Αλέξης Τσίπρας σε ομογενείς στο Βερολίνο: «Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ για λογαριασμό της προόδου και της δημοκρατίας» (vid)

Αλέξης Τσίπρας, ομιλία σε ομογενείς, Βερολίνο,

Ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, σε εκδήλωση που διοργανώνει η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Βερολίνου.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεις της διήμερης επίσκεψης στο Βερολίνο, Πέμπτη 20 και Παρασκευή 21 Απριλίου, είχε συνάντηση σήμερα στα γραφεία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD) στο κτίριο Βίλι Μπραντ, με τον Καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς και χθες παρευρέθηκε σε εκδήλωση στο Ίδρυμα «Ρόζα Λούξεμπουργκ» που διοργάνωσαν τα μέλης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μίλησε σε ομογενείς στο Βερολίνο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας μίλησε χθες σε ομογενείς, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Οργάνωση Μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ του Βερολίνου (βίντεο).

 

Η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, στην εκδήλωση της Οργάνωσης Μελών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Βερολίνου

«Θέλω να ευχαριστήσω όλους και όλες όσοι βρίσκεστε σήμερα εδώ στο Βερολίνο, είναι μεγάλη χαρά που βρίσκομαι εδώ απέναντί σας, να ευχαριστήσω και τους οικοδεσπότες μας του Die Linke που μας φιλοξενούν εδώ στο Ίδρυμα «Ρόζα Λούξεμπουργκ» σε αυτό το πολύ όμορφο κτίριο. Και να πω ότι είναι ιδιαίτερη η χαρά μου να βρίσκομαι απέναντί σας στο Βερολίνο σε μια κρίσιμη προεκλογική περίοδο για την Ελλάδα, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που έρχομαι στο Βερολίνο. Έχω έρθει αρκετές φορές, εννοώ με πολιτική ιδιότητα, όχι ως επισκέπτης.

Και ας μου επιτρέψετε να κάνω μια αναδρομή σε προηγούμενες επισκέψεις μου εδώ. Την πρώτη φορά που ήρθα ως πρωθυπουργός στο Βερολίνο ήταν το 2015, σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα. Όλα τα φώτα της δημοσιότητας όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στη Γερμανία και σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, ήταν στραμμένα πάνω σε εκείνη την επίσκεψη, σε εκείνη τη συνάντηση. Θυμάμαι είχε δημιουργήσει και πολύ μεγάλη ένταση η παρουσία μου εδώ. Υπήρχαν πολίτες οι οποίοι διαδήλωναν έξω από το ξενοδοχείο υπέρ της Ελλάδας, της παρουσίας μου, και άλλοι πολίτες, συντηρητικοί μάλλον οι οποίοι ήταν θυμωμένοι με την παρουσία μου.

Ήταν μια δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα, ήρθα εδώ ως εκπρόσωπος μιας χώρας που είχε χάσει το ¼ του ΑΕΠ, του εθνικού της πλούτου, μέσα σε λίγα χρόνια. Ήταν μια χώρα βαθιά μέσα στη χρεοκοπία, με την οικονομία της να καταρρέει, την ανεργία να έχει φτάσει στο 30% -για τους νέους ανθρώπους πολύ πιο υψηλή ανεργία- και με ένα πρόγραμμα λιτότητας το οποίο ήταν αδιέξοδο και αποδείχθηκε το αδιέξοδο.

Θυμήθηκα επίσης ότι είχα έρθει και το ’16 όταν η Ελλάδα εκτός από την οικονομική χρεοκοπία και τις τρομακτικές δυσκολίες τις δημοσιονομικές, είχε να αντιμετωπίσει και μια τρομακτική προσφυγική κρίση με τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές που αντιμετώπισε ποτέ η Ευρώπη μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, να περνάνε μέσα από τα ελληνικά νησιά.

Και βεβαίως αυτή ήταν η δύσκολη περίοδος του ’15-’16 αλλά ως πρωθυπουργός επισκέφθηκα αυτή εδώ την πόλη, το Βερολίνο και το 2018 και το 2019 σε δυο τελείως διαφορετικές περιόδους.

Το 2018 όταν επισκέφθηκα εδώ την Καγκελαρία ήμουν πια πρωθυπουργός μιας χώρας που είχε αρχίσει, είχε καταφέρει να ανταπεξέλθει, να σταθεί στα πόδια της, είχε αναδιαρθρώσει το χρέος της, είχε καταφέρει να μειώσει την ανεργία μέσα σε 3-3,5 χρόνια κατά 10%, είχε καταφέρει να μετατρέψει το ασφαλιστικό της σύστημα σε βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα. Κυρίως όμως τα κατάφερε όλα αυτά, να εξασφαλίσει δηλαδή μια δημοσιονομική ισορροπία κρατώντας και τους πιο ευάλωτους, τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας εντός της οικονομικής πραγματικότητας, της οικονομικής ζωής, κρατώντας γενικά θα έλεγα την ελληνική κοινωνία όρθια.

Οι προσφυγικές ροές ήταν σε έλεγχο, σε συνεργασία βεβαίως και με τους Ευρωπαίους εταίρους μας αλλά και με την Τουρκία και βεβαίως έχοντας όμως εξασφαλίσει τα εύσημα σημαντικών παγκόσμιων ηγετών, όπως του Μπάρακ Ομπάμα ή του Πάπα Φραγκίσκου ότι οι Έλληνες δίδαξαν σε όλη την υφήλιο, ο ελληνικός λαός δίδαξε σε όλη την υφήλιο τι σημαίνει ανθρωπιά και πως μπορεί να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Θυμάμαι επίσης ότι το 2019 επισκέφθηκα για τελευταία φορά ως πρωθυπουργός το Βερολίνο, κουβαλώντας στις αποσκευές μου το μήνυμα ότι είναι εφικτό να λύνεις χρόνιες διεθνείς διαφορές ειρηνικά και με αμοιβαία αποδεκτό τρόπο με τους γείτονες σου. Και είναι εφικτό ακόμη και σε μια περιοχή όπως τα Βαλκάνια, που χαρακτηρίζονται ως η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπη, τα Βαλκάνια από όπου τόσοι πόλεμοι άρχισαν ανά τους αιώνες.

Και τότε, μαζί με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, τον Ζόραν Ζάεφ, με τη Συμφωνία των Πρεσπών, δώσαμε, πιστεύω, ένα πολύ σημαντικό μήνυμα όχι μόνο σε όλα τα Βαλκάνια αλλά σε όλη την Ευρώπη και πέρα από αυτήν, ότι οι προοδευτικές δυνάμεις μπορούν να δώσουν τις λύσεις που χρειαζόμαστε για την ειρήνη και τη σταθερότητα. Με μια συμφωνία που ξεπάγωσε την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων, που μέχρι τότε βυθίζονταν από κρίση σε κρίση, με την επιρροή της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εξαφανίζεται στην περιοχή, προς όφελος άλλων, τρίτων δυνάμεων. Και αναρωτιέμαι πού θα βρισκόμασταν σήμερα στα Βαλκάνια, πώς θα ήταν σήμερα τα Βαλκάνια, αν πριν πέντε χρόνια δεν είχε υπάρξει αυτή η Συμφωνία.

Έκανα αυτή την αναδρομή στις επισκέψεις μου στο Βερολίνο αυτή τη δύσκολη περίοδο για την Ευρώπη αλλά και για την Ελλάδα ως πρωθυπουργός, για να καταλήξω στο ότι σήμερα έρχομαι εδώ όχι με την ιδιότητα του πρωθυπουργού, αλλά με αυτή του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχοντας μπροστά μια δύσκολη εκλογική αναμέτρηση.

Αλλά δεν μπορώ να ξεχάσω ότι αυτή η εμπειρία, η συσσωρευμένη εμπειρία από αυτή τη δύσκολη περίοδο, αλλά μια περίοδο που, πιστεύω, καταφέραμε να ξανακάνουμε την Ελλάδα μια κανονική χώρα, καταφέραμε να δείξουμε ότι μπορεί μια προοδευτική κυβέρνηση να είναι διαφορετική από τις συντηρητικές κυβερνήσεις στην Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι υπάρχει ένα σφιχτό δημοσιονομικό πλαίσιο, καταφέραμε δηλαδή πάρα πολλά και βέβαια σε μια περίοδο που δεν είχαμε την ευχέρεια να κυβερνήσουμε δίχως καταναγκασμούς, να εφαρμόσουμε πλήρως το πρόγραμμά μας.

Εντούτοις, καταφέραμε να κάνουμε τη χώρα μια κανονική χώρα. Και γι` αυτό μπορώ να πω σήμερα ότι αισθάνομαι περήφανος, αισθανόμαστε περήφανοι. Γιατί ήμασταν ίσως η μόνη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης, που αυτό που αφήσαμε πίσω μας ήταν τέτοιο που δεν μπορούσε η επόμενη κυβέρνηση να πει αυτό που λένε συνήθως στην Ελλάδα. Κάθε φορά που αλλάζουν οι κυβερνήσεις, η κυβέρνηση που αναλαμβάνει λέει «παραλάβαμε χάος». Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν είχε τη δυνατότητα να το πει αυτό, το αντίθετο. Η χώρα που αφήσαμε στους διαδόχους μας το 2019 θα έλεγα ότι δεν είχε καμία σχέση με τη χώρα, την υπό κατάρρευση χώρα που μας παρέδωσαν το 2015.

Σήμερα έρχομαι στο Βερολίνο ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπροστά σε μια ενδιαφέρουσα και αμφίρροπη εκλογική μάχη. Οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας είναι εξίσου σοβαρές, αλλά είναι πολύ διαφορετικές και είναι προκλήσεις που αφορούν προφανώς την Ελλάδα αλλά με μια ευρεία έννοια θα έλεγα ότι είναι προκλήσεις που αφορούν την Ευρώπη συνολικά.»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου