ΚΙΝΑ: Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έφτασε στο Πεκίνο προσκεκλημένος του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ (vid)

Εμανουέλ Μακρόν, Σι Τζινπίνγκ, Ρωσο-Ουκρανικός πόλεμος, ειρηνευτικές συνομιλίες,

Μετά από πρόσκληση του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έφτασε στο Πεκίνο το απόγευμα της Τετάρτης για επίσημη επίσκεψη στην Κίνα έως την Παρασκευή.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε κατά την επίσκεψή του στην Κίνα ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Κίνας να παρέχει όπλα στη Μόσχα, μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο τον Μακρόν.

«Το συμφέρον της Κίνας δεν είναι να έχει έναν διαρκή πόλεμο», είπε ο Μακρόν, προσθέτοντας ότι εάν η Κίνα στείλει όπλα στη Ρωσία, «θα ήταν συνένοχος σε παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι σε συνάντηση με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ ότι δεν πρόκειται να απειλήσει την Κίνα με κυρώσεις.

Στις 18 Φεβρουαρίου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ισχυρίστηκε ότι η Κίνα «εξετάζει έντονα το ενδεχόμενο να παράσχει πολεμική βοήθεια στη Ρωσία», προσθέτοντας ότι μπορεί να περιλαμβάνει πυρομαχικά και όπλα. Σε απάντηση, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Μάο Νινγκ είπε ότι η κινεζική κυβέρνηση δεν αποδέχεται τον εξαναγκασμό ή την πίεση στις κινεζο-ρωσικές σχέσεις από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο της υποτιθέμενης στρατιωτικής βοήθειας της Κίνας στη Ρωσία. 

Σημειώνεται ότι  ο Εμανουέλ Μακρόν και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ταξίδεψαν στην Κίνα, με διαφορετικές ατζέντες, για μια επίσκεψη που θα διαρκέσει έως τις 7 Απριλίου. Είναι η πρώτη επίσκεψη του Μακρόν στην Κίνα εδώ και 3,5 χρόνια, από τότε που επισκέφθηκε το Πεκίνο το φθινόπωρο του 2019 κατά την πρώτη του θητεία στο γραφείο. 

Ο Μακρόν σχεδιάζει να επικεντρωθεί στη σύγκρουση στην Ουκρανία και στους διμερείς γαλλοκινεζικούς δεσμούς, ειδικά στον οικονομικό τομέα, στο Πεκίνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου