Δημήτρης Κουτσούμπας στο OPEN TV: «Όσο πιο ψηλά το ΚΚΕ, τόσο πιο δυνατός ο λαός» (vid)

ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας,OPEN TV, Δημήτρης Καμπουράκης, Παναγιώτης Στάθης,

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα στον τηλεοπτικό σταθμό «Open» και τη εκπομπή "Ώρα Ελλάδος" με τους δημοσιογράφους-παρουσιαστές Δημήτρη Καμπουράκη και Παναγιώτη Στάθη....

«Ο λαός έχει δύναμη, την οποία πρέπει να την δείξει στους αγώνες και στις κάλπες», τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό "OPEN". «Το ζήτημα είναι να πάμε όσο πιο ψηλά γίνεται», σημείωσε. 

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας εκτίμησε ότι στις δεύτερες εκλογές η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί δεν θα είναι μονοκομματική, αλλά συνεργασίας. Όπως είπε, τα αστικά κόμματα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας από τις πρώτες εκλογές, στις 21 Μάη, αφού τα προγράμματά τους είναι στην ίδια κατεύθυνση. Εξήγησε ότι οι δεύτερες εκλογές θα είναι μια προσπάθεια χειραγώγησης της λαϊκής ψήφου, καθώς τα δύο πρώτα κόμματα θα θελήσουν να κλέψουν την ψήφο κάτω από ψεύτικα διλήμματα. 

«Έχουμε ξεκαθαρίσει: Ούτε συμμετοχή, ούτε στήριξη, ούτε ανοχή» σε μια αντιλαϊκή κυβέρνηση, επανέλαβε, στο ερώτημα εάν το ΚΚΕ θα συμμετάσχει σε κάποια κυβέρνηση. Πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ έχει πρόγραμμα εξουσίας, εφόσον το αποφασίσει ο λαός...

Ακολουθεί η συνέντευξη Δημ. Κουτσούμπα στο "OPEN"

 • ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Χαρά μας είναι κύριε Κουτσούμπα που είστε εδώ. Να πάμε λίγο πρώτα από την επικαιρότητα επί των ημερών και μετά θα πάμε και στα υπόλοιπα, δε θα φάμε πολύ χρόνο. Τώρα εδώ παίζουν δύο πράγματα. Το ένα είναι η ιστορία με τον Γεωργούλη και αν αυτό επηρεάζει ή δεν επηρεάζει κι αν είναι ένα δείγμα. Τι δείγμα είναι αυτό; Τι έχετε καταλάβει εσείς από αυτό το πράγμα; Είναι ατομικό πράγμα; Είναι πολιτικό πράγμα; Τι είναι;
- ΔΗΜ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Καταρχάς, εφόσον πρόκειται για πολιτικό πρόσωπο είναι και πολιτικό ζήτημα. Είναι και ατομικό ζήτημα, κρίνεται βέβαια ο συγκεκριμένος όμως, ευρωβουλευτής ενός συγκεκριμένου κόμματος με αποτέλεσμα να επηρεάζει φυσικά και να δημιουργεί και ερωτηματικά. Φυσικά, μένει να αποδειχθεί. Εμείς λέμε ότι πρέπει η δικαιοσύνη να πάει σε βάθος για το συγκεκριμένο ζήτημα, να ερευνηθούν όλες οι περιπτώσεις αυτές, οι οποίες καταγγέλλονται ή έχουν καταγγελθεί, γιατί δεν ξέρουμε και ακριβώς τι συμβαίνει, από ότι ακούμε από τα δημοσιογραφικά επιτελεία και απ’ ότι βγαίνει στη δημοσιότητα. Και πρέπει να ερευνηθεί σε βάθος, διότι πρόκειται για μεγάλο ζήτημα, είναι πώς να το πω, αισχρό ζήτημα η κακοποίηση γυναίκας, η σεξουαλική κακοποίηση, η σωματική ή ο,τιδήποτε άλλο και από αυτή τη σκοπιά πρέπει να είμαστε κάθετοι.

 • ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στη γενικότερη συζήτηση, ηθικό πλεονέκτημα υπάρχει σε κόμμα ή σε παράταξη ας πούμε; Γιατί αυτή είναι μία πιο ουσιαστική συζήτηση νομίζω.
ΔΗΜ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Αυτό κρίνεται από την ίδια την πορεία ενός κόμματος, τη στάση των στελεχών του, των μελών του, των εκπροσώπων του στο Κοινοβούλιο ή αλλού. Μπορούμε να κρίνουμε πολιτικά κόμματα βεβαίως και από αυτό, φυσικά είναι και το ζήτημα της ατομικής ευθύνης. Δεν σημαίνει ότι σε οποιοδήποτε πολιτικό χώρο δεν μπορεί να συμβεί ένα τέτοιο γεγονός. Το ζήτημα όμως είναι ότι δεν πρέπει να συμβαίνει και πρέπει και σε αυτό να είμαστε κάθετοι.

 • ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τους ευρωβουλευτές ή τους βουλευτές πώς τους διαλέγετε εσείς; Πώς τους διαλέγει το ΚΚΕ;
ΔΗΜ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Καλά, το ΚΚΕ δεν έχει καμία σχέση με τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, με τα κόμματα του κατεστημένου, με όλους αυτούς που υπηρετούν διαφορετικά συμφέροντα. Εμείς επιλέγουμε και τους ευρωβουλευτές και τους βουλευτές με βάση κριτήρια συμμετοχής τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι, στους αγώνες του λαού μας, αν στηρίζουν μια πορεία προς την πρόοδο, όχι τη “σικέ” πρόοδο που λένε διάφοροι δήθεν αριστεροί, δήθεν προοδευτικοί, αλλά αυτό που πάει την κοινωνία μπροστά και σε αυτά τα ζητήματα που συζητάμε με αφορμή την υπόθεση Γεωργούλη, αλλά και σε άλλα γενικότερα ζητήματα. Κυρίως είναι ο αγώνας για μια πιο δίκαιη κοινωνία, σε αυτό παλεύεις και βεβαίως αυτό πρέπει να υπηρετούν και οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ.

 • ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, η δημοφιλία έπεται της προσφοράς, όχι η δημοφιλία μπροστά. Εδώ θεωρείται ότι πρέπει να αλλάξει με έναν τρόπο; Νομίζω το έχει πει ο πρωθυπουργός, το λένε και διάφοροι τώρα, ότι ενδεχομένως πρέπει να επανέλθουμε σε ένα σύστημα λίστας πλέον και όχι σταυροδοσίας ανά την επικράτεια όπου η δημοφιλία εκ των πραγμάτων είναι το κεντρικό στοιχείο.
ΔΗΜ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Σωστά το θέτετε. Έχω ακούσει αυτή την πρόταση και πρέπει να σας θυμίσω ότι το ΚΚΕ επανειλημμένα έχει πει ότι πρέπει να είναι με λίστα. Εμείς προκρίνουμε και ψηφίζουμε, είμαστε αναφανδόν υπέρ της λίστας και στην Ευρωβουλή και στην ελληνική Βουλή. Αλλά, εντάξει για την Ευρωβουλή που είναι ένα γενικότερο ζήτημα, είναι εκπροσώπηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο Ευρωκοινοβούλιο δηλαδή, της Ελλάδας και πρέπει να γίνεται μέσα από λίστα. Φυσικά, έχουμε διαφορετική άποψη για τη δημοφιλία.

Για εμάς κριτήριο δημοφιλίας είναι και όταν ένας εργάτης σε ένα εργοστάσιο που είναι πρόεδρος του συνδικάτο μετάλλου, για παράδειγμα ή είναι πρόεδρος της ΛΑΡΚΟ ή είναι πρόεδρος ενός σωματείου που παλεύει και αγωνίζεται καθημερινά και συγκρούεται για τα συμφέροντα των εργαζομένων. Κάποιος μπορεί να έχει μια μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα από τα κανάλια όμως, όχι αναγκαστικά και μέσα στους αγώνες και μέσα στο λαό. Μπορεί κάποιοι να έχουν αναγνωρισιμότητα στα κανάλια ή επειδή είναι δημοσιογράφοι ιδιωτικών μεγάλων ή κρατικών καναλιών για παράδειγμα και τους αναγνωρίζει ο κόσμος, αλλά στην κοινωνική τους ζωή να μην κάνουν τίποτε, δηλαδή δε συμμετέχουν πουθενά, δεν πάνε να υποστηρίξουν αγώνες, προβλήματα, ενάντια σε πλειστηριασμούς που γίνονται κ.α. Εμείς θέλουμε να συνδυάζεται αυτό, δηλαδή ένας άνθρωπος, γιατί και ο ηθοποιός κάνει τη δουλειά του, όπως και ο εργάτης, όπως και ο υπάλληλος, όπως και ο πανεπιστημιακός. Επειδή ακριβώς είναι περισσότερο αναγνωρίσιμο πρόσωπο έχεις μεγαλύτερες απαιτήσεις από το τι λέει δημόσια, από το τι κάνει δημόσια και από το πώς ενεργεί στο δημόσιο χώρο, γιατί δημόσιος χώρος δεν είναι το κανάλι, με συγχωρείτε πολύ. Είναι μέσα εκεί ο αγώνας.

 • ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι θα γίνει τώρα με τις εκλογές; Μια εκλογή θα έχουμε; Δύο θα έχουμε; Τρεις θα έχουμε; Τι εκτιμάτε εσείς; Πώς το βλέπετε;
ΔΗΜ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Οι εκλογές είναι την 21η Μαΐου. Οι άλλες δεν είναι δεύτερες, είναι άλλες εκλογές, καινούριες εκλογές, με άλλο εκλογικό σύστημα και με άλλους όρους. Ο κύριος όρος των δεύτερων, όπως λέτε -εμείς δεν τις λέμε δεύτερες, είναι άλλες, καινούριες εκλογές- θα είναι μία προσπάθεια χειραγώγησης της πρώτης ψήφου, δηλαδή ο ελληνικός λαός θα έχει αποφανθεί και θα έχει κατατάξει τα κόμματα, πρώτο, δεύτερο, τρίτο, τέταρτο, πέμπτο δεν ξέρω τι και θα έχει αποφανθεί έτσι όπως ψηφίζει. Στις δεύτερες εκλογές θα θέλουν τα δύο πρώτα κόμματα να χειραγωγήσουν την ψήφο, να “κλέψουν”, όπως λέμε, να υποκλέψουν ψήφους, κάτω από ψεύτικα κατά την άποψή μας, διλήμματα. Διότι ούτε στις δεύτερες, αυτές που λέτε δεύτερες, τις εκλογές του Ιουλίου, θα μπορέσει να γίνει, όπως προσδοκούν, κυβέρνηση μονοκομματική, αυτοδυναμίας, θα είναι συνεργασίας πάλι, οπότε θα μπορούσαν από τις πρώτες εκλογές να γίνουν κυβερνήσεις συνεργασίας. Η διαφορά τους εδώ είναι ότι τσακώνονται για το ποιος θα έχει μεγαλύτερο κομμάτι, μερίδα, μέσα στο Κοινοβούλιο σε αυτή την κυβέρνηση, διότι τα προγράμματά τους, τα βασικά - μπορεί να μην είναι ίδια κόμματα, να έχουν επιμέρους διαφορές - όμως τα κεντρικά ζητήματα για τα οποία κρίνεται η πορεία της χώρας, η πορεία του ελληνικού λαού, τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και της Ελλάδας είναι στην ίδια κατεύθυνση. Από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, από το Χρηματιστήριο Ενέργειας για τα ζητήματα της απελευθέρωσης της ενέργειας, των μεταφορών, του νερού και μίας σειράς άλλων ζητημάτων, μέχρι την πράσινη μετάβαση που σημαίνει “πράσινα άλογα”, τα γνωστά που έχουμε συζητήσει και βεβαίως πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, funds, χαμηλό εργατικό εισόδημα και πάει λέγοντας. Σε αυτά υπάρχει σύμπνοια, υπάρχει συμφωνία. Αυτά είναι τα βασικά και ακόμη και στα ζητήματα το πώς χειριζόμαστε τον πόλεμο στην Ουκρανία, το ΝΑΤΟ τις βάσεις κλπ. Και αυτά φαίνονται και από τις ψηφοφορίες στη Βουλή. Για παράδειγμα, το ΠΑΣΟΚ ψήφισε το 70% των νόμων που έφερε η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε το 50% των νόμων. Γιατί για παράδειγμα, πολύ απλά σκέφτεται ο απλός άνθρωπος, δε θα μπορούσαν να είναι για δύο τρία χρόνια σε μία κυβέρνηση συνεργασίας με όλους τους και να ησυχάσει ο ελληνικός λαός πλέον και η οικονομία και οι αντοχές της για την οποία κόπτονται όλοι; Και να τελειώνουμε στις 22 Μάη.

 • ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτή είναι και η απάντηση στο ερώτημα που έχετε απαντήσει ήδη, αλλά οφείλω να το ξαναθέσω, αν το ΚΚΕ θα συμμετείχε σε μία κυβέρνηση ακόμη και με ψήφο ανοχής; Αυτή είναι η απάντηση που δίνετε;
ΔΗΜ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει και το λέμε κοιτάζοντας στα μάτια τον ελληνικό λαό, ότι ούτε συμμετοχή, ούτε στήριξη, ούτε ανοχή θα δώσουμε σε μία αντιλαϊκή κυβέρνηση, γιατί θεωρούμε ότι θα είναι από χέρι αντιλαϊκή, οποιαδήποτε κυβέρνηση. Είτε με πρώτο κόμμα τη ΝΔ είτε με πρώτο κόμμα το ΣΥΡΙΖΑ είτε μονοκομματική κυβέρνηση ενός από τους δύο είτε κυβέρνηση συνεργασίας με άλλους πρόθυμους, διαθέσιμους. Εμείς λέμε στον ελληνικό λαό, εφόσον ο ίδιος δεν έχει αποφασίσει ότι πρέπει να πάει - αν αποφασίσει είναι διαφορετικό ζήτημα - για ριζικές αλλαγές στο κράτος, στην κοινωνία, στην οικονομία, έχουμε συγκεκριμένη πρόταση διακυβέρνησης και εξουσίας και εκεί θα συμμετέχει ο λαός, έχουμε πρόγραμμα. Δεν συμφωνούν όλοι οι άλλοι. Δεν υπάρχουν τέτοιες πολιτικές δυνάμεις. Εμείς το θέτουμε στο λαό, προσπαθούμε να τον πείσουμε. Ο ίδιος ο λαός ακόμη δεν έχει πειστεί γι’ αυτό. Βεβαίως μένει να το δούμε και στις εκλογές και στους αγώνες που έρχονται τι θα κάνει, διότι εκεί πάμε, αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσει ο ελληνικός λαός ότι, για να είναι δυνατός, επειδή έχει πραγματική δύναμη, που εμείς πιστεύουμε δεν την έχει ακόμη καταλάβει ολοκληρωτικά, χρειάζεται να δείξει αυτή τη δύναμή του και στους αγώνες και σε όλες τις κάλπες, στις βουλευτικές εκλογές, στις ευρωεκλογές, στις δημοτικές, στις περιφερειακές, στις αρχαιρεσίες των συλλόγων, των σωματείων, των Ομοσπονδιών, όπου γίνονται. Αυτό θα σημάνει μία συνολική αλλαγή συσχετισμού και βεβαίως εκεί το ΚΚΕ θα δώσει το παρόν, είμαστε έτοιμοι να δώσουμε το παρόν. Όμως, τώρα από τη θέση της αντιπολίτευσης θα μπορέσουμε να συμβάλουμε ουσιαστικά.

 • ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και θα αφήσετε τη χώρα ακυβέρνητη;
ΔΗΜ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Να σας πω αν στηρίξουμε ή δείξουμε ανοχή θα έχουμε κάνει υποχώρηση σε αυτό που λέμε καθαρά στον ελληνικό λαό. Θα έχουμε βρεθεί να απολογούμαστε για πολιτικές που θα περνάνε τα υπόλοιπα κόμματα ή θα αναγκαστούμε να την ρίξουμε μία τέτοια κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή που θα έρθει για ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή και να πούμε όχι, διότι τα μέτρα που θα παίρνει, τα βλέπετε, τα λένε δημόσια. Για παράδειγμα ματωμένα πλεονάσματα θα έχουμε ξανά, ουσιαστική αύξηση μισθών, μεροκαμάτων, εισοδήματος δεν θα έχουμε. Η φορολογία θα εξακολουθεί να είναι σε βάρος του ελληνικού λαού, των εργαζομένων, που πληρώνει φόρους στο 95%. Είδατε χθες την έκθεση του Γραφείου του προϋπολογισμού, της Βουλής, τι λέει και τι τονίζει. Το 95% των εσόδων από φορολογία ήταν από τον ελληνικό λαό, από τα λαϊκά στρώματα, από τους εργαζόμενους. Το 5% από το κεφάλαιο το οποίο έχει δισεκατομμύρια κέρδη, εκατομμύρια κέρδη όλα αυτά τα χρόνια.

 • ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κριτική, αν είμαστε στη φάση που μπορούμε να συγκροτήσουμε μία κυβέρνηση προοδευτική, να εδραιώσουμε την απλή αναλογική, να συμφωνήσουμε για τα funds και τους πλειστηριασμούς, να συμφωνήσουμε σε βασικά πεδία. Γιατί να μείνει απ’ έξω το ΚΚΕ;
ΔΗΜ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Καλά, κυβέρνηση δε γίνεται για την απλή αναλογική. Ας έφερνε την απλή αναλογική για παράδειγμα, να την ψηφίσουμε, όποιος και να την φέρει στη βουλή, να είναι απλή αναλογική. Για παράδειγμα εμείς ψηφίσαμε την ψήφο στα 17, που την είχε φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, ψηφίσαμε να σταματήσει το bonus, και σε αυτό ψηφίσαμε υπέρ, τι σημαίνει αυτό; Το ψηφίζεις στη Βουλή, αυτό δε σημαίνει ούτε ανοχή ούτε συνεργασία. Γιατί η κυβέρνηση δεν έχει να λύσει δύο-τρία μικρά ζητηματάκια. Εγώ σας λέω όταν για παράδειγμα στη θητεία αυτής της κυβέρνησης συμβαίνει με την Τουρκία αυτό που προωθείται τώρα με κρυφές συνομιλίες και μετά τις εκλογές θα γίνουν και πιο φανερές, με παρέμβαση ευρωατλαντική, για κυριαρχικά δικαιώματα, για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου. Αυτό ποιος θα το λύσει; Έχουμε άλλα ζητήματα. Κάθε μέρα περνάνε καραβιές, στρατιές, πλοίων, στρατιωτών, Αμερικάνων, Ευρωπαίων και πάνε στην Ουκρανία, στέλνουμε οπλικά συστήματα, χρησιμοποιούνται οι βάσεις. Εμείς λέμε να κλείσουν οι βάσεις, λέμε καταρχάς να μη χρησιμοποιούνται για τέτοιες επιθετικές ενέργειες ενάντια στους λαούς, είτε το λέει το ΝΑΤΟ είτε η ΕΕ. Σε αυτά πρέπει να απειθαρχείς και ξεκινάς άλλη πορεία. Ποιος από όλα τα άλλα κόμματα τα λέει αυτά; Θέλω να σας πω, δεν υπάρχει κοινή βάση για οποιαδήποτε τέτοιου είδους “προοδευτική συνεργασία”. Για να μην κάνουμε τώρα ολόκληρη κουβέντα τι σημαίνει πρόοδος και τι συντήρηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ “όσο πιο δεξιά τόσο πιο καλά”, αυτή είναι η λογική του και το βλέπουμε και στη σύνθεση των ψηφοδελτίων του. Πιάνει από διάφορους δήθεν αριστερούληδες, πρώην αριστερούς, πρώην προοδευτικούς και τέτοια, πήρε το μισό ΠΑΣΟΚ που είχε κυβερνήσει, ήταν υπουργοί μαζί με την ΝΔ, μαζί με άλλους και περάσανε όλα αυτά, από τα μνημόνια μέχρι οτιδήποτε άλλο αντιλαϊκό μέτρο, και φτάνει μέχρι τη ΝΔ και την “καραμανλική δεξιά” όπως λένε, δεν ξέρω βέβαια αν το στηρίζει ο κύριος Καραμανλής αλλά έτσι τη λένε, ας το βάλω εντός εισαγωγικών, και προσπαθεί να κάνει διείσδυση εκεί. Βλέπει σήμερα τον κύριο Σολτς, τι τον βλέπει, τι θα πει εκεί; Ο κύριος Σολτς έχει γονατίσει τους Γερμανούς εργαζόμενους. Θα ξέρετε ότι κάτι αντίστοιχο που γίνεται στη Γαλλία με μαζικές κινητοποιήσεις όπου βρέθηκα πρόσφατα, γίνεται και στη Γερμανία. Ο κύριος Τσίπρας δεν πάει όμως στους εργαζόμενους που απεργούν, που κινητοποιούνται ενάντια στον Σολτς, πάει να δει τον κύριο Σολτς. Τι σόι πρόοδος είναι αυτή;

 • ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάει σε εκδήλωση της αριστεράς βέβαια.
ΔΗΜ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Σοσιαλδημοκράτης είναι αλλά είναι αστός καραμπινάτος, γνωστός για τα αντιλαϊκά μέτρα που πήρε στη χώρα του, γι’ αυτά που παίρνει στα πλαίσια της ευρωπαϊκής επιτροπής και πάει λέγοντας…

 • ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακούγεται ότι με το γεγονός ότι γίνονται εκλογές τον Ιούλιο, είχαν γίνει βέβαια και το 2019 εκλογές τον Ιούλιο, αποκλείονται οι νέοι από την ψήφο με έναν τρόπο.
ΔΗΜ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Να σας θυμίσω, πριν πούμε για τους νέους που θα σας απαντήσω στο ερώτημα, ότι και τότε οι εκλογές που έγιναν τον Μάιο δεν ήταν με απλή αναλογική. Ο λαός επέλεξε με πλειοψηφικό σύστημα, έδωσε περίπου στο πρώτο κόμμα, τη ΝΔ, 19%, στο δεύτερο τον ΣΥΡΙΖΑ 16%, στο τρίτο το ΠΑΣΟΚ 13% και σε συνέχεια στα υπόλοιπα κόμματα. Τον Μάιο του 2012 και ξανά, γιατί μπορούσαν να κάνουν και τότε κυβέρνηση συνεργασίας έτσι όπως ήταν με τα ποσοστά αυτά τα υπόλοιπα κόμματα, και ξανάγιναν τον Ιούλιο άλλες εκλογές, πήραν βέβαια λίγο παραπάνω τα δύο πρώτα κόμματα και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ και έγινε η κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και μετά από κάποιες αλλαγές μπήκε και η ΔΗΜΑΡ και λοιπά. Λοιπόν έτσι για να εξηγούμαστε, δεν είναι η απλή αναλογική μόνο, είναι τι αποφασίζει ο λαός. Δεν λέω ότι θα γίνει και κάτι τέτοιο τώρα, δεν φαίνονται ότι είναι τέτοιες συνθήκες.

 • ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή εσείς ερευνάτε την πραγματικότητα, βλέπετε κάποια σενάρια, βλέπετε πιθανότητα να ψηφίζουμε επ’ άπειρον; Τι θα γίνει τώρα; Θα βρουν τρόπο;
ΔΗΜ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Νομίζω ότι αντικειμενικά υπάρχει δυνατότητα να τα βρουν και πιστεύω ότι και το ίδιο θέλουν και αυτοί που ουσιαστικά κινούν τα νήματα που είναι η πραγματική εξουσία, δηλαδή θεωρώ ότι εφοπλιστές, βιομήχανοι, τραπεζίτες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ, θέλουν να γίνει τώρα κυβέρνηση συνεργασίας, χωρίς προβλήματα. Νομίζω ότι αυτή είναι η κατεύθυνση που έχουν αυτά τα κόμματα. Με την πρώτη εκλογή αν είναι δυνατόν. Τώρα αυτό θα εξαρτηθεί...

Να πω κάτι, εμείς είχαμε προτείνει στον υπουργό Εσωτερικών, στην κυβέρνηση της ΝΔ, έγκαιρα να λύσει το πρόβλημα των εποχικών εργαζομένων, της σεζόν όπως λέμε, γιατί δεν είναι μόνο το καλοκαίρι, ξεκινάει από τώρα, από το Πάσχα ήδη έχουν φύγει για τα νησιά, από τώρα λειτουργεί ο τουρισμός, ο επισιτισμός. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που δουλεύουν στον επισιτισμό ή δουλεύουν στον τουρισμό έχουν ξεκινήσει και φεύγουν, φυσικά πιο μαζικά αυτό γίνεται από τον Ιούνιο και μετά αλλά και τον Μάιο θα υπάρχει πρόβλημα. Είχαμε πει να υπάρχει μία ρύθμιση, μπορεί να γίνει και νομικά και τεχνικά μπορεί να επιλυθεί, αρκεί έγκαιρα να γίνει, και δεν πέρασε. Καταθέσαμε τροπολογία και δεν το δέχτηκε τότε η κυβέρνηση, νομίζω σκόπιμα, δεν θέλει δηλαδή νέους ψηφοφόρους να πάνε μαζικά στην κάλπη, δεν μπορώ να το εξηγήσω διαφορετικά, γιατί υπάρχει το έδαφος να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα και φυσικά δημιουργείται τέτοιο ζήτημα.

Αντικειμενικά, ξαναλέω, υπάρχει η δυνατότητα να γίνει κυβέρνηση τον Μάιο.

 • ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας πω, έχετε βάλει εσείς στόχο αριθμητικό του κόμματος για τις εκλογές;
ΔΗΜ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Δεν βάζουμε αριθμητικούς στόχους.

 • ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από το 17%, από τη δεύτερη κατανομή.
ΔΗΜ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ:Τότε και πάλι δεν ήταν αριθμητικός στόχος, είχε να κάνει με τον εκλογικό νόμο, τη δεύτερη κατανομή, τότε θυμόσαστε το 1981.

Το ζήτημα είναι να πάμε όσο πιο ψηλά γίνεται, δεν θα είχαμε αντίρρηση για 17%, καμία…

 • ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχω παρατηρήσει τελευταία κάνετε ένα “άνοιγμα” θα μου επιτρέψετε να πω, πχ σας είδα κάνατε μια συνέντευξη στην ψυχαγωγική εκπομπή της Ναταλίας Γερμανού, σας είδα επίσης να χρησιμοποιείτε το χιούμορ στα βιντεάκια με το luben, βλέποντας την απήχηση που έχουν στη νεολαία, γιατί έχουν μία απήχηση, προηγουμένως ήταν μία συνάδελφός μας και το περιέγραφε πολύ εύγλωττα, έγιναν πραγματικά viral. Αυτό δείχνει και μία προσαρμογή του Κομμουνιστικού Κόμματος και στα νέα δεδομένα;
ΔΗΜ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Κοιτάξτε να δείτε, προσαρμογή με αυτή την έννοια πάντα υπάρχει. Πριν πολλά χρόνια δεν υπήρχαν τα ψηφιακά δεδομένα, όταν άρχισαν να υπάρχουν τα παρακολουθείς, παρακολουθείς τις εξελίξεις και στην επικοινωνία, τη διαφώτιση, την ενημέρωση.

 • ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή σας είχα ότι είστε λίγο συντηρητικοί ως κόμμα.
ΔΗΜ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Αυτό που λέτε για το luben δεν το έκανα εγώ, το luben τα πήρε. Εγώ μιλάω όπως μιλάω και στην καθημερινή μου ζωή και μέσα στο κόμμα και έξω από αυτό, δεν είμαι άλλος εδώ, άλλος εκεί, άλλος αλλού.

 • ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι επικοινωνιολόγοι σας τι λένε;
ΔΗΜ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Τίποτα δεν μου λένε, καταρχήν δεν έχω κιόλας. Ούτε ρωτάω ούτε με απασχολεί καθόλου.

 • ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως, η επιστράτευση του χιούμορ, το οποίο είναι έμφυτο φαίνεται και ιδιωτικά και δημόσια δε στερούνται οι γραμματείς του ΚΚΕ διαχρονικά το χιούμορ η αλήθεια είναι.
ΔΗΜ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Να σας πω κάτι, δεν θεωρώ αυτό που λένε lifestyle εκπομπές, εκπομπές ψυχαγωγίας, φυσικά κάθε εκπομπή έχει το δικό της περιεχόμενο και επιλέγει, δεν είναι ακριβώς ίδιες, αλλά η ψυχαγωγία, ο πολιτισμός, εντάξει με το σωστό τρόπο φυσικά, με περιεχόμενο που να προωθεί όχι αυτό το κουτσομπολίστικο, είναι στοιχείο της πολιτικής. Δεν μπορεί να είναι έξω από αυτό και το χιούμορ και το γέλιο και η συζήτηση για κοινωνικά ζητήματα που αφορούν πώς βλέπουμε τους άλλους συνανθρώπους μας ή πώς ζούμε στην οικογένεια ή πώς πρέπει να είναι αυτό που λέμε οικογένεια, πώς πρέπει να είναι οι σχέσεις των ανθρώπων μεταξύ τους. Αυτά δεν είναι έξω από αυτά που λέμε πολιτική γενικά, μπορεί να μην είναι κάθε φορά το μείζον ζήτημα πιθανόν, όμως είναι ένα σημαντικό κομμάτι που επηρεάζει και απασχολεί και τους νέους, οπότε δεν βλέπω για ποιον λόγο να μην πάω και να απαντήσω σε ζητήματα που μου έθετε η δημοσιογράφος εκεί.

 • ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν ορισμένες εξελίξεις που μένουν λίγο πίσω. Βλέπουμε την τεχνητή νοημοσύνη, ασχολούνται όλοι με αυτό το πράγμα, βλέπουμε κάτι δισεκατομμυριούχους που ανατινάζονται οι πύραυλοί τους…
ΔΗΜ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Ναι και γελάει και λέει “ωραία πήγε η δοκιμή”, επειδή ανατινάχτηκε και ξοδεύει δισεκατομμύρια και πεινάει ο κόσμος στην Αφρική, την Ασία, την Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, παντού. Τόσοι άστεγοι και ο άλλος γελάει. Και βλέπετε ο κόσμος κάθεται και το παρακολουθεί ή τα κανάλια το προωθούν ως είδηση και τι καταπληκτικό που είναι!!!

 • ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα σας δούμε να έχετε προσωπικά social media;
ΔΗΜ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ:  Όχι, έχουμε σαν κόμμα. Ό,τι θέλω εκφράζομαι μέσα από εκεί και οι δηλώσεις μου και όλα, τα πάντα από το Youtube, το Twitter, όλα αυτά τα έχουμε. Τα έχει το κόμμα όμως και προωθεί από εκεί προς τα μέσα ενημέρωσης, προς τη νεολαία. Δεν έχω κάτι να πω διαφορετικό εγώ, τα ίδια λέμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου