ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ: «Ανεπίτρεπτη εκτέλεση θανατοποινίτη κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού», καταγγέλει ο ESOHR

Δικαιοσύνη, εκτελέσεις, Ραμαζάν, ESOHR, European Saudi Orginazitin for Human Rights,

Η European Saudi Orginazitin for Human Rights - ESOHR, θεωρεί ότι η εφαρμογή της ποινής κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού αποτελεί ένδειξη κλιμάκωσης της αιματοχυσίας. Αποκαλύπτει επίσης ότι ο Σαλμάν και ο γιος του παραβίασαν τη διαθήκη όλων των περιορισμών, αξιών και υποσχέσεων που έδωσαν. 

Για μια πρωτοφανή αιματηρή ενέργεια της Σαουδικής Αραβίας κάνει λόγο ο ESOHR γιατί εκτέλεσε έναν πολίτη κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού. Ο European Saudi Orginazitin for Human Rights (ESOHR) που παρακολουθεί τις θανατικές ποινές κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια δηλώνει ότι δεν έχουν εκτελεσθεί ποινές κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού. Από το 2009, τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας δείχνουν ότι καμία ποινή δεν έχει εφαρμοστεί κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα.

Η εκτέλεση, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Μεδίνα στις 30 Μαρτίου, αύξησε τον αριθμό των εκτελέσεων από το 2023 έως τον Μάρτιο σε 17 εκτελέσεις. Και οι 17 θανατικές ποινές επιβλήθηκαν τον Μάρτιο.

Η εκτέλεση της θανατικής ποινής κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα προστίθεται στη σειρά παραβιάσεων που προέκυψαν και εντάθηκαν κατά τη διάρκεια της βασιλείας του βασιλιά Σαλμάν και του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Συμπίπτει επίσης με αρκετούς δείκτες που εγείρουν σοβαρούς φόβους για τους απειλούμενους κρατούμενους, συμπεριλαμβανομένων των ανηλίκων. Δείχνει την επιμονή της Σαουδικής Αραβίας να μην συμορφώνεται σε κανέναν κοινωνικό, πολιτιστικό ή ανθρωπιστικό περιορισμό. Δείχνει επίσης την έλλειψη δέσμευσής του στις υποσχέσεις για περιορισμό και περιορισμό των εκτελέσεων. Είναι επιπλέον ένδειξη της επιθυμίας να επιταχυνθεί η εκτέλεση των θανατικών ποινών.

Μεταξύ των εκτελέσεων που πραγματοποιήθηκαν φέτος ήταν η εκτέλεση του Ιορδανού υπηκόου Hussein Abu al-Khair στις 12 Μαρτίου με κατηγορίες που σχετίζονται με ναρκωτικά. Αυτό συνέβη παρά τις διεθνείς νομικές γνωμοδοτήσεις που θεώρησαν την ποινή του αυθαίρετη και ζητούσαν την απελευθέρωσή του. Εκτός από τον Abu al-Khair, η Σαουδική Αραβία εκτέλεσε τον Haider al-Tahifa με κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με διαδηλώσεις.

Σύμφωνα με τις εθνικότητες, οι εκτελέσεις μοιράστηκαν σε 12 υπηκόους Σαουδικής Αραβίας, έναν Πακιστανό, έναν Ινδό και έναν Ιορδανό, ενώ 7 από τις εκτελέσεις βασίστηκαν σε αποφάσεις Taazir (εκτίμηση του δικαστή για την ποινή).

Τον Μάρτιο του 2023, η Σαουδική Αραβία επικύρωσε δεκάδες αποφάσεις. Μεταξύ των αποφάσεων που επικυρώθηκαν από το Ειδικό Εφετείο, η απόφαση εναντίον καθενός από τους ανηλίκους, Youssef al-Manasif, Hassan Zaki al-Faraj, Muhammad al-Mabiyouq, Ali Hassan al-Subaiti, προσέθεσαν τις αποφάσεις τους στον κατάλογο των αποφάσεων του ανήλικοι που είχαν προηγουμένως εγκριθεί, συγκεκριμένα οι Jawad Qureiris, Abdullah al-Derazi, Jalal Labbad και Abdullah al-Hwaiti.

Η ESOHR επιβεβαιώνει ότι η εκτέλεση κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού αποτελεί σοβαρή απειλή για όσους απειλούνται. Τα στοιχεία της ESOHR δείχνουν ότι τουλάχιστον 64 άτομα απειλούνται με εκτέλεση σε διάφορα επίπεδα δικαστικών διαφορών. Ενώ οι οικογένειες πίστευαν ότι η εκτέλεση των αποφάσεων θα σταματούσε κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, η τελευταία απόφαση εγείρει πραγματικές ανησυχίες, ειδικά επειδή η Σαουδική Αραβία δεν τις ειδοποιεί εκ των προτέρων.

Η ESOHR θεωρεί ότι η εφαρμογή της ποινής κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού αποτελεί ένδειξη κλιμάκωσης της αιματοχυσίας. Αποκαλύπτει επίσης ότι ο Σαλμάν και ο γιος του παραβίασαν τη διαθήκη όλων των περιορισμών, αξιών και υποσχέσεων που έδωσαν. Είχαν επίσης έντονη επιθυμία να συνεχίσουν να σκοτώνουν, συμπεριλαμβανομένων ανηλίκων, κρατουμένων συνείδησης και αποφάσεις Taazir.
πηγή: esohr.org

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου