Βρυξέλλες / Κυριακή 12 Μαρτίου: Διαμαρτυρία κατά του εγκλήματος στα Τέμπη

Βρυξέλλες. διαμαρτυρία, Ελληνική Πρεσβεία στις Βρυξέλλες, Ελλήνων του Βελγίου, internationaliststandpoint.org,

Κάλεσμα στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Ελληνική Πρεσβεία στις Βρυξέλλες (rue des Petites Carmes 10, 1000 Brussels), σήμερα Κυριακή 12 Μαρτίου στις 11 π.μ.....

Δημοσιεύουμε το κάλεσμα της συλλογικότητας των Ελλήνων που ζουν στο Βέλγιο, Grec.que.s solidaires de Belgique .

«Ο ελληνικός λαός αντιδρά μαζικά ενάντια στις πολιτικές που οδήγησαν στο σιδηροδρομικό δυστύχημα που σκότωσε 57 ανθρώπους (επιβάτες και εργαζόμενους) στην #Ελλάδα. Σε όλη τη χώρα, οι μαθητές πρωτοστατούν σε τεράστιες διαδηλώσεις που η αστυνομία προσπαθεί μάταια να διαλύσει με βία. Η απεργία των #σιδηροδρομικών στις 6 Μαρτίου μετατράπηκε σε εθνική διαμαρτυρία ενάντια στη δεξιά κυβέρνηση.

Μια γενική #απεργία που προκηρύχθηκε στην Ελλάδα στις 8 Μαρτίου, όταν είχαν ήδη προγραμματιστεί κινητοποιήσεις για τη διεθνή ημέρα αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών, σημείωσε τεράστια επιτυχία με δεκάδες χιλιάδες συμμετέχοντες. Το συνδικάτο του δημόσιου τομέα και άλλοι εξέδωσαν αυτό το κάλεσμα για απεργιακή δράση, ως αντίδραση στο θανατηφόρο τρένο στα Τέμπη και στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ευθύνονται γι' αυτό. Αυτές οι πολιτικές εφαρμόζονται εδώ και χρόνια και ακολουθούνται σταθερά από τη σημερινή δεξιά κυβέρνηση, η οποία, λίγες μέρες μετά το ατύχημα, μόλις εισήγαγε νομοσχέδιο για την #ιδιωτικοποίηση του νερού και του νοσοκομείου παίδων.

#δράσεις #αλληλεγγύης σε αυτήν την #κινητοποίηση έχουν οργανωθεί τις τελευταίες ημέρες σε #Βρυξέλλες, #Παρίσι, #Ζυρίχη και #Βερολίνο. Μια σειρά συντονισμένων δράσεων προετοιμάζονται σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις το Σαββατοκύριακο 11-12 Μαρτίου.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει εκστρατεία προπαγάνδας για να πείσει το κοινό ότι η θανατηφόρα σύγκρουση τρένου την 1η Μαρτίου στα #Τέμπη οφειλόταν στο «ανθρώπινο λάθος» του διευθυντή του σταθμού. Ωστόσο, τα #σιδηροδρομικά συνδικάτα προσπαθούσαν εδώ και καιρό να προειδοποιήσουν ότι τα ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου και σηματοδότησης δεν λειτουργούν και ότι τα πάντα διαχειρίζονται χειροκίνητα. Έχουν οργανώσει πολλές απεργίες για να απαιτήσουν βελτιωμένη #ασφάλεια και θεωρούν ότι αρκετές από τις απεργίες τους απαγορεύονται από τα δικαστήρια ως καταχρηστικές, σύμφωνα με έναν νόμο που υιοθέτησε πρόσφατα η σημερινή κυβέρνηση. Έχουν καταγγείλει εδώ και καιρό ότι ένα θανατηφόρο ατύχημα όπως αυτό θα συνέβαινε αργά ή γρήγορα. Το τελευταίο διάστημα σημειώθηκαν και άλλα ατυχήματα, ευτυχώς χωρίς θύματα.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών έχουν εφαρμόσει με ακρίβεια μια σειρά από #νεοφιλελεύθερες πολιτικές που υποβάθμισαν τις δημόσιες υπηρεσίες και στη συνέχεια, με την κηδεμονία της #Τρόικας, οδήγησαν στην ιδιωτικοποίηση μεγάλου μέρους τους. Η TrainOse, η εταιρεία σιδηροδρομικών μεταφορών μεταφέρθηκε στο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων το 2013. Η ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων αποφασίστηκε ακριβώς το 2014 από τη δεξιά τριμερή κυβέρνηση με τους σοσιαλιστές και η εταιρεία τελικά ιδιωτικοποιήθηκε το 2017, επί κυβέρνησης #ΣΥΡΙΖΑ.

Η ιταλική εταιρεία που αγόρασε το κερδοφόρο μέρος της TrenOSE, όπως κάθε ιδιωτική εταιρεία, δεν ενδιαφέρεται για την ασφάλεια των επιβατών ή τα δικαιώματα των εργαζομένων. Ενδιαφέρεται μόνο για τα κέρδη της. Την ίδια ώρα, τα συνεχιζόμενα προγράμματα λιτότητας έχουν αποδυναμώσει το σύνολο της δημόσιας διοίκησης, συμπεριλαμβανομένου του ΟΣΕ, του δημόσιου φορέα που διαχειρίζεται το δίκτυο.

Ο ΟΣΕ έχει πλέον μόλις 700 άτομα, ενώ σύμφωνα με το οργανόγραμμα του θα έπρεπε να έχει 2.500. Η έλλειψη λειτουργικών συστημάτων σηματοδότησης, τηλεχειρισμού και αυτόματης ακινητοποίησης οφείλεται επίσης στις περικοπές του προϋπολογισμού μετά τις πολιτικές λιτότητας.

Είναι επείγον να κατοχυρωθεί το δικαίωμα όλων των Ελλήνων στην #εκπαίδευση, #υγεία, #νερό, #ενέργεια και σε ασφαλείς και ποιοτικές #μεταφορές και αυτές οι υπηρεσίες να παραμείνουν/επαναφέρονται σε δημόσιο έλεγχο και να χρηματοδοτούνται κατάλληλα!

Στεκόμαστε #αλληλεγγύη στις οικογένειες των θυμάτων και απαιτούμε #δικαιοσύνη!

Απαιτούμε ασφαλείς και ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες και συγκοινωνίες! Οι ζωές μας αξίζουν περισσότερο από τα κέρδη τους!

Στηρίζουμε τη γενική απεργία στις 8 Μαρτίου στην Ελλάδα! Μαζί για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των γυναικών και τα δικαιώματα όλων για μια αξιοπρεπή και ασφαλή ζωή.

Ανταποκρινόμαστε στο πανευρωπαϊκό κάλεσμα και συμμετέχουμε στις δράσεις. Καλούμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Ελληνική Πρεσβεία στις Βρυξέλλες (rue des Petites Carmes 10, 1000 Brussels) αυτή την Κυριακή 12 Μαρτίου στις 11 π.μ.

Ελάτε μαζί μας!»

 εκδήλωση στο Facebook 

πηγή: internationaliststandpoint.org

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου