Σαουδική Αραβία και Ιράν αποκατέστησαν τις διπλωματικές σχέσεις τους που είχαν διακοπεί το 2016!

Ιράν, Σαουδική Αραβία, αποκατάσταη σχέσεων, Κίνα,

Οι περιφερειακοί αντίπαλοι Σαουδική Αραβία και Ιραν θα ανοίξουν και πάλι τις πρεσβείες τους εντός δύο μηνών καθώς αποκαθιστούν τους δεσμούς τους και μια συμφωνία ασφαλείας μετά τις συνομιλίες στο Πεκίνο....

Η Σαουδική Αραβία και το Ιράν ανακοίνωσαν την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεών τους έπειτα από τις συνομιλίες τους στην Κίνα, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης αυτών των δύο χωρών της Μέσης Ανατολής, οι σχέσεις των οποίων είχαν διακοπεί από το 2016.

Ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας Ουάνγκ Γι δήλωσε πως η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών είναι μια «νίκη» για τον διάλογο και την ειρήνη. Η αποκατάσταση των σχέσεων είναι «πολύ καλή είδηση» στον σημερινό ταραχώδη κόσμο, ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, όπως είπε ο Ουάνγκ στο τέλος του διαλόγου μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν.

Η Κίνα θα συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στον χειρισμό ζητημάτων σε περιοχές ανάφλεξης ανά τον κόσμο σήμερα και θα επιδείξει την «ευθύνη» της ως σημαντικό έθνος, τόνισε ο Ουάνγκ. 

Ακολουθεί σχετικό βίντεο του Al Jazeera

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, ο Αλί Σαμχανί, ο γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, μετέβη τη Δευτέρα στο Πεκίνο «για εντατικές διαπραγματεύσεις στην Κίνα με τον σαουδάραβα ομόλογό του με στόχο να επιλυθούν επιτέλους οι διαφορές ανάμεσα στην Τεχεράνη και το Ριάντ».

«Έπειτα από συνομιλίες, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν και το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας συμφώνησαν να επαναλάβουν τις διπλωματικές σχέσεις τους και να ανοίξουν και πάλι τις πρεσβείες και τις (διπλωματικές) αντιπροσωπείες το πολύ μέσα σε δύο μήνες», μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA επικαλούμενο την ανακοίνωση, η οποία αναπαρήχθη επίσης από το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA. Την ανακοίνωση μετέδωσε και το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Ένας ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος ασφαλείας δήλωσε πως η σημερινή συμφωνία είχε τη στήριξη του ανώτατου ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Σε μια πρώτη αντίδραση από την πλευρά της Ουάσινγκτον, ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου δήλωσε στο Reuters πως οι ΗΠΑ έλαβαν γνώση των αναφορών ότι το Ιράν και η Σαουδική Αραβία αποκατέστησαν τις διπλωματικές τους σχέσεις, σημειώνοντας ότι η Ουάσινγκτον παραπέμπει για περαιτέρω λεπτομέρειες στους Σαουδάραβες.

«Γενικά μιλώντας, χαιρετίζουμε κάθε προσπάθεια για τον τερματισμό του πολέμου στην Υεμένη και την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Η αποκλιμάκωση και η διπλωματία μαζί με την αποτροπή αποτελούν βασικούς πυλώνες της πολιτικής που ο πρόεδρος Μπάιντεν σκιαγράφησε κατά την περασμένη επίσκεψή του στην περιοχή έτος», ανέφερε ο Αμερικανός εκπρόσωπος.

Από την πλευρά του το Ιράκ χαιρέτισε «το γύρισμα μιας νέας σελίδας» μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας, μετέδωσε το ιρακινό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Από τον Απρίλιο του 2021, το Ιράκ έχει φιλοξενήσει μια σειρά συναντήσεων ανάμεσα σε αξιωματούχους της ασφάλειας των δύο αντίπαλων δυνάμεων με στόχο την προσέγγιση των δύο χωρών.

Στην κοινή ανακοίνωσή τους, το Ιράν και η Σαουδική Αραβία «ευχαριστούν τη Δημοκρατία του Ιράκ και το Σουλτανάτο του Ομάν επειδή φιλοξένησαν συνομιλίες μεταξύ των δύο μερών το 2021 και το 2022, καθώς και τους ηγέτες και την κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας επειδή υποδέχθηκαν και υποστήριξαν τις συνομιλίες που διεξήχθησαν σ' αυτή τη χώρα».

Το Ομάν, στην αντίδρασή του στην ανακοίνωση της αποκατάστασης των σχέσεων Ριάντ-Τεχεράνης χαιρέτισε την τριμερή ανακοίνωση Σαουδικής Αραβίας, Ιράν και Κίνας.

Η σουνιτική Σαουδική Αραβία και το σιιτικό Ιράν διέκοψαν τις σχέσεις τους πριν από επτά χρόνια, μετά την επίθεση εναντίον σαουδαραβικών διπλωματικών αποστολών που πραγματοποίησαν διαδηλωτές στην Ισλαμική Δημοκρατία μετά την εκτέλεση από το Ριάντ ενός εξέχοντος σιίτη ιερωμένου, του Νιμρ αλ-Νιμρ.

Η Τεχεράνη και το Ριάντ υποστηρίζουν αντίπαλα μέρη σε συγκρούσεις στην περιοχή, κυρίως στην Υεμένη.

Το Ιράν έχει μείζονα επιρροή στο Ιράκ και τον Λίβανο και υποστηρίζει στρατιωτικά και πολιτικά το καθεστώς στη Συρία.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής του υποστηριζόμενου από το Ιράν κινήματος Χούθι της Υεμένης δήλωσε σήμερα σε tweet ότι η περιοχή χρειάζεται την επανέναρξη «κανονικών δεσμών» μεταξύ των χωρών της, σχολιάζοντας τη σημερινή εξέλιξη. «Η περιοχή χρειάζεται την επανέναρξη των κανονικών δεσμών μεταξύ των χωρών της, ώστε το ισλαμικό έθνος να ανακτήσει τη χαμένη του ασφάλεια ως αποτέλεσμα της ξένης παρέμβασης», δήλωσε ο Μοχάμεντ Αμπντουλσαλάμ.

Το χρονολόγιο των σχέσεων

Ακολουθούν ημερομηνίες με ορισμένα κομβικά γεγονότα που σημάδεψαν τις σχέσεις των δύο χωρών από τη διακοπή των σχέσεων το 2016 μέχρι σήμερα:

  1. 2 Ιανουαρίου 2016: Η Σαουδική Αραβία εκτελεί σχεδόν 50 άτομα, συμπεριλαμβανομένου του εξέχοντος σιίτη ιερωμένου, του Νιμρ αλ-Νιμρ. Διαδηλωτές στην Τεχεράνη εισβάλλουν στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας και ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του σιιτικού Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ορκίζεται «θεία εκδίκηση» για την εκτέλεση του Νιμρ.
  2. 3 Ιανουαρίου 2016: Η Σαουδική Αραβία διακόπτει τις σχέσεις της με το Ιράν.
  3. 7 Ιανουαρίου 2016: Το Ιράν κατηγορεί τη Σαουδική Αραβία για αεροπορικές επιδρομές στην πρεσβεία του στην Υεμένη. Σαουδάραβες αξιωματούχοι απορρίπτουν τον ισχυρισμό, μιλώντας για προπαγάνδα.
  4. 29 Μαΐου 2016: Το Ιράν απαγορεύει στους Ιρανούς προσκυνητές να παρευρεθούν στο Χατζ, το ετήσιο μουσουλμανικό προσκύνημα στην Μέκκα, κατηγορώντας τη Σαουδική Αραβία για «υπονόμευση» και ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των προσκυνητών.
  5. 14 Σεπτεμβρίου 2019: Η Σαουδική Αραβία κατηγορεί το Ιράν για επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του που έπληξαν το ήμισυ της προμήθειας του σουνιτικού βασιλείου. Η Τεχεράνη αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη. Την ευθύνη για τις επιθέσεις αναλαμβάνει η οργάνωση Χούθι της Υεμένης, σύμμαχος του Ιράν.
  6. 3 Ιανουαρίου 2020: Ο Κασέμ Σουλεϊμανί, Ιρανός στρατιωτικός διοικητής, σκοτώνεται σε επίθεση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στη Βαγδάτη.
  7. 9 Απριλίου 2021: Το Ιράν και η Σαουδική Αραβία πραγματοποιούν τις πρώτες τους απευθείας συνομιλίες μετά τη διπλωματική ρήξη, τις οποίες φιλοξενεί η Βαγδάτη. Μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου 2022, διεξάγονται τέσσερις γύροι συνομιλιών, κυρίως με τη μεσολάβηση του Ιράκ και του Ομάν.
  8. 13 Μαρτίου 2022: Το Ιράν αποχωρεί από τις συνομιλίες πριν από τον προγραμματισμένο πέμπτο γύρο χωρίς να αναφέρει λόγο, μια ημέρα μετά τις μαζικές εκτελέσεις στη Σαουδική Αραβία, στις οποίες ακτιβιστές ανέφεραν ότι περιλάμβαναν 41 σιίτες μουσουλμάνους.
  9. 21 Απριλίου 2022: Ιράν και Σαουδική Αραβία πραγματοποιούν πέμπτο γύρο συνομιλιών.
  10. 19 Οκτωβρίου 2022: Ο κορυφαίος σύμβουλος του Χαμενεΐ ζητά να ανοίξουν ξανά οι πρεσβείες της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν.
  11. 9 Δεκεμβρίου 2022: Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επισκέπτεται τη Σαουδική Αραβία, συνομιλεί με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.
  12. 16 Φεβρουαρίου 2023: Ο Ιρανός πρόεδρος Ιμπραχίμ Ραϊσί επισκέπτεται την Κίνα για να συναντήσει τον Σι.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου