την πρώτη κατοικία. Το είχε παραδεχτεί ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν παρέτεινε το πλαίσιο προστασίας της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο πτωχευτικός νόμος της ΝΔ ήρε την προστασία πρώτης κατοικίας. Καλούμε την κυβέρνηση με ΠΝΠ να αναστείλει κάθε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας μέχρι τις εκλογές» τόνισε η Πόπη Τσαπανίδου και συμπλήρωσε:

«Η επόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα νομοθετήσει για την προστασία της πρώτης κατοικίας και θα δίνει τη δυνατότητα υποχρεωτικής ρύθμισης και δυνατότητα δικαστικής προσφυγής. Θα παρουσιάσουμε το σχέδιο μας αναλυτικά τις επόμενες ημέρες. Ταυτόχρονα έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης».

Οι ερωτήσεις για την κοινωνία

Ο Γιάννης Οικονόμου ρωτήθηκε γιατί ένας 17χρονος να ψηφίσει την ΝΔ όταν διαγράφεται ένα αβέβαιο μέλλον για τον ίδιο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι οι πολιτικές της ΝΔ είναι καλύτερες και δίνουν προοπτική για τη νέα γενιά.

Στην ερώτηση για τους ανθρώπους της περιφέρειας που είναι στο περιθώριο, η Πόπη Τσαπανίδου υπογράμμισε ότι «επί ΣΥΡΙΖΑ έγινε μεγάλη προσπάθεια να στηριχθούν οι άνθρωποι των απομακρυσμένων περιοχών. «Με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις δομές πρωτοβάθμιες υγείας υγείας και το μεταφορικό ισοδύναμο που ήταν μια εμβληματική μεταρρύθμιση του αείμνηστου Νεκτάριου Σαντορινιού. Έχουμε σχέδιο για ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος, για την ίδρυση παιδικών σταθμών σε περισσότερες περιοχές της χώρες, για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με περισσότερες δομές πρωτοβάθμιας υγείας, με στήριξη των συνταξιούχων».

Το σκάνδαλο των υποκλοπών

Στη συνέχεια, ο Γιάννης Οικονόμου ερωτηθείς για τις υποκλοπές, επανέλαβε το γνωστό αφήγημα της κυβέρνησης ότι είναι θέμα δικαιοσύνης και ότι η ΝΔ προσπάθησε να ρίξει φως.

Η Πόπη Τσαπανίδου ρωτήθηκε για την αποχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη Βουλή, τονίζοντας ότι ο «ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση μομφής γιατί δεν είναι απλή υπόθεση αυτό που έγινε με την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Ο κ. Μητσοτάκης παρακολουθούσε τη μισή Ελλάδα. «Δεν έχουμε πάρει απαντήσεις για τους λόγους που έγιναν αυτές οι παρακολουθήσεις ή αν ακόμη συνεχίζουν να γίνονται. Αποχωρήσαμε από τις ψηφοφορίες ως μια κίνηση συμβολισμού. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου θα είχε πέσει η κυβέρνηση την αμέσως επόμενη ημέρα. Είναι επικίνδυνο να συνηθίσουμε ότι οι δημοκρατικοί θεσμοί δεν θα λειτουργούν σωστά στη χώρα».

Μάλιστα, απευθυνόμενη στον Γιάννη Οικονόμου είπε: «Αν ήταν ο κ. Τσίπρας πρωθυπουργός και εγώ αντί για εσάς εκπρόσωπος, απαντούσα για τις υποκλοπές όπως εσείς. Θα ήσασταν ικανοποιημένος εσείς από αυτές τις απαντήσεις;».

«Βλέπουμε “Πάτσηδες” και "Νικολάου"

Σε άλλο σημείο, η Πόπη Τσαπανίδου υπογράμμισε ότι «βλέπουμε “Πάτσηδες” αντί για ανάπτυξη, βλέπουμε "Νικολάου" που διασπαθίζουν το δημόσιο χρήμα. Πώς αισθάνεστε όταν βλέπετε τον κόσμο στα μάτια που τους έχετε πει μπαταχτσίδες στο παρελθόν που δεν μπορούν να πληρώσουν τα δάνεια τους και οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να πάρουν χρηματοδότηση;».

«Παραλάβαμε μια χώρα διαλυμένη, με την τρόικα πάνω από το κεφάλι μας. Έγινε μια μεγάλη προσπάθεια που έφερε αποτέλεσμα με τις προοδευτικές ιδέες να τίθενται σε εφαρμογή, όπως για παράδειγμα στην υγεία και στην πρόσβαση όλων. Ο ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε ένα πεδίο πάνω στις ιδέες του, που στήριξε όλη την κοινωνία και έδωσε αναπτυξιακή προοπτική. Και σήμερα έχουμε σχέδιο για την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, για την μεσαία τάξη».

«Ο πολίτης αναρωτιέται αν θα πάει να πιει καφέ και θα το σκοτώσουν από την Greek Mafia»

Σχολιάζοντας την ειδυλλιακή εικόνα για τη χώρα που περιέγραψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η Πόπη Τσαπανίδου είπε: «Λέτε ότι δημιουργήσατε θέσεις εργασίας και άκουγα σαν να περιγράφατε άλλη Ελλάδα. Στις 18 του μήνα δεν βγαίνει ο μήνας. Ο πολίτης αναρωτιέται αν θα πάει να πιει καφέ και θα το σκοτώσουν από την Greek Mafia. Λέτε ότι πήρατε χρήματα από τα διυλιστήρια ενώ φορολογήσατε μόνο 300 εκ. από τα 2,5 – 3 δισ. που ήταν τα υπερκέρδη τους».

Η απάντηση στην αδιανόητη δήλωση Μητσοτάκη

Κληθείσα να σχολιάσει την προκλητική δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μιλήσει για νοθεία των εκλογών, απάντησε: Ακούσατε ποτέ τον ΣΥΡΙΖΑ να μιλάει για αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος; Αστειεύεστε; Είναι δυνατόν; Μου κάνει εντύπωση η απόφαση του κ. Μητσοτάκη να θέσει αυτό το ζήτημα. Ίσως το κάνει για να αποφύγει τη συζήτηση για τις εταιρείες που χειραγωγούν την κοινή γνώμη και έχουν πελάτη τον κ. Μητσοτάκη».Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο προσφυγικό

Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο προσφυγικό

«Και φράχτης υπήρχε επί ΣΥΡΙΖΑ στον Έβρο και συντηρήθηκε καθώς και τα ηλεκτρονικά συστήματα. Θα σεβόμαστε τους πρόσφυγες στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Θα κάνουμε το ζήτημα ευρωπαϊκό γιατί αυτό είναι, κάτι που δεν κάνετε εσείς» ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.

«Πατάτε πάνω σε όσα πέτυχε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ»

Απαντώντας στον Γιάννη Οικονόμου που υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανανεώνεται, είπε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αλλάξει πολύ και αυτό φαίνεται και από τα ψηφοδέλτιά του, όπου υπάρχουν πολλοί νέοι άνθρωποι από την κοινωνία. Τρέφετε τον κόσμο με κανονική προπαγάνδα για την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ ενώ σήμερα εσείς πατάτε πάνω στα όσα πέτυχε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η ιστορία της χώρας δεν ξεκίνησε το 2015».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου