ΓΕΡΜΑΝΙΑ: «Kάντε ειρήνη!» λένε Σοσιαλδημοκράτες και Συνδικαλιστές για την Ουκρανία

Γερμανοί, Σοσιαλδημοκράτες, Συνδικαλιστές, Ειρήνη, Frieden, Ουκρανία, Ολεξίι Μακέγιεβ, Δήμητρα Κυρανούδη, DW,

Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες και συνδικαλιστές απευθύνουν έκκληση για ανακωχή στην Ουκρανία, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Ουκρανού πρέσβη. Κάνει λόγο για «κυνισμό» και εξίσωση θυμάτων-θυτών.

«Kάντε ειρήνη!» ή στα γερμανικά «Frieden schaffen!» λένε σε κοινή έκκληση μέλη του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών αλλά και πρώην κορυφαίοι συνδικαλιστές, μέσω νέας ανοιχτής επιστολής που δημοσιεύθηκε την Κυριακή στις εφημερίδες Frankfurter Rundschau και Berliner Zeitung.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει μετατραπεί σε πόλεμο των χαρακωμάτων, από τον οποίο υπάρχουν μόνο ηττημένοι» διαβάζει κανείς στην επιστολή, την οποία συνυπογράφουν μεταξύ άλλων ο ιστορικός Πέτερ Μπραντ, γιος του εμβληματικού Σοσιαλδημοκράτη καγκελαρίου Βίλι Μπραντ, ο πρώην επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Φρανκ Βάλτερ Μπόργιανς, o πρώην πρόεδρος της Βουλής Βόλφγκανγκ Τίρζε, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Χανς Άιχελ, αλλά και ο πρώην ευρωπαίος Επίτροπος Γκύντερ Φερχόιγκεν καθώς και εξέχοντα μέλη της Ευαγγελικής Εκκλησίας και των γερμανικών τεχνών και γραμμάτων.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, λένε στην ανοιχτή επιστολή, θα πρέπει να καταβάλει προσπάθειες για διαμεσολάβηση και γρήγορη ανακωχή από κοινού με τη Γαλλία αλλά ακόμη και χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία, Βραζιλία ή ακόμη η Ινδονησία. Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, αντί της κυριαρχίας με στρατιωτικά μέσα «απαιτείται η γλώσσα της διπλωματίας και της ειρήνης»

Δυσαρέσκεια του Ουκρανού πρέσβη στο Βερολίνο

Ο ουκρανός πρεσβευτής στο Βερολίνο
Άμεση και έντονη ήταν όμως η αντίδραση του Ουκρανού πρεσβευτή στο Βερολίνο Ολεξίι Μακέγιεβ αναφέροντας σε δηλώσεις του προς το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ότι «η έκκληση αυτή δεν είναι πρωταπριλιάτικο αστείο» αλλά «απροκάλυπτος κυνισμός» απέναντι στα θύματα της ρωσικής επιθετικότητα σην χώρα του.

Όπως σημειώνει, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, αντίστοιχες εκκλήσεις έχουν ως αποτέλεσμα να «συγκαλύπτουν τα ρωσικά εγκλήματα» αλλά και την ευθύνη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Για τον ίδιο η έκκληση πρέπει να είναι μία: «Κύριε Πούτιν αποσύρετε αμέσως τα στρατεύματά σας από το σύνοδο της ουκρανικής επικράτειας!». 
Δήμητρα Κυρανούδη / DW

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου