ΛΑΕ-ΑΑ: «Άτακτη υποχώρηση Κεραμέως στη διδακτική επάρκεια και ένα ακόμη φιάσκο των ηλεκτρονικών εκλογών στο ΑΠΘ»

ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ - Ανυπόκτατη Αριστερά, Φοιτητικό κίνημα, ΑΠΘ, Ηλεκτρονικές εκλογές, κυβέρνηση, Ν. Κεραμέως,

  Ανακοίνωση του Γ.Τ. της ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ - Ανυπόκτατη Αριστερά

  Οι ήττες της πολιτικής της κυβέρνησης στα πανεπιστήμια δεν έχουν τελειωμό!

«Το φοιτητικό κίνημα παρά την στοχοποίηση της κυβέρνησης και των καλοθελητών της, παραμένει κυματοθραύστης της πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ. Όχι μόνο κατάφερε με τους αγώνες του να εξασφαλίσει την μη εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, αλλά μετρά συνεχείς νίκες, τόσο με το φιάσκο των ηλεκτρονικών εκλογών με ενιαίο ψηφοδέλτιο για την ανάδειξη ψευτο-εκπροσώπων, εγκάθετων της ΝΔ στα όργανα διοίκησης του πανεπιστημίου, όσο και με την εξασφάλιση της παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας για τους φοιτητές των καθηγητικών σχολών σύμφωνα με την κατατεθείσα διάταξη που συζητείται σήμερα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

«Η κυβέρνηση αναιρεί το μέτρο που η ίδια ψήφισε και καταθέτει διάταξη σύμφωνα με την οποία, όσοι έχουν εισαχθεί σε καθηγητικές σχολές θα ολοκληρώσουν τις σπουδές τους λαμβάνοντας την παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια. Δεν θα υποχρεωθούν να παρακολουθήσουν ξεχωριστό πρόγραμμα και τα πτυχία τους δεν θα γίνουν κουρελόχαρτα. Η άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης στην διακηρυγμένη κατεύθυνση διάλυσης των πτυχίων και αναίρεσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων, αποδεικνύει ότι όχι μόνο δεν χαίρει της στήριξης της νεολαίας, αλλά και ότι δεν είναι αήττητη μπροστά στις διεκδικήσεις.

Την ίδια στιγμή, εκκωφαντική είναι η αποτυχία των ηλεκτρονικών εκλογών. Παρά την λυσσαλέα προσπάθεια της κυβέρνησης να πραγματοποιηθούν αυτές οι εκλογές για να απονομιμοποιηθούν οι φοιτητικοί σύλλογοι, η φοιτητική νεολαία τις ακύρωσε στην πράξη με την μη συμμετοχή της. Η ακύρωση των εκλογών στο ΕΜΠ, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο ΠΑΔΑ, στο ΟΠΑ, στο ΑΠΘ, είτε λόγω μη συγκρότησης εφορευτικών επιτροπών, είτε λόγω μη υποβολής υποψηφιοτήτων, είναι απόδειξη της αντίθεσης των φοιτητών στην κατεύθυνση της κυβέρνησης. Στις ελάχιστες εξαιρέσεις που διεξήχθησαν αυτές οι εκλογές, καταγράφηκε συντριπτική αποχή του εκλογικού σώματος, με υποψηφίους μέλη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, ευθείες πολιτικές παρεμβάσεις του καθηγητικού σώματος, απειλές για πειθαρχικές διώξεις (απέναντι σε συνδικαλιστές φοιτητές μέλη της Λαϊκής Ενότητας – Ανυπότακτης Αριστεράς).

Ειδικά στο ΑΠΘ, ο πρύτανης των ΜΑΤ Παπαϊωάννου, μοναδικός συνοδοιπόρος που έχει απομείνει στην Κεραμέως, που επιχείρησε προσωπικά να εξασφαλίσει την διεξαγωγή των ψευτοεκλογών, κατέληξε σε πολιτική συντριβή του ιδίου και της πολιτικής που υπηρετεί. Μετά από αλλεπάλληλες κληρώσεις για τον ορισμό εφορευτικών επιτροπών, μόλις σε 7 σχολές στις 40 διεξήχθησαν εκλογές, στην μία εξ αυτών το αποτέλεσμα δεν ήταν δυνατό να ανακοινωθεί λόγω τεχνικών βλαβών στην περιβόητη ηλεκτρονική πλατφόρμα ZEUS και ακυρώθηκαν, σε άλλη τα αποτελέσματα ανακοινώνονται μέρες μετά, ενώ σε άλλες τρεις σχολές τα αποτελέσματα ακόμα αναζητούνται! Η δε αποχή ήταν συντριπτική, με τους ψηφίσαντες να μην ξεπερνούν το 7% του εκλογικού σώματος (συμπεριλαμβανομένων των λευκών…). Φαίνεται ότι οι μόνοι σύμμαχοι που έχουν παραμείνει σε Παπαϊωάννου – Κεραμέως είναι οι μπράβοι που συνόδευαν τον Πρύτανη, μέσα στο ΑΠΘ, την ημέρα της διεξαγωγής των εκλογών!

Όπως απέτυχαν όλες οι προσπάθειες της κυβέρνησης μέχρι σήμερα, έτσι θα αποτύχει και η απαράδεκτη δήλωση Μητσοτάκη που επαναφέρει, 16 χρόνια αφού σαρώθηκε από το φοιτητικό κίνημα, τη συζήτηση περί ιδιωτικών πανεπιστημίων και αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Οι αγώνες του φοιτητικού κινήματος απέδειξαν πως παρά την στοχοποίηση, την προπαγάνδα και τις παρεμβάσεις των καλοθελητών της κυβέρνησης, μπορούν να νικούν. Δίνουν θάρρος και ελπίδα στον λαό και τη νεολαία που χτυπιέται από την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Οι κινητοποιήσεις στον χώρο της εκπαίδευσης, από τον αγώνα των φοιτητών μέχρι τις κινητοποιήσεις των καθηγητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενάντια στην αξιολόγηση, αλλά και οι κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών μας γεμίζουν αισιοδοξία πως τα πράγματα μπορούν να πάνε αλλιώς. Με ενιαιομετωπικούς αγώνες και συσπείρωση, η πολιτική της κυβέρνησης θα συνεχίζει να γκρεμίζεται!

Το Γραφείο Τύπου 28.2.2023»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου