Τζάνετ Γιέλεν: «Υπαρκτός ο κίνδυνος στάσης πληρωμών των ΗΠΑ από 1ης Ιουνίου»!

Τζάνετ Γέλεν, ΗΠΑ, στάση πληρωμών, αύξηση οριου δανεισμού,

Οι ΗΠΑ ενδέχεται να βρεθούν σε κατάσταση στάσης πληρωμών την 1η Ιουνίου εάν δεν εξευρεθεί συμφωνία στο Κογκρέσο για να αυξηθεί το όριο δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους, προειδοποίησε ξανά η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, βασιζόμενη σε επικαιροποιημένα δεδομένα.

Συμφωνία για αύξηση του ορίου δανεισμού δεν έχει επιτευχθεί ακόμα, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος ετοιμάζεται για το ταξίδι του στην Ιαπωνία και από εκεί στην Αυστραλία - Η Τζάνετ Γιέλεν προειδοποιεί για τις συνέπειες του να βάλει - έστω και προσωρινό - λουκέτο το ομοσπονδιακό κράτος

Οι ΗΠΑ ενδέχεται να βρεθούν σε κατάσταση στάσης πληρωμών την 1η Ιουνίου εάν δεν εξευρεθεί συμφωνία στο Κογκρέσο για να αυξηθεί το όριο δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους, προειδοποίησε ξανά η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, βασιζόμενη σε επικαιροποιημένα δεδομένα.

Η ημερομηνία αυτή, η 1η Ιουνίου, είχε ανακοινωθεί από την κ. Γέλεν στις αρχές Μαΐου και η ίδια επανέλαβε την Δευτέρα πως ισχύει, με βάση «τις πιο πρόσφατες πληροφορίες που είναι πλέον διαθέσιμες», σε επιστολή της προς τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι. Ο τελευταίος αναμένεται να συναντηθεί μαζί με τους άλλους ηγέτες του Κογκρέσου με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο πλαίσιο της προσπάθειας να εξευρεθεί λύση στο ζήτημα του ορίου δανεισμού.

Ο κ. Μακάρθι είπε την Δευτέρα πως δεν υπήρξε πρόοδος στις μαραθώνιες συνομιλίες σε επίπεδο τεχνοκρατών το σαββατοκύριακο.

Ο κ. Μπάιντεν αναμένεται να αναχωρήσει την Τετάρτη για την Ιαπωνία, όπου θα λάβει μέρος στη σύνοδο της G7, και κατόπιν θα ταξιδέψει στην Αυστραλία. Το ταξίδι του στο εξωτερικό αναμένεται να διαρκέσει μια εβδομάδα.

Στη δεύτερη επιστολή της στο Κογκρέσο σε ισάριθμες εβδομάδες, η Τζάνετ Γέλεν προειδοποίησε εκ νέου πως, αν δεν αυξηθεί το όριο δανεισμού (31,4 τρισεκ. δολάρια), θα προκληθεί «συνταγματική κρίση» και πιθανόν «οικονομική καταστροφή» για τις ΗΠΑ και πολλές άλλες οικονομίες σε διεθνές επίπεδο. Η υπηρεσία προϋπολογισμού του Κογκρέσου προειδοποίησε επίσης την περασμένη εβδομάδα πως οι ΗΠΑ διατρέχουν «σοβαρό κίνδυνο» να κηρύξουν στάση πληρωμών μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου, εάν δεν υπάρξει συμφωνία για την αύξηση του ορίου δανεισμού.

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών και πρώην πρόεδρος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας κάλεσε να αναληφθεί δράση το συντομότερο δυνατόν στην επιστολή της. «Έχουμε μάθει από κρίσεις που αφορούσαν το όριο του χρέους στο παρελθόν ότι το να περιμένουμε ως την τελευταία στιγμή για να το αναστείλουμε ή για να το αυξήσουμε μπορεί να βλάψει την επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη, να αυξήσει τα κόστη του βραχυπρόθεσμου δανεισμού για τους φορολογούμενους και να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο αξιόχρεο των ΗΠΑ», επεσήμανε. Υπογράμμισε πως τα κόστη δανεισμού έχουν ήδη αυξηθεί σημαντικά για τα αξιόγραφα, η ωρίμαση των οποίων επέρχεται στις αρχές Ιουνίου.

«Αν το Κογκρέσο δεν αυξήσει το όριο δανεισμού, θα προκαλέσει σοβαρά δεινά στις αμερικανικές οικογένειες, θα βλάψει την ηγετική μας θέση παγκοσμίως και θα εγείρει ερωτήματα για τη δυνατότητά μας να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα εθνικής ασφαλείας μας», επέμεινε η κ. Γέλεν στην νέα επιστολή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου