Γιάνης Βαρουφάκης: «Υπέρ των funds και κατά του ελληνικού λαού η δήθεν προστασία της πρώτης κατοικίας του ΣΥΡΙΖΑ» (vid)

ΜέΡΑ25 - Συμμαχία γιατη Ρήξη, Γιάνης Βαρουφάκης, Βουλή, πλειστηριασμοί, funds, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ,

Το "ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη" θα έχουμε περισσότερες Βουλεύτριες και Βουλευτές εδώ και να ξέρετε μετά την Κυριακή ότι εμείς σας λέγαμε ενάμιση χρόνο, ελάτε να συζητήσουμε, γιατί εμείς δεν κρατάμε ούτε κακίες για το ’15, ούτε μικροκομματισμούς, ούτε μικρομεγαλισμούς...

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, προχθές ήμουν στο Αρκαλοχώρι, στο σεισμοπαθές, σεισμόπληκτο Αρκαλοχώρι έξω από το Ηράκλειο της Κρήτης. Εσείς της Νέας Δημοκρατίας γνωρίζετε ότι έχουν ήδη ξεκινήσει πλειστηριασμοί και κατασχέσεις σεισμόπληκτων οικιών; Το γνωρίζετε αυτό; Για κοιτάξτε το λιγάκι, για σκεφτείτε το. Ιρλανδικό Ταμείο με έδρα τo Delaware και τραπεζικό λογαριασμό στα Cayman Islands αυτήν τη στιγμή που μιλάμε κάνει κατάσχεση μετά από πλειστηριασμό σπιτιού σεισμοπλήκτων στο Αρκαλοχώρι, την ώρα που η ΑΔΑΕ, η δήθεν Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, έχει κάνει κατασχέσεις στους υποτιθέμενους ακατάσχετους λογαριασμούς που είχαν την αρωγή μέσα για τους σεισμοπαθείς μας. Διαψεύστε με, παρακαλώ. Η μόνη εναλλακτική που έχετε είναι να φύγετε από εδώ τρέχοντας με την ουρά πίσω από τα σκέλια ντροπιασμένοι.

Είναι ντροπή σας αυτό. Κατάσχεση ακατάσχετων λογαριασμών από την εφορία και ταυτόχρονα πλειστηριασμοί σεισμόπληκτων εστιών από ιρλανδικό ταμείο. Τι να πω; Δεν αξίζει να ξοδέψω ούτε ένα δευτερόλεπτο περισσότερο σε εσάς της Νέας Δημοκρατίας.

Την ίδια εποχή, τις ίδιες μέρες ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Όπως κάνω πάντα, μελετώ πολύ προσεκτικά τα σχέδια των πολιτικών μας αντιπάλων, ιδίως όταν έχουν και κάποια κοστολόγηση και έχουν και αριθμούς.

Τι διαπιστώνω από το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ; Ας πάρουμε ένα δάνειο το οποίο είχε συναφθεί το 2008 για 100.000 ευρώ για μια αγορά ενός σπιτιού, ενός ακινήτου προς 150.000, δηλαδή ο άνθρωπος έβαλε 50.000 από την τσέπη του το 2008, πήρε και ένα δάνειο 100.000, αποπλήρωσε μεταξύ του 2008 και του 2012, στα βάθη της κρίσης τότε, γύρω στις 20.000, αλλά η σημερινή οφειλή είναι πάνω από 100.000 με τα πανωτόκια. Τα γνωρίζετε αυτά. Έστω ότι έχει μια αντικειμενική αξία 80.000 αυτό το ακίνητο που αγοράστηκε κάποτε 150.000.

Δύο είναι οι μορφές προστασίας που προτείνει το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ. Την πρώτη την ονομάζουν βραχυχρόνια εξωδικαστική διευθέτηση με ένα μεγάλο «κούρεμα» της τάξης του 50%. Ακούγεται καλά στα αυτιά.

