Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στην «Α»: «Συντελείται βίαιη αναδιανομή εις βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας και υπέρ των funds»

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Η ΑΥΓΗ, Συνέντευξη,

«Αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου να μπορέσει να συγκροτηθεί μια ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας» είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στις κάλπες της απλής αναλογικής, υπογραμμίζει η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου...

Tη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για άμεση προστασία της πρώτης κατοικίας την επομένη των εκλογών αλλά και την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «πάγωμα» των πλειστηριασμών μέσω ΠΝΠ επανέλαβε στην ΑΥΓΗ της Κυριακής η τομεάρχης εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Η βουλευτής της Β’ Αθηνών Β εξαπολύει δριμύ κατηγορώ κατά της κυβέρνησης για το ζήτημα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζει τις βασικές προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την εργασία. Αναφορικά με το νομοθετικό «μπλόκο» στο ναζιστικό μόρφωμα Κασιδιάρη, επισημαίνει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δέχτηκε να κάνει ένα βήμα πίσω από την αρχική του πρόταση και να προτείνει ως συμβιβαστική λύση την πρόταση των συνταγματολόγων Αλιβιζάτου - Κοντιάδη». Παράλληλα, κατηγορεί την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ότι «επέλεξε άλλη μια φορά να κινηθεί με μικροπολιτική αντίληψη και ψηφοθηρική σκοπιμότητα». Την ίδια ώρα, απαντά στα κυβερνητικά πυρά για την απόφαση αποχώρησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τις ψηφοφορίες της Βουλής καταλογίζοντας στη Νέα Δημοκρατία «υποκρισία». Τέλος, υπογραμμίζει ότι «αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου να μπορέσει να συγκροτηθεί μια ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας» είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στις κάλπες της απλής αναλογικής.

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου μιλά στην «Α» της Κυριακής

  • «Α»: Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει «μετωπική» σύγκρουση Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για το ζήτημα των κόκκινων δανείων με αφορμή την απόφαση του Αρείου Πάγου. Κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι παίρνει το μέρος των funds και όχι των δανειοληπτών. Δεν είναι βαριά αυτή η κατηγορία;

- Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: «Ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη η απόφαση του Αρείου Πάγου. Βάζει σε άμεσο κίνδυνο 700.000 δανειολήπτες σε περίοδο οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, επιβεβαιώνοντας τις επιλογές της κυβέρνησης. Γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει στο ακέραιο την ευθύνη. Με τον απαράδεκτο Πτωχευτικό της Κώδικα έχει καταργήσει κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας, ακόμη και των πλέον ευάλωτων συμπολιτών μας, ενώ άφησε εντελώς ανεξέλεγκτα τα funds να διενεργούν πλειστηριασμούς, χωρίς καν την υποχρέωση προηγούμενης πρότασης ρύθμισης προς τον οφειλέτη. Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Σταϊκούρας είχε προϊδεάσει για την απόφαση του Αρείου Πάγου με άρθρο στο οποίο εξέφραζε τη βεβαιότητα πως δεν θα υπάρξει απόφαση αρνητική προς τα funds και τους servicers. Η κατάσταση καθημερινά επιδεινώνεται καθώς κινδυνεύουν πλέον άμεσα με πλειστηριασμούς ακόμα και οι μέχρι χθες ενήμεροι δανειολήπτες εξαιτίας της έκρηξης των επιτοκίων. Στην πραγματικότητα, συντελείται σε όλα τα επίπεδα μια βίαιη αναδιανομή εις βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας και προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων και των funds. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ζητάει να υπάρξει ΠΝΠ για την άμεση αναστολή έως τις εκλογές των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Παράλληλα, δεσμεύεται ότι αμέσως μετά τις κάλπες θα καταργήσει τον Πτωχευτικό Κώδικα της Ν.Δ. και θα νομοθετήσει για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τη ρύθμιση του χρέους προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία σε 120 δόσεις με την πρόβλεψη για κούρεμα μέρους της βασικής οφειλής».

  • «Α»: Τις τελευταίες ημέρες στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης βρέθηκε το νομοθετικό μπλόκο στην εκλογική κάθοδο των νεοναζί. Για ποιο λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. διαφώνησε με την κυβερνητική πρόταση;

- Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: «Επιδιώξαμε με τις προτάσεις μας και καλέσαμε την κυβέρνηση να καταλήξουμε σε μια τροπολογία που θα ακυρώνει την κάθοδο των νεοναζί της Χρυσής Αυγής στις εκλογές και, ταυτόχρονα, δεν θα δημιουργεί ζητήματα αντισυνταγματικότητας, δεν θα αφήνει παράθυρο παρερμηνειών και δεν θα δίνει την εξουσία σε ένα τμήμα του Αρείου Πάγου να προβαίνει ουσιαστικά σε πολιτικές κρίσεις. Σε αυτήν την κατεύθυνση, προκειμένου να υπάρξει ευρύτατη συμφωνία, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δέχτηκε να κάνει ένα βήμα πίσω από την αρχική του πρόταση και να προτείνει ως συμβιβαστική λύση την πρόταση των συνταγματολόγων Αλιβιζάτου - Κοντιάδη. Δηλαδή την πρόταση που αποκλείει τη συμμετοχή στις εκλογές κόμματος ή συνδυασμού που έχει στα ψηφοδέλτιά του υποψηφίους που έχουν οριστικά καταδικαστεί για πράξεις των άρθρων 187 και 187α για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Η κυβέρνηση επέμεινε στη δική της προβληματική τροπολογία και με ευθύνη της χάθηκε η ιστορική ευκαιρία να υπάρξει ευρύτατη πλειοψηφία σε ένα κρίσιμο ζήτημα που μας ενώνει όλους. Δυστυχώς, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε άλλη μια φορά να κινηθεί με μικροπολιτική αντίληψη και ψηφοθηρική σκοπιμότητα».

  • «Α»: Η κυβέρνηση σας κατηγορεί για αντιθεσμική συμπεριφορά μετά την απόφασή σας να αποχωρήσετε από τις ψηφοφορίες της Βουλής. Τι απαντάτε σε αυτούς που σας καταλογίζουν ότι μια τέτοια κίνηση, έστω συμβολική, δεν έχει κάποιο ουσιαστικό πολιτικό αποτύπωμα.

- Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: «Μεγάλη η υποκρισία μιας κυβέρνησης που πλήττει τη Δημοκρατία με τις επιλογές και τη στάση της. Μια κυβέρνηση που τους τελευταίους επτά μήνες έχει βυθίσει τη χώρα στον ζόφο της αντιδημοκρατικής εκτροπής και συστηματικά υποβαθμίζει τη λειτουργία της Βουλής και των Ανεξάρτητων Αρχών, προκειμένου να συγκαλύψει το τεράστιο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και τις ευθύνες της. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σε ένδειξη διαμαρτυρίας γι' αυτήν κατάφωρη παραβίαση του συντάγματος και της δημοκρατικής λειτουργίας δήλωσε ότι δεν θα συμμετέχει στις ψηφοφορίες του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης και ζήτησε άμεσα εκλογές! Γιατί στη Δημοκρατία η διέξοδος είναι η προσφυγή στον λαό».

  • «Α»: Βαδίζουμε προς εκλογές. Μιας και συχνά σας καταλογίζουν έλλειμμα αξιοπιστίας, εκτιμάτε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μπορεί να πείσει και τους πιο δύσπιστους;

- Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: «Το πρόγραμμά μας είναι αξιόπιστο και αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση της πολύπλευρης κρίσης προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας και της χώρας. Οι δεσμεύσεις μας είναι σαφείς και κοστολογημένες. Καθημερινά αναδεικνύουμε ότι ένας άλλος δρόμος είναι αναγκαίος και εφικτός. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι! Δεν υπάρχει μονόδρομος, αλλά είναι οι κυβερνητικές επιλογές που ανατροφοδοτούν την κρίση, ευνοούν συστηματικά τα μεγάλα συμφέροντα, υπονομεύουν το δημόσιο συμφέρον και το κοινωνικό κράτος και φτωχοποιούν την κοινωνία. Εξάλλου, πολλές από τις προτάσεις μας για την αντιμετώπιση της κρίσης ήδη εφαρμόζονται από άλλες χώρες της Ευρώπης. Αναξιόπιστη είναι η κυβέρνηση που με προπαγάνδα επιχειρεί συστηματικά να κάνει το μαύρο άσπρο και να καλλιεργεί ψεύτικες προεκλογικές προσδοκίες. Χρειάζεται μεγάλο θράσος να λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι ο στόχος για την επόμενη τετραετία είναι οι καλύτεροι μισθοί, όταν με τον νόμο Χατζηδάκη έχει διαλύσει το οκτάωρο και τις εργασιακές σχέσεις, έχει επιβάλει απλήρωτες ώρες εργασίας, έχει υπονομεύσει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας,ι έχει ποινικοποιήσει τη συνδικαλιστική δράση και έχει καταδικάσει τη νέα γενιά σε ελαστική φθηνή εργασία χωρίς δικαιώματα και προοπτικές».

  • «Α»: Προτείνετε μια συνολική αλλαγή στον εργασιακό χάρτη. Ποια είναι αυτή;

- Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: «Δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι η κατάργηση όλων των αντεργατικών ρυθμίσεων Μητσοτάκη - Χατζηδάκη, η άμεση αύξηση από τον πρώτο χρόνο του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ και στη συνέχεια η επαναφορά της δυνατότητας καθορισμού του μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η αύξηση επίσης των μισθών όλων των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10%, από τον πρώτο χρόνο, η θέσπιση μηχανισμού ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και το ξεπάγωμα των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα. Βασική μας δέσμευση είναι η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας με την πλήρη επαναφορά και θεσμική κατοχύρωση των αρχών της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας, την αποκατάσταση του συνταγματικού δικαιώματος της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία και την υποχρεωτική επέκταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των διαιτητικών αποφάσεων. Η επαναφορά του βάσιμου λόγου απόλυσης και η αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου περί ομαδικών απολύσεων. Η κατάργηση της εικονικής εργολαβίας, η ένταξη όλων όσοι εργάζονται, με όποια σχέση και μορφή εργασίας, σε έναν κλάδο στις πρόνοιες της οικείας κλαδικής σύμβασης και η μετατροπή σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων όσων εργάζονται με μπλοκάκια και διαρκώς ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Η αναγνώριση των εργαζομένων σε πλατφόρμες ως μισθωτών, με θέσπιση, μεταξύ άλλων, τεκμηρίου υπέρ του χαρακτήρα της εργασίας τους ως εξαρτημένης. Η επανίδρυση και ενίσχυση του ΣΕΠΕ για να υπάρξουν αποτελεσματικοί έλεγχοι στους χώρους δουλειάς και να σταματήσει η σημερινή εργοδοτική ασυδοσία. Η μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας από το 40ωρο στο 35ωρο χωρίς μείωση μισθών, μετά από κοινωνική διαβούλευση».

  • «Α»: Είναι εφικτός στόχος η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και ο σχηματισμός προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας στις κάλπες της απλής αναλογικής;


- Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: «Ναι, είναι εφικτός και αναγκαίος! Οι επικείμενες εκλογές που θα διεξαχθούν με απλή αναλογική θα καθορίσουν το πολιτικό σκηνικό και την προοπτική συγκρότησης μιας προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων. Σε αυτήν την κατεύθυνση ο Αλέξης Τσίπρας έχει από καιρό απευθύνει κάλεσμα σε όλες τις προοδευτικές αριστερές δυνάμεις. Στόχος μας είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στις εκλογές, που αποτελεί και την αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου να μπορέσει να συγκροτηθεί μία ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας. Εμείς κάνουμε μονομέτωπο αγώνα ενάντια στη Δεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό και προτάσσουμε την ανάγκη μιας προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας που θα κάνει πράξη την πολιτική και κοινωνική αλλαγή. Κάθε κόμμα θα κριθεί τελικά για τις επιλογές του απέναντι στην Ιστορία και στον ελληνικό λαό».
πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου