Από τη βρετανική βάση στο Ακρωτήρι έγινε η επιχείρηση απομάκρυνσης Βρετανών από το Σουδάν

Απομάκρυνση Βρετανών, Σουδάν,

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτει επίσης πως για την εκκένωση χρησιμοποιήθηκαν δύο στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη, τύπου A400 Atlas και C-130 Hercules...


Από τη βρετανική βάση στο Ακρωτήρι της Κύπρου οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε η επιχείρηση απομάκρυνσης των Βρετανών διπλωματών και των οικογενειών τους από το Χαρτούμ
του εμπόλεμου Σουδάν, σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ.

Ο Υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Γουάλας ευχαρίστησε μεταξύ άλλων συμμάχων και την Κύπρο για τη βοήθεια που προσέφερε στην επιχείρηση.

Καθώς περισσότερες λεπτομέρειες αρχίζουν να γίνονται γνωστές για τη «δύσκολη» επιχείρηση της «περίπλοκης και ταχείας» διάσωσης, όπως είπε ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, προκύπτει πως ορμητήριο των βρετανικών δυνάμεων που την εκτέλεσαν ήταν η βάση στο Ακρωτήρι.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτει επίσης πως για την εκκένωση χρησιμοποιήθηκαν δύο στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη, τύπου A400 Atlas και C-130 Hercules.

Κατά τον κ. Σούνακ η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε τώρα λόγω της κλιμακούμενης βίας στο Σουδάν και λόγω απειλών κατά της βρετανικής διπλωματικής αποστολής.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι συμπλήρωσε πως οι βρετανικές δυνάμεις αξιοποίησαν μία πρόσκαιρη ανάπαυλα στις εχθροπραξίες για την εκτέλεση της επιχείρησης.

Στο σχεδιασμό συμμετείχαν 1.200 μέλη των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων, κυρίως πεζοναύτες και μέλη της Βασιλικής Αεροπορίας, όπως ανέφερε ο Υπουργός Άμυνας.

Πιστεύεται ότι στο κτίριο της βρετανικής πρεσβείας στο Χαρτούμ βρίσκονταν παγιδευμένα περίπου 25 άτομα, αλλά ο αριθμός αυτών που διασώθηκαν δεν έχει διευκρινιστεί.

Υπολογίζεται ότι στο Σουδάν παραμένουν εκατοντάδες άλλοι Βρετανοί υπήκοοι.

Απομακρύνει τους υπηκόους της η Γερμανία

Η Γερμανία άρχισε να απομακρύνει τους υπηκόους της από το Σουδάν, ανακοίνωσαν σήμερα μέσω του Twitter τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών.

«Ο στόχος μας είναι να απομακρύνουμε αεροπορικώς το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό (γερμανών) υπηκόων από το Χαρτούμ, δεδομένης της επικίνδυνης κατάστασης στο Σουδάν. Στο μέτρο του δυνατού, θα πάρουμε μαζί και υπηκόους της ΕΕ και άλλων χωρών», προσθέτουν τα γερμανικά υπουργεία.

Απομακρύνει τους υπηκόους της η Ιταλία

Η Ιταλία άρχισε την Κυριακή μια επιχείρηση για να απομακρύνει τους υπηκόους της, αλλά και τους Ελβετούς και μέλη της πρεσβείας του Βατικανού στο Σουδάν, όπου οι φονικές μάχες μαίνονται ανάμεσα στο στρατό και παραστρατιωτικούς.

«Ήρθαμε σε επαφή με έναν-έναν από τους 140 Ιταλούς που είναι παρόντες στο Σουδάν, κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να εγγυηθούμε την ασφάλειά τους», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι μιλώντας στο δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό Rai3.

«Μέσα σε μερικές ώρες, μέχρι απόψε ελπίζουμε, όλοι αυτοί που το επιθυμούν θα είναι ασφαλείς», δήλωσε ενώ η επιχείρηση εκκένωσης διεξάγεται με τη συνδρομή του ιταλικού υπουργείου Άμυνας.

«Συνολικά οι στρατιώτες μας θα πάρουν υπό την προστασία τους περίπου 200 ανθρώπους, περιλαμβανομένων ελβετών υπηκόων και μέλη της αποστολικής αντιπροσωπείας», της πρεσβείας του Βατικανού στο Σουδάν, δήλωσε ο υπουργός, ο οποίος αρνήθηκε να αποκαλύψει πόσοι ιταλοί στρατιωτικοί βρίσκονται στο Σουδάν.

Κινητοποίηση των βελγικών αρχών

Οι υπηρεσίες του Βελγίου κινητοποιούνται για βοηθήσουν στις επιχειρήσεις εκκένωσης Ευρωπαίων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων Βέλγων, αναφέρει η Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Χάτζα Λαχμπίμπ με ανάρτησή της στο Twitter.

Ειδικότερα η υπουργός σημειώνει: «Στο Σουδάν, πολλές επιχειρήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, σε συνεργασία με τη Γαλλία και την Ολλανδία, με σκοπό την όσο το δυνατόν συντομότερη απομάκρυνση των Ευρωπαίων υπηκόων, συμπεριλαμβανομένων των Βέλγων, και εχόντων δικαίωμα. Όλες οι υπηρεσίες μας κινητοποιούνται για να τους βοηθήσουν».

«Καλούμε τους Βέλγους και τους έχοντες δικαίωμα στο Σουδάν, που δεν το έχουν κάνει ακόμη, να επικοινωνήσουν με τις διπλωματικές μας υπηρεσίες το συντομότερο δυνατό», προσθέτει η κ. Λαχμπίμπ.

Σουηδία: Πράσινο φως από το κοινοβούλιο για αποστολή στρατιωτών με στόχο την απομάκρυνση πολιτών

Το κοινοβούλιο της Σουηδίας έδωσε στην κυβέρνηση της χώρας την απαραίτητη έγκριση για να στείλει ένοπλη δύναμη για την απομάκρυνση πολιτών από το Σουδάν, όπου οι μάχες μαίνονται εδώ και μια εβδομάδα.

Η Ρίκσνταγκ (η σουηδική βουλή) ενέκρινε πρόταση για να επιτραπεί στην κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει μια μονάδα έως 400 στρατιωτών για την αποστολή. Η δύναμη αυτή θα απομακρύνει σουηδούς και ξένους πολίτες από το Σουδάν, σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της βουλής.

Η έγκριση δόθηκε μία ημέρα αφού οι υπουργοί Εξωτερικών Τομπίας Μπίλστρεμ και Άμυνας Πολ Τζόνσον δήλωσαν πως θα ζητήσουν από το κοινοβούλιο να εγκρίνει την ενδεχόμενη ανάπτυξη μιας ένοπλης μονάδας.

Η έγκριση του κοινοβουλίου χρειάζεται στη Σουηδία για να σταλούν ένοπλες δυνάμεις στο εξωτερικό. Η μονάδα θα πρέπει να μπορεί να φέρει σε πέρας αποστολές προστασίας, διάσωσης και απελευθέρωσης μόνη της ή μαζί με χώρες εταίρους, δήλωσε ο Τζόνσον.

Οι λεπτομέρειες για το πότε και το πώς θα πραγματοποιηθεί η ανάπτυξη εξακολουθούν να είναι ασαφείς, όμως η κυβέρνηση έχει δηλώσει πως η μονάδα για την απομάκρυνση αμάχων από το Σουδάν θα βρίσκεται καθ' οδόν μέσα σε 24 ώρες. Αρχικά αναμένεται να αριθμεί περίπου 150 μέλη των σουηδικών ενόπλων δυνάμεων.
euronews

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

© all rights reserved
customized with από: antikry.gr