Να το κοιτάξουμε λίγο αριθμητικά. Για να μπορεί να πληρώνει τις δόσεις ο άνθρωπος αυτός, θα το πάρει μέχρι δέκα χρόνια με ένα επιτόκιο 4,5%, το οποίο σημαίνει ότι τα επόμενα δέκα χρόνια γι’ αυτό το δάνειο που είχε αποπληρώσει 20.000, άλλα έχει ξαναγίνει 100.000 και το όποιο δάνειο το ταμείο από την Ιρλανδία με έδρα το Delaware και τραπεζικό λογαριασμό στα Cayman Islands έδωσε 3.000 για να το πάρει, 3.000 για να πάρει το δάνειο των 100.000. Διαψεύστε με, αν κοτάτε, γιατί το ξέρω το συγκεκριμένο ταμείο. Τρία χιλιάρικα έδωσε για το συγκεκριμένο δάνειο. Στα δέκα χρόνια του εξωδικαστικού βραχυχρόνιου συμβιβασμού αυτής της συμφωνίας, σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, θα έχει λαμβάνειν 74.000 ή 617 ευρώ μηνιαίως.

Με άλλα λόγια, θα έχουν βάλει οι Ιρλανδοί, το hedge fund, 3 χιλιάρικα, θα παίρνουν 617 μηνιαίως για δέκα χρόνια, συνολικά 74.000, κέρδος 71.000. Θα έχουν βάλει 3.000, θα έχουν πάρει 71.000. Τέτοιο ποσοστό κέρδους ούτε ο πιο επιθετικός και ξύπνιος καπιταλιστής από το Silicon Valley δεν μπορεί να διανοηθεί.

Γι’ αυτό χειροκροτούν τις κυβερνήσεις σας οι επενδυτές, οι αξιολογητές, γι’ αυτό σας θεωρούν success story, γιατί ο άνθρωπος αυτός, ο σεισμόπληκτος στο Αρκαλοχώρι, αλλά και όλοι οι άλλοι, το ενάμισι εκατομμύριο, θα υποστούν αυτόν τον διασυρμό και η χώρα θα χάσει 71 χιλιάρικα, τα οποία θα βγουν στα Cayman Islands. Αυτή είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το πρώτο κομμάτι του σχεδίου σας, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν –λέει- δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτό, θα υπάρξει και μια βοήθεια από το κράτος. Αν έχεις απειροελάχιστα εισοδήματα, θα σου δώσει το μισό το κράτος. Με άλλα λόγια, θα δανειστούν τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας για να τα δώσουμε στο ταμείο από την Ιρλανδία, την ώρα που ο δανειολήπτης δεν θα μπορέσει ούτε το μισό να αποπληρώσει, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι πάνω από 300 χιλιάδες ευρώ για ένα σπίτι, το οποίο έχει καταρρεύσει κιόλας.

Και αν δεν γίνεται όλο αυτό, υπάρχει –λέει- και η δυνατότητα να τραβήξουμε λέει, να τραβήξετε, κύριε Αλεξιάδη, τις δόσεις για τριάντα πέντε χρόνια, έτσι ώστε να μικρύνουν. Τι σημαίνει αυτό; Τριάντα πέντε χρόνια με 4,5%, αλλά ποιανού; Του ποσού της αντικειμενικής αξίας, η οποία είναι 80.000, δηλαδή συνολικά το αρπακτικό ταμείο με έδρα το Delaware, κύριε Αλεξιάδη, έχει λαμβάνειν 357.280 ευρώ ή 851 ευρώ κάθε μήνα για τριάντα πέντε χρόνια. Αυτή είναι η προστασία.

Είστε αμετανόητοι. Δεν έχετε τον Θεό σας. Πουλάτε φύκια για μεταξωτές κορδέλες στον λαό με τη δήθεν προστασία της πρώτης κατοικίας.

Τουλάχιστον αυτοί εδώ είναι έντιμοι. Σου λέει «είμαστε οι διεθνείς των funds, συμμετέχουμε στη διεθνή των funds, είμαστε εδώ και δουλεύουμε υπέρ των funds». Το προτιμώ αυτό από εσάς που μιλάτε για προστασία της πρώτης κατοικίας, όταν τι κάνετε; Δίνετε ακόμα καλύτερες εγγυήσεις στα funds. Πιστεύετε εσείς ότι αυτό το ιρλανδικό fund που ήλθε να πάρει ένα δάνειο των 100.000 με 3 χιλιάρικα περίμενε να πάρει πάνω από 50; Όχι. Σου λέει: «Θα δώσω 3, θα πάρω 40, 50». Τεράστιο ποσοστό κέρδους. Εσείς έρχεστε να του εγγυηθείτε 357.000 στη διάρκεια τριάντα πέντε ετών. Είστε χειρότεροι από εκείνους στο όνομα της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Εκεί καταντήσατε όταν το βράδυ του δημοψηφίσματος κάνατε «ναι» το «όχι». Γίνατε χειρότεροι από εκείνους που πίστευαν στα μνημόνια.

Αυτό είναι το διακύβευμα των εκλογών. Έχουμε ένα κόμμα το οποίο ως Α.Ε. λειτουργεί. Πώς λειτουργεί; Εισπράττει με emails τα νομοσχέδια από τα δικηγορικά γραφεία των funds, του κ. Λάτση, του κ. Βαρδινογιάννη, του κ. Περιστέρη, της CVC, του κ. Μυτιληναίου και έρχεται και τα περνάει εδώ. Αυτή είναι η δουλειά τους. Τους ξέρουμε. Εσείς στο όνομα της Αριστεράς και της προοδευτικής διακυβέρνησης τι κάνετε; Καμία προοδευτική διακυβέρνηση δεν θα κάνετε. Έχετε μόνο τον όρο «προοδευτική» για να κρύβετε πίσω απ’ αυτόν τις ίδιες πολιτικές που μπορεί να τις κάνετε και λίγο καλύτερα τεχνοκρατικά για να παίρνουν πιο πολλά τα funds, για να είναι πιο καλά εξασφαλισμένα τα funds.

Γι’ αυτό είτε μιλάμε για τα «κόκκινα» δάνεια είτε μιλάμε για το Χρηματιστήριο Ενέργειας, το οποίο εσείς εισαγάγατε, το οποίο δεν λέτε ότι θα καταργήσετε, γιατί έχετε γραμμάτια σ’ αυτούς τους κυρίους που ανέφερα πριν, θα σας «μαυρίσουμε».

Το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη θα έχουμε περισσότερες Βουλεύτριες και Βουλευτές εδώ και να ξέρετε μετά την Κυριακή ότι εμείς σας λέγαμε ενάμιση χρόνο, ελάτε να συζητήσουμε, γιατί εμείς δεν κρατάμε ούτε κακίες για το ’15, ούτε μικροκομματισμούς, ούτε μικρομεγαλισμούς. Σας λέγαμε, ελάτε να μιλήσουμε για τα «κόκκινα» δάνεια. Σας το λέμε αυτό τρία χρόνια τώρα. Δεν έρχεστε. Σας είπαμε, ελάτε να μιλήσουμε για το χρηματιστήριο ενέργειας. Δεν έρχεστε. Ελάτε, λέει, μετά τις εκλογές. Τί, για να πάρουμε κανένα Υπουργείο, να γίνουμε σαν κι εσάς; Να μην σώσουμε!

Σε αυτές τις εκλογές το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη προχωρά δυναμικά και θα είμαστε εδώ να σας χαλάσουμε τη μετεκλογική αριθμητική, με την οποία στηρίζετε με τον άλφα ή τον βήτα τρόπο τα αρπακτικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου