Γιάνης Βαρουφάκης «Είμαστε εδώ ενωτικά για να δείξουμε στη πράξη τι πάει να πει σύγκλιση της αριστεράς, με το ΜέΡΑ25 - Συμμαχία για τη Ρήξη...»(vid)

ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη, Γιάνης Βαρουφάκης, Ηράκλειο, Κρήτη,

«Είμαστε εδώ ενωτικά για να δείξουμε στη πράξη τι πάει να πει σύγκλιση της αριστεράς, με το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη, το οποίο και από αυτή την αίθουσα στο Ηράκλειο στέλνει μήνυμα για τη σύσταση ενός νέου ενωτικού μετώπου μιας μεγάλης αγωνιστικής Αριστεράς.», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιάνης Βαρουφάκης από το Ηράκλειο της Κρήτης....

Σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα στο Ηράκλειο της Κρήτης ολοκληρώθηκε η πρώτη κεντρική ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη στα πλαίσια της προεκλογικής εκστρατείας του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη.

Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε με την ανακοίνωση του θρυλικού Ψαραντώνη στη τιμητική τελευταία θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας του κόμματος, καθώς και πέντε υποψηφίων του κόμματος: Γιώργος Λογιάδης (Βουλευτής Ηρακλείου του ΜέΡΑ25), Μάριος Διονέλης (Δημοσιογράφος, Υπεύθυνος Τύπου του ΜέΡΑ25 στην Κρήτη), Μιχάλης Κριτσωτάκης (Περιφερειακός Σύμβουλος, Πρώην Βουλευτής Ηρακλείου με το ΣΥΡΙΖΑ ως το 2015), Αποστόλης Λουλουδάκης (Οικονομολόγος, Μέλος ΚΕ του ΜέΡΑ25), και η Ειρήνη Χαρωνίτη (Έμπορος).


Ακολούθησε μια τρίωρη συζήτηση με το κοινό που κάλυψε θέματα από την ενέργεια, τα κόκκινα δάνεια και τις εξορύξεις, μέχρι τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, την Ευρώπη και το μεταναστευτικό.

Όταν ερωτήθηκε για το θέμα των εξορύξεων, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 απάντησε: «Πέρα των καταστροφικών τους επιπτώσεων για το περιβάλλον, οι εξορύξεις δε θα γίνουν για τα επόμενα 15 χρόνια, μέχρι δηλαδή οι υδρογονάνθρακες να είναι άχρηστοι. Αλλά και ούτε μισό βαρέλι πετρελαίου να μην αντλήσουν, το κέρδος είναι τεράστιο, και για τα συμβόλαια που κλείνουν για μελλοντικές εξορύξεις αλλά και για τις μελέτες. Μόνο η ολιγαρχία βγαίνει κερδισμένη, αλλά και ο Ερντογάν, για τον οποίο η συμφωνία συνεκμετάλλευσης με Ισραήλ αποτελεί ρητορικό δώρο που μπορεί να παρουσιάσει σαν περικύκλωση της Τουρκίας, ενισχύοντας το δικό του πολεμοχαρές αφήγημα. Από την άλλη οι τιμές των καυσίμων και της ενέργειας παραμένουν στα ύψη, καθώς η αισχροκέρδεια οργιάζει ανεμπόδιστη από τη κυβέρνηση και τις διακοσμητικές ρυθμιστικές αρχές της. Δεν είναι δυνατόν να αγοράζουν ανεμογεννήτριες δεύτερο χέρι, να γυρνάνε από τον “δωρεάν” άνεμο και να πληρώνουμε την ενέργεια στην ίδια τιμή σαν να είχε παραχθεί από υγροποιημένο φυσικό αέριο από το Τέξας! Η ακύρωση κάθε εξόρυξης, η κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας, το πλαφόν στη τιμή της ενέργειας, η δημιουργία σοβαρών υποδομών πράσινης ενέργειας (ανεμογεννήτριες στις θάλασσες, φωτοβολταϊκά σε κάθε οροφή κλπ.) είναι η μόνη λύση για την χώρα μας.»

Με αφορμή το θέμα τον κόκκινων δανείων, ο Γιάνης Βαρουφάκης τοποθετήθηκε και στο θέμα του Αρκολοχωρίου: «Το Αρκαλοχώρι είναι παράδειγμα του πώς έχει καταντήσει η Ελλάδα: από τη μια πλειστηριασμοί από ιρλανδικό αρπακτικό ταμείο και από την άλλη δεσμεύσεις των λογαριασμών των σεισμόπληκτων από την εφορία. Το γνωρίζατε ότι αυτοί που αποφάσισαν να βάλουν χέρι στους λογαριασμούς των σεισμόπληκτων στο Αρκαλοχώρι, οι διοικητές της ΑΑΔΕ, ορίστηκαν από τις Βρυξέλλες; Εμείς φτιάξαμε το ΜέΡΑ25 γιατί γνωρίζουμε ότι δε μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι, η χώρα δεν είναι βιώσιμη. Τους τελευταίους μήνες και ιδίως τις τελευταίες εβδομάδες, βλέπουμε ξανά κόσμο με χαμόγελο στα χείλη, ο οποίος αρχίζει ξανά να πιστεύει ότι η ρήξη που θα μας βγάλει από αυτό το αδιέξοδο είναι δυνατή. Εμείς αυτό τον κόσμο είμαστε εδώ για να τον στηρίξουμε.»

Τέλος, όταν ερωτήθηκε για το ευρώ και τη θέση της χώρας μας σε αυτό, είπε χαρακτηριστικά: «Αν είχαμε βγει το 2015 από το ευρώ θα είχαμε ζήσει μια σύντομη αλλά ακόμα πιο έντονη κρίση που θα διαρκούσε 18 μήνες, στο τέλος των οποίων η οικονομία θα είχε επιστρέψει στα επίπεδα πριν τη κρίση. Είμαι επίσης σίγουρος ότι σήμερα η ελληνική οικονομία θα πετούσε. Αν και παραμένω πεπεισμένος ότι η στάση μας να μην επιδιώξουμε την έξοδο από το ευρώ τότε ήταν σωστή, σήμερα είναι ξεκάθαρο ότι οι πολιτικές της ρήξης που επιδιώκουμε διότι προσφέρουν ανάσα και ελπίδα για τον λαό, δεν μπορούν να γίνουν εντός του ευρώ. Αυτό δεν μας κάνει αντι-ευρωπαϊστές: όπως διαδηλώνουμε ενάντια στην ελληνική κυβέρνηση επειδή αγαπάμε την χώρα μας, έτσι διαδηλώνουμε και έναντι της ΕΕ επειδή αγαπάμε την Ευρώπη.»

Κλείνοντας ο Γραμματέας τόνισε: «Είμαστε εδώ ενωτικά για να δείξουμε στη πράξη τι πάει να πει σύγκλιση της αριστεράς, με το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη, το οποίο και από αυτή την αίθουσα στο Ηράκλειο στέλνει μήνυμα για τη σύσταση ενός νέου ενωτικού μετώπου μιας μεγάλης αγωνιστικής Αριστεράς.»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